Назва показника (нормативу) |
Значення показника (нормативу) за освітньо-кваліфікаційними рівнями |
Молодший спеціаліст |
Бакалавр |
Спеціаліст |
Магістр |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1. Загальні вимоги |
1.1. Концепція діяльності за заявленим напрямом (спеціальністю), погоджена з Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласною, Київською, Севастопольською міськими державними адміністраціями |
+ |
+ |
+ |
+ |
1.2. Заявлений ліцензований обсяг (денна форма навчання/заочна форма навчання) |
|
|
|
|
2. Кадрове забезпечення підготовки фахівців заявленої спеціальності |
2.1. Частка науково- педагогічних працівників з науковими ступенями та вченими званнями, які забезпечують викладання лекційних годин соціально- гуманітарного циклу дисциплін навчального плану спеціальності (% від кількості годин) |
- |
75 |
85 |
95 |
у тому числі які працюють у даному навчальному закладі за основним місцем роботи |
|
50 |
50 |
50 |
2.2. Частка науково- педагогічних працівників з науковими ступенями та вченими званнями, які забезпечують викладання лекційних годин фундаментального циклу дисциплін навчального плану спеціальності (% від кількості годин) (за винятком військових навчальних дисциплін) |
- |
75 |
85 |
95 |
у тому числі які працюють у даному навчальному закладі за основним місцем роботи |
|
50 |
50 |
50 |
з них: докторів наук або професорів (при розрахунку частки докторів наук або професорів дозволяється прирівнювати двох кандидатів наук, доцентів, які мають стаж безперервної науково- педагогічної роботи в даному навчальному закладі не менше 10 років, а також є авторами (співавторами) підручників, навчальних посібників з грифом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України або монографій, до одного доктора наук або професора) |
|
10 |
20, але не менше ніж 1 доктор наук або професор на 25 осіб ліцензо- ваного обсягу |
40, але не менше ніж 1 доктор наук або професор на 25 осіб ліцензо- ваного обсягу |
2.3. Частка науково- педагогічних працівників з науковими ступенями та вченими званнями, які забезпечують викладання лекційних годин фахових дисциплін навчального плану спеціальності (% від кількості годин) |
- |
75 |
85 |
95 |
у тому числі які працюють у даному навчальному закладі за основним місцем роботи |
|
50 |
50 |
50 |
з них: докторів наук або професорів (при розрахунку частки докторів наук або професорів дозволяється прирівнювати двох кандидатів наук, доцентів, які мають стаж безперервної науково- педагогічної роботи в даному навчальному закладі не менше 10 років, а також є авторами (співавторами) підручників, навчальних посібників з грифом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України або монографій, до одного доктора наук або професора) |
|
10 |
20, але не менше ніж 1 доктор наук або професор на 25 осіб ліцензо- ваного обсягу |
40, але не менше ніж 1 доктор наук або професор на 25 осіб ліцензо- ваного обсягу |
2.4. Частка педагогічних працівників вищої категорії, які викладають лекційні години дисциплін навчального плану спеціальності та працюють у даному навчальному закладі за основним місцем роботи (% від кількості годин для кожного циклу дисциплін навчального плану) |
25 |
- |
- |
- |
2.5. Наявність кафедри (циклової комісії) з фундаментальної підготовки |
+ |
+ |
+ |
+ |
2.6. Наявність кафедри зі спеціальної (фахової) підготовки, яку очолює фахівець відповідної науково-педагогічної спеціальності: |
- |
+ |
+ |
+ |
доктор наук або професор |
|
|
|
+ |
кандидат наук, доцент |
|
|
+ |
|
3. Матеріально-технічна база |
3.1. Забезпеченість лабораторіями, полігонами, обладнанням, устаткуванням, необхідними для виконання навчальних програм (у % від потреби) |
100 |
100 |
100 |
100 |
3.2. Забезпеченість студентів гуртожитком (у % від потреби) |
70 |
70 |
70 |
70 |
3.3. Кількість робочих комп'ютерних місць на 100 студентів (крім спеціальностей, які належать до галузей знань 0102 "Фізичне виховання, спорт і здоров'я людини" і 0202 "Мистецтво", крім спеціальності "Дизайн") |
6 |
12 |
12 |
12 |
3.4. Кількість робочих комп'ютерних місць на 100 студентів (для спеціальностей, які належать до галузей знань 0102 "Фізичне виховання, спорт і здоров'я людини" і 0202 "Мистецтво", крім спеціальності "Дизайн") |
3 |
6 |
6 |
6 |
3.5. Наявність пунктів харчування |
+ |
+ |
+ |
+ |
3.6. Наявність спортивного залу |
+ |
+ |
+ |
+ |
3.7. Наявність стадіону або спортивного майданчика |
+ |
+ |
+ |
+ |
3.8. Наявність медичного пункту |
+ |
+ |
+ |
+ |
4. Навчально-методичне забезпечення |
4.1 Наявність освітньо- кваліфікаційної характеристики фахівця (у тому числі варіативної компоненти) |
+ |
+ |
+ |
+ |
4.2. Наявність освітньо- професійної програми підготовки фахівця (у тому числі варіативної компоненти) |
+ |
+ |
+ |
+ |
4.3. Наявність навчального плану, затвердженого в установленому порядку |
+ |
+ |
+ |
+ |
4.4. Наявність навчально- методичного забезпечення для кожної навчальної дисципліни навчального плану (% від потреби): 4.4.1. Навчальних і робочих навчальних програм дисциплін |
100 |
100 |
100 |
100 |
4.4.2. Планів семінарських, практичних занять, завдань для лабораторних робіт (% від потреби) |
100 |
100 |
100 |
100 |
4.4.3. Методичних вказівок і тематик контрольних, курсових робіт (проектів) |
100 |
100 |
100 |
100 |
4.5. Наявність пакетів контрольних завдань для перевірки знань з дисциплін соціально-гуманітарної, фундаментальної та фахової підготовки (% від потреби) |
100 |
100 |
100 |
100 |
4.6. Забезпеченість програмами всіх видів практик (% від потреби) |
100 |
100 |
100 |
100 |
4.7. Наявність методичних указівок щодо виконання дипломних робіт (проектів), державних екзаменів |
+ |
+ |
+ |
+ |
4.8. Дидактичне забезпечення самостійної роботи студентів (у тому числі з використанням інформаційних технологій) (% від потреби) |
100 |
100 |
100 |
100 |
4.9. Наявність критеріїв оцінювання знань і вмінь студентів |
+ |
+ |
+ |
+ |
5. Інформаційне забезпечення |
5.1. Забезпеченість студентів підручниками, навчальними посібниками, наявними у власній бібліотеці (% від потреби) |
100 |
100 |
100 |
100 |
5.2. Співвідношення посадкових місць у власних читальних залах до загальної чисельності студентів (% від потреби) |
3 |
5 |
5 |
5 |
5.3. Забезпеченість читальних залів фаховими періодичними виданнями |
3 |
4 |
4 |
8 |
5.4. Можливість доступу викладачів і студентів до Інтернету як джерела інформації: наявність обладнаних лабораторій наявність каналів доступу |
+ + |
+ + |
+ + |
+ + |