1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Регламент


02012R0029 - UA - 06.02.2019 - 007.001
Цей текст слугує суто засобом документування та не має юридичної сили. Установи Союзу не несуть жодної відповідальності за його зміст. Автентичні версії відповідних актів, включно з їхніми преамбулами, опубліковані в Офіційному віснику Європейського Союзу і доступні на EUR-Lex
(До Розділу V: Економічне та галузеве співробітництво
Глава 17. Сільське господарство та розвиток сільських територій)
ІМПЛЕМЕНТАЦІЙНИЙ РЕГЛАМЕНТ КОМІСІЇ (ЄС) № 29/2012
від 13 січня 2012 року
про стандарти реалізації оливкової олії
(кодифікований)
(OB L 012, 14.01.2012, с. 14)
( Щодо скасування Регламенту див. Регламент 2022/2104 від 29 липня 2022 року на офіційному вебсайті Європейського Союзу https://eur-lex.europa.eu/legal-content/en/TXT/?uri=CELEX%3A32022R2104 )
Зі змінами, внесеними: Офіційний вісник
сторінка дата
ІМПЛЕМЕНТАЦІЙНИМ РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 357/2012 від 24 квітня 2012 року L 113 5 25.04.2012
ІМПЛЕМЕНТАЦІЙНИМ РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 87/2013 від 31 січня 2013 року L 32 7 01.02.2013
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 519/2013 від 21 лютого 2013 року L 158 74 10.06.2013
ІМПЛЕМЕНТАЦІЙНИМ РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 1335/2013 від 13 грудня 2013 року L 335 14 14.12.2013
ДЕЛЕГОВАНИМ РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 2018/1096 від 22 травня 2018 року L 197 3 03.08.2018
Із виправленнями. внесеними:
Виправленням, OB L 080, 20.03.2012, с. 39 29/2012)
ІМПЛЕМЕНТАЦІЙНИЙ РЕГЛАМЕНТ КОМІСІЇ (ЄС) № 29/2012
від 13 січня 2012 року
про стандарти реалізації оливкової олії
(кодифікований)
Стаття 1.
1. Без обмеження Директиви 2000/13/ЄС та Регламенту (ЄС) № 510/2006 цей Регламент встановлює конкретні стандарти реалізації для етапу роздрібної торгівлі оливковими оліями та оливковими оліями з вичавок, зазначеними у пунктах 1(a) та (b), 3 та 6 додатка XVI до Регламенту (ЄС) № 1234/2007.
2. Для цілей цього Регламенту етап роздрібної торгівлі означає продаж кінцевому споживачу олії, зазначеної в параграфі 1, представленої в натуральному стані або в складі харчового продукту.
Стаття 2.
Олії, зазначені в статті 1(1), представляють кінцевому споживачу в пакованні максимальним об’ємом 5 літрів. Таке паковання повинно бути оснащене системою відкривання, яку вже не можна герметично закрити після того, як її було відкрито вперше, і марковане відповідно до статей 3-6.
Проте, якщо олії призначені для споживання в ресторанах, лікарнях, їдальнях або подібних громадських закладах, держави-члени можуть установити максимальний об'єм паковання більше 5 літрів, залежно від типу відповідного закладу.
Стаття 3.
Описи відповідно до статті 118 Регламенту (ЄС) № 1234/2007 уважаються назвою, під якою продають продукт, як зазначено в статті 3(1)(1) Директиви 2000/13/ЄС.
Марковання олій, зазначених у статті 1(1), повинне містити, у вигляді чіткого й незмивного напису, додатково до опису, зазначеного в першому параграфі цієї статті, але не обов’язково поруч з ним, таку інформацію щодо категорії олії:
(a) оливкова олія холодного пресування першого віджиму екстра класу:
"оливкова олія найвищої категорії, отримана безпосередньо з оливок та суто механічними засобами";
(b) оливкова олія холодного пресування першого віджиму:
"оливкова олія, отримана безпосередньо з оливок та суто механічними засобами";
(c) оливкова олія, що складається з рафінованих оливкових олій та оливкової олії холодного пресування першого віджиму:
"олія, що містить лише оливкові олії, які було піддано рафінуванню, та олії, отримані безпосередньо з оливок";
(d) оливкова олія з вичавок:
"олія, що містить лише олії, отримані шляхом оброблення продукту, отриманого після екстрагування оливкової олії, та олії, отримані безпосередньо з оливок",
або
"олія, що містить лише олії, отримані шляхом перероблення оливкових вичавок, та олії, отримані безпосередньо з оливок".
Стаття 4.
1. Оливкова олія холодного пресування першого віджиму екстра класу та оливкова олія холодного пресування першого віджиму, визначені в пунктах 1(a) та (b) додатка XVI до Регламенту (ЄС) № 1234/2007, повинна мати назву місця походження в маркованні.
Продукти, визначені у пунктах 3 та 6 додатка XVI до Регламенту (ЄС) № 1234/2007, не повинні мати назви місця походження в маркованні.
Для цілей цього Регламенту "назва місця походження" означає покликання на географічний район, розміщене на пакованні або на етикетці, прикріпленій до паковання.
2. Назва місця походження, вказана у параграфі 1, складається лише з:
(a) у випадку оливкових олій, що, згідно з положеннями параграфів 4 та 5, походять з однієї держави-члена або третьої країни - покликання на державу-член, Союз або третю країну відповідно; або
(b) у випадку сумішей оливкових олій, що, згідно з положеннями параграфів 4 та 5, походять із більше ніж однієї держави-члена або третьої країни - одного із указаних нижче позначень відповідно:
(i) "суміш оливкових олій, що походять з Європейського Союзу" або покликання на Союз;
(ii) "суміш оливкових олій, що походять не з Європейського Союзу" або покликання на країну походження за межами Союзу;
(iii) "суміш оливкових олій, що походять з Європейського Союзу та не з Європейського Союзу" або покликання на країни походження в межах та за межами Союзу; або
(c) охоронюваної назва місця походження або охоронюваного географічного зазначення, вказаних у Регламенті (ЄС) № 510/2006, згідно з положеннями відповідної специфікації продукту.
3. Назви брендів або фірм, заявку на реєстрацію яких було подано не пізніше 31 грудня 1998 року відповідно до Директиви 89/104/ЄЕС або не пізніше 31 травня 2002 року відповідно до Регламенту Ради (ЄС) № 40/94 (- 1), не вважають назвою місця походження, що підпадає під дію цього Регламенту.
4. У випадку імпорту з третьої країни назву місця походження визначають згідно зі статтями 22 - 26 Регламенту (ЄЕС) № 2913/92.
5. Назва місця походження, у якій згадується держава-член або Союз, повинна відповідати географічному регіону, в якому були зібрані відповідні оливки або знаходяться виробничі потужності, на яких було добуто олію з оливок.
Якщо оливки були зібрані в державі-члені або третій країні, іншій ніж та. де знаходяться виробничі потужності, на яких було добуто олію з оливок, назва місця походження повинна містити такі слова: "оливкова олія холодного пресування першого віджиму (екстра класу), вироблена в (Союзі або назва відповідної держави-члена) з оливок, зібраних у (Союзі або назва відповідної держави-члена чи третьої країни)".
Стаття 4а.
Інформацію щодо спеціальних умов зберігання олій, до яких застосовується стаття 1(1), а саме, що їх необхідно зберігати в прохолодному, захищеному від світла місці, розміщують на ємностях або прикріплених до них етикетках.
Стаття 4b.
Обов’язкові відомості, описані в першому параграфі статті 3, та, у відповідних випадках, описані в першому підпараграфі статті 4(1), згруповують разом в основному полі видимості, як визначено в статті 2(2) Регламенту Європейського Парламенту і Ради (ЄС) № 1169/2011 (- 2), або на тій самій етикетці, або на кількох етикетках, прикріплених до тієї самої ємності, або безпосередньо на тій самій ємності. Ці обов’язкові відомості необхідно наводити повністю та у вигляді однорідного блоку тексту.
Стаття 5.
Серед необов’язкових зазначень, що можна наводити в маркованні олії, вказаної в статті 1(1), зазначення, передбачені цією статтею, повинні відповідати наведеним нижче вимогам:
(a) зазначення "першого холодного пресування" можна наводити лише на оливкових оліях холодного пресування першого віджиму екстра класу або оливкових оліях холодного пресування першого віджиму, отриманих за температури нижче 27 °С від першого механічного пресування оливкової пасти за допомогою традиційної системи добування з використанням гідравлічних пресів;
(b) зазначення "холодного екстрагування" можна наводити лише на оливкових оліях холодного пресування першого віджиму екстра класу або оливкових оліях холодного пресування першого віджиму, отриманих за температури нижче 27 °С шляхом перколювання або центрифугування оливкової пасти;
(c) зазначення органолептичних властивостей, пов'язаних зі смаком та/або запахом, можна розміщувати лише на оливкових оліях холодного пресування першого віджиму екстра класу та оливкових оліях холодного пресування першого віджиму; терміни, зазначені в пункті 3.3 додатка XII до Регламенту (ЄЕС) № 2568/91 можна наводити в маркованні. лише якщо вони базуються на результатах оцінювання, проведеного згідно з методом, передбаченим у вказаному додатку;
(d) зазначення максимальної кислотності, яка очікується до кінця мінімального терміну зберігання, вказаного у статті 9(l)(f) Регламенту (ЄС) № 1169/2011, можна наводити, лише якщо воно супроводжується нанесеним тим же шрифтом і в тому ж полі видимості зазначенням пероксидного числа, вмісту воску та поглинання ультрафіолету, визначених відповідно до Регламенту (ЄЕС) № 2568/91;
(e) щодо олій, які підпадають під пункт 1(a) та (b) додатка XVI до Регламенту (ЄС) № 1234/2007, рік збору врожаю можна вказувати лише якщо 100% вмісту ємності походить з цього врожаю. Для цілей цього пункту рік збору врожаю вказують на етикетці або у вигляді відповідного маркетингового року відповідно до Статті 6(c)(iii) Регламенту (ЄС) № 1308/2013, або у вигляді місяця та року врожаю, в такому порядку. Місяць повинен відповідати місяцю добування олії з оливок.
Продукти, що їх продають під торговельними марками, заявку на реєстрацію яких було подано не пізніше 1 березня 2008 року, та які містять принаймні один із термінів, зазначених у пункті 3.3 додатка XII до Регламенту (ЄЕС) № 2568/91, можуть не відповідати вимогам пункту (c) першого параграфа статті 5 цього Регламенту до 1 листопада 2011 року.
Стаття 5а.
Держави-члени можуть вирішити, що рік збирання врожаю, зазначений у пункті (e) першого параграфа Статті 5, повинен бути зазначений на етикетці оливкових олій, зазначених у цьому пункті, їхнього внутрішнього виробництва, отриманих з оливок, зібраних на їхній території та призначених лише для їхніх національних ринків.
Це рішення не забороняє продавати оливкові олії, які були промарковані до дати, коли це рішення набуває чинності, до вичерпання запасів.
Держави-члени повідомляють про це рішення відповідно до Статті 45 Регламенту (ЄС) № 1169/2011.
Стаття 6.
1. Якщо на наявності олій, вказаних у статті 1(1), у суміші оливкової олії та інших рослинних олій наголошують у маркованні в місці, іншому ніж склад, використовуючи слова, зображення або графічні елементи, на відповідну суміш необхідно нанести такий торговельний опис: "Суміш рослинних олій (або конкретні назви відповідних рослинних олій) та оливкової олії", зразу після чого вказують відсотковий вміст оливкової олії в суміші.
Наявність оливкової олії можна наголошувати за допомогою зображень або графічних елементів на маркованні суміші, зазначеної в першому підпараграфі, лише якщо її частка складає більше 50% у відповідній суміші.

................
Перейти до повного тексту