- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
Про затвердження Положення про дегустаційну комісію енотеки у Національному виробничо-аграрному об'єднанні "Масандра"
На виконання пункту 12 Положення про Енотеку у Національному виробничо-аграрному об'єднанні "Масандра", затвердженого наказом Мінагрополітики від 6 червня 2006 року
N 275,
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про дегустаційну комісію енотеки у Національному виробничо-аграрному об'єднанні "Масандра", що додається.
2. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Міністра Лузана Ю.Я.
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства аграрної
політики України
30.01.2008 N 32
ПОЛОЖЕННЯ
про дегустаційну комісію енотеки у Національному виробничо-аграрному об'єднанні "Масандра"
1. Загальні положення
1.1. Дегустаційна комісія енотеки у Національному виробничо-аграрному об'єднанні "Масандра" (далі - дегустаційна комісія) у своїй діяльності керується
Конституцією України, Законом України
"Про виноград та виноградне вино", цим Положенням та іншими нормативно-правовими актами.
1.2. Дегустаційна комісія проводить органолептичну оцінку якості сировини, яка використовується підприємством для виготовлення колекційних вин.
1.3. Організаційно-технічне і методичне керівництво роботою дегустаційної комісії здійснює структурний підрозділ Мінагрополітики з питань виноградарства та виноробства.
1.4. Склад дегустаційної комісії затверджується наказом генерального директора НВАО "Масандра". Кількісний склад дегустаційної комісії 21-23 особи. До складу дегустаційної комісії включається член Центральної дегустаційної комісії виноробної промисловості. В роботі дегустаційної комісії з правом дорадчого голосу можуть брати участь спеціалісти виноробної промисловості, а також представники зацікавлених організацій і відомств.
1.5. При підрахунку середньоарифметичної оцінки по кожному зразку враховуються тільки оцінки, дані членами дегустаційної комісії. Особи, запрошені на дегустацію можуть оцінювати якість виноробної продукції, брати участь в обговоренні представлених зразків без урахування їх при підрахунку середньої арифметичної оцінки.
2. Функції дегустаційної комісії
2.1. Дегустаційна комісія проводить оцінку якості:
- марочних виноматеріалів для закладки на колекційну витримку до Енотеки;
- колекційних вин згідно "Положення про Енотеку у Національному виробничо-аграрному об'єднанні
"Масандра", при плановій заміні пробок, а також у разі виявлення будь-якої вади вин колекційного і комерційно-рекламного фондів.
3. Порядок та умови проведення дегустації
3.1. Засідання дегустаційної комісії скликаються головою або заступником голови дегустаційної комісії. На засідання можуть запрошуватися інші спеціалісти підприємства, спеціалісти виноробної галузі і зацікавлених організацій.
3.2. Засідання дегустаційної комісії є правомочним, якщо на ньому присутні не менше сімдесяти п'яти відсотків членів комісії. Рішення дегустаційної комісії приймається в результаті не менше, як 2/3 голосів присутніх членів дегустаційної комісії.
У разі рівної кількості голосів голос голови, а у разі його відсутності - заступника голови дегустаційної комісії - є ухвальним.
Рішення дегустаційної комісії оформлюється протоколом, на підставі дегустаційних листів членів дегустаційної комісії, який підписується головою дегустаційної комісії або заступником голови та секретарем.
3.3. Засідання дегустаційної комісії проводиться згідно із затвердженим графіком проведення дегустацій. При необхідності дегустаційна комісія може скликатися додатково головою комісії, а за його відсутності - заступником голови.
Дата засідання дегустаційної комісії визначається головою комісії і за 10 днів повідомляється секретарем комісії її членам.
3.4. Для оперативного вирішення питань щодо якості продукції, яка виробляється Головним підприємством, яка вироблена як новий вид, скликається експертна рада дегустаційної комісії.
3.5. Органолептична оцінка колекційних вин проводиться відкритим або закритим способом. При відкритому способі членам дегустаційної комісії повідомляються всі основні відомості про зразок, його назва, рік урожаю, основні кондиції, виробник та інше. При закритому способі зразки шифруються і дегустуються під номерами. До відома дегустаторів доводиться тільки тип, якому належить цей зразок.
3.6. Шифровка зразків проводиться в день дегустації секретарем комісії або довіреною особою із складу членів комісії. Кожному зразку присвоюється певний номер і складається акт шифровки, в якому вказується номери і найменування зразків, стан зразків (збереження укупорювання, наявність етикетки та інше) та наявність акта відбору проб. Присутність членів дегустаційної комісії та інших спеціалістів, крім довіреної особи, при шифруванні зразків не допускається.
Розкривається акт шифровки тільки після закінчення дегустації і обговорення зразків.
3.7. Дегустація колекційних вин повинна проводитись у спеціальному світлому приміщенні, з чистим, без сторонніх запахів повітрям. Температура в приміщенні для дегустації рекомендується в межах 15-16 град.С. На дегустаційному столі повинен стояти графин з чистою водою та посуд, для зливу залишків виноробної продукції.
Дегустаційні бокали повинні бути простими і легкими без прикрас, виготовлені з тонкого абсолютно безбарвного скла, яке не має ніяких відтінків, що могли б змінювати забарвлення виноробної продукції та напоїв. Форма дегустаційних бокалів повинна бути тюльпановидна або яйцевидна, місткістю приблизно 150 мм, але під час однієї дегустації у всіх дегустаторів бокали повинні бути однакові.
3.8. Порядок подачі виноробної продукції на дегустацію повинен бути таким, щоб не допускати впливу попередньої проби на наступну. Максимальна кількість зразків не повинна перевищувати 50-ти за робочий день.
3.8.1. На початку дегустації подаються менш солодкі, менш спиртуозні і менш екстрактивні вина. При однаковій цукристості подаються вина з меншим вмістом спирту, а при однаковій міцності - менш солодкі. В одній і тій самій категорії спочатку дегустуються білі вина, потім рожеві, а в кінці червоні. Молоді вина дегустуються перед більш старими за віком. Колекційні вина перед дегустацією підлягають декантації.
Залежно від мети та виду дегустації послідовність подачі зразків може змінюватися і визначатися головою дегустаційної комісії. При цьому після дегустації окремої групи, або 10-15 зразків в одній групі, необхідно робити перерву не менш як на 10 хвилин для відновлення смакових здібностей дегустаторів.
Зразки подаються на дегустацію за такої температури (град.С):
Білі і рожеві столові вина ординарні та марочні |
12-16 |
Червоні столові вина |
16-20 |
Міцні і десертні вина |
16-18 |
3.9. Оцінка якості колекційних вин проводиться за 10-бальною системою. Середній бал визначається як середньоарифметична величина з оцінок членів комісії, які беруть участь у засіданні.
3.10. При одержанні відповідних оцінок, але не нижче, ніж приведені у таблиці 1, що додається:
................Перейти до повного тексту