1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Лист


ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
Л И С Т
12.11.2008 N 23205/7/21-0217
Щодо реалізації купажу коньяку як сировини для виробництва коньяків
Державна податкова адміністрація України розглянула лист ДПА в АР Крим від 03.10.2008 N 9102/8/21-024 і в межах компетенції повідомляє.
Законом України від 19.12.95 N 481 "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" (далі - Закон України N 481) встановлені вимоги, за умови дотримання яких суб'єкти підприємницької діяльності мають право отримати ліцензію на виробництво алкогольних напоїв. Зокрема, ліцензія на виробництво коньяку та алкогольних напоїв за коньячною технологією видаються лише тим суб'єктам господарювання, які мають повний технологічний цикл виробництва, включаючи викурку і витримку.
Статтею 1 Закону України N 481 визначено, що повний технологічний цикл виробництва - це сукупність приміщень, технологічного та іншого обладнання, відповідних технологічних процесів, що забезпечують переробку сировини в продукцію, готову для реалізації кінцевому споживачу. Отже, реалізація готової продукції споживачу передбачає, що вона розфасована у споживчу тару, у даному випадку це пляшки.
Тобто обов'язкова вимога законодавства щодо наявності повного технологічного циклу виробництва при виготовленні коньяків не передбачає реалізацію готової продукції (коньяку обробленого) підприємствам вторинного виноробства для розливу.
До того ж відповідно до статті 1 "Визначення основних термінів" Закону України від 16.06.2005 N 2662 "Про виноград та виноградне вино" (далі - Закон України N 2662) підприємства вторинного виноробства - це підприємства, які займаються розливом вин у посуд відповідно до нормативних документів. Коньяк це інша категорія виноробної продукції, ніж вино, і розлив його на підприємствах вторинного виноробства законодавством не передбачено.

................
Перейти до повного тексту