1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
28.01.2003 N 16
Про затвердження та надання чинності ГСТУ 46.025-2002 "Консерви. Напої фруктові. Технічні умови"
Відповідно до наказу Міністерства аграрної політики України від 8 квітня 2002 року N 106 "Про продовження терміну дії галузевих стандартів та технічних умов колишнього СРСР" та з метою удосконалення нормативного документа і приведення вимог стандарта до рівня міжнародних
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити галузевий стандарт України: ГСТУ 46.025-2002 "Консерви. Напої фруктові. Технічні умови", що додається, і ввести його в дію з 1 лютого 2003 року.
2. Установити, що цей стандарт поширюється на всю територію України і може застосовуватись всіма суб'єктами господарювання незалежно від форм власності та видів діяльності, за погодженням з Міністерством аграрної політики України.
3. Вважати такими, що не застосовуються на території України, ТУ У 46.72.106-96 "Консервы. Напитки фруктовые. Технические условия" з 1 лютого 2003 року.
4. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Державного секретаря Шмідта Р.М.
Міністр С.Рижук
ГСТУ 46.025-2002
ГАЛУЗЕВИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ
------------------------------------------------------------------
КОНСЕРВИ
Напої фруктові
Технічні умови
Видання офіційне
МІНАГРОПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
2002
ГСТУ 46.025-2002
ПЕРЕДМОВА
1 РОЗРОБЛЕНО І ВНЕСЕНО Центральною лабораторією продуктів переробки плодоовочів, картоплі і винограду.
2 ЗАТВЕРДЖЕНО І ВВЕДЕНО В ДІЮ наказом Міністерства аграрної політики України від 28 січня 2003 р. N 16
3 ВВЕДЕНО НА ЗАМІНУ ТУ У 46.72.106-96
4 РОЗРОБНИКИ: М.М.Зінченко - завідувач. Центральної лабораторії продуктів переробки плодоовочів, картоплі і винограду; Н.О.Асаулюк - заступник завідувача Центральної лабораторії; Л.С.Балатюк - завідувач відділу Центральної лабораторії; В.Л.Штанько - провідний інженер Центральної лабораторії.
5 ЗАРЕЄСТРОВАНО Українським науково-дослідним інститутом стандартизації, сертифікації і інформатики від 26 грудня 2002 р.
N 804/200597
ГСТУ 46.025-2002
ЗМІСТ
1 Сфера застосування
2 Нормативні посилання
3 Технічні вимоги
4 Вимоги безпеки та охорони навколишнього середовища
5 Правила приймання
6 Методи контролю
7 Транспортування та зберігання
8 Гарантії виробника
Додаток А
ГСТУ 46.025-2002
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства аграрної
політики України
28.01.2003 N 16
ГАЛУЗЕВИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ
------------------------------------------------------------------
КОНСЕРВИ
Напої фруктові
Технічні умови
КОНСЕРВЫ
Напитки фруктовые
Технические условия
Чинний від _________________
1 СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ
Цей стандарт поширюється на напої фруктові (далі - напої), виготовлені з одного виду або суміші свіжовиготовлених або з консервованих фруктових напівфабрикатів - пюре і соків (у тому числі концентрованих), з додаванням цукрового сиропу, з ароматизаторами харчовими або без них, а також аскорбінової кислоти під час виготовлення вітамінізованих напоїв.
Напої готові до вживання.
Обов'язкові вимоги до якості напоїв, що забезпечують їх безпеку для здоров'я населення, охорони навколишнього середовища, викладені у 3.3.2 - 3.3.4 та розділі 4.
2 НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ
У цьому стандарті є посилання на такі нормативні документи:
РСТ УССР 358-84 Смородина красная и белая свежая. Технические условия.
РСТ УРСР 359-84 Малина свіжа. Технічні умови.
РСТ УРСР 1723-86 Горобина чорноплідна свіжа. Технічні умови.
РСТ УРСР 1764-89 Плоди горобини звичайної свіжі. Технічні умови.
РСТ УРСР 1894-91 Яблука свіжі дикоростучі. Технічні умови.
РСТ УРСР 1940-83 Плоди калини звичайної свіжі. Технічні умови.
РСТ УССР 1953-89 Виноград свіжий для виробництва соку. Технічні умови.
РСТ УРСР 1984-88 Обліпиха свіжа. Технічні умови.
ДСТУ 691-92. Чорниця свіжа. Технічні умови.
ДСТУ 2213-93 (ГОСТ 22-94) Цукор-рафінад. Технічні умови.
ДСТУ 2296-93 Національний знак відповідності. Форма, розміри, технічні вимоги та правила застосування.
ДСТУ 2316-93 (ГОСТ 21-94) Цукор-пісок. Технічні умови.
ДСТУ 2366-94 Виноград свіжий технічний. Технічні умови.
ДСТУ 3145-95 Коди і кодування інформації. Штрихове кодування. Загальні вимоги.
ДСТУ 3235-95 Устаткування овоче-фруктопереробної промисловості. Вимоги безпеки.
ДСТУ 3413-96 Система сертифікації УкрСЕПРО. Порядок проведення сертифікації продукції.
ГОСТ 12.1.004-91 ССБТ. Пожарная безопасность. Общие требования.
ГОСТ 12.3.002-75 ССБТ. Процессы производственные. Общие требования безопасности.
ГОСТ 17.2.3.02-78 Охрана природы. Атмосфера. Правила установления допустимых выбросов вредных веществ промышленными предприятиями.
ГОСТ 490-79 Кислота молочная пищевая. Технические условия.
ГОСТ 656-79 Соки плодовые и ягодные натуральные. Технические условия.
ГОСТ 908-79 Кислота лимонная пищевая. Технические условия.
ГОСТ 2874-82 Вода питьевая. Гигиенические требования и контроль за качеством.
ГОСТ 5717-91 Банки стеклянные для консервов. Технические условия.
ГОСТ 5981-88 Банки металлические для консервов. Технические условия.
(ИСО 1361-83, ИСО 3004.1-86)
ГОСТ 6828-89 Земляника свежая. Требования при заготовках, поставках и реализации.
ГОСТ 6829-89 Смородина черная свежая. Требования при заготовках, поставках и реализации.
ГОСТ 8756.1-79 Продукты пищевые консервированные. Методы определения органолептических показателей, массы нетто или объема и массовой доли составных частей.
ГОСТ 8756.9-78 Продукты переработки плодов и овощей. Метод определения осадка в плодовых и ягодных соках и экстрактах.
ГОСТ 8756.18-70 Продукты пищевые консервированные. Метод определения внешнего вида, герметичности тары и состояния внутренней поверхности металлической тары.
ГОСТ 10444.1-84 Консервы. Приготовление растворов реактивов, красок, индикаторов и питательных сред, применяемых в микробиологическом анализе.
ГОСТ 10444.2-94 Продукты пищевые. Методы выявления и определения количества Staphylococcus aureus.
ГОСТ 10444.7-86 Продукты пищевые. Методы выявления ботулинических токсинов и Clostridium botulinum.
ГОСТ 10444.8-88 Продукты пищевые. Метод определения Bacillus cereus.
ГОСТ 10444.9-88 Продукты пищевые. Метод определения Clostridium perfringens.
ГОСТ 10444.11-89 Продукты пищевые. Метод определения молочнокислых микроорганизмов.
ГОСТ 10444.12-88 Продукты пищевые. Метод определения дрожжей и плесневых грибов.
ГОСТ 10444.15-94 Продукты пищевые. Методы определения количества мезофильных аэробных и факультативно-анаэробных микроорганизмов.
ГОСТ 13799-81 Продукция плодовая, ягодная, овощная и грибная консервированная. Упаковка, маркировка, транспортирование и хранение.
ГОСТ 16270-70 Яблоки свежие ранних сроков созревания. Технические условия.
ГОСТ 18078-72 Экстракты плодовые и ягодные. Технические условия.
ГОСТ 18192-72 Соки плодовые и ягодные концентрированные. Технические условия.
ГОСТ 18193-72 Соки из цитрусовых плодов. Технические условия.
ГОСТ 19215-73 Клюква свежая. Требования при заготовках, поставках и реализации.
ГОСТ 20450-75 Брусника свежая. Требования при заготовках, поставках и реализации.
ГОСТ 21205-83 Кислота, винная пищевая. Технические условия.
ГОСТ 21405-75 Алыча мелкоплодная свежая. Технические условия.
ГОСТ 21713-76 Груши свежие поздних сортов созревания. Технические условия.
ГОСТ 21714-76 Груши свежие ранних сортов созревания. Технические условия.
ГОСТ 21715-76 Айва свежая. Технические условия.
ГОСТ 21832-76 Абрикосы свежие. Технические условия.
ГОСТ 21833-76 Персики свежие. Технические условия.
ГОСТ 21920-76 Слива и алыча крупноплодная свежая. Технические условия.
ГОСТ 21921-76 Вишня свежая. Технические условия.
ГОСТ 21922-76 Черешня свежая. Технические условия.
ГОСТ 24297-87 Входной контроль продукции. Основные положения.
ГОСТ 24556-89 Продукты переработки плодов и овощей. Метод определения витамина C.
ГОСТ 25555.0-82 Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения титруемой кислотности.
ГОСТ 25555.2-91 Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения этилового спирта.
ГОСТ 25555.3-82 Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения минеральных примесей.
ГОСТ 25749-83 Крышки металлические для стеклянной тары с венчиком горловины типа III. Технические условия.
ГОСТ 26181-84 Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения сорбиновой кислоты.
ГОСТ 26313-84 Продукты переработки плодов и овощей. Правила приемки, методы отбора проб.
ГОСТ 26323-84 Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения содержания примесей растительного происхождения.
ГОСТ 26668-85 Продукты пищевые и вкусовые. Методы отбора проб для микробиологических анализов.
ГОСТ 26669-85 Продукты пищевые и вкусовые. Подготовка проб для микробиологических анализов.
ГОСТ 26670-91 Продукту пищевые. Методы культивирования микроорганизмов.
ГОСТ 26671-85 Продукты переработки плодов и овощей, консервы мясные и мясорастительные. Подготовка проб для лабораторных анализов.
ГОСТ 26927-86 Сырье и продукты пищевые. Методы определения ртути.
ГОСТ 26929-94 Сырье и продукты пищевые. Подготовка проб. Минерализация для определения содержания токсичных элементов.
ГОСТ 26930-86 Сырье и продукты пищевые. Метод определения мышьяка.
ГОСТ 26931-86 Сырье и продукты пищевые. Методы определения меди.
ГОСТ 26932-86 Сырье и продукты пищевые. Методы определения свинца.
ГОСТ 26933-86 Сырье и продукты пищевые. Методы определения кадмия.
ГОСТ 26934-86 Сырье и продукты пищевые. Метод определения цинка.
ГОСТ 26935-86 Сырье и продукты пищевые. Метод определения олова.
ГОСТ 27572-87 Яблоки свежие для промышленной переработки. Технические условия.
ГОСТ 28038-89 Продукты переработки плодов и овощей. Метод определения микотоксина патулина.
ГОСТ 28467-90 Продукты переработки плодов и овощей. Метод определения бензойной кислоты.
ГОСТ 28472-90 Виноград свежий ручной уборки для консервирования. Требования при заготовках и поставка.
ГОСТ 28562-90 Продукты переработки плодов и овощей. Рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ.
ГОСТ 29187-91 Плоды и ягоды быстрозамороженные. Общие технические условия.
ГОСТ 30425-97 Консервы. Метод определения промышленной стерильности.
СНиП 11-4-79 Строительные нормы и правила. Естественное и искусственное освещение.
СанПиН 4630-88 Санитарные правила и нормы по охране поверхностных вод от загрязнения.
СанПиН 42-128-4690-88 Санитарные правила содержания территорий населенных мест.
ДР-97 Допустимі рівні вмісту радіонуклідів 137Cr і 90Sr у продуктах харчування та питній воді, затверджені МОЗ України 19.08.97 N 255.
ДСП 201-97 Державні санітарні правила охорони атмосферного повітря населених місць (від забруднення хімічними і біологічними речовинами), затверджені МОЗ України 09.07.97 N 201.
"Медико-биологические требования и санитарные нормы качества продовольственного сырья и пищевых продуктов", затверджені 01.08.89 N 5061-89.
"Санітарні правила для підприємств, які виробляють овочефруктові консерви, сушені овочі, фрукти і картоплю, квашену капусту і солоні овочі", затверджені Мінсільгосппродом України 30.12.94.
Методичні вказівки "Порядок та періодичність контролю продовольчої сировини та харчових продуктів за показниками безпеки", затверджені 11.10.95 N 5.08.07/1232.
Інструкція "Про порядок санітарно-технічного контролю консервів на виробничих підприємствах, оптових базах, в роздрібній торгівлі та на підприємствах громадського харчування" N 14.4.4.077-2001, затверджена постановою МОЗ України 07.11.01 N 140.
"Методические указания по обнаружению, идентификации и определению афлатоксинов в продовольственном сырье и пищевых продуктах с помощью высокоэффективной жидкостной хроматографии" N 4082-86.
"Методические рекомендации по обнаружению, идентификации и определению содержания афлатоксинов в пищевых продуктах" N 2273-80.
"Методические рекомендации по обнаружению, идентификации и определению содержания патулина в фруктовых и овощных соках и пюре" N 2655-82.
3 ТЕХНІЧНІ ВИМОГИ
3.1 Напої повинні відповідати вимогам цього стандарту та їх выготовляють за технологічною інструкцією і рецептурою з дотриманням санітарних правил, затверджених у встановленому порядку.
3.2 Асортимент.
Напої виготовляють освітлені, неосвітлені, з м'якоттю та вітамінізовані. Залежно від використовуваної сировини напої виготовляють таких найменувань:
Напої освітлені і неосвітлені:
апельсиновий;
апельсиново-виноградний;
апельсиново-яблучний;
айвово-яблучний;
брусничний;
бруснично-яблучний;
виноградно-черешневий;
вишневий;
грушево-яблучний;
грушево-виноградний;
грушево-мандариновий;
суничний (полуничний);
сунично-яблучний;
клюквовий;
порічковий;
порічково-малиновий;
порічково-яблучний;
малиновий;
малиново-яблучний;
мандариновий;
мандариновий "Освіжаючий";
апельсиновий "Освіжаючий";
апельсиново-яблучний "Освіжаючий";
мультифрут "Освіжаючий";
яблучний "Освіжаючий";
ананасовий "Освіжаючий";
мандариново-яблучний;
черешнево-яблучний;
чорничний;
чорноплідногоробиновий;
чорносмородиновий;
чорносмородиново-яблучний;
чорноплідногоробиново-яблучний;
яблучно-аличевий;
яблучно-айвовий;
яблучно-брусничний;
яблучно-виноградний;
яблучно-вишневий;
яблучно-грушевий;
яблучно-суничний (полуничний);
яблучно-клюквовий;
яблучно-порічковий;
яблучно-малиновий;
яблучно-обліпиховий;
яблучно-горобиновий;
яблучно-сливовий;
яблучно-черешневий;
яблучно-чорничний;
яблучно-чорноплідногоробиновий;
яблучно-чорносмородиновий.
Напої з м'якоттю:
брусничний;
калиновий;
виноградно-абрикосовий "Абрикос";
виноградно-сливовий "Кримський";
виноградно-персиковий "Нектарний";
сунично (полунично)-чорноплідногоробиновий;
яблучно-чорничний;
яблучно-чорносмородиновий.
Напої вітамінізовані:
яблучно-виноградний (освітлений і неосвітлений);
яблучно-абрикосовий з м'якоттю.
3.2.3 Приклад позначення напоїв на етикетках та при замовленні:
"Консерви. Напій яблучно-малиновий" ГСТУ 46.025-2002;
"Консерви. Напій яблучно-грушевий" ГСТУ 46.025-2002.

................
Перейти до повного тексту