- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
16 вересня 2016 р.
за № 1259/29389
Про затвердження норм забезпечення столово-кухонним посудом, обладнанням, інвентарем та мийними засобами в системі Міністерства оборони України
1. Затвердити такі, що додаються:
1) Норми забезпечення столово-кухонним посудом, обладнанням, інвентарем та мийними засобамив системі Міністерства оборони України;
( Підпункт 1 пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони
№ 445 від 01.08.2023 )
( Підпункт 2 пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони
№ 445 від 01.08.2023 )
2. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
Міністр оборони України генерал армії України |
С.Т. Полторак |
ПОГОДЖЕНО: Тимчасово виконуючий обов'язки Міністра освіти і науки України |
Р.В. Греба |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
оборони України
29.07.2016 № 390
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
16 вересня 2016 р.
за № 1259/29389
НОРМИ
забезпечення столово-кухонним посудом, обладнанням, інвентарем та мийними засобами в системі Міністерства оборони України
( Заголовок в редакції Наказу Міністерства оборони
№ 445 від 01.08.2023 )
( У тексті Норм слова "Центральне управління продовольчого забезпечення Збройних Сил України Тилу Збройних Сил України" в усіх відмінках замінено словами "Центральне управління продовольчого забезпечення Тилу Командування Сил логістики Збройних Сил України" у відповідних відмінках згідно з Наказом Міністерства оборони
№ 445 від 01.08.2023 )
НОРМА № 1
Забезпечення столово-кухонним посудом, обладнанням та інвентарем військових частин, установ, військових навчальних закладів, організацій Міністерства оборони України
І. Посуд та столові прибори
Найменування предметів |
Кількість предметів для стола на 6 осіб |
Кількість предметів для стола на 4 особи |
1 |
2 |
3 |
Тарілка глибока напівфарфорова або фаянсова * |
7 |
5 |
Тарілка мілка напівфарфорова або фаянсова, 240 мм ** |
9 |
7 |
Тарілка мілка для холодних закусок напівфарфорова, 200 мм |
6 |
4 |
Кухоль напівфарфоровий або фаянсовий |
6 |
4 |
Ложка столова з нержавіючої сталі*** |
8 |
6 |
Ложка чайна з нержавіючої сталі |
6 |
4 |
Ложка розливна алюмінієва або з нержавіючої сталі |
2 |
2 |
Виделка столова з нержавіючої сталі |
6 |
4 |
Ніж столовий з нержавіючої сталі |
6 |
4 |
Набір для спецій напівфарфоровий або фаянсовий |
1 |
1 |
Бачок алюмінієвий або каструля з нержавіючої сталі, 4,5 л |
1 |
- |
Бачок алюмінієвий або каструля з нержавіючої сталі, 3 л |
1 |
2 |
Чайник алюмінієвий або з нержавіючої сталі, 3 л |
1 |
1 |
Стакани чайні скляні **** |
6 |
4 |
Графин або глечик скляні **** |
1 |
1 |
Підставка алюмінієва або з нержавіючої сталі під бачок та чайник |
2 |
2 |
Серветки паперові |
3 шт. на кожну особу, яка харчується, на день |
__________
* У тому числі на кожний стіл одна тарілка глибока для подачі м’яса з соусом.
** У тому числі на кожний стіл одна тарілка для подачі хліба. Крім того, додатково видається одна тарілка для сиру твердого та одна тарілка для булочок.
*** У тому числі на кожний стіл одна ложка для роздачі м’яса із соусом та одна ложка для роздачі холодної закуски.
**** Видаються тільки для забезпечення старшин і матросів строкової служби екіпажів підводних човнів при харчуванні їх в їдальнях берегових баз та плавучих казарм.
__________ Примітки: |
1. Забезпечення військових частин та підрозділів національного контингенту столовим посудом здійснюється відповідно до контингенту, покладених завдань та умов виконання завдань за окремими розпорядженнями начальника Тилу Командування Сил логістики Збройних Сил України. В окремих випадках, якщо під час виконання завдань національним контингентом неможливо використовувати столовий посуд згідно з цією Нормою, дозволяється забезпечувати ці частини та підрозділи столовим посудом одноразового використання. 2. Для зберігання в речовому мішку та використання для організації харчування тільки в польових умовах видаються: на одного військовослужбовця строкової військової служби, військовослужбовця військової служби за контрактом та військовозобов’язаним (у тому числі прапорщикам та офіцерам) – ложка столова алюмінієва - 1 шт., кухоль емальований - 1 шт.; для всіх військовослужбовців та військовозобов’язаних (у тому числі офіцерів) військових частин Десантно-штурмових військ Збройних Сил України, військових частин спеціального призначення та розвідки - столовий набір НК-1 (ложка столова алюмінієва, виделка алюмінієва, консервовідкривач з нержавіючої сталі) - 1 компл., кухоль емальований - 1 шт. 3. Списання ложок столових алюмінієвих, кухлів емальованих та столових наборів НК-1, які зберігаються в сумці транспортній індивідуальній, проводиться за фактичним зносом у встановленому порядку, але не раніше двох строків експлуатації. 4. При переміщенні військовослужбовців до іншого місця служби ложка столова алюмінієва, кухоль емальований та столовий набір НК-1 заносяться в продовольчий атестат за формою, затвердженою Міністерством оборони України, а при їх звільненні в запас ложка столова алюмінієва, кухоль емальований та столовий набір НК-1 здаються на склад військової частини в установленому порядку. 5. До повного використання у військах алюмінієвих столових приборів (ложка столова алюмінієва, ложка чайна алюмінієва, виделка столова алюмінієва, кухоль емальований, таця алюмінієва) дозволяється їх видача згідно з цією Нормою взамін столових приборів з нержавіючої сталі, таці пластмасової та кухлів напівфарфорових. 6. У разі відсутності посуду напівфарфорового або фаянсового дозволяється забезпечувати посудом фарфоровим, пластмасовим, мелалітовим, алюмінієвим, з нержавіючої сталі або скляним (ударостійким загартованим), дозволеним Міністерством охорони здоров’я України для використання в громадському харчуванні. 7. Військовим частинам та підрозділам Збройних Сил України, що задіяні у ліквідації наслідків стихійного лиха, техногенної катастрофи та у проведенні антитерористичної операції, виконують заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебувають у районах виконання спеціальних (особливих) завдань, у польових умовах, на полігонах та в навчальних центрах, виконують ремонт приміщень стаціонарних їдалень, використовують для приготування їжі польові технічні засоби та не можуть використовувати столовий посуд згідно з цією Нормою, дозволяється забезпечувати особовий склад столовим посудом одноразового використання з розрахунку на одного військовослужбовця на добу: тарілка глибока - 1 шт.; тарілка мілка - 3 шт.; тарілка десертна - 3 шт.; ложка столова - 1 шт.; виделка столова - 3 шт.; стакан - 3 шт. |
ІІ. Забезпечення столово-кухонним посудом їдалень, які обладнані лініями роздачі їжі
Найменування предметів |
Кількість предметів (од.) |
на 1 особу, яка харчується |
на 1 стіл |
на 1 лінію роздачі їжі з кількістю осіб, які харчуються |
до 50 |
51-150 |
151-500 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
Тарілка глибока напівфарфорова або фаянсова |
1 |
- |
- |
- |
- |
Тарілка мілка напівфарфорова або фаянсова |
1 |
- |
- |
- |
- |
Тарілка мілка для холодних закусок напівфарфорова або фаянсова |
1 |
- |
- |
- |
- |
Кухоль напівфарфоровий або фаянсовий |
1 |
- |
- |
- |
- |
Ложка столова з нержавіючої сталі |
1 |
- |
- |
- |
- |
Ложка чайна з нержавіючої сталі |
1 |
- |
- |
- |
- |
Ніж столовий з нержавіючої сталі |
1 |
- |
- |
- |
- |
Виделка столова з нержавіючої сталі |
1 |
- |
- |
- |
- |
Набір для спецій напівфарфоровий або фаянсовий |
- |
1 |
- |
- |
- |
Таця пластмасова |
1 |
- |
- |
- |
- |
Казан наплитний алюмінієвий, 20-40 л* |
- |
- |
3 |
1 |
- |
Казан наплитний алюмінієвий, 50-60 л* |
- |
- |
- |
3 |
7 |
Ополоник алюмінієвий * |
- |
- |
2 |
3 |
3 |
Стіл для збирання залишків їжі |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
__________
* Нарахування посуду проводиться додатково до передбаченого за цією Нормою.
__________ Примітка. |
Передбачений за цією Нормою аналогічний посуд, а також чайники, бачки для першої та другої страв, підставки під бачки та чайники, ложки розливні, візки для підвезення їжі та збирання посуду не видаються. |
ІІІ. Кухонний посуд та інвентар
Найменування предметів |
Кількість предметів (од.) на їдальню при кількості осіб, які харчуються |
|
до 15 |
16-50 |
51-150 |
151-300 |
301-500 |
501-750 |
751-1000 |
1001-1500 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
Каструля алюмінієва, 4,5-8 л |
3 |
3 |
3 |
3 |
4 |
4 |
5 |
5 |
Казан наплитний алюмінієвий, 20-40 л |
1 |
2 |
2 |
3 |
3 |
3 |
4 |
5 |
Казан наплитний алюмінієвий, 50-60 л |
- |
1 |
2 |
2 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Сотейник, 10-15 л |
- |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
2 |
3 |
Відро емальоване з кришкою |
2 |
1 |
1 |
2 |
2 |
3 |
3 |
4 |
Відро оцинковане |
2 |
3 |
3 |
3 |
5 |
5 |
8 |
8 |
Таз оцинкований |
2 |
3 |
3 |
3 |
5 |
5 |
8 |
8 |
Черпак алюмінієвий |
- |
1 |
2 |
2 |
3 |
4 |
4 |
6 |
Друшляк алюмінієвий |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
Шумівка алюмінієва або з нержавіючої сталі |
1 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
Сковорода чавунна або алюмінієва |
1 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
Ножі "Кухарська трійка" (набір) |
1 |
1 |
один набір на штатного кухаря, але не менше 3 наборів на їдальню |
Ніж овочевий |
2 |
6 |
11 |
14 |
17 |
21 |
26 |
32 |
Ніж хліборізний |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
2 |
Сокира для рубання м’яса |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Сікач |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Виделка для виймання м’яса |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
2 |
Фляги (бідон) для олії, 10-20 л |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
4 |
Фляга для молока |
- |
видається одна на 50 осіб |
Бак для харчових відходів |
- |
1 |
1 |
1 |
2 |
3 |
4 |
6 |
Екстрактор для заварювання чаю |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
Деко |
1 |
2 |
3 |
3 |
4 |
5 |
5 |
6 |
Лист кондитерський |
1 |
2 |
3 |
6 |
5 |
6 |
7 |
8 |
Сито металеве |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Совок металевий |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Тертушка металева |
1 |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
2 |
2 |
Молоток для відбивання м’яса |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Лопатка кухарська |
1 |
1 |
2 |
2 |
3 |
3 |
4 |
5 |
Лопатка для твердих жирів |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
Дошка для розбирання продуктів |
2 |
6 |
6 |
6 |
8 |
8 |
10 |
12 |
Колода для рубання м’яса |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Копистка дерев’яна |
- |
2 |
2 |
2 |
3 |
3 |
4 |
5 |
Котломір металевий |
- |
- |
по одному на кожний тип казана |
Товкач |
- |
1 |
1 |
2 |
2 |
3 |
3 |
4 |
Качалка дерев’яна |
- |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
2 |
3 |
Щітка для миття казанів |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
2 |
2 |
3 |
Маслорозподілювач |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
ІV. Обладнання
Найменування предметів |
Кількість предметів (од.) на їдальню при кількості осіб, які харчуються |
до 15 |
16-50 |
51-150 |
151-300 |
301-500 |
501-750 |
751-1000 |
1001-1500 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
Технологічне устаткування |
Машина для чищення картоплі |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
Машина овочерізальна |
- |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Машина універсальна кухонна загального призначення |
- |
- |
1 |
- |
- |
- |
- |
- |
Машина для нарізання варених овочів |
- |
- |
- |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
Машина тістомісильна з однією діжею |
- |
- |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
М’ясорубка механічна |
- |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Машина гастрономічна (слайсер) |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
М’ясорубка ручна |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Шафа пекарська |
- |
- |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
Автомат котлетний |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
1 |
1 |
Хліборізка механічна |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
Плита електрична або газова |
1 |
1 |
1 |
2 |
4 |
4 |
4 |
5 |
Казан електричний для варіння їжі, 60 л |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Сковорода електрична |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
2 |
Машина посудомийна, 500 тар/год |
- |
- |
- |
1 |
1 |
- |
- |
- |
1000 тар/год |
- |
- |
- |
- |
- |
1 |
1 |
- |
2000 тар/год |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
1 |
Шафа холодильна |
- |
- |
2 |
3 |
4 |
4 |
4 |
4 |
Холодильник побутовий електричний |
1 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
Вимірювальні прилади |
Ваги настільні |
2 |
3 |
3 |
5 |
5 |
5 |
5 |
5 |
Ваги товарні |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Немеханічне устаткування |
Стіл виробничий |
2 |
4 |
7 |
12 |
14 |
18 |
20 |
22 |
Стіл для доочищення картоплі |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
Стіл пересувний для видачі першої та другої страв |
- |
- |
1 |
2 |
2 |
3 |
3 |
3 |
Стіл для збирання залишків їжі |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
Стіл для встановлення хліборізок |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
Стелаж для зберігання кухонного посуду |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
3 |
Стелаж для зберігання столового посуду |
1 |
1 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
Стелаж для зберігання продуктів |
- |
1 |
2 |
2 |
3 |
3 |
4 |
5 |
Стелаж для зберігання хліба в лотках |
- |
- |
1 |
2 |
3 |
3 |
4 |
5 |
Шафа-стелаж для зберігання цукру в тарілках |
- |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Стійка для зберігання кухонного інвентарю |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
Стелаж для зберігання хліба на тарілках |
- |
- |
1 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Стійка або кронштейн для підвішування м’ясних туш |
- |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
2 |
Ванна для миття посуду: |
|
|
|
|
|
|
|
|
двосекційна |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
2 |
трисекційна |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
2 |
Ванна для миття м’яса |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
3 |
3 |
3 |
Ванна для розморожування риби |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
3 |
3 |
3 |
Комплект тари для продуктів |
1 |
1 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
Ящик-ноші для м’яса |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
Ящик-ноші для риби |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
Ящик-ноші для овочів |
- |
2 |
3 |
3 |
3 |
3 |
4 |
4 |
Контейнер для зберігання картоплі |
- |
- |
- |
1 |
1 |
2 |
3 |
3 |
Візок для підвезення їжі та збирання посуду |
- |
- |
1 |
2 |
4 |
6 |
6 |
8 |
__________ Примітки: |
1. За цією Нормою безкоштовно забезпечуються їдальні для організації харчування військовослужбовців строкової військової служби та військовослужбовців військової служби за контрактом військових частин, вищих військових навчальних закладів, навчальних центрів та установ Міністерства оборони України та Збройних Сил України та Державної спеціальної служби транспорту. 2. Нарахування столового посуду здійснюється відповідно до фактичної наявності 6-місних та 4-місних столів, установлених у їдальнях, з урахуванням штатної чисельності осіб, які харчуються. 3. Для організації харчування в польових умовах додатково до норми з розрахунку на 100 військовослужбовців строкової військової служби видаються: миска алюмінієва - 100 шт.; тарілка мілка алюмінієва - 100 шт.; ложка столова алюмінієва - 100 шт.; виделка столова алюмінієва - 100 шт.; кухоль емальований - 100 шт. 4. За наявності у їдальні декількох обідніх зал додатково видаються на кожну залу (для місця контролю) ваги настільні в кількості 1 од. 5. Шафами-стелажами для зберігання цукру в тарілках забезпечуються їдальні, не обладнані лініями роздачі їжі. 6. На кожні наступні 1000 осіб додатково видаються: каструля алюмінієва, 4,5-8л - 8 шт.; казан наплитний алюмінієвий, 20-40 л - 8 шт.; казан наплитний алюмінієвий, 40-60 л - 8 шт.; сотейник, 10-15 л - 4 шт.; відро емальоване з кришкою - 6 шт.; відро оцинковане - 10 шт.; таз оцинкований - 10 шт.; черпак алюмінієвий - 10 шт.; друшляк алюмінієвий або з нержавіючої сталі - 3 шт.; шумівка алюмінієва або з нержавіючої сталі - 3 шт.; сковорода чавунна або алюмінієва - 3 шт.; ніж кухарський - 28 шт.; ніж овочевий - 52 шт.; деко - 9 шт.; машина для нарізання овочів - 2 шт.; машина для нарізання варених овочів - 2 шт.; м’ясорубка механічна - 2 шт.; м’ясорубка ручна - 2 шт.; шафа пекарська - 2 шт.; стелаж для зберігання кухонного посуду - 5 шт.; стелаж для зберігання столового посуду - 8 шт.; стійка для зберігання кухонного інвентарю - 3 шт. |
НОРМА № 2
Забезпечення столово-кухонним посудом, обладнанням та інвентарем кораблів Військово-Морських Сил України
І. Посуд та столові прибори
Найменування предметів |
Кількість предметів (од.) |
|
для кораблів, на 6 осіб |
для кают-компанії, на 4 особи |
1 |
2 |
3 |
Тарілка глибока напівфарфорова * |
8 |
- |
Тарілка глибока з нержавіючої сталі |
- |
- |
Тарілка глибока фарфорова |
- |
4 |
Тарілка мілка напівфарфорова ** |
8 |
1 |
Тарілка мілка з нержавіючої сталі |
- |
- |
Тарілка мілка фарфорова *** |
- |
6 |
Тарілка десертна фарфорова |
- |
4 |
Тарілка пиріжкова фарфорова |
- |
4 |
Тарілка десертна напівфарфорова (для холодних закусок) **** |
7 |
- |
Каструля з нержавіючої сталі |
- |
2 |
Салатник однопорційний фарфоровий |
- |
4 |
Оселедниця фарфорова |
- |
1 |
Маслянка фарфорова |
- |
1 |
Цукорниця фарфорова |
- |
1 |
Чайник для заварювання чаю фарфоровий |
- |
1 |
Блюдце для варення фарфорове |
- |
4 (тільки для підводних човнів) |
Кухоль напівфарфоровий |
6 |
- |
Кухоль фарфоровий |
- |
4 |
Стакан чайний скляний |
6 |
8 |
Підстаканник з нержавіючої сталі або алюмінієвий |
- |
4 |
Ложка столова з нержавіючої сталі ***** |
8 |
4 |
Ложка чайна з нержавіючої сталі |
6 |
4 |
Ложка розливна з нержавіючої сталі |
2 |
1 |
Виделка столова з нержавіючої сталі |
6 |
4 |
Ніж столовий з нержавіючої сталі |
6 |
4 |
Ніж хліборізний |
- |
1 на кают-компанію |
Набір для спецій напівфарфоровий |
1 |
- |
Набір для спецій в оправі з нержавіючої сталі |
- |
1 |
Бачок алюмінієвий, 5 л, або каструля з нержавіючої сталі, 4,5 л |
2 |
- |
Судок з 2 каструль алюмінієвий |
- |
1 |
Чайник алюмінієвий або з нержавіючої сталі, 3 л |
1 |
1 на 8 осіб |
Кавник металевий |
- |
1 на 8 осіб |
Графин або глечик скляний |
- |
1 на 8 осіб |
Підставка алюмінієва або з нержавіючої сталі під бачок та чайник |
2 |
1 на 8 осіб |
Таця пластмасова |
1 на 24 особи |
1 на 12 осіб |
Ваза для фруктів скляна |
- |
1 |
Серветка лляна ****** |
- |
12 |
Полотно скатеркове лляне, м |
- |
4,8 |
__________
* У тому числі на кожний стіл одна тарілка для м`яса із соусом та одна тарілка для холодної закуски.
** У тому числі на кожний стіл одна тарілка мілка для хліба та одна тарілка мілка для цукру. Для кают-компаній одна тарілка мілка під графин.
*** У тому числі одна тарілка для хліба та одна тарілка для холодних закусок.
**** У тому числі на кожний стіл одна тарілка для закусок та масла тваринного.
***** У тому числі одна ложка для роздачі м`яса та одна ложка для роздачі холодної закуски.
******Серветки лляні дозволяється замінювати серветками паперовими з розрахунку три серветки паперові на одну особу, яка харчується, на день, при цьому кільця для серветок не видаються.
ІІ. Кухонний посуд та інвентар
Найменування предметів |
Кількість предметів (од.) на камбуз при кількості осіб, які харчуються |
до 15 |
16-50 |
51-150 |
151-300 |
301-500 |
501-750 |
751-1000 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
Каструля алюмінієва, 4,5-8 л |
3 |
3 |
3 |
3 |
4 |
4 |
5 |
Казан наплитний алюмінієвий, 20-40 л |
1 |
2 |
2 |
3 |
3 |
3 |
4 |
Казан наплитний алюмінієвий, 50-60 л |
- |
1 |
2 |
2 |
2 |
3 |
4 |
Сотейник алюмінієвий, 10-15 л |
- |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
2 |
Відро емальоване з кришкою |
2 |
1 |
1 |
2 |
2 |
2 |
3 |
Відро оцинковане |
2 |
2 |
3 |
3 |
4 |
4 |
5 |
Таз оцинкований |
1 |
2 |
2 |
3 |
3 |
4 |
4 |
Черпак алюмінієвий |
- |
1 |
2 |
2 |
3 |
4 |
4 |
Друшляк алюмінієвий |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
2 |
2 |
Шумівка алюмінієва або з нержавіючої сталі |
1 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
Сковорода чавунна або алюмінієва |
1 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
Ножі "Кухарська трійка" (набір) |
1 |
один набір на штатного кока, але не менше 3 наборів на камбуз |
Ніж овочевий |
2 |
4 |
6 |
8 |
10 |
12 |
14 |
Ніж хліборізний |
1 |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
2 |
Консервовідкривач |
1 |
1 |
1 |
2 |
3 |
4 |
4 |
Маслорозподілювач |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Сокира для рубання м’яса |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Сікач |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Фляга (бідон) для олії, 20 л |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Фляга для молока |
- |
1 |
2 |
3 |
3 |
4 |
6 |
Екстрактор для заварювання чаю |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
2 |
Бак для харчових відходів |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
3 |
4 |
Виделка для виймання м’яса |
- |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
Деко |
1 |
2 |
3 |
3 |
4 |
5 |
5 |
Лист кондитерський |
1 |
1 |
2 |
2 |
2 |
2 |
3 |
Сито металеве |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Совок металевий |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Тертушка металева |
1 |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
2 |
Молоток для відбивання м’яса |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Лопатка кухарська |
1 |
1 |
2 |
2 |
3 |
3 |
4 |
Дошка для розбирання продуктів |
2 |
6 |
6 |
6 |
8 |
8 |
10 |
Колода для рубання м’яса |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Копистка дерев’яна |
1 |
2 |
2 |
2 |
3 |
3 |
4 |
Котломір металевий |
по одному на кожний тип казана |
Товкач |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
3 |
3 |
Качалка дерев’яна |
- |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
2 |
Щітка для миття казанів |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
2 |
2 |
ІІІ. Обладнання
Найменування предметів |
Кількість предметів (од.) на їдальню при кількості осіб, які харчуються |
до 15 |
16-50 |
51-150 |
151-300 |
301-500 |
501-750 |
751-1000 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
Технологічне обладнання |
Машина для чищення картоплі |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
2 |
Машина овочерізальна |
- |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
Машина універсальна кухонна загального призначення |
- |
- |
1 |
- |
- |
- |
- |
Машина для нарізання варених овочів |
- |
- |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
М’ясорубка механічна |
- |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
Машина гастрономічна (слайсер) |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
М’ясорубка ручна |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Хліборізка механічна |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Шафа жарова електрична |
- |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
Холодильне обладнання |
Холодильна шафа |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
Холодильник побутовий електричний |
1 |
2 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Ваговимірювальні прилади |
Ваги настільні |
2 |
2 |
2 |
2 |
4 |
5 |
5 |
Ваги товарні |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
ІV. Немеханічне обладнання
Найменування предметів |
Кількість предметів (од.), які повинні встановлюватися на один камбуз при кількості осіб, які харчуються |
до 15 |
16-50 |
51-200 |
201-350 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Стіл виробничий (з бортиком) |
2 |
3 |
3 |
4 |
Стелаж з полицями |
- |
1 |
1 |
2 |
Стіл з бортиком та полицею або: |
1 |
1 |
1 |
1 |
стіл нейтральний |
- |
- |
1 |
1 |
стіл з бортиком без полиці |
1 |
1 |
1 |
2 |
Стіл з мийкою |
- |
1 |
2 |
3 |
Стіл для доочищення картоплі |
- |
- |
2 |
3 |
Стіл для збирання залишків їжі |
- |
1 |
2 |
3 |
Стелаж (шафа) для зберігання кухонного посуду |
1 |
1 |
2 |
3 |
Стелаж (шафа) для зберігання столового посуду |
1 |
1 |
2 |
3 |
Стелаж (шафа) для зберігання продуктів |
1 |
1 |
2 |
3 |
Стелаж (шафа) для зберігання хліба |
1 |
1 |
2 |
3 |
Стійка для зберігання кухонного інвентарю |
1 |
1 |
2 |
3 |
Ванни для миття посуду: односекційна |
1 |
1 |
1 |
1 |
двосекційна |
1 |
1 |
1 |
1 |
трисекційна |
- |
- |
1 |
2 |
Полички навісні |
3 |
3 |
5 |
до 10 |
Комплект тари для продуктів |
1 |
1 |
2 |
3 |
__________ Примітки: |
1. За цією Нормою для організації харчування безкоштовно видаються: за графою "для кораблів, на 6 осіб" - матросам, старшинам строкової військової служби та військовослужбовцям, які проходять військову службу за контрактом (офіцерам); за графою "для кают-компанії, на 4 особи" - офіцерам, військовослужбовцям, які проходять військову службу за контрактом, інженерно-технічному складу, працівникам Військово-Морських Сил Збройних Сил України (надводних кораблів), харчування яких організовано через кают-компанії; на каюту офіцерам, військовослужбовцям, які проходять військову службу за контрактом, та інженерно-технічному складу надводних кораблів - один графин або глечик скляний та два стакани скляні. ( Абзац п'ятий примітки 1 виключено на підставі Наказу Міністерства оборони № 445 від 01.08.2023 ) 2. Під час виходу кораблів, які заходять в іноземні порти, дозволяється забезпечувати столовими, кавовими, чайними сервізами та винно-горілчаними наборами посуду на дванадцять персон у кількості 5 комплектів. Зберігання наборів здійснюється на продовольчих складах військових частин, до яких кораблі прикріплені на продовольче забезпечення. 3. Для кораблів замість одного бачка для першої та одного для другої страви дозволяється видавати один судок із трьох каструль алюмінієвий або з нержавіючої сталі. 4. Кораблі Військово-Морських Сил Збройних Сил України, які будуються або ремонтуються, забезпечуються технологічним і холодильним устаткуванням постійного та змінного струму для використання його на об’єктах продовольчої служби (камбузи, продовольчі комори, кают-компанії тощо) суднобудівними (судноремонтними) підприємствами відповідно до проектно-кошторисної документації через установи Міністерства оборони України. У разі виходу з ладу в період експлуатації технологічне та холодильне устаткування на кораблях та суднах замінюється: безкоштовно в кількості, що відповідає цій Нормі, у тому разі, якщо технологічне та холодильне устаткування з електродвигунами змінного струму є однотипним з аналогічним устаткуванням берегових частин та за умови видачі його за нарядами продовольчої служби безпосередньо на кораблі та судні; управлінням озброєння та судноремонту Військово-Морських Сил Збройних Сил України - на кораблях, які перебувають на капітальному ремонті, замість того, що вийшло з ладу, - за номенклатурою устаткування, яке є однотипним з устаткуванням їдалень берегових частин, а також у тих випадках, коли встановлене на кораблях устаткування має енергоджерела постійного струму або не передбачене цією Нормою. Забезпечення немеханічним обладнанням кораблів та суден Військово-Морських Сил Збройних Сил України здійснюється суднобудівними (судноремонтними) підприємствами відповідно до проектно-кошторисної документації через установи Міністерства оборони України. У разі виходу з ладу немеханічного устаткування під час експлуатації на кораблях та суднах його заміна здійснюється за рішенням Центрального управління продовольчого забезпечення Тилу Командування Сил логістики Збройних Сил України за заявками військових частин, погодженими командуванням Військово-Морських Сил Збройних Сил України. 5. В окремих випадках за умови виконання завдань національного контингенту, якщо військові частини не можуть використовувати столовий посуд згідно з цією Нормою, дозволяється забезпечувати ці військові частини столовим посудом одноразового використання. |
НОРМА № 3
Забезпечення столово-кухонним посудом, обладнанням та інвентарем їдалень офіцерських, льотного та інженерно-технічного складу авіації
І. Посуд та столові прибори
Найменування предметів |
Кількість предметів (од.) на 100 осіб, які харчуються |
1 |
2 |
Тарілка глибока фарфорова |
125 |
Тарілка мілка фарфорова |
125 |
Тарілка десертна фарфорова |
100 |
Тарілка пиріжкова фарфорова |
100 |
Салатник порційний фарфоровий |
100 |
Оселедниця фарфорова |
25 |
Маслянка фарфорова |
25 |
Цукорниця фарфорова |
25 |
Чайник для заварювання чаю фарфоровий |
4 |
Стакан чайний скляний |
300 |
Підстаканник з нержавіючої сталі або алюмінієвий |
100 |
Ложка столова з нержавіючої сталі |
100 |
Ложка чайна з нержавіючої сталі |
100 |
Ложка розливна з нержавіючої сталі |
4 |
Виделка столова з нержавіючої сталі |
100 |
Ніж столовий з нержавіючої сталі |
100 |
Набір для спецій в оправі з нержавіючої сталі |
25 |
Чайник з нержавіючої сталі, 3 л |
15 |
Кавник металевий |
10 |
Графин або глечик скляні |
25 |
Таця пластмасова |
4 |
Підставка під бачок і чайник алюмінієва або з нержавіючої сталі |
20 |
Ваза для фруктів скляна (тільки для льотного складу) |
25 |
Ваза для серветок |
25 |
Полотно скатеркове лляне, м |
120 |
Серветка лляна * |
300 |
Кільце для серветок |
100 |
__________
* Серветки лляні дозволяється замінювати серветками паперовими з розрахунку три серветки на добу на одну особу, що харчується.
ІІ. Кухонний посуд та інвентар
Найменування предметів |
Кількість предметів (од.) на кухню при кількості осіб, які харчуються |
до 50 |
51-125 |
126-250 |
251-500 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Каструля алюмінієва, 4,5-8 л |
4 |
6 |
9 |
12 |
Казан наплитний алюмінієвий, 20-40 л |
3 |
5 |
6 |
7 |
Казан наплитний алюмінієвий, 50-60 л |
1 |
4 |
5 |
6 |
Сотейник, 10-15 л |
2 |
3 |
4 |
5 |
Відро емальоване з кришкою |
2 |
3 |
4 |
5 |
Відро оцинковане |
2 |
3 |
4 |
5 |
Таз оцинкований |
2 |
3 |
4 |
5 |
Черпак алюмінієвий |
1 |
2 |
3 |
4 |
Друшляк алюмінієвий |
1 |
2 |
2 |
3 |
Шумівка алюмінієва або з нержавіючої сталі |
1 |
2 |
3 |
4 |
Ополоник алюмінієвий або з нержавіючої сталі |
2 |
3 |
4 |
5 |
Сковорода чавунна або алюмінієва |
3 |
4 |
6 |
8 |
Ножі "Кухарська трійка" (набір) |
один набір на штатного кухаря |
Ніж овочевий |
6 |
14 |
16 |
18 |
Ніж хліборізний |
1 |
2 |
3 |
4 |
Консервовідкривач |
2 |
2 |
3 |
4 |
Маслорозподілювач |
1 |
1 |
1 |
1 |
Сокира для рубання м`яса |
- |
1 |
1 |
1 |
Сікач |
1 |
1 |
1 |
1 |
Виделка для виймання м’яса |
1 |
1 |
1 |
1 |
Виделка транжирна |
1 |
1 |
1 |
1 |
Фляга (бідон) для олії, 10-20 л |
1 |
1 |
1 |
1 |
Фляга для молока |
1 |
2 |
4 |
6 |
Бак для харчових відходів |
1 |
1 |
1 |
2 |
Жаровня |
4 |
6 |
8 |
10 |
Лист кондитерський |
1 |
2 |
2 |
4 |
Сито металеве |
1 |
2 |
2 |
2 |
Совок металевий |
1 |
2 |
2 |
2 |
Тертушка металева |
1 |
1 |
2 |
3 |
Молоток для відбивання м’яса |
1 |
1 |
1 |
2 |
Лопатка кухарська |
2 |
2 |
2 |
3 |
Лопатка для твердих жирів |
1 |
1 |
1 |
1 |
Дошка для розробки продуктів |
6 |
6 |
6 |
8 |
Колода для рубання м’яса |
1 |
1 |
1 |
1 |
Лопатка дерев’яна |
1 |
2 |
3 |
4 |
Котломір металевий |
один на кожний вид казана |
Вінчик металевий |
1 |
1 |
1 |
1 |
Товкач |
1 |
1 |
1 |
1 |
Качалка дерев’яна |
1 |
1 |
1 |
1 |
Щітка для миття казанів |
1 |
1 |
2 |
2 |
ІІІ. Обладнання
Найменування предметів |
Кількість предметів (од.) на кухню при кількості осіб, які харчуються |
до 50 |
51-125 |
126-250 |
251-500 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Технологічне устаткування |
Машина для чищення картоплі |
- |
1 |
1 |
1 |
Машина овочерізальна |
- |
- |
- |
1 |
Машина універсальна кухонна загального призначення |
1 |
1 |
1 |
- |
Машина універсальна кухонна для м’ясо-рибних цехів |
- |
- |
1 |
1 |
Машина для нарізання варених овочів |
- |
- |
- |
1 |
Машина для приготування картопляного пюре |
- |
- |
1 |
1 |
М’ясорубка механічна |
- |
1 |
1 |
1 |
Машина гастрономічна (слайсер) |
1 |
1 |
1 |
1 |
М’ясорубка ручна |
1 |
1 |
1 |
1 |
Хліборізка механічна |
- |
- |
1 |
1 |
Машина тістомісильна з однією діжею |
- |
- |
1 |
1 |
Кип’ятильник електричний або газовий |
1 |
1 |
1 |
1 |
Плита електрична або газова |
1 |
3 |
3 |
4 |
Казан для приготування їжі електричний, 60 л |
1 |
1 |
2 |
2 |
Марміт електричний для перших страв |
- |
1 |
1 |
1 |
Марміт електричний для других страв |
- |
1 |
1 |
1 |
Фритюрниця електрична |
- |
1 |
1 |
1 |
Сковорода електрична |
- |
1 |
1 |
1 |
Шафа жарова електрична |
1 |
1 |
1 |
1 |
Шафа пекарська |
- |
- |
- |
1 |
Машина посудомийна продуктивністю: |
|
|
|
|
500 тар/год |
- |
1 |
1 |
- |
1000 тар/год |
- |
- |
- |
1 |
Холодильне устаткування |
Шафа холодильна |
1 |
2 |
2 |
3 |
Холодильник побутовий електричний |
1 |
1 |
1 |
1 |
Ваговимірювальні прилади |
Ваги настільні |
2 |
3 |
4 |
4 |
Ваги товарні |
1 |
1 |
1 |
1 |
Немеханічне устаткування |
Стіл виробничий |
4 |
7 |
10 |
12 |
Стіл для доочищення картоплі |
- |
1 |
1 |
1 |
Стіл для збирання залишків їжі |
- |
1 |
1 |
1 |
Стіл для встановлення хліборізки |
- |
- |
1 |
1 |
Стелаж для зберігання кухонного посуду |
1 |
2 |
2 |
2 |
Стелаж для зберігання столового посуду |
1 |
2 |
2 |
3 |
Стелаж для зберігання продуктів |
1 |
1 |
1 |
1 |
Стелаж для зберігання хліба в лотках |
1 |
1 |
2 |
3 |
Стійка для зберігання кухонного інвентарю |
1 |
1 |
1 |
1 |
Стійка або кронштейн для підвішування м’ясних туш |
- |
1 |
1 |
1 |
Ванна для миття посуду: |
|
|
|
|
двосекційна |
1 |
2 |
3 |
3 |
трисекційна |
1 |
1 |
1 |
1 |
Ванна для миття м’яса |
1 |
1 |
2 |
2 |
Ванна для розморожування риби |
1 |
1 |
2 |
2 |
Набір тари для продуктів |
2 |
2 |
2 |
2 |
Ящик-ноші для м’яса |
- |
1 |
1 |
1 |
Ящик-ноші для риби |
- |
1 |
1 |
1 |
Ящик-ноші для овочів |
1 |
3 |
3 |
3 |
Контейнер для зберігання картоплі |
- |
- |
1 |
1 |
Візок для підвезення їжі та збирання посуду |
1 |
4 |
6 |
10 |
__________ Примітки: |
1. Для приймання їжі льотним та інженерно-технічним складом авіації на аеродромах додатково до норм видаються з розрахунку на 100 осіб, що харчуються: миски з нержавіючої сталі - 50 шт.; тарілки мілкі з нержавіючої сталі - 100 шт.; кухлі фарфорові - 50 шт.; ложки столові з нержавіючої сталі - 50 шт.; ложки чайні з нержавіючої сталі - 50 шт.; виделка з нержавіючої сталі - 50 шт.; ножі столові з нержавіючої сталі - 50 шт. 2. За цією Нормою безкоштовно забезпечуються штатні їдальні офіцерські, льотного та інженерно-технічного складу авіації для організації харчування офіцерів та військовослужбовців військової служби за контрактом. |
НОРМА № 4
Забезпечення столово-кухонним посудом, обладнанням та інвентарем військових навчальних закладів та військових ліцеїв
І. Посуд та столові прибори
Найменування предметів |
Кількість предметів (од.) на 100 осіб, які харчуються |
1 |
2 |
Тарілка глибока фарфорова або напівфарфорова * |
125 |
Тарілка мілка фарфорова або напівфарфорова * |
125 |
Тарілка десертна фарфорова або напівфарфорова * |
100 |
Тарілка пиріжкова фарфорова або напівфарфорова * |
100 |
Маслянка фарфорова |
25 |
Цукорниця фарфорова |
25 |
Чайник для заварювання чаю фарфоровий |
4 |
Стакан чайний скляний |
100 |
Підстаканник з нержавіючої сталі або алюмінієвий |
100 |
Кухоль фарфоровий або напівфарфоровий |
100 |
Ложка столова з нержавіючої сталі |
100 |
Ложка чайна з нержавіючої сталі |
100 |
Ополоник з нержавіючої сталі |
25 |
Виделка столова з нержавіючої сталі |
100 |
Ніж столовий з нержавіючої сталі |
100 |
Набір для спецій в оправі з нержавіючої сталі |
25 |
Каструля з нержавіючої сталі, 3 л ** |
50 |
Чайник з нержавіючої сталі, 3 л |
25 |
Графин або глечик скляний |
25 |
Таця пластмасова |
4 |
Підставка під бачок та чайник алюмінієва або з нержавіючої сталі |
50 |
Ваза для серветок |
25 |
Полотно скатеркове лляне, м |
120 |
Серветка лляна *** |
300 |
__________
* Для військових ліцеїв видається фарфоровий столовий посуд.
** За відсутності на постачанні каструль з нержавіючої сталі, 3 л, дозволяється видавати бачки алюмінієві, 3 л.
*** Серветки лляні дозволяється замінювати серветками паперовими з розрахунку три серветки паперові на добу на одну особу, що харчується.
ІІ. Кухонний посуд та інвентар
Найменування предметів |
Кількість предметів (од.) на кухню при кількості осіб, які харчуються |
до 250 |
251-500 |
501-1000 |
1001-1500 |
більше 1501 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
Каструля алюмінієва, 8-10 л |
8 |
10 |
12 |
14 |
16 |
Казан наплитний алюмінієвий, 20-40 л |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
Казан алюмінієвий, 50-60 л |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
Сотейник алюмінієвий, 10-15 л |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
Відро емальоване з кришкою |
1 |
3 |
4 |
5 |
6 |
Відро оцинковане |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
Таз оцинкований |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
Черпак алюмінієвий |
3 |
4 |
5 |
6 |
8 |
Друшляк алюмінієвий |
1 |
2 |
2 |
2 |
2 |
Шумівка алюмінієва або з нержавіючої сталі |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
Ополоник алюмінієвий або з нержавіючої сталі |
2 |
4 |
5 |
6 |
7 |
Сковорода чавунна або алюмінієва |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
Ножі "Кухарська трійка" (набір) |
один набір на штатного кухаря, але не менше ніж три на кухню |
Ніж овочевий |
16 |
18 |
24 |
28 |
32 |
Ніж хліборізний |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
Консервовідкривач |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
Сокира для рубання м’яса |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Сікач |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Виделка для виймання м’яса |
1 |
2 |
2 |
2 |
2 |
Виделка транжирна |
1 |
1 |
2 |
2 |
3 |
Фляга (бідон) для олії, 10-20 л |
2 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Фляга для молока |
4 |
6 |
8 |
10 |
12 |
Бак для харчових відходів |
1 |
2 |
3 |
3 |
4 |
Жаровня |
6 |
8 |
10 |
12 |
14 |
Екстрактор для заварювання чаю |
1 |
1 |
2 |
2 |
3 |
Деко кондитерське |
4 |
8 |
12 |
15 |
15 |
Сито металеве |
2 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Совок металевий |
1 |
2 |
2 |
2 |
2 |
Тертушка металева |
1 |
2 |
2 |
2 |
2 |
Молоток для відбивання м’яса |
1 |
2 |
2 |
2 |
2 |
Лопатка кухарська |
2 |
3 |
3 |
4 |
4 |
Лопатка для твердих жирів |
1 |
2 |
2 |
2 |
2 |
Маслорозподілювач |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Дошка для розбирання продуктів |
10 |
12 |
16 |
16 |
16 |
Колода для рубання м’яса |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Лопатка дерев’яна |
2 |
3 |
4 |
4 |
4 |
Котломір металевий |
один на кожний тип казана |
Вінчик металевий |
1 |
2 |
2 |
2 |
2 |
Товкач |
1 |
2 |
2 |
2 |
3 |
Качалка дерев’яна |
2 |
3 |
3 |
4 |
4 |
Щітка для миття казанів |
2 |
2 |
3 |
4 |
4 |
ІІІ. Обладнання
Найменування предметів |
Кількість предметів (од.) на кухню при кількості осіб, які харчуються |
до 250 |
251-500 |
501-1000 |
1001-1500 |
більше 1501 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
Технологічне устаткування |
Машина для чищення картоплі |
1 |
1 |
2 |
2 |
2 |
Машина овочерізальна |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Машина універсальна кухонна для м’ясо-рибних цехів |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
Машина для нарізання варених овочів |
1 |
1 |
1 |
1 |
2 |
Машина для приготування картопляного пюре |
1 |
1 |
1 |
1 |
2 |
М’ясорубка механічна |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Машина гастрономічна (слайсер) |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
М’ясорубка ручна |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Автомат котлетний |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
Хліборізка механічна |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
Просіювач борошна механічний |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
Машина тістомісильна з однією діжею |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Плита електрична або газова площею жарової поверхні 0,48 м-2 |
2 |
4 |
5 |
6 |
8 |
Казан для приготування їжі електричний, 60 л |
1 |
1 |
1 |
1 |
2 |
Марміт електричний для перших страв * |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
Марміт електричний для других страв * |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
Сковорода електрична |
1 |
2 |
2 |
2 |
3 |
Шафа жарова |
1 |
1 |
1 |
1 |
2 |
Шафа пекарська |
1 |
1 |
2 |
2 |
2 |
Машина посудомийна продуктивністю: |
|
|
|
|
|
500 тар/год |
1 |
- |
- |
- |
- |
1000 тар/год |
- |
1 |
1 |
- |
- |
2000 тар/год |
- |
- |
- |
1 |
2 |
Холодильне устаткування |
Шафа холодильна |
2 |
4 |
4 |
4 |
5 |
Холодильник побутовий електричний |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Ваговимірювальні прилади |
Ваги настільні |
6 |
6 |
6 |
8 |
8 |
Ваги товарні |
2 |
3 |
3 |
3 |
4 |
Немеханічне устаткування |
Стіл виробничий |
10 |
12 |
16 |
20 |
24 |
Стіл для доочищення картоплі |
1 |
1 |
2 |
2 |
2 |
Стіл пересувний для видачі першої та другої страв |
1 |
1 |
2 |
3 |
3 |
Стіл для збирання залишків їжі |
1 |
1 |
2 |
2 |
3 |
Стіл для встановлення хліборізки |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
Стелаж для зберігання кухонного посуду |
2 |
2 |
3 |
3 |
4 |
Стелаж для зберігання столового посуду |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
Стелаж для зберігання продуктів |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
Стелаж для зберігання хліба в лотках |
2 |
3 |
5 |
8 |
10 |
Шафа для зберігання цукру |
1 |
1 |
1 |
1 |
2 |
Стійка для зберігання кухонного інвентарю |
1 |
1 |
2 |
2 |
2 |
Стійка або кронштейн для підвішування м’ясних туш |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Ванна для миття посуду: |
|
|
|
|
|
двосекційна |
2 |
2 |
3 |
3 |
4 |
трисекційна |
1 |
1 |
2 |
2 |
3 |
Ванна для миття м’яса |
1 |
2 |
3 |
3 |
3 |
Ванна для розморожування риби |
1 |
2 |
3 |
33 |
3 |
Набір тари для продуктів |
2 |
2 |
2 |
2 |
3 |
Ящик-ноші для м’яса |
1 |
1 |
2 |
2 |
2 |
Ящик-ноші для риби |
1 |
1 |
2 |
2 |
2 |
Ящик-ноші для овочів |
1 |
1 |
2 |
2 |
2 |
Контейнер для зберігання картоплі |
1 |
1 |
2 |
3 |
3 |
Візок для підвезення їжі та збирання посуду |
5 |
6 |
7 |
8 |
10 |
__________
* За наявності лінії роздачі їжі.
__________ Примітки: |
1. За цією Нормою безкоштовно забезпечуються їдальні курсантські та військових ліцеїв. 2. Для зберігання в сумці транспортній індивідуальній і використання для організації харчування тільки в польових умовах курсантам, ліцеїстам додатково до норми з розрахунку на одну особу на строк навчання видаються: ложка столова алюмінієва - 1 шт.; кухоль емальований - 1 шт. 3. Для зберігання в сумці транспортній індивідуальній і використання для організації харчування тільки в польових умовах курсантам вищих військових навчальних закладів, які навчаються за напрямом десантно-штурмових військ, частин спеціального призначення та розвідки, видаються: столовий набір НК-1 (ложка столова алюмінієва, виделка алюмінієва, консервовідкривач із нержавіючої сталі) - 1 компл.; кухоль емальований - 1 шт. 4. На час навчальних польових виходів додатково до норми з розрахунку на 100 курсантів дозволяється видавати: миску алюмінієву або з нержавіючої сталі - 100 шт.; тарілку мілку алюмінієву або з нержавіючої сталі - 200 шт.; кухоль емальований - 100 шт.; ложку столову алюмінієву або з нержавіючої сталі - 100 шт.; виделку столову алюмінієву або з нержавіючої сталі - 100 шт.; клейонку настільну (за відсутності столів з гігієнічним покриттям) - 0,3 м на одне посадкове місце. У цей період дозволяється замість посуду алюмінієвого, з нержавіючої сталі та емальованого забезпечувати посудом одноразового використання. 5. За наявності та можливості раціонального використання за заявками вищих військових навчальних закладів та військових ліцеїв у кожну їдальню можуть відпускатись інші технічні засоби та майно, які виготовляються промисловістю. Придбання столово-кухонного посуду, обладнання та інвентарю здійснюється відповідно до виділених Міністерству оборони України асигнувань. 6. За рішенням начальника Центрального управління продовольчого забезпечення Тилу Командування Сил логістики Збройних Сил України за наявності устаткування та можливості раціонального його використання в кожну їдальню за заявками вищих військових навчальних закладів може видаватися й інше новітнє технологічне та холодильне устаткування (пароконвектори, морозильні скрині, шафи морозильні тощо) відповідно до виділених Міністерству оборони України асигнувань. 7. У разі встановлення ліній роздачі їжі в їдальнях військових навчальних закладів та військових ліцеїв вони забезпечуються тацями пластмасовими або алюмінієвими у кількості 1 шт. на кожного, хто харчується. |
НОРМА № 5
Забезпечення столово-кухонним посудом, обладнанням та інвентарем військово-медичних клінічних центрів, військових госпіталів усіх найменувань, медичних рот та військових (корабельних) лазаретів
І. Посуд та столові прибори
Найменування предмета |
Кількість предметів на 100 ліжок |
Військові (корабельні) лазарети |
військово-медичним клінічним центрам |
військовим госпіталям, медичним ротам |
кількість предметів |
на кількість осіб |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Тарілка глибока фарфорова |
200 |
150 |
5 |
4 |
Тарілка мілка фарфорова |
300 |
150 |
5 |
4 |
Тарілка десертна фарфорова |
250 |
150 |
1 |
1 |
Тарілка пиріжкова фарфорова |
250 |
150 |
1 |
1 |
Салатник однопорційний фарфоровий |
130 |
110 |
- |
- |
Оселедниця фарфорова |
30 |
- |
- |
- |
Маслянка фарфорова |
30 |
30 |
2 |
4 |
Цукорниця фарфорова |
30 |
30 |
1 |
4 |
Блюдця для варення |
130 |
- |
- |
- |
Креманка з нержавіючої сталі |
130 |
- |
- |
- |
Блюдця чайні фарфорові |
130 |
200 |
1 |
1 |
Чайник для заварювання чаю фарфоровий |
30 |
15 |
1 |
8 |
Кухоль фарфоровий |
300 |
200 |
1 |
1 |
Стакан чайний скляний |
400 |
225 |
2 |
1 |
Стакан скляний для соків, 100-150 г |
150 |
120 |
1 |
1 |
Підстаканник з нержавіючої сталі |
130 |
120 |
- |
- |
Ложка столова з нержавіючої сталі |
130 |
110 |
1 |
1 |
Ложка чайна з нержавіючої сталі |
250 |
110 |
1 |
1 |
Ложка розливна з нержавіючої сталі |
10 |
10 |
1 |
4 |
Виделка столова з нержавіючої сталі |
130 |
110 |
1 |
1 |
Ніж столовий з нержавіючої сталі |
130 |
110 |
1 |
1 |
Набір для спецій напівфарфоровий |
- |
- |
1 |
4 |
Набір для спецій в оправі з нержавіючої сталі |
30 |
30 |
- |
- |
Чайник з нержавіючої сталі, 3 л |
15 |
15 |
1 |
4 |
Чайник алюмінієвий, 5 л |
12 |
10 |
- |
- |
Кавник з нержавіючої сталі |
10 |
5 |
- |
- |
Графин або глечик скляні |
25 |
25 |
1 |
4 |
Каструля з нержавіючої сталі, 3 л, або бачок алюмінієвий, 3 л |
- |
- |
2 |
4 |
Таця пластмасова |
4 |
4 |
1 |
25 |
Підставка під бачок і чайник алюмінієва або з нержавіючої сталі |
12 |
10 |
1 |
4 |
Ваза для фруктів скляна |
30 |
30 |
- |
- |
Ваза для квітів скляна |
30 |
- |
- |
- |
Ваза для серветок |
30 |
30 |
- |
- |
Полотно скатеркове лляне, м |
120 |
120 |
- |
- |
Серветка лляна |
300 |
300 |
- |
- |
Серветка паперова (на один день) |
100 |
100 |
- |
- |
Кільця для серветок |
130 |
110 |
- |
- |
Судок з трьох каструль з нержавіючої сталі (у разі відсутності умов для приготування їжі) |
- |
- |
2 |
на лазарет |
На палату хворих |
Тарілка мілка фарфорова |
одна на палату |
Полоскальниця фарфорова |
одна на палату |
Стакан скляний |
130 |
100 |
1 |
1 |
Графин або глечик скляні |
один на палату |
Ваза для фруктів скляна |
одна на палату |
Полотно скатеркове лляне, м |
112,5 |
75 |
- |
- |
Серветка лляна |
50 |
- |
- |
- |
Ваза для квітів скляна |
одна на палату |
__________ Примітки: |
1. Додатково на лазарети медичного пункту частини видаються: кип’ятильник електричний (водонагрівач електричний) - 1 шт.; чайник електричний - 1 шт.; таз оцинкований - 2 шт. 2. Додатково на кожне медичне відділення видаються: холодильник побутовий - 1 шт.; кип’ятильник електричний (водонагрівач електричний) - 1 шт.; каструля алюмінієва, 4-6 л - 4 шт.; казан наплитний, 20-40 л - 2 шт.; відро емальоване з кришкою - 3 шт. на 25 ліжок; відро оцинковане - 2 шт.; таз оцинкований - 2 шт.; ніж хліборізний - 1 шт.; ложка розливна з нержавіючої сталі - 2 шт.; таця алюмінієва або пластмасова - 5 шт.; чайник алюмінієвий, 5 л - 2 шт.; судок з 3 каструль - 2 шт.; ваги настільні - 1 шт.; візок для підвезення їжі та збирання посуду- 1 шт.; бак для харчових продуктів - 1 шт.; ванна для миття посуду трисекційна - 1 шт.; стелаж для зберігання столового посуду - 1 шт.; дошка для розбирання продуктів - 2 шт. 3. Додатково на кожний дво- та трикімнатний номер-люкс госпіталів видаються: тарілка мілка фарфорова - 7 шт.; тарілка десертна фарфорова - 6 шт.; тарілка пиріжкова фарфорова - 6 шт.; цукорниця фарфорова - 1 шт.; чайник для заварювання чаю фарфоровий - 1 шт.; кавник металевий - 1 шт; чашка з блюдцем чайні фарфорові - 6 шт.; набір столовий (ложка столова, ложка чайна, виделка, ніж) з нержавіючої сталі або мельхіоровий - 6 компл.; консервовідкривач - 1 шт.; набір для спецій в оправі з нержавіючої сталі - 1 шт.; електрочайник або електросамовар - 1 шт.; холодильник побутовий електричний - 1 компл.; полотно скатеркове лляне - 6 м; серветка лляна - 8 шт. |
................Перейти до повного тексту