- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
17.09.2024 № 3498
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
03 жовтня 2024 р.
за № 1485/42830
Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження, що постачаються в невеликих обсягах кінцевим споживачам або локальним закладам роздрібної торгівлі
( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 3831 від 04.10.2024 )
1. Затвердити Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження, що постачаються в невеликих обсягах кінцевим споживачам або локальним закладам роздрібної торгівлі, що додаються.
2. Установити, що:
1) до операторів ринку харчових продуктів, що здійснюють поставки невеликих обсягів живих двостулкових молюсків, Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження, що постачаються в невеликих обсягах кінцевим споживачам або локальним закладам роздрібної торгівлі, затверджені цим наказом, застосовуються з дня введення в дію наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 16 травня 2024 року
№ 1521"Про затвердження Вимог до виробництва та обігу живих двостулкових молюсків, живих голкошкірих, живих кишковопорожнинних та живих морських черевоногих, класифікації територій виробництва і територій повторного заселення живих двостулкових молюсків, санітарного обстеження, моніторингу та ведення переліку відповідних територій", зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 07 червня 2024 року за № 857/42202;
2) до інших операторів ринку харчових продуктів Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження, що постачаються в невеликих обсягах кінцевим споживачам або локальним закладам роздрібної торгівлі, затверджені цим наказом, застосовуються відповідно до строків, визначених підпунктом 3 пункту 2 наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 20 жовтня 2022 року № 813 "Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження",
зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 15 листопада 2022 року за № 1409/38745.
3. Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів і продовольчої безпеки забезпечити в установленому законодавством порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра аграрної політики та продовольства України згідно з розподілом обов’язків.
Міністр аграрної політики та продовольства України | В. Коваль |
ПОГОДЖЕНО: Міністр охорони здоров’я України Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України В.о. Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Перший заступник Голови Державного агентства України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм Голова Державного агентства лісових ресурсів України | В. Ляшко Р. Стрілець О. Осіян Т. Кот В. Смаль |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
17 вересня 2024 року № 3498
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
03 жовтня 2024 р.
за № 1485/42830
ГІГІЄНІЧНІ ВИМОГИ
до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження, що постачаються в невеликих обсягах кінцевим споживачам або локальним закладам роздрібної торгівлі
I. Загальні положення
1. Ці Вимоги поширюються на відносини, пов’язані з виробництвом та обігом харчових продуктів тваринного походження, що постачаються за:
1) прямими поставками виробником невеликих обсягів первинної продукції кінцевим споживачам та/або локальним закладам роздрібної торгівлі, що постачають її безпосередньо кінцевим споживачам;
2) прямими поставками виробником невеликих обсягів м’яса свійської птиці (далі - птиці) та/або зайцеподібних, забитих в господарстві походження, кінцевим споживачам та/або локальним закладам роздрібної торгівлі, що постачають таке м’ясо безпосередньо кінцевим споживачам;
3) поставками мисливцями та/або користувачами мисливських угідь невеликих обсягів туш диких тварин та/або м’яса диких тварин безпосередньо кінцевим споживачам та/або локальним закладам роздрібної торгівлі, що постачають їх безпосередньо кінцевим споживачам.
2. Ці Вимоги є обов’язковими для:
операторів ринку харчових продуктів (далі - оператори ринку), що здійснюють поставки / прямі поставки, зазначені в пункті 1 цього розділу;
державних ветеринарних інспекторів та спеціалістів ветеринарної медицини, яким відповідно до вимог законодавства про державний контроль надано повноваження щодо здійснення заходів державного контролю на відповідній потужності (господарстві).
3. У цих Вимогах терміни вживаються у значеннях, наведених у Законах України
"Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" (далі - Закон),
"Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин",
"Про ветеринарну медицину",
"Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною",
"Про мисливське господарство та полювання",
Гігієнічних вимогах до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження, затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 20 жовтня 2022 року № 813, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 15 листопада 2022 року за № 1409/38745 (далі - Гігієнічні вимоги),
Вимогах до передзабійного та післязабійного огляду тварин, у тому числі забитих за межами бійні, затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 02 квітня 2024 року № 1032, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 14 травня 2024 року за № 701/42046,
Вимогах до виробництва та обігу живих двостулкових молюсків, живих голкошкірих, живих кишковопорожнинних та живих морських черевоногих, класифікації територій виробництва і територій повторного заселення живих двостулкових молюсків, санітарного обстеження, моніторингу та ведення переліку відповідних територій, затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 16 травня 2024 року № 1521, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 07 червня 2024 року за № 857/42202.
4. Виробництво та обіг харчових продуктів тваринного походження, зазначених в пункті 1 цього розділу, повинні здійснюватися відповідно до загальних гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами, встановлених розділом VII
Закону, та гігієнічних вимог, встановлених розділами II та III цих Вимог.
5. Виробництво та обіг харчових продуктів тваринного походження, зазначених в пункті 1 цього розділу, здійснюються з використанням потужностей, що зареєстровані або на які видано експлуатаційний дозвіл для проведення відповідного виду діяльності, якщо обов’язковість державної реєстрації або отримання експлуатаційного дозволу встановлена
Законом.
( Пункт 5 розділу I із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 3831 від 04.10.2024 )
( Пункт 6 розділу I із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 3831 від 04.10.2024 )
II. Вимоги до виробництва та обігу первинної продукції, що постачається в невеликих обсягах кінцевим споживачам або локальним закладам роздрібної торгівлі
1. Вимоги до виробництва та обігу яєць
1. Яйця повинні бути отримані від свійської птиці, яка є клінічно здоровою та утримується у стаді/зграї, щодо якого/якої не зафіксовано ознак хвороб, які можуть передаватися людині.
2. Під час знаходження на потужності з виробництва і до моменту продажу споживачам яйця зберігають чистими, сухими, без сторонніх запахів, належним чином захищають від пошкоджень, ударів і від прямих променів сонця.
Зберігання та транспортування яєць до моменту їх продажу кінцевим споживачам здійснюють за постійної температури, що найкраще забезпечує оптимальне зберігання їх гігієнічних властивостей.
3. Яйця повинні пропонуватися до реалізації з непошкодженою шкаралупою.
4. Яйця доставляють споживачам не пізніше, ніж через 28 днів після знесення.
5. Мінімальний термін придатності яєць не повинен перевищувати 28 днів, що відраховуються з дати знесення яєць або, якщо вказується період знесення, від першого дня зазначеного періоду.
2. Вимоги до виробництва та обігу рибних продуктів
1. Під час зберігання, обробки та транспортування рибні продукти повинні бути захищеними від псування, прямих променів сонця або інших джерел тепла, а також від будь-якого забруднення (зокрема забруднення, джерелом якого є навколишнє природне середовище).
2. Оператор ринку забезпечує проведення візуального огляду рибних продуктів з метою виявлення будь-яких ознак хвороб тварин, підозрілої (нетипової) поведінки (індивідуального або колективного характеру) тварин та/або наявності видимих паразитів.
................Перейти до повного тексту