N з/п |
Питання |
Так |
Ні |
НВ |
НП |
Нормативне обґрунтування |
1.1 |
Проведення експертизи і узгодження проектів планування та будівництва агропродовольчого ринку |
|
|
|
|
Стаття 7 ЗУ 2498-XII, пункт 1.2 глави 1 ВСП для ринків |
1.2 |
Наявність дозволу органу державного ветеринарно-санітарного нагляду на введення потужності в експлуатацію |
|
|
|
|
Стаття 7 ЗУ 771/97-ВР, пункт 3 Порядку видачі ЕД |
1.3 |
Дотримання санітарних вимог до розмежування території ринку на торговельну і господарську зони |
|
|
|
|
Пункт 2.1 глави 2 ВСП для ринків |
1.4 |
Територія ринку має відокремлену та відгороджену від проїжджої частини, житлового та комунального секторів ділянку землі |
|
|
|
|
Пункт 6 Правил торгівлі на ринках, пункт 3.6 глави 3 ВСП для ринків |
1.5 |
Територія та споруди ринку забезпечені штучним освітленням, електро- та водопостачанням |
|
|
|
|
Пункт 6 Правил торгівлі на ринках |
1.6 |
Підключення споруд ринку до систем теплопостачання |
|
|
|
|
Пункт 7 Правил торгівлі на ринках, пункт 3.2 глави 3 ВСП для ринків |
1.7 |
Наявність та розміщення на території ринку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи |
|
|
|
|
Пункт 1.1 глави 1 Положення про ДЛВСЕ на ринку |
1.8 |
Відповідність приміщення лабораторії, наданого адміністрацією ринку, вимогам Положення про ДЛВСЕ на ринку |
|
|
|
|
Пункти 1.11, 1.12, 1.13, 1.14 глави 1 Положення про ДЛВСЕ на ринку, пункт 9.2 глави 9 ВСП для ринків |
1.9 |
Забезпечення державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку необхідним спеціальним лабораторним обладнанням, інструментами, фарбами, хімічними реактивами, мийними і дезінфекційними засобами, лабораторним посудом, спецодягом, лабораторними меблями, інвентарем та іншими допоміжними матеріалами |
|
|
|
|
Пункт 1.15 глави 1 ВСП для ринків, пункти 1.13, 1.15 глави 1 Положення про ДЛВСЕ на ринку |
1.10 |
Наявність позначення лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на графічному плані території ринку |
|
|
|
|
Пункт 8 Правил торгівлі на ринках |
1.11 |
Наявність облаштованого майданчика для встановлення сміттєзбірників (на відстані 20 м від місць торгівлі харчовою продукцією) |
|
|
|
|
Пункт 2.7 глави 2 ВСП для ринків |
1.12 |
Контроль за щоденним вивезенням сміття з території ринку та проведенням дезінфекції сміттєзбірників |
|
|
|
|
Пункт 3.14 глави 3 ВСП для ринків |
1.13 |
Наявність обладнаних на території ринку санітарних вузлів (на відстані не менше 25 м від місць торгівлі харчовою продукцією, санітарних вузлів з водонепроникними вигрібними ямами - на відстані не менше 50 м). Санітарні вузли повинні мати зручні, вимощені і освітлені підходи |
|
|
|
|
Пункт 3.4 глави 3 ВСП для ринків |
1.14 |
Утримання санітарних вузлів та умивальників у належному санітарному стані з проведенням щоденної дезінфекції |
|
|
|
|
Пункти 3.15, 3.16 глави 3 ВСП для ринків |
1.15 |
Проведення 1 разу на місяць санітарного дня |
|
|
|
|
Пункт 3.7 глави 3 ВСП для ринків, пункт 5.2 глави 5 Положення про ДЛВСЕ на ринку |
1.16 |
Реалізація товарів у спеціалізованих (позначених) зонах з продажу окремих видів продукції: овочів і фруктів, м'яса і битої птиці, яєць, молочних продуктів, риби, меду, олії тощо |
|
|
|
|
Пункт 12 розділу І Правил торгівлі на ринках |
1.17 |
Відповідність торгових місць, з яких здійснюється продаж продукції, вимогам законодавства |
|
|
|
|
Пункт 13 розділу І Правил торгівлі на ринках |
1.18 |
Дотримання періодичності прибирання ринку |
|
|
|
|
Пункт 3.7 глави 3 ВСП для ринків |
1.19 |
Дотримання періодичності миття та дезінфекції холодильних камер |
|
|
|
|
Пункт 3.7 глави 3 ВСП для ринків |
1.20 |
Наявність обладнаних на території ринку фонтанчиків для питної води, умивальників |
|
|
|
|
Пункт 3.10 глави 3 ВСП для ринків |
1.21 |
Наявність обладнаного на території ринку приміщення для миття торговельного інвентарю, фруктів, овочів |
|
|
|
|
Пункт 3.10 глави 3 ВСП для ринків |
1.22 |
Відповідність води, яка використовується для господарсько-побутових і питних потреб, вимогам ГОСТ 2874-82 "Вода питна. Гігієнічні вимоги і контроль за якістю" |
|
|
|
|
Пункт 3.10 глави 3 ВСП для ринків |
1.23 |
Забезпечення адміністрацією ринку в достатній кількості прибиральним інвентарем, матеріалами для миття, мийними засобами, спецодягом, торговельно- технологічним обладнанням та дезінфікуючими, дератизаційними засобами, умови їх зберігання |
|
|
|
|
Пункт 3.11 глави 3, пункт 4.1 глави 4 ВСП для ринків |
1.24 |
Наявність обладнаних гардеробів для зберігання особистих речей працівників ринку |
|
|
|
|
Пункт 3.12 глави 3 ВСП для ринків |
1.25 |
Наявність виділеного спеціального приміщення для зберігання торговельного інвентарю |
|
|
|
|
Пункт 3.12 глави 3 ВСП для ринків |
1.26 |
Контроль за короткочасним зберіганням продукції з обмеженим строком зберігання в холодильних камерах |
|
|
|
|
Пункт 3.13 глави 3 ВСП для ринків |
1.27 |
Наявність відповідно до ветеринарно-санітарних вимог на ринку ізольованої холодильної камери для тимчасового зберігання м'яса, яке підлягає лабораторному дослідженню, до вирішення питання про можливість його реалізації |
|
|
|
|
Пункт 1.12 глави 1, пункт 5.2 глави 5 Положення про ДЛВСЕ на ринку, пункт 3.13 глави 3 ВСП для ринків |
1.28 |
Проведення щоденної дезінфекції санітарних вузлів, сміттєзбірників та урн для сміття |
|
|
|
|
Пункт 3.14 глави 3 ВСП для ринків |
1.29 |
Відповідність ветеринарно-санітарним вимогам столів для продажу сільськогосподарської продукції (м'ясопродуктів, молокопродуктів, меду), обладнаних матеріалами, що допущені Міністерством охорони здоров'я України |
|
|
|
|
Пункт 4.2 глави 4 ВСП для ринків |
1.30 |
Відповідність ветеринарно-санітарним вимогам торговельного інвентарю, колоди для розрубки м'яса |
|
|
|
|
Пункти 4.3, 4.4, 4.5 глави 4 ВСП для ринків |
1.31 |
Забезпечення дирекцією ринку проведення систематичних заходів з дезінфекції, дезінсекції, дератизації, проходження працівниками медичних обстежень, централізованим пранням і ремонтом спецодягу |
|
|
|
|
Пункт 9.2 глави 9 ВСП для ринків, пункт 5.2 глави 5 Положення про ДЛВСЕ на ринку, пункт 21 розділу I Правил торгівлі на ринках |
1.32 |
Наявність відповідних ветеринарних документів, виданих у встановленому порядку на продукцію, що надходить для реалізації |
|
|
|
|
Стаття 16 ЗУ N 2498-12, стаття 5 ЗУ 771/97-ВР, пункт 5.1 глави 5 ВСП для ринків, пункти 1.16, 1.19 глави 1 Положення про ДЛВСЕ на ринку, Порядок видачі ветеринарних документів |
1.33 |
Надання адміністрацією ринку місць для торгівлі продукцією домашнього виготовлення |
|
|
|
|
Стаття 35 ЗУ 771/97-ВР, пункт 5.15 глави 5 ВСП для ринків, пункт 1.19 глави 1 Положення про ДЛВСЕ на ринку |
1.34 |
Надання адміністрацією ринку місць для продажу живих тварин та птиці |
|
|
|
|
Стаття 16 ЗУ 2498-XII, пункт 5.5 глави 5 ВСП для ринків, пункт 1.19 глави 1 Положення про ДЛВСЕ на ринку |
1.35 |
Відповідність встановленим ветеринарно-санітарним вимогам місць для продажу живих тварин і птиці (територія не пов'язана з торгівельною зоною та відстані від неї до житлових будинків не менше 200 м) |
|
|
|
|
Пункт 5.5 глави 5 ВСП для ринків |
1.36 |
Дотримання ветеринарно-санітарних вимог при реалізації молока, молочних продуктів |
|
|
|
|
Пункти 5.6, 5.7, 5.10, 5.11 глави 5 ВСП для ринків |
1.37 |
Дотримання ветеринарно-санітарних вимог при реалізації м'яса |
|
|
|
|
Пункти 5.2, 5.3 глави 5 ВСП для ринків |
1.38 |
Дотримання ветеринарно-санітарних вимог при реалізації овочів, зелені, свіжих грибів, фруктів |
|
|
|
|
Пункти 5.9, 5.10 глави 5 ВСП для ринків |
1.39 |
Дотримання ветеринарно-санітарних вимог при реалізації квашених, солених, маринованих овочів та фруктів |
|
|
|
|
Пункт 5.11 глави 5 ВСП для ринків |
1.40 |
Наявність санітарного журналу |
|
|
|
|
Пункт 8.3 глави 8, пункт 9.2 глави 9 ВСП для ринків |
1.41 |
Забезпечення з боку адміністрації ринку контролю за санітарним станом місць торгівлі в критих ринках, павільйонах і на відкритих площадках |
|
|
|
|
Пункт 9.2 глави 9 ВСП для ринків |
1.42 |
Наявність у продавців харчових продуктів при собі відповідних документів, що засвідчують якість та безпеку харчових продуктів |
|
|
|
|
Стаття 16 ЗУ 2498-XII, стаття 35 ЗУ 771/97-ВР, пункти 5.2, 5.3 5.16 глави 5 ВСП для ринків, пункт 40 розділу II Правил торгівлі на ринках |
1.43 |
Забезпечення адміністрацією ринку ізольованого приміщення з встановленням автоклава (інших засобів) для знезараження м'яса, м'ясопродуктів та конфіскатів |
|
|
|
|
Пункт 1.12 глави 1, пункт 5.2 глави 5 Положення про ДЛВСЕ на ринку |
1.44 |
Проведення огляду і ветеринарно-санітарної експертизи на ринку усіх тварин, продукції тваринного і рослинного походження, що надходять для продажу або зберігаються у приміщеннях ринку (складах, базах, холодильниках, павільйонах, палатках тощо) |
|
|
|
|
Стаття 35 ЗУ 771/97-ВР, пункт 5.16 глави 5 ВСП для ринків, пункт 1.16 глави 1, пункт 3.5 глави 3 Положення про ДЛВСЕ на ринку, глава 17 Правил ПВОіВСЕ |
1.45 |
Клеймування туш відповідно до Інструкції із застосування позначки придатності та ветеринарних штампів, затвердженої наказом Державного комітету ветеринарної медицини України від 02.02.2010 N 46, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 07.04.2010 за N 278/17573 |
|
|
|
|
Інструкція із застосування ППтВШ, пункт 3.8 глави 3 Положення про ДЛВСЕ на ринку |
1.46 |
Проведення знезараження, знешкодження (утилізації) м'яса та м'ясопродуктів, продукції рослинного походження, які згідно з правилами ветеринарно-санітарної експертизи визнані непридатними для споживання людиною |
|
|
|
|
Стаття 35 ЗУ 771/97-ВР, пункти 3.12, 3.13 глави 3 Положення про ДЛВСЕ на ринку |
1.47 |
Дотримання правил перевезення тварин, птиці та інших вантажів, які підлягають державному ветеринарно-санітарному контролю |
|
|
|
|
Пункти 1.1, 1.2, 1.6 глави 1, пункт 3.5 глави 3 Правил перевезення |
1.48 |
Надання юридичними і фізичними особам, діяльність яких пов'язана з торгівлею тваринами, а також з реалізацією та зберіганням продукції тваринного і рослинного походження, зразків продукції для проведення ветеринарно-санітарної експертизи |
|
|
|
|
Стаття 35 ЗУ 771/97-ВР, пункт 1.22 глави 1, пункт 3.7 глави 3 Положення про ДЛВСЕ на ринку |
1.49 |
Дотримання адміністрацією (власником) ринку вимог щодо приймання продукції тваринного походження (надання місця для торгівлі після одержання висновків лабораторії про їх епізоотичне, ветеринарно-санітарне благополуччя та якість) |
|
|
|
|
Стаття 35 ЗУ 771/97-ВР, пункт 1.18 глави 1 Положення про ДЛВСЕ на ринку |