- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
Про затвердження Положення про Енотеку у Національному виробничо-аграрному об'єднанні "Масандра"
На виконання статті 9 Закону України від 16 червня 2005 року
N 2662 "Про виноград та виноградне вино" та з метою забезпечення збереження еталонів вин вітчизняного та закордонного виробництва, використання вин Енотеки згідно з її призначенням
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про Енотеку у Національному виробничо-аграрному об'єднанні "Масандра" (додається).
2. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Мельника С.І.
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства аграрної
політики України
06.06.2006 N 275
ПОЛОЖЕННЯ
про Енотеку у Національному виробничо-аграрному об'єднанні "Масандра"
I Загальні положення
1. Це Положення визначає порядок формування Енотеки у Національному виробничо-аграрному об'єднанні "Масандра" (далі - НВАО "Масандра"), призначення її фондів, порядок закладки на витримку, зберігання, догляд за колекційними винами та їх використання згідно з призначенням.
2. Енотека у НВАО "Масандра" (далі - Енотека) - колекція вин, розлитих у пляшки та закладених на колекційну витримку. Енотеку створюють у спеціальних підвальних приміщеннях, достатньо сухих, добре вентильованих, із чітко визначеними температурою та вологістю.
3. Колекційна витримка вин у Енотеці має науково-виробничі та комерційні цілі.
4. У цьому Положенні терміни вживаються у такому значенні:
вино марочне - столове або кріплене вино вищої якості з характерними для обумовленої виноробної місцевості та сортів винограду особливостями, яке пройшло природне визрівання шляхом технологічної витримки у дубовій тарі не менш як 1,5 року з моменту закладки на витримку;
вино колекційне - спеціально відібране марочне вино, яке після закінчення встановлених строків визрівання у дубовій тарі додатково витримується в пляшках не менш як 3 роки у спеціальних сховищах з чітко визначеними параметрами витримки і може мати відлежку - осад на стінках та дні пляшки, до складу якого входять нешкідливі для здоров'я речовини;
колекційний фонд - це зібрання рідкісних вин вітчизняного та закордонного виробництва, розлитих у пляшки, починаючи з урожаю винограду 1775 року, включає в себе прототипи й еталонні марки кримських міцних, десертних і столових вин, які зібрані з початку їх виробництва та до теперішнього часу;
комерційно-рекламний фонд - фонд, який включає вина, що витримуються у пляшках не менше як 3 роки з метою реалізації в тій самій тарі під найменуванням "колекційні".
5. Колекційні вина Енотеки об'єднуються в два фонди довготривалової витримки:
колекційний фонд;
комерційно-рекламний фонд.
Початкова закладка до колекційного фонду до урожаю винограду 1936 року здійснювалась до 3-х пляшок від кожного найменування вина усіх років урожаю із числа, що знаходилися на колекційній витримці.
Закладка вин, починаючи з урожаю винограду 1936 року до урожаю 1980 року, здійснювалась у кількості до 15 пляшок від кожного найменування вина цих років, що знаходились на колекційній витримці, а з урожаю 1980 року до цього часу та наступні закладки - по 15 пляшок.
Закладка на колекційну витримку до комерційно-рекламного фонду здійснюється з урахуванням споживчого попиту та наявності вільного місця у галереях.
6. Колекційний фонд Енотеки є національним надбанням України та становить значну історичну, наукову й практичну цінність держави.
7. Догляд за винами колекційного та комерційно-рекламного фондів Енотеки, їх зберігання, кількісний та технологічний обліки відповідно до світового та виробничого досвіду здійснюються одночасно.
II Призначення фондів Енотеки
8. Колекційний фонд зберігається постійно і не підлягає відчуженню. Використання та списання вин колекційного фонду можливе тільки за рішенням Міністерства аграрної політики України за поданням НВАО "Масандра".
9. Призначення колекційного фонду:
схоронність (збереження) еталонів вин вітчизняного та закордонного виробництва;
наукове вивчення життя вина, змін компонентів його хімічного складу, органолептичних властивостей, що відбуваються у винах за умов тривалого зберігання в пляшках, встановлення тривалості періоду старіння вин і визначення терміну досягнення найвищих якісних показників різних типів вин;
вивчення та визначення мікрозон, ділянок і сортів винограду для створення нових марок високоякісних вин.
10. Вина комерційно-рекламного фонду також використовуються:
для вивчення фахівцями НВАО "Масандра" життя вина, змін компонентів хімічного складу, що відбуваються у винах за умов пляшкового зберігання, а також визначення терміну досягнення найкращих органолептичних властивостей у процесі старіння вина;
для ознайомлення українських виноробів та працівників технохімічного і мікробіологічного контролю України з процесами пляшкового старіння вин у цілях підвищення їх кваліфікації;
для ознайомлення студентів виноробного фаху з метою підготовки їх до самостійної роботи;
для проведення дегустацій з рекламною метою, участі у салонах, аукціонах, виставках.
III Закладка вин на витримку, зберігання і догляд за ними
11. Після закінчення терміну витримки марочних вин, встановлених технологічними інструкціями для кожного найменування, проводиться засідання дегустаційної комісії НВАО "Масандра" для визначення якості марочних вин і прийняття рішення щодо закладки на колекційну витримку до Енотеки. Для цього відбираються найкращі партії марочних вин, які відповідають вимогам ГСТУ 202.002-96 "Вина тихі. Загальні технічні умови" і технологічних інструкцій.
12. Положення про дегустаційну комісію НВАО "Масандра" затверджується наказом Міністерства аграрної політики України.
Склад дегустаційної комісії затверджується наказом НВАО "Масандра".
13. На кожне найменування вина, що закладається до Енотеки, надається посвідчення якості із зазначенням складу купажу, фізико-хімічних показників, дегустаційної характеристики і номера дегустаційного протоколу.
14. Розлив вин для закладки до Енотеки здійснюється у скляну тару, передбачену ДСТУ, ГОСТ 10117.1:2003 "Пляшки скляні для харчових рідин. Загальні технічні умови" та ДСТУ, ГОСТ 10117.2:2003 "Пляшки скляні для харчових рідин. Типи, параметри і основні розміри", або у сувенірні пляшки. Висота повітряної камери у пляшках повинна бути не більше 2-3 см.
15. Пляшки з вином закупорюються корковими пробками відповідно до ГОСТ 5541-76 "Средства укупорочные корковые. Технические условия." Відповідно до вимог ГСТУ 202.002-96 "Вина тихі. Загальні технічні умови" шийки пляшок покриваються сургучем або сумішшю парафіну з воском.
16. Пляшки з вином укладаються в ніші або металеві контейнери, при цьому пробки в процесі витримки повинні змочуватись вином, щоб уникнути їх висихання і проникнення в пляшки кисню. Усі ніші і контейнери повинні бути пронумеровані. В одній ніші або контейнері може знаходитись декілька найменувань вин в залежності від кількості їх пляшок.
17. Кожна партія вина в нішах та металевих контейнерах має паспорт на вина Енотеки (додаток 1), в якому зазначається найменування вина, рік урожаю, ємкість пляшок, дата закладки на колекційну витримку, кількість пляшок на дату останньої інвентаризації.
18. Догляд за винами двох фондів Енотеки здійснюється одночасно. Зовнішній огляд пляшок проводиться двічі на рік. Перезакупорювання пляшок здійснюється один раз у 15-20 років. При виявленні пошкодження пробок раніше цього терміну заміна їх проводиться негайно. Заміна пробок здійснюється швидко, з найменшим провітрюванням вина.
19. При плановій заміні пробок у пляшках з винами Енотеки проводиться органолептичний контроль кожної пляшки вина.
20. У разі виявлення відхилень органолептичних показників вина колекційного фонду від вимог нормативної та технологічної документації пляшки відбраковуються і направляються на розгляд дегустаційної комісії, яка згідно з Положенням про дегустаційну комісію НВАО "Масандра" надає рекомендації щодо подальшого призначення вина. На їх підставі комісія НВАО "Масандра" у складі керівника підприємства, головного винороба, начальника виробництва, начальника виробничої лабораторії, керівника Енотеки складає відповідний акт з обїрунтуванням, який направляється на затвердження Міністерству аграрної політики України.
При виявленні розбитих пляшок або з пошкодженими пробками комісія у складі керівника підприємства, головного винороба, начальника виробництва, начальника виробничої лабораторії, керівника Енотеки складає акт списання таких пляшок з відповідним обїрунтуванням, який направляється на затвердження Міністерству аграрної політики України.
21. Зняття з витримки вин колекційного фонду здійснюється тільки за погодженням з Міністерством аграрної політики України.
22. У разі виявлення відхилень органолептичних показників вин комерційно-рекламного фонду від вимог нормативної та технологічної документації вина відбраковуються і направляються на розгляд дегустаційної комісії НВАО "Масандра", яка приймає рішення щодо зняття їх з витримки з подальшим використанням у купажах марочних або ординарних вин. Комісія НВАО "Масандра" у складі головного винороба, начальника виробництва, начальника виробничої лабораторії, керівника Енотеки складає акт щодо напрямку використання, який затверджує керівник НВАО "Масандра".
При виявленні розбитих пляшок або з пошкодженими пробками вищезазначена комісія складає акт списання таких пляшок, який затверджує керівник НВАО "Масандра".
23. При плановій заміні пробок у пляшках з вином комерційно-рекламного фонду здійснюється контроль вина за органолептичними та фізико-хімічними показниками, який включає в себе визначення вмісту цукрів, спирту, титрованих та летких кислот, заліза і приведеного екстракту, що проводяться згідно з вимогами чинної нормативної документації.
Допускається не проводити визначення фізико-хімічних показників, якщо попередньо протягом десяти років відповідний контроль уже здійснювався.
У процесі планового перезакупорювання пляшок і при підготовці до реалізації вин з комерційно-рекламного фонду, у разі необхідності, проводиться доливання вином цієї ж партії до висоти повітряної камери 2-3 см. Витрати вина фіксуються актом, який затверджує генеральний директор НВАО "Масандра".
IV Облік вин Енотеки
24. Облік вин Енотеки здійснюється відповідно до норм Закону України
"Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" та національних стандартів (положень) з бухгалтерського обліку. Кількісний облік вин Енотеки здійснюється в книзі, в якій записуються найменування вина, рік урожаю, фізико-хімічні показники, дата закладки на витримку, номер галереї та ніші, місткість і кількість пляшок, переміщення вина.
Книга кількісного обліку вин Енотеки (додаток 2) повинна бути прошнурована, пронумерована, скріплена печаткою, підписами керівника та головного бухгалтера НВАО "Масандра".
25. Крім книги кількісного обліку вин Енотеки, ведеться технологічний журнал Енотеки у НВАО "Масандра" (додаток 3), де записуються походження вина, кліматичні особливості року врожаю, особливості технологічного процесу приготування вина і сорти винограду, які використовувались для виробництва вина, висновки дегустаційної комісії про якість вина, дата перекладки та перезакупорювання пляшок.
Журнал повинен бути прошнурований, пронумерований, скріплений печаткою, підписами керівника та головного бухгалтера НВАО "Масандра".
26. Книгу кількісного обліку вин Енотеки і технологічний журнал Енотеки у НВАО "Масандра" веде відповідальний керівник Енотеки. Книга обліку та технологічний журнал знаходяться під контролем головного винороба НВАО "Масандра" і зберігаються постійно відповідно до Закону України
"Про національний архівний фонд та архівні установи".
27. Керівник Енотеки повинен мати опис розташування вин кожної галереї за результатами останньої інвентаризації, яка проводиться один раз на рік відповідно до вимог Інструкції про порядок проведення інвентаризації на підприємствах виноробної промисловості, затвердженої уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань аграрної політики, та Інструкції по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків, яка затверджується наказом Міністерства фінансів України.
V Порядок використання колекційних вин
28. Використання вин Енотеки здійснюється згідно з призначенням колекційного і комерційно-рекламного фондів.
29. Дозвіл на використання вин із колекційного фонду надає Міністерство аграрної політики України.
30. Дегустації вин Енотеки та оформлення їх результатів здійснюються відповідно до Положення про дегустаційну комісію НВАО "Масандра".
31. Визначення фізико-хімічних показників вин Енотеки проводяться виробничою лабораторією НВАО "Масандра" .
Дані щодо органолептичних та фізико-хімічних показників є невід'ємною частиною дегустаційних протоколів.
32. За результатами дегустації та даних фізико-хімічних показників фіксуються зміни, які відбулися у вині, встановлюється термін проведення наступних досліджень або надаються висновки щодо зняття вин з колекційної витримки.
33. Перед реалізацією вин комерційно-рекламного фонду від кожної партії вина з ніші попередньо відбираються зразки у кількості 2-х пляшок для проведення органолептичних і фізико-хімічних досліджень.
34. Для рекламних дегустацій, дослідницьких цілей, навчально - практичних занять з фахівцями і студентами виноробного фаху згідно з підпунктом 5.4.4 статті
5 Закону України
"Про оподаткування прибутку підприємств" дозволяється використовувати вина комерційно-рекламного фонду на суму не більше ніж 2 відсотки оподатковуваного прибутку за попередній звітний рік.
35. Фактичні втрати вина комерційно-рекламного фонду при закладці, довготривалій витримці, перезакупорюванні, знятті з витримки фіксуються актами, які затверджуються керівником НВАО "Масандра".
36. Вина комерційно-рекламного фонду, які підлягають реалізації, повинні відповідати вимогам чинної нормативної та технологічної документації.
38. Господарські операції по закладці на витримку, витримці та витрачанню вин Енотеки у НВАО "Масандра" повинні бути відображені в облікових документах у звітному періоді, в якому вони були здійсненні.
39. Відповідальність за несвоєчасне складання первинних документів обліку та недостовірність їх відображення в бухгалтерському обліку несуть особи, які склали та підписали ці документи.
Додаток 1
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мінагрополітики
України
06.06.2006 N 275
ПАСПОРТ
на вина Енотеки
Галерея ___________________________________ Ніша _________________
Найменування _____________________________________________________
Рік урожаю _______________________________________________________
Ємкість __________________________________________________________
Дата закладки
на витримку ______________________________________________________
Дата зняття |
Кількість |
Залишок |
Підпис |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Додаток 2
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мінагрополітики
України
06.06.2006 N 275
КНИГА
кількісного обліку вин Енотеки
Найменування ___________________________ Рік урожаю ____________ Тип _____________
Фізико-хімічні показники:
пит. вага __ спирт __ цукри __ т. к. __ л. к. __ Fe __ пр. ек. __ N ан. __ дата __
пит. вага __ спирт __ цукри __ т. к. __ л. к. __ Fe __ пр. ек. __ N ан. __ дата __
пит. вага __ спирт __ цукри __ т. к. __ л. к. __ Fe __ пр. ек. __ N ан. __ дата __
пит. вага __ спирт __ цукри __ т. к. __ л. к. __ Fe __ пр. ек. __ N ан. __ дата __
Га- ле- рея |
Ніша |
Надходження |
Використання |
Залишок |
Примітка |
N акта |
дата |
кіль- кість |
N акта |
дата |
приз- начення |
кіль- кість |
кількість |
ємкість пляшок, куб. дм |
ємкість пляшок, куб. дм |
ємкість пляшок, куб. дм |
колекційний фонд |
кількість |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
дата перезакупорюван- ня |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
дата дегустації |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
N протоколу |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
................Перейти до повного тексту