1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
21.10.2004 N 372
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
24 листопада 2004 р.
за N 1493/10092
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства N 343 від 10.09.2014 )
Про затвердження Положення про Державну хлібну інспекцію Автономної Республіки Крим, обласну державну хлібну інспекцію
( Із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства аграрної політики N 366 від 28.05.2009 N 243 від 17.05.2010 )
На виконання Указу Президента України від 19 травня 2003 року N 415 "Про додаткові заходи щодо стабілізації ринку зерна", постанов Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2003 року N 1429 "Про утворення Державної інспекції з контролю якості сільськогосподарської продукції та моніторингу її ринку" та від 22 січня 2004 року N 65 "Про затвердження Положення про Державну інспекцію з контролю якості сільськогосподарської продукції та моніторингу її ринку", з метою здійснення державної політики у сфері державного контролю якості, проведення моніторингу ринку зерна та продуктів його переробки
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про Державну хлібну інспекцію Автономної Республіки Крим, обласну державну хлібну інспекцію (далі - Положення), що додається.
2. Скасувати наказ Міністерства аграрної політики України від 1 липня 2002 року N 177 "Про затвердження Типового положення про Державну хлібну інспекцію Автономної Республіки Крим, обласну державну хлібну інспекцію".
3. Державній інспекції з контролю якості сільськогосподарської продукції та моніторингу її ринку (Білий О.І.):
3.1. Подати цей наказ на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3.2. Довести Положення до відома Державної хлібної інспекції Автономної Республіки Крим та відповідних обласних державних хлібних інспекцій.
4. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Сергеєва В.В.
В.о.Міністра
ПОГОДЖЕНО:
Головний державний
санітарний лікар України,
перший заступник Міністра
охорони здоров'я
В.о. Голови Держвного
комітету України з питань
регуляторної політики
та підприємництва
Заступник Міністра економіки
та з питань европейської
інтеграції України
Заступник Міністра
фінансів України
Заступник Голови
Держспоживстандарту України
Ю.Я.Лузан




О.В.Лапушенко



К.Ващенко


В.Чабаненко

С.Л.Цокол

С.Т.Черепков
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства аграрної
політики України
21.10.2004 N 372
у редакції наказу
Міністерства аграрної
політики України
від 17.05.2010 N 243
( z0535-10 ))
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
24 листопада 2004 р.
за N 1493/10092
ПОЛОЖЕННЯ
про Державну хлібну інспекцію Автономної Республіки Крим, обласну державну хлібну інспекцію
1. Державна хлібна інспекція Автономної Республіки Крим, обласна державна хлібна інспекція (далі - Держхлібінспекція) є територіальним органом Державної інспекції з контролю якості сільськогосподарської продукції та моніторингу її ринку.
Держхлібінспекція підзвітна і підконтрольна Держконтрольсільгосппроду.
2. Держхлібінспекція у своїй діяльності керується Конституцією і законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами Мінагрополітики, Держконтрольсільгосппроду та цим Положенням.
У межах своїх повноважень Держхлібінспекція узагальнює практику застосування законодавства з питань, що належать до її компетенції, здійснює систематичний контроль за його виконанням, розробляє пропозиції щодо його вдосконалення та вносить їх на розгляд голові Держконтрольсільгосппроду.
3. Держхлібінспекція при виконанні покладених на неї завдань взаємодіє із структурними підрозділами Мінагрополітики, а також з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування згідно із законодавством України (за згодою).
4. Основними завданнями Держхлібінспекції є:
4.1. Участь у межах компетенції в реалізації державної політики у сфері державного контролю безпеки, якості зерна та продуктів його переробки, наявності або відсутності в них генетично модифікованих організмів, проведення моніторингу їх ринку.
4.2. Здійснення державного контролю за якістю та безпекою зерна та продуктів його переробки шляхом контролю за додержанням вимог державних стандартів, технічних умов, інших нормативних документів, пов'язаних з визначенням якості, безпеки зерна та продуктів його переробки.
4.3. Сертифікація якості зерна та продуктів його переробки, крім шроту, макухи, хлібобулочних і макаронних виробів, при здійсненні експортно-імпортних операцій, включаючи відвантаження в пункти накопичення для подальшого експорту, транзит територією України при перевантаженні через портові зерноперевантажувальні місткості та переміщенні територією України.
4.4. Проведення робіт із сертифікації відповідності послуг із зберігання зерна та продуктів його переробки.
4.5. Визначення показників якості, безпеки зерна та продуктів його переробки, крім шроту, макухи, хлібобулочних і макаронних виробів, наявності або відсутності в них генетично модифікованих організмів при розгляді спірних питань, результати якого є обов'язковими для всіх суб'єктів господарювання, які діють на ринку зерна (далі - суб'єкти господарювання).
5. Держхлібінспекція відповідно до покладених на неї завдань:
5.1. Проводить моніторинг ринку зерна та продуктів його переробки в Автономній Республіці Крим або у відповідній області, аналізує і подає на розгляд Держконтрольсільгосппроду відповідну інформацію.
5.2. Здійснює огляд (інспектування) зерна та продуктів його переробки і видачу сертифіката якості зерна та продуктів його переробки, крім хлібобулочних і макаронних виробів, при здійсненні експортно-імпортних операцій, включаючи відвантаження в пункти накопичення для подальшого експорту, транзит територією України при перевантаженні через портові зерноперевантажувальні місткості та переміщенні територією України.
5.3. Визначає показники якості, безпеки зерна та продуктів його переробки, наявність або відсутність в них генетично модифікованих організмів, що зберігається у суб'єктів зберігання зерна та продуктів його переробки, а також при здійсненні експортно-імпортних операцій, включаючи відвантаження в пункти накопичення для подальшого експорту, транзит територією України при перевантаженні через портові зерноперевантажувальні місткості та переміщенні територією України.
5.4. Бере участь у роботі комісії з приймання матеріально-технічної бази сертифікованих зернових складів незалежно від їх форми власності та господарювання до приймання зерна нового врожаю.
5.5. Розглядає і затверджує акти зачистки та узагальнює зведені матеріали за цими актами на зачищене за партіями зерно та продукти його переробки, що вибули, та проінвентаризовані партії зерна та продуктів його переробки на хлібоприймальних та зернопереробних підприємствах незалежно від їх форми власності та господарювання.
5.6. Збирає, аналізує, узагальнює та подає на розгляд Держконтрольсільгосппроду інформацію про:
результати зачистки за партіями зерна та продуктів його переробки, що вибули, та проінвентаризовані партії зерна та продуктів його переробки на хлібоприймальних та зернопереробних підприємствах незалежно від їх форми власності та господарювання;
якість, безпеку зерна нового врожаю, наявність або відсутність в них генетично модифікованих організмів;
підготовку матеріально-технічної бази сертифікованих зернових складів незалежно від їх форми власності та господарювання до приймання зерна нового врожаю;
надходження, наявність, якість зерна та продуктів його переробки на сертифікованих зернових складах незалежно від їх форми власності та господарювання, обсяг оглянутого (проінспектованого) зерна та продуктів його переробки.
5.7. Аналізує причини зараження зерна та продуктів його переробки на сертифікованих зернових складах незалежно від їх форми власності і господарювання, надає інформацію Держконтрольсільгосппроду і рекомендує зазначеним зерновим складам проведення необхідних робіт, спрямованих на захист зерна та продуктів його переробки від шкідників і псування.

................
Перейти до повного тексту