- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Інструкція
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держкомстату України
28.11.2005 N 382
( z1494-05 )
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
14 грудня 2005 р.
за N 1495/11775
( Інструкція втратила чинність починаючи зі звіту за 2007 рік
на підставі Наказу Державного комітету статистики
N 306 від 20.08.2007 )
( Щодо втрати чинності Інструкції додатково див. Наказ
Державного комітету статистики
N 338 від 19.07.2006 )
ІНСТРУКЦІЯ
щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 1-інновація "Обстеження технологічних інновацій промислового підприємства"
Загальні положення
1. Під технологічними інноваціями розуміють діяльність підприємства, пов'язану з розробкою та упровадженням як технологічно нових, так і значно технологічно вдосконалених продуктів (продуктові інновації) і процесів (процесові інновації). Технологічні зміни мають місце в тому разі, якщо проектно-конструкторська характеристика продукції змінюється таким чином, що споживач у результаті отримує можливість задоволення як нових, так і традиційних потреб, але вже в значно кращій якості. Інновація вважається упровадженою, якщо вона (її результати) потрапила на ринок чи використовується у виробничому процесі. Таким чином, інновація проявляється в таких сферах діяльності, як: наукова, технологічна, фінансова та комерційна.
2. До технологічно нового продукту належить продукт, технологічні характеристики якого (функціональні ознаки, конструктивне виконання, додаткові операції, а також склад матеріалів і компонентів) чи передбачене використання принципово нові або суттєво відрізняються від аналогічних продуктів, що виготовлялися раніше. Такі інновації можуть ґрунтуватися на принципово нових технологіях чи на поєднанні існуючих технологій для нового застосування або ж на використанні результатів досліджень і розробок.
3. До значно технологічно вдосконаленого продукту належить продукт, для якого поліпшуються якісні характеристики, підвищується економічна ефективність виробництва за рахунок використання більш високоефективних компонентів чи матеріалів, часткової зміни (однієї або більше) технічних підсистем (для комплексної продукції). До такого продукту належить традиційна продукція, характеристика якої зазнала значних поліпшень або модернізації.
4. Проста продукція може бути вдосконалена (з точки зору поліпшення характеристик і зменшення витрат) за рахунок використання матеріалів і компонентів з поліпшеними характеристиками; складна ж продукція, яка включає ряд технічних підсистем, може бути вдосконалена за рахунок часткових змін у рамках її окремих підсистем.
5. Так, зміни у швейній промисловості значною мірою залежать від моди і є необхідною умовою забезпечення конкурентоспроможності серед інших підприємств (фірм). Але зміни кольору і покрою не призводять до зміни суттєвих характеристик одягу, згідно з якими одяг повинен захищати тіло людини від впливу температури, бути зручним і легким. Технологічно нова продукція у швейній промисловості майже завжди базується на використанні нових матеріалів, що пропонуються текстильною промисловістю і насамперед хімічною промисловістю. Наприклад, упровадження сорочок із тканини, яка швидко сохне після прання, або водонепроникного альпіністського одягу, який пропускає повітря, являє собою технологічне нововведення. У харчовій промисловості продукція з новим або значно зміненим складом, а також нові способи її зберігання відносяться до вдосконаленої продукції. Якщо зміни в складній продукції, наприклад нових моделях легкових автомобілів або телевізійних приймачів, значні, базуються на нових конструкціях або технічному вдосконаленню продукції, то такі зміни належать до технологічних інновацій.
6. Підприємства, які виконують окремі замовлення і виготовляють одиничні і часто складні види продукції на замовлення користувачів, відносять таку продукцію до інноваційної за умови, що для її виробництва здійснювалися створення і випробування дослідного зразка або інші види досліджень і розробок, які виконувались з метою внесення змін в одну або більше характерних якостей продукції. Якщо ця умова не виконується та якщо окрема одиниця продукції не має властивостей, які відрізняють її від тих, що були характерні для продукції, що вироблялася раніше, вона не належить до інноваційної.
7. Під процесовими інноваціями розуміють упровадження нових чи значно вдосконалених методів виробництва. До даних методів можуть належати зміни технологічного устаткування або організації виробництва, а також як те, так і інше водночас. Ці методи можуть бути націлені на виробництво нових чи вдосконалених видів продукції, яка не може бути вироблена при використанні традиційних заводських установок або методів виробництва, чи на підвищення ефективності виробництва традиційних видів продукції.
8. Критерієм віднесення до інновації процесу є упровадження машин і устаткування, які вдосконалюють виробничі методи.
9. Основними критеріями при віднесенні продукції і процесів до інноваційних є новизна і значущість.
10. Новизна інновації визначається:
10.1 з точки зору її технологічної новизни: використання нових матеріалів, використання нових напівфабрикатів і комплектуючих, отримання принципово нових видів функцій або принципово нових видів продукції; нові технології виробництва, більш високий ступінь механізації й автоматизації, нова організація (застосування нових технологій) виробничого процесу;
10.2 з точки зору ринкового середовища: новизна для промисловості у світовому масштабі або ж новизна для промисловості конкретної країни, новизна лише для підприємства.
11. Значущість інновації для підприємства визначається метою та результатами, що очікуються або вже отримані підприємством у звітному періоді і мають як технологічний, так і економічний характер. А саме:
11.1 розробка нових видів продукції задля створення нових ринків збуту або утримання сегментів ринку;
11.2 упровадження результатів лідерів у сфері інновації;
11.3 адаптація розробленої на стороні технології відповідно до потреб підприємства;
11.4 поступове вдосконалення традиційних технічних засобів;
11.5 зміна способу виробництва традиційних видів продукції;
11.6 заміна застарілих видів продукції;
11.7 розширення асортименту продукції як у рамках основної товарної групи, так і поза ними (але не з метою забезпечення сьогоденного попиту і збільшення доходу підприємства);
11.8 підвищення гнучкості виробництва;
11.9 зменшення виробничих витрат за рахунок зменшення питомої ваги оплати праці, зменшення споживання матеріалів, зменшення споживання електроенергії, зменшення браку виробництва, зменшення витрат на оформлення і конструкцію продукції;
11.10 підвищення ефективності виробництва традиційних видів продукції (збільшення відношення результату виробництва (обсяг виробленої продукції) до витрат на її виробництво);
11.11 поліпшення умов праці;
11.12 зменшення шкоди, що завдає навколишньому середовищу.
12. Економічна мета та результати можуть відрізнятися в залежності від виду продукції підприємства. Однак окрема мета та результати, як правило, матимуть місце в усіх випадках інноваційної діяльності.
13. Хоча технологічна інновація може виникнути як у виробничому процесі і в продукції підприємства, так і в допоміжних підрозділах, при цьому враховується лише перша, оскільки лише вона приводить до появи нової продукції і процесів. Отже, комп'ютеризацію збуту продукції або фінансових операцій не слід відносити до інновацій. Так само повна зміна організації підприємства сама по собі не є інновацією, хоча в даному випадку може враховуватись реорганізація цехів.
14. Не належать до інновацій:
14.1 незначні модифікації естетичного чи технічного характеру без змін технічних характеристик продукції. Наприклад, нові види тканин та товарів легкої промисловості (новий колір або нанесення нового малюнку на тканину, нові моделі і фасони одягу, трикотажних виробів і взуття, виробів шкіргалантереї тощо), якщо зміни в них суттєво не вплинули на характеристики, властивості, собівартість продукції, а також на матеріали і компоненти, використані для її виготовлення. У харчовій промисловості використання нових смакових добавок у продукції старого асортименту, наприклад фруктових та інших добавок у традиційні види йогурту, морозива, хлібобулочних та кондитерських виробів тощо, які виробляються з метою розширення асортименту. Зміна маркування і форми посуду для різних видів напоїв з метою доступу на ринок продукції, яка користується попитом. Упровадження нових моделей складної продукції, такої як автомобілі або телевізори, не є технологічним нововведенням, а є модифікацією, якщо зміни в нових моделях є другорядними порівняно з традиційними моделями. Наприклад, установлення радіоприймача в легковому автомобілі суттєво не відрізнятимуть нову модель від тих, що виготовлялися раніше;
14.2 розширення номенклатури продукції за рахунок налагодження випуску підприємствами нової продукції, що раніше ним не випускалась, але вже достатньо відомої на ринку збуту (можливо непрофільної), з метою забезпечення сьогоденного попиту і збільшення доходу підприємства;
14.3 придбання машин і устаткування для розширення виробничих потужностей за рахунок установки додаткових машин традиційних моделей і типів або навіть заміна машин на новіші модифікації тієї самої моделі;
14.4 упровадження стандартів якості, безпосередньо не пов'язане з упровадженням технологічно нової або поліпшеної продукції і нових або вдосконалених технологічних процесів.
15. Нововведення (інновації) у сфері управління виробництвом, соціальних або інформаційних технологій у звіт не включаються.
1. Витрати на технологічні інновації
1.1. У рядку 101 "Загальна сума витрат" вказується загальна сума витрат, пов'язаних з технологічними інноваціями.
1.2. Дані про витрати на технологічні інновації наводяться за період з початку року незалежно від того, на якій стадії перебуває інноваційний процес: на початковій стадії розробки технологічно нових або значно вдосконалених продуктів і процесів чи на проміжній стадії, наприклад, коли ще тільки здійснюється монтаж нового обладнання чи коли воно тільки готове до експлуатації, але ще не працювало, не випробуване у виробництві та не використовувалось у виробництві продукції чи на прикінцевій стадії, коли устатковання вже працює, освоєне в експлуатації, тобто налагоджено виробництво та випускається продукція.
1.3. Загальна сума витрат розподіляється за напрямами інноваційної діяльності (рядки 102-108).
1.4. У рядку 102 "дослідження і розробки (без амортизації)" ураховуються витрати на проведення досліджень і розробок на підприємстві (розроблення програмного забезпечення включається як складова частина досліджень та розробок, якщо таке програмне забезпечення сприяє отриманню науково-технічних досягнень), які здійснюються на систематичній основі з метою розробки нових або значно вдосконалених продуктів і методів їх виробництва, нових або значно вдосконалених виробничих процесів. Створення і випробування дослідного зразка часто є найбільш важливим етапом експериментальної розробки, приймання якого означає, що етап експериментальної розробки закінчено і починаються наступні етапи інноваційного процесу. До складу витрат на дослідження і розробки входять:
1.4.1 витрати на оплату праці штатних працівників, що виконували наукові дослідження і розробки;
1.4.2 обов'язкові відрахування за встановленими законодавством нормами;
1.4.3 витрати на придбання і виготовлення спеціальних інструментів, пристосувань, приладів, стендів, апаратів, механізмів, пристроїв і іншого спеціального устаткування, необхідного для виконання конкретної теми, уключаючи витрати на його проектування, транспортування й установку;
1.4.4 вартість придбаних на стороні сировини і матеріалів, комплектуючих виробів, напівфабрикатів, палива, енергії усіх видів, природної сировини, робіт та послуг виробничого характеру, які виконуються сторонніми підприємствами. Ці витрати наводяться у звіті за вартістю їх придбання (з урахуванням податку на додану вартість (ПДВ));
1.4.5 капітальні витрати на дослідження і розробки, у тому числі на придбання земельних ділянок, які необхідні для проведення досліджень і розробок, будівництво або купівлю споруд, на проведення великомасштабної реконструкції, модернізації та ремонту будинків, необхідних для проведення досліджень і розробок, інші капітальні витрати, пов'язані з дослідженнями і розробками. До них не включаються капітальні витрати на будівництво житла, об'єктів культурно-побутового призначення тощо, не пов'язані з науковими дослідженнями і розробками;
1.4.6 інші витрати, пов'язані з виконанням досліджень і розробок і не враховані в жодному з перерахованих видів витрат.
1.5. Якщо підприємство виконує наукові роботи на замовлення іншої організації (підприємства), дані про витрати на їх виконання у звіті N 1-інновація не наводяться.
1.6. Зі складу витрат на дослідження і розробки виключається сума амортизаційних відрахувань на повне відновлення основних засобів науково-дослідної діяльності.
1.7. У рядку 103 "придбання нових технологій" враховуються витрати на придбання нових технологій, які використані для реалізації технологічних інновацій, ураховуючи придбання підприємством виключних майнових прав власності на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, ліцензій, ліцензійних договорів на використання зазначених об'єктів, виплати ліцензіару, а також витрати на придбання комерційних таємниць (формули, розрахунки, плани, креслення, незапатентовані винаходи та інше; інструкції, опис, вимоги, дані, методи і методики), проектів, технологій в розукомплектованому вигляді, товарних знаків (маються на увазі товарні знаки, які придбані у зв'язку з проведенням підприємством інновацій), інших інжинірингових, консалтингових послуг (виключаючи дослідження і розробки, які наводяться у рядку 102), придбані від сторонніх організацій, приватних осіб тощо (без урахування вартості виробів, зразків, машин, апаратів, комплектуючих або запасних частин, інструментів тощо, що придбані в комплекті з документами). Підприємство може придбати технологію як у матеріальній, так і в нематеріальній формі.
1.8. У рядку 104 "з них придбання виключних майнових прав на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, ліцензій, ліцензійних договорів на використання зазначених об'єктів" ураховуються витрати на придбання виключних майнових прав на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, що отримані на інших підприємствах або в інших організаціях, ліцензій, ліцензійних договорів на використання зазначених об'єктів, виплати ліцензіару.
1.9. У рядку 105 "виробниче проектування, інші види підготовки виробництва для випуску нових продуктів, упровадження нових методів їх виробництва (витрати, не враховані в ряд. 102)" враховуються витрати на виробниче проектування, інші види робіт з підготовки виробництва для випуску нових продуктів, упровадження нових методів їх виробництва. Виробничі проектно-конструкторські роботи, пов'язані з технологічним оснащенням, організацією виробництва і початковим етапом випуску продукції. До них може відноситись проектування промислового об'єкта (зразка), інші проектно-конструкторські роботи, направлені на окремі виробничі процеси і методи, технічні специфікації, експлуатаційні особливості (властивості), необхідні для виробництва технологічно нових продуктів та здійснення нових процесів. Указані роботи не входять до проектно-конструкторських робіт, які входять до складу досліджень і розробок (за рядком 102), і належать, як правило, до початкової стадії проекту створення нових продуктів чи технологічних процесів. Якщо проектування здійснюється на початковому етапі створення продукції чи процесу, тобто досліджень і розробок, витрати враховуються у рядку 102.
1.10. До складу вказаних у рядку 105 витрат уходять також витрати на технологічну підготовку виробництва, пробне виробництво і випробування, пов'язані з упровадженням технологічних інновацій. До них належать:
1.10.1 засоби технологічного оснащення, які доповнюють технологічне обладнання для виконання певної частини технологічного процесу (деякі види інструментів, штампи, пристосування, калібри, прес-форми, моделі тощо);
1.10.2 пробне виробництво або випробування, необхідні на початковому етапі випуску продукції, а також у випадках, якщо це необхідно для виконання подальших етапів розробки та проектування (дані витрати не належать до витрат на виконання дослідно-експериментальних робіт, які включені в рядку 102);
1.10.3 засоби програмного забезпечення та їх адаптація до виробництва нових продуктів та процесів;
................Перейти до повного тексту