1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


АДМІНІСТРАЦІЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
Н А К А З
20.07.2011 N 530
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
2 вересня 2011 р.
за N 1041/19779
Про затвердження Положення про продовольче забезпечення в Державній прикордонній службі України на мирний час
Відповідно до підпункту 31 пункту 4 Положення про Адміністрацію Державної прикордонної служби України, затвердженого Указом Президента України від 06.04.2011 N 399, з метою організації продовольчого забезпечення в Державній прикордонній службі України згідно з нормами, затвердженими постановами Кабінету Міністрів України від 29.03.2002 N 426 "Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту та Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації" (із змінами), від 15.02.2006 N 146 "Про норми харчування осіб, які перебувають у пунктах (місцях) тимчасового тримання та спеціально обладнаних приміщеннях Державної прикордонної служби", від 15.10.2001 N 1348 "Про норми годування штатних тварин військових частин, закладів, установ і організацій Збройних Сил, інших військових формувань, структурних підрозділів Державної спеціальної служби транспорту, органів внутрішніх справ, органів і підрозділів цивільного захисту та установ кримінально-виконавчої системи" (із змінами)
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про продовольче забезпечення в Державній прикордонній службі України на мирний час (додається).
2. Начальникам регіональних управлінь, органів Державної прикордонної служби України організувати продовольче забезпечення відповідно до норм цього Положення.
3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на директора Департаменту забезпечення Адміністрації Державної прикордонної служби України генерал-лейтенанта Ліщинського О.І.
4. Управлінню тилового забезпечення разом з управлінням правового забезпечення забезпечити подання цього наказу до Міністерства юстиції України для державної реєстрації.
5. Наказ надіслати до кожного органу Державної прикордонної служби України.
6. Установити, що наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
Голова Державної
прикордонної служби України
генерал армії України


М.М.Литвин
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Адміністрації
Державної прикордонної
служби України
20.07.2011 N 530
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
2 вересня 2011 р.
за N 1041/19779
ПОЛОЖЕННЯ
про продовольче забезпечення в Державній прикордонній службі України на мирний час
I. Загальні положення
1.1. Це Положення визначає завдання, організацію та порядок продовольчого забезпечення в Державній прикордонній службі України на мирний час.
1.2. У цьому Положенні наведені нижче терміни вживаються у такому значенні:
органи - регіональні управління, органи охорони державного кордону, розвідувальний орган Адміністрації Державної прикордонної служби України, Морська охорона, навчальні заклади, науково-дослідні установи, підрозділи спеціального призначення та органи забезпечення Державної прикордонної служби України;
продовольство - продовольство та фураж;
продовольчий відділ управління тилового забезпечення - продовольчий відділ управління тилового забезпечення Департаменту забезпечення Адміністрації Державної прикордонної служби України;
техніка та майно - техніка та матеріальні засоби (крім продовольства), які застосовуються у продовольчому забезпеченні та належать до номенклатури продовольчої служби.
1.3. Продовольче забезпечення включає:
розроблення організаційно-мобілізаційних заходів з продовольчого забезпечення;
обрахування потреби, закупівлю, заготівлю, зберігання продовольства, техніки та майна;
планування і забезпечення органів продовольством, технікою та майном, а також організацію експлуатації та ремонту техніки і майна;
організацію та здійснення харчування особового складу і хлібопечення та виплати грошової компенсації замість харчування;
організацію та здійснення харчування осіб, які перебувають у пунктах (місцях) тимчасового тримання та спеціально обладнаних приміщеннях;
організацію та здійснення годування штатних тварин;
керівництво діяльністю підсобних господарств органів та контроль за використанням продукції підсобних господарств;
організацію і ведення обліку, звітності та контролю з питань продовольчого забезпечення.
1.4. До органів управління продовольчого забезпечення належать:
в Адміністрації Держприкордонслужби України - продовольчий відділ управління тилового забезпечення;
у регіональних управліннях - продовольча служба тилу регіонального управління або особа, яка виконує обов'язки з організації продовольчого забезпечення;
в інших органах - продовольча служба або інша служба (відділ, відділення), визначена штатом, що виконує функцію продовольчого забезпечення органу.
Продовольчий відділ управління тилового забезпечення має право у межах своєї компетенції давати рекомендації та роз'яснення регіональним управлінням і органам з питань продовольчого забезпечення та здійснювати контроль за їх виконанням.
Проекти наказів Адміністрації Держприкордонслужби України, що містять питання продовольчого забезпечення, до подання на підпис узгоджуються з продовольчим відділом управління тилового забезпечення. Проекти продовольчих складів, овочесховищ, їдалень, пекарень та підсобних господарств (далі - об'єкти продовольчої служби), що будуються (реконструюються) у Державній прикордонній службі України, повинні бути погоджені з продовольчим відділом управління тилового забезпечення та санітарно-епідеміологічним загоном Державної прикордонної служби України, на території відповідальності якого розташовується цей об'єкт.
1.5. Забезпечення Державної прикордонної служби України продовольством, технікою та майном здійснюється за схемами:
а) продовольчий відділ управління тилового забезпечення - центральна база зберігання та постачання - орган - підрозділ - військовослужбовець;
б) продовольчий відділ управління тилового забезпечення - центральна база зберігання та постачання - орган - військовослужбовець;
в) продовольчий відділ управління тилового забезпечення - орган - підрозділ - військовослужбовець;
г) продовольчий відділ управління тилового забезпечення - орган - військовослужбовець.
1.6. Розміри поточних запасів продовольства визначаються з урахуванням їх призначення, особливостей розташування органів та підрозділів (віддаленості їх від складів, умов підвезення тощо), завдань, що виконуються, та можливостей із збереження (утримання) продовольства і встановлюються Адміністрацією Держприкордонслужби України.
1.7. Органи, що самостійно не ведуть військове господарство, прикріплюються на продовольче забезпечення до найближчих органів, що самостійно ведуть військове господарство, наказом Адміністрації Держприкордонслужби України.
Органи, що заново формуються, зараховуються на продовольче забезпечення на підставі наказу Адміністрації Держприкордонслужби України.
1.8. Органи, що заново формуються, на період формування забезпечуються продовольством, тарою, технікою та майном органами, на які покладено їх формування.
На самостійне забезпечення продовольством, тарою, технікою та майном органи, що заново формуються, зараховуються після завершення формування на підставі наказу Адміністрації Держприкордонслужби України та донесення начальників заново сформованих органів щодо одержання в період формування необхідних запасів продовольства, тари, техніки та майна.
1.9. Органи, що входять до складу регіонального управління та вибувають до складу іншого регіонального управління, зобов'язані:
надати до продовольчого відділу управління тилового забезпечення остаточні звіти про рух продовольства, тари, техніки та майна;
здати зайве продовольство, тару, техніку та майно.
Після перевірки поданих документів наказом Адміністрації Держприкордонслужби України орган знімається з продовольчого забезпечення та отримує атестат (на продовольство, тару, техніку та майно).
У разі переміщення підрозділу атестат видається в тому випадку, якщо підрозділ вибуває до складу іншого органу.
1.10. Органи, які ліквідуються, зобов'язані:
здати продовольство, тару, техніку та майно;
надати до продовольчого відділу управління тилового забезпечення остаточні звіти про рух продовольства, тари, техніки та майна.
1.11. Військовослужбовці, які мають право на харчування за рахунок держави, з прибуттям до органу зараховуються на продовольче забезпечення наказом начальника органу.
Підставою для видання наказу про зарахування на продовольче забезпечення є атестат на продовольство, а також припис, або посвідчення про відрядження, або відпускний квиток військовослужбовця.
Атестат на продовольство є документом, який засвідчує, до якого числа і за якими нормами військовослужбовець або військова команда (підрозділ) забезпечені харчуванням (грошовою компенсацією замість норми харчування, загальновійськовим набором сухих продуктів).
Атестат на продовольство дає право військовослужбовцю, військовій команді (підрозділу) на отримання харчування, або грошової компенсації замість норми харчування, або загальновійськового набору сухих продуктів як на новому місці служби військовослужбовця, так і під час перебування у службовому відрядженні, у відпустці і на стаціонарному лікуванні у закладах охорони здоров'я Державної прикордонної служби України.
Військовослужбовцям, які вибувають у санаторії та будинки відпочинку за путівками, атестат на продовольство не надається.
У разі втрати атестата на продовольство військовослужбовці зараховуються на продовольче забезпечення наказом начальника органу на підставі їх рапорту, у якому вказуються причина відсутності атестата, до якого числа і за якими нормами харчування вони були забезпечені продовольством (грошовою компенсацією, загальновійськовим набором сухих продуктів), і акта, що складається комісією, призначеною начальником органу, у двох примірниках. Складений акт затверджується начальником органу та скріплюється гербовою печаткою. Одночасно перший примірник акта із запитом на дублікат атестата на продовольство надсилається до органу, що видав атестат на продовольство.
Орган, що отримав запит і перший примірник акта, протягом доби з дня отримання запиту повинен надіслати дублікат атестата на продовольство. У разі відсутності першого примірника акта дублікат атестата на продовольство не видається. У разі встановлення факту зловживання з атестатом на продовольство (приховування атестата, його знищення тощо), невідповідності даних рапорту військовослужбовця і даних дубліката атестата на продовольство, виявлених фактів перевитрати норм харчування начальником органу призначається службове розслідування.
Особовий склад Державної прикордонної служби України (далі - особовий склад), який вперше набув право на продовольче забезпечення за рахунок держави, зараховується на продовольче забезпечення наказом начальника органу без атестата на продовольство.
Особовий склад, який набуває право на харчування за нормами харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту та Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 29.03.2002 N 426 (далі - норми харчування), зараховується на продовольче забезпечення наказом начальника органу або на підставі плану охорони державного кордону зміною прикордонних нарядів (книги прикордонної служби), витягу з графіка чергувань особового складу оперативного пункту та звіту про несення чергувань.
Без атестата на продовольство зараховуються на одержання харчування хворі, які мають право на лікування або обстеження у закладах охорони здоров'я Державної прикордонної служби України.
Військовослужбовці Державної прикордонної служби України, які забезпечуються харчуванням за рахунок держави, після прибуття до закладу охорони здоров'я Державної прикордонної служби України надають атестат на продовольство.
Військовослужбовці Державної прикордонної служби України, які забезпечуються харчуванням за рахунок держави, доставлені до закладів охорони здоров'я Державної прикордонної служби України внаслідок раптових захворювань (травми, отруєння, інфекційні хвороби тощо), зараховуються на харчування без атестата на продовольство.
У цих випадках заклад охорони здоров'я Державної прикордонної служби України зобов'язаний витребувати атестат на продовольство з відповідного органу, а останній - протягом доби надіслати його до закладу охорони здоров'я Державної прикордонної служби України.
1.12. Військовослужбовці, які мають право на одержання харчування за рахунок держави у вигляді гарячої їжі, у разі вибуття з органу знімаються з продовольчого забезпечення з будь-якого приймання їжі (сніданку, обіду або вечері) залежно від часу вибуття на підставі наказу начальника органу про вибуття з видачею атестата на продовольство.
Під час звільнення військовослужбовці, які мають право на одержання харчування за рахунок держави, забезпечуються харчуванням по день виключення їх зі списків особового складу органу.
У разі вибуття військовослужбовців з органу в складі військової команди (підрозділу) атестат на продовольство виписується один на всю військову команду (підрозділ).
До атестата на продовольство додається список військовослужбовців, який підписується тими самими посадовими особами, що й атестат на продовольство, а також командиром підрозділу (старшим команди), що вибуває, і завіряється гербовою печаткою органу.
1.13. У разі переміщення особового складу, який має право на харчування за рахунок держави, та службових тварин у межах органу виключення та зарахування на харчування здійснюються за продовольчими довідками, що видаються продовольчою службою органу або начальником підрозділу охорони державного кордону без видання наказу начальника органу.
1.14. Особи, затримані органами Державної прикордонної служби України в адміністративному порядку за порушення законодавства про державний кордон України та за підозрою у вчиненні злочину, зараховуються на продовольче забезпечення і знімаються з будь-якого приймання їжі (сніданку, обіду, вечері) залежно від часу їх прибуття і вибуття наказом начальника органу на підставі рапорту начальника пункту тимчасового тримання або на підставі запису в журналі реєстрації прибуття і вибуття затриманих осіб.
1.15. У разі переміщення штатних тварин та тварин відомчих підсобних господарств з органу виключення та зарахування їх на забезпечення здійснюються за атестатами на фураж, що видаються продовольчою службою органу.
Під час закупівлі штатних тварин та тварин відомчих підсобних господарств зарахування проводиться на підставі приймального акта.
Щенята, які народилися у розплідниках Державної прикордонної служби України, зараховуються у місячному віці на підставі актів на оприбуткування. Тварини відомчих підсобних господарств оприбутковуються під час народження.
Зняття з продовольчого забезпечення службових тварин та тварин відомчих підсобних господарств здійснюється на підставі відповідних актів.
II. Забезпечення особового складу Державної прикордонної служби України продовольством
2.1. Забезпечення особового складу Державної прикордонної служби України продовольством здійснюється за нормами харчування.
2.2. У Державній прикордонній службі України забезпечення харчуванням військовослужбовців та працівників за нормами харчування здійснюється за рахунок держави, а у визначених постановою Кабінету Міністрів України від 29.03.2002 N 426 "Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту та Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації" випадках - за плату.
Харчування видається через штатні їдальні. Замість норм харчування виплачується грошова компенсація у розмірі вартості цих норм згідно з чинним законодавством.
2.3. Військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом і безпосередньо несуть службу з охорони державного кордону в мобільних підрозділах, підрозділах охорони державного кордону, належні норми харчування отримують за рахунок держави у вигляді харчування через їдальні органів та підрозділів (закладів ресторанного господарства), видачі загальновійськових наборів сухих продуктів або грошової компенсації.
2.4. Військовослужбовці льотного складу, військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, постійно працюють на аеродромах і безпосередньо обслуговують літальні апарати (літаки, вертольоти, планери, екраноплани, мотодельтаплани тощо) та забезпечують їх польоти, належне харчування отримують за рахунок держави у вигляді харчування через їдальні органів, за винятком вихідних та святкових днів (крім військовослужбовців офіцерського складу, військовослужбовців військової служби за контрактом, які забезпечують у зазначені дні бойове чергування).
2.5. Військовослужбовці та інші особи, які не входять до льотного складу, але беруть участь у польотах на літальних апаратах за планом льотної підготовки, у дні польотів забезпечуються за рахунок держави харчуванням за льотною нормою через їдальні органів.
2.6. Військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, парашутно-десантної служби у дні здійснення стрибків з парашутом за планами професійної підготовки, а також у дні участі в польотах та під час стрибків, здійснених з парашутом з особовим складом органів, забезпечуються за рахунок держави харчуванням за льотною нормою через їдальні органів та підрозділів.
2.7. Льотний склад екіпажів перелітних літаків (вертольотів), військовослужбовці інженерно-технічного складу авіації, які залучаються до супроводження перелітних літаків (вертольотів) і мають право на одержання харчування за рахунок держави під час перельоту з посадками на цивільних аеродромах України або аеродромах авіаційних заводів, а також під час приймання (здавання) літаків на підприємствах авіаційної промисловості, у разі неможливості отримувати харчування за атестатами на продовольство отримують харчування за власний рахунок. В органах за місцем їх постійної служби вищезазначеним військовослужбовцям відшкодовується вартість норм харчування, установлена для льотного та інженерно-технічного складу авіації.
2.8. Військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, у період перебування на надводних кораблях і суднах забезпечення, за винятком вихідних та святкових днів, крім військовослужбовців офіцерського складу, військовослужбовців рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом і які несуть у зазначені дні чергування або виконують інші завдання, пов'язані із забезпеченням живучості корабля, отримують належні їм норми харчування за рахунок держави під час перебування на кораблях (суднах) у вигляді харчування через їдальні (камбузи) органів (берегових (плавучих) баз), кают-компаній кораблів (суден).
2.9. Військовослужбовці, які не входять до штатного складу екіпажів надводних кораблів і суден забезпечення, у період їх участі у походах, проходження практики і стажування (у тому числі керівники практики і стажування), проведення ходових випробувань, ремонту (монтажу) озброєння і бойової техніки на зазначених кораблях і суднах з дня прибуття на корабель (судно) отримують за рахунок держави харчування через камбузи, кают-компанії кораблів (суден).
Військовослужбовці та працівники, які беруть участь (під час виконання службових обов'язків) у закордонному плаванні, забезпечуються харчуванням за нормою, затвердженою для екіпажів цих суден.
2.10. Особи, які зазнали лиха на морі й прийняті на борт корабля, забезпечуються за рахунок держави харчуванням за морською нормою через камбузи, кают-компанії кораблів (суден) до доставки їх у порт або на базу.
2.11. Військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, водолазних підрозділів у дні виконання робіт під водою із застосуванням підводних засобів пересування забезпечуються за рахунок держави харчуванням за морською нормою через їдальні органів (берегових (плавучих) баз).
2.12. Курсанти Національної академії Державної прикордонної служби України (далі - академія), військовослужбовці, які навчаються на курсах початкової підготовки, а також на курсах підвищення кваліфікації за програмами підготовки (перепідготовки) рядового, сержантського та старшинського складу, у навчальних центрах, навчальних закладах Державної прикордонної служби України, належні норми харчування отримують за рахунок держави у вигляді харчування через їдальні академії, навчальних центрів, навчальних закладів Державної прикордонної служби України (інших органів у разі відрядження або лікування).
Під час тимчасового перебування в інших органах по одному або військовими командами (підрозділами) курсанти академії, військовослужбовці, які перебувають на курсах початкової підготовки, а також на курсах підвищення кваліфікації за програмами підготовки (перепідготовки) рядового, сержантського та старшинського складу, забезпечуються харчуванням за нормами, передбаченими для військовослужбовців цього органу, крім курсантів академії, які харчуються за іншими нормами під час проходження стажування.
2.13. Курсанти академії весь період навчання до дня їх випуску забезпечуються харчуванням за рахунок держави через їдальні академії (інших органів у разі відрядження або лікування) або грошовою компенсацією замість нього згідно з чинним законодавством.
Особи, які вступають до академії, крім військовослужбовців строкової військової служби, сиріт та осіб, позбавлених батьківського піклування, забезпечуються загальновійськовою нормою за плату через їдальні академії в розмірі, що відповідає розрахунку його вартості.
Військовослужбовці строкової військової служби, сироти та особи, позбавлені батьківського піклування, під час вступу до академії забезпечуються харчуванням через їдальні академії за рахунок держави.
2.14. Виплата встановленої вартості норм харчування за час відпустки курсантам академії не проводиться, крім курсантів із сиріт, осіб, позбавлених батьківського піклування або у яких один із батьків загинув під час виконання обов'язків військової служби, а також під час перебування зазначеної категорії громадян у відпустці у зв'язку із хворобою.
На шлях прямування до місця проведення відпустки і назад виплачується грошова компенсація або видається загальновійськовий набір сухих продуктів у порядку, вказаному в розділі VIII цього Положення.
2.15. Військовозобов'язані в період проходження зборів (під час практичного доукомплектування органів) забезпечуються харчуванням за рахунок держави через їдальні органів.
Військовозобов'язані з офіцерського складу в період проходження зборів (під час практичного доукомплектування органів) забезпечуються продовольством за нормами і в порядку, зазначеному в примітках до норм харчування. Військовозобов'язані, які не мають офіцерського звання, але перебувають на обліку офіцерського складу, стосовно їхнього права на продовольче забезпечення в період проходження зборів (під час практичного доукомплектування органів) у органах прирівнюються до військовозобов'язаних офіцерського складу.
2.16. Військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, призначені до складу варти для охорони, оборони і супроводження військових і спеціальних вантажів під час їх перевезення, а також під час проїзду до місця здавання (приймання) цих вантажів та повернення після їх здавання (приймання), забезпечуються харчуванням за рахунок держави за відповідними нормами.
За рішенням начальника органу на шлях прямування виплачується грошова компенсація або видається загальновійськовий набір сухих продуктів у порядку, указаному в розділі VIII цього Положення.
2.17. Військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, під час несення бойового чергування, варти та у разі призначення до складу добового наряду забезпечуються харчуванням за рахунок держави.
2.18. За лікувальною нормою за рахунок держави харчуванням забезпечуються хворі, які відповідно до законодавства мають право на лікування або обстеження у закладах охорони здоров'я, медико-санітарних частинах та медичних пунктах органів Державної прикордонної служби України, за винятком хворих, які забезпечуються харчуванням за льотною нормою.
2.19. Військовослужбовці, які відбувають покарання на гауптвахті, забезпечуються харчуванням за рахунок держави.
Відшкодування витрат за харчування військовослужбовців, які засуджені до арешту і відбувають покарання на гауптвахті, здійснюється у десятиденний строк з дня надходження відповідних рахунків від Міністерства оборони України.
2.20. За час, що минув, продукти згідно з нормами харчування не видаються, грошова компенсація виплачується за термін, що не перевищує загального строку позовної давності відповідно до чинного законодавства.
2.21. Військовослужбовці та інші категорії мають право на одержання тільки однієї норми харчування. Військовослужбовцям офіцерського складу, військовослужбовцям військової служби за контрактом, а також працівникам, які мають право на отримання харчування за рахунок держави, за час перебування на лікуванні у закладах охорони здоров'я, у тому числі за час перебування в санаторіях та будинках відпочинку за путівками, наданими за рахунок держави (повністю або частково), харчування за місцем служби не видається.
III. Планування та організація забезпечення органів продовольством і продуктами сезонної заготівлі
3.1. Забезпечення органів продовольством здійснюється згідно з планами забезпечення. Плани забезпечення складаються:
продовольчим відділом управління тилового забезпечення - для регіональних управлінь та органів один раз на півроку;
продовольчою службою органу - на потреби органу та приписаних до неї на забезпечення інших органів і підрозділів один раз на півроку.
У органах складаються розрахунки-заявки на продовольство на планований період.
3.2. Вихідними даними для складання планів забезпечення продовольством є:
чисельність особового складу за списком на початок планованого періоду;
чисельність осіб, які перебувають у пунктах (місцях) тимчасового тримання та спеціально обладнаних приміщеннях, за списком на початок планованого періоду;
норми харчування;
чисельність за списком і норми годування штатних тварин;
організаційні заходи, проведення яких передбачається у планованому періоді;
кількість добової видачі за нормами харчування, замість якої виплачується грошова компенсація;
розміри встановлених перехідних запасів продовольства;
фактична кількість продовольства на початок планованого періоду;
кількість продовольства, яка надходить на планове забезпечення від підсобних господарств органів;
кількість і найменування продовольства, зекономленого за попередній період;
кількість продовольства, необхідна для дострокового завезення у гірські та важкодоступні підрозділи, підрозділи на островах Зміїний, Коса Тузла;
кількість продовольства для заміни одних продуктів іншими під час харчування;
кількість продовольства, що необхідно освіжити та закласти на довгострокове зберігання;
кількість продовольства, яке йде на переробку;
норми природних втрат продовольства під час транспортування, переробки і зберігання;
дані плану-графіка постачання продовольства централізованого забезпечення.
3.3. Дані плану-графіка постачання продовольства централізованого забезпечення надаються продовольчим відділом управління тилового забезпечення регіональним управлінням та органам відповідно до планів забезпечення із зазначенням обсягів і термінів поставок.
3.4. Начальники продовольчих служб регіональних управлінь здійснюють контроль рівня забезпечення органів продовольством на підставі зазначених планів, а також донесень органів із наданням пропозицій щодо перерозподілу продовольства в межах регіонального управління.
3.5. Коригування плану забезпечення на планований період проводиться у разі зміни чисельності за списком, норм харчування та проведення раніше не передбачених організаційних заходів.
Додаткове витребування продовольства від органу вищого рівня продовольчої служби на потреби, не передбачені планом забезпечення, а також на відшкодування збитків дозволяється лише в тому разі, якщо забезпечення органів за рахунок наявних ресурсів неможливе.
3.6. Закупівля продовольства для Державної прикордонної служби України здійснюється відповідно до вимог законодавства про державні закупівлі.
3.7. До продуктів сезонної заготівлі, які надходять для забезпечення органів, належать: картопля, овочі й фрукти у свіжому та переробленому вигляді та фураж.
Потреба в продуктах сезонної заготівлі обчислюється з урахуванням необхідності забезпечення органів протягом року до нового урожаю.
3.8. План заготівлі картоплі та овочів органами складається продовольчим відділом управління тилового забезпечення на підставі річних розрахунків-заявок органів. Порядок складання та строки подання розрахунків-заявок встановлюються Адміністрацією Держприкордонслужби України.
3.9. Продовольчі служби органів складають плани забезпечення продуктами сезонної заготівлі на підставі плану заготівлі картоплі та овочів Адміністрації Держприкордонслужби України.
3.10. Для кораблів (суден) заготівля і зберігання картоплі та овочів проводяться береговою базою органу. Якщо кораблі (судна) не забезпечуються береговою базою, то вони забезпечуються картоплею й овочами через продовольчі склади органів за місцем приписки на забезпечення.
3.11. Заготівля фуражу силами органів для забезпечення тварин підсобних господарств здійснюється за планом діяльності підсобних господарств.
IV. Планування і організація забезпечення технікою та майном
4.1. До техніки продовольчої служби належать:
4.1.1. Польові технічні засоби:
технічні засоби для приготування і транспортування їжі в польових умовах (кухні автомобільні, причіпні, переносні, газові, кухні-їдальні пересувні, плити причіпні та переносні, їдальні автомобільні й причіпні, кип'ятильники переносні, термоси, термоси-ящики тощо);
технічні засоби польового хлібопечення (хлібопекарні блоки автомобільні та причіпні, хлібопекарні печі причіпні й переносні, агрегати тістовиготовлення причіпні, машини просіювальні, тісторозподільні й тістоформувальні переносні тощо);
технічні засоби підвезення продовольства й води (авторефрижератори, причепи-рефрижератори, автофургони і причепи-фургони хлібні, ізотермічні й комбіновані, причепи-склади, причепи-контейнери, автоводоцистерни, причепи-цистерни для води, цистерни переносні для води тощо);
польові холодильні засоби (причіпні холодильні машини, розбірні холодильні камери тощо).
4.1.2. Технологічне устаткування (обладнання):
теплове (печі конвекційні, фритюрниці, сковороди (жаровні), сковороди перекидні, плити конфоркові, плити безпосереднього смаження, плити (жаровні) - гриль, котли, кип'ятильники, пекарські, кондитерські шафи і шафи для смаження тощо);
роздавальне та барне (печі мікрохвильові, тостери, марміти водяні й сухі, термостати, пристрої підігріву посуду, каво(чає)варки, комбайни барні, соковижималки, блендери, міксери, льодогенератори, охолоджувачі напоїв тощо);
холодильне (модульні холодильні середньотемпературні та низькотемпературні камери, холодильні середньотемпературні та низькотемпературні шафи, ларі (прилавки) морозильні (низькотемпературні), столи з охолоджувальними шафами тощо);
механічне (машини чищення овочів, м'ясорубки, кутери, овочерізки, машини для нарізки гастрономії (слайсери), машини збивальні (планетарні), машини тістомісильні, тісторозподільні й тістоокруглювальні, просіювачі, солерозчинники, цукророзчинники, хліборізки тощо);
мийне (спеціалізовані й універсальні мийні машини, ванни мийні, столи з мийними ваннами тощо);
ваговимірювальне та підйомно-транспортне устаткування (ваги механічні й електронні (торговельні, порційні та товарні), візки вантажні (платформи) та спеціальні, штабелери, стелажі пересувні тощо).
4.1.3. Реєстратори розрахункових операцій (електронні контрольно-касові апарати, комп'ютерно-касові системи, електронні контрольно-касові реєстратори, автомати з продажу товарів).
4.1.4. Ремонтні засоби для ремонту польових технічних засобів, холодильного, технологічного обладнання, інвентарю та посуду.
4.2. До майна продовольчої служби належать:
столово-кухонний посуд та інвентар;
немеханічне обладнання їдалень і продовольчих складів, хлібопекарень (окремі елементи лінії для роздавання готових страв (нейтральний елемент, прилавок для касира тощо), столи виробничі, стелажі для посуду тощо);
спеціальні намети і брезенти, що використовуються продовольчою службою, а також скатерки, клейонки, серветки;
запасні частини, матеріали, пристрої, інструменти і приладдя для експлуатації та ремонту техніки продовольчої служби;
комплекти інвентарю, інструменту, лабораторних приладів, посуду й реактивів для продовольчих складів і хлібопекарень;
тара всіх видів, піддони і контейнери;
книги і бланки обліку та звітності, плакати та інша документація з продовольчого забезпечення.
4.3. Технічне обслуговування і поточний ремонт техніки продовольчої служби проводяться особовим складом, що безпосередньо експлуатує техніку, або силами і засобами відділень технічного обслуговування ремонтних підрозділів органів, спеціалізованими підприємствами (фізичними особами-підприємцями) відповідно до чинного законодавства.
За технічний стан, готовність техніки продовольчої служби до використання, організацію її технічного обслуговування і ремонту відповідають начальник органу (підрозділу), заступник начальника органу з тилу і начальник продовольчої служби органу.
4.4. Забезпечення органів технікою та майном здійснюється на підставі штатів, табелів до них і норм забезпечення.
4.5. Забезпечення паровими, електричними, газовими котлами для приготування їжі незалежно від їх ємності здійснюється продовольчою службою. Монтаж, обслуговування, поточний та капітальний ремонти покладаються на квартирно-експлуатаційну службу. Їдальні органів, що заново будуються (реконструюються), технологічним устаткуванням забезпечуються будівельними організаціями або продовольчою службою.
4.6. Кораблі (судна) Морської охорони Державної прикордонної служби України забезпечуються камбузним технологічним устаткуванням продовольчою службою берегової бази загону морської охорони тільки у тому разі, якщо це обладнання однотипне з обладнанням їдальні (камбуза) органу (берегової бази). У разі якщо зазначене устаткування є виробом спеціального морського призначення (стаціонарне чи переносне), забезпечення, технічне обслуговування та ремонт проводяться електромеханічною службою загону морської охорони.
4.7. Забезпечення органів технікою та майном здійснюється за планами забезпечення, які складаються:
продовольчим відділом управління тилового забезпечення - для регіональних управлінь та органів один раз на рік;
продовольчою службою органу - на потреби органу та приписаних до неї на забезпечення інших органів і підрозділів один раз на рік.
Вихідними даними для складання планів забезпечення технікою та майном є:
штати, табелі до них і норми забезпечення;
штатна чисельність;
стан фінансування з цих потреб;
перехідні запаси;
наявність техніки і майна згідно з обліком та їх якісний стан з урахуванням строків експлуатації на початок планового періоду.
4.8. Начальники продовольчих служб регіональних управлінь здійснюють контроль забезпечення органів технікою та майном на підставі плану Адміністрації Держприкордонслужби України, а також донесень органів. За необхідності ними своєчасно надаються пропозиції щодо перерозподілу техніки та майна в межах регіонального управління.
4.9. Техніка та майно, що мають заводські паспорти (інструкції з експлуатації та використання), видаються у користування разом з цими паспортами (інструкціями), про що робиться відмітка у накладній на видачу майна зі складу. У паспорті (інструкції) робляться відмітки про дату введення обладнання в експлуатацію, переміщення між підрозділами, види та обсяг ремонтних робіт з підписом та печаткою виконавця робіт. Здійснення відміток у паспортах (інструкціях) про ремонт, технічне обслуговування обладнання покладається на начальника продовольчої служби органу. Паспорти (інструкції) зберігаються до завершення експлуатації обладнання, після чого подаються разом з матеріалами на його списання.
4.10. До роботи з технікою продовольчої служби допускаються особи, які пройшли навчання та знають правила техніки безпеки під час її експлуатації.
4.11. Для технічного обслуговування і проведення поточного ремонту технологічного устаткування наказом начальника органу призначаються штатні електромеханіки торговельного та холодильного устаткування.
4.12. Заходи, що пов'язані з призовом на збори військовозобов'язаних із запасу, забезпечуються технікою та майном за рахунок наявної їх кількості в органах.
V. Одержання і відпускання продовольства, тари, техніки та майна
5.1. Продовольство, тару, техніку та майно органи одержують:
від Центральної бази зберігання та постачання;
від органів;
від постачальників різних форм власності;
від підсобних господарств органів.
5.2. Відпуск продовольства, тари, техніки та майна органам здійснюється:
представником Центральної бази зберігання та постачання або підприємства постачальника у разі централізованого підвезення;
через представника органу в разі одержання на місці від Центральної бази зберігання та постачання або підприємств постачальника;
шляхом відвантаження залізничним (водним, повітряним, автомобільним) транспортом за місцезнаходженням органу.
5.3. Документами, які дають право на відпуск продовольства, тари, техніки та майна з Центральної бази зберігання та постачання, є наряди, з органів - рішення Директора Департаменту забезпечення Адміністрації Держприкордонслужби України.
5.4. Документом, який дає право на одержання матеріальних цінностей органами, є довіреність.
5.5. Документальне оформлення приймання-передавання матеріальних цінностей здійснюється відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні".
5.6. Продовольство, що надійшло від підсобних господарств органів, оформляється актом. На планове забезпечення дозволяється передавати продовольство, що належить за нормами харчування та нормами заміни продуктів харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту та Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 29.03.2002 N 426 (далі - норми заміни).
5.7. Представник органу під час одержання продовольства, техніки та майна зобов'язаний:
перевірити вагу (кількість) та якість продовольства (техніки та майна), а також тару, що приймається;
перевірити наявність на м'ясних тушах клейм ветеринарно-санітарного нагляду, що засвідчують придатність м'яса для харчування особового складу і категорію вгодованості, та документів, що засвідчують якість харчових продуктів;
перевірити технічний стан техніки, який повинен відповідати стану, зазначеному в документах, стан і комплектність належного до неї приладдя, інструменту, запасних частин, експлуатаційної документації;
стежити за правильністю укладення і кріплення вантажу під час його завантаження;
вручати у разі підвезення продовольства, техніки та майна кількома автомашинами супровідним особам або водію кожної автомашини супровідний лист.
5.8. Продовольство, техніка та майно, доставлені до органу, здаються начальнику продовольчого складу органу на підставі супровідних документів. При цьому продовольство перевіряється шляхом зважування або перерахування поштучно, у тому числі й продовольство у мішках, розфасоване за стандартною вагою. Техніка продовольчої служби перевіряється на наявність експлуатаційної документації, правильність її оформлення, технічний стан та укомплектованість. Тварини, які доставлені до органу, оглядаються лікарем ветеринарної медицини, який після визначення фізіологічного стану і вгодованості, вивчення супровідних ветеринарних документів установлює порядок їх подальшого утримання.
5.9. У разі виявлення невідповідності якості або найменування продовольства, техніки та майна даним супровідних документів, нестачі ваги або місць, псування, ушкодження вантажів, тари й упаковки комісією, призначеною наказом начальника органу, того самого дня складається акт про приймання матеріалів (акт приймання-передавання основних засобів), який є підставою для оприбуткування продовольства, техніки та майна, що надійшли до органу. При цьому начальник органу призначає службове розслідування.
У цьому разі продовольство, техніка та майно оприбутковуються на підставі первинних документів.
У разі якщо виявлена нестача (невідповідність якісного стану) продовольства (техніки та майна), доставленого до органу представником Центральної бази зберігання та постачання, начальником Центральної бази зберігання та постачання призначається службове розслідування.
Нестачі, що не перевищують норм природних втрат і норм розходжень у показниках ваги, списуються з обліку за актом списання, який затверджується начальником органу.
Якщо під час приймання вантажу від органу залізничного (водного, повітряного) транспорту виявлена нестача після відрахування від неї природних втрат буде перевищувати допустиме розходження у показниках ваги, тоді про всю нестачу складається комерційний акт і одержувач вантажу пред'являє претензії відправнику вантажу або органу транспорту (залежно від того, з чиєї вини сталася нестача) про відшкодування збитків.
5.10. Продовольство, техніка та майно, що надійшли до органу залізничним (водним, повітряним) транспортом, приймаються комісією органу. Відправлення органами продовольства, техніки та майна залізничним (водним, повітряним) транспортом проводиться за правилами, чинними на транспорті.
5.11. Заступник начальника органу з тилу здійснює організацію та контроль за підвезенням транспортом органу продовольства, техніки та майна до підрозділів, розташованих окремо від свого органу.
5.12. У разі закінчення строку придатності харчового продукту до споживання, порушення умов транспортування та зберігання, зміни якісних властивостей продукт підлягає вилученню з обігу.
У кожному разі вилучення з обігу харчових продуктів начальником органу призначається службове розслідування, за результатами якого приймаються відповідні рішення.
VI. Організація зберігання продовольства, техніки та майна
6.1. Зберігання продовольства, техніки та майна організовується на Центральній базі зберігання та постачання, складах органів та підрозділів.
6.2. Для зберігання продовольства, техніки та майна на продовольчих складах обладнуються універсальні й спеціалізовані сховища (навіси).
До спеціалізованих сховищ належать: стаціонарні холодильники, овочесховища, сховища для зберігання олії, пункти для квашення та засолювання овочів і фруктів.
Усі сховища повинні забезпечувати надійне зберігання продовольства, техніки та майна, їх правильне розміщення і використання засобів механізації вантажно-розвантажувальних робіт.
6.3. На продовольчому складі повинні бути:
основне сховище;
сховище (місце) для олії, солоних огірків і помідорів;
овочесховище для зберігання свіжих картоплі та овочів;
холодильник (морозильний ларь) з відділеннями для м'яса, свіжої риби та інших продуктів, які швидко псуються;
сховище (місце) для техніки продовольчої служби;
навіси (місця) для перебирання і просушування картоплі й переробки овочів, зберігання фуражу і тари.
На кораблях (суднах) продовольство зберігається у спеціально призначених для цього приміщеннях (камерах) за групами залежно від установлених режимів зберігання продовольства.
6.4. У підрозділах, що розміщені окремо від управління органу, обладнуються продовольчі склади (комори) з необхідним холодильним обладнанням та овочесховищем, що повинні відповідати всім вимогам, які пред'являються до продовольчих складів органів.
Контроль за збереженням продовольства, тари, техніки та майна покладається на начальника підрозділу. Обов'язки начальника продовольчого складу (комірника) підрозділу охорони державного кордону покладаються на старшину - начальника відділення логістики підрозділу (або особу, яка виконує його обов'язки).
6.5. Залежно від призначення сховища (місця) продовольчого складу обладнуються:
підлоговими і поличними стелажами, ятками, контейнерами, засіками, дошниками та іншим обладнанням;
ваговимірювальними приладами;
термометрами і психрометрами;
інструментом для упаковування і розпаковування продовольства, майна та ремонту тари;
найпростішими приладами, інструментами для визначення якості продовольства (щупи, лупи, магніти, ложки, тарілки, набір сит тощо);
інвентарем і спеціальним одягом для проведення робіт у складському приміщенні, дошниках і бетонних ямах (драбина, гумові чоботи, килимки гумові, протигази, вила луджені тощо);
обладнанням для перебирання і просушування картоплі й переробки овочів;
інвентарем для прибирання приміщень;
шафами для спеціального робочого одягу і господарського інвентарю;
набором обладнання для витратної комори (місця для видачі продуктів у їдальню);
колодами зі столом (дошками) для рубання м'яса;
столами, стільцями і шафами для обладнання робочого місця начальника складу;
санітарно-технічним обладнанням для дотримання особистої гігієни працівниками сховищ: раковиною (рукомийником), милом та рушником. На кораблях (суднах) комори (камери) для зберігання продовольства обладнуються згідно із санітарними вимогами і правилами, які повинні узгоджуватися з органами санітарно-епідеміологічної служби Державної прикордонної служби України;
засобами пожежогасіння;
медичною аптечкою;
природною або примусовою механічною припливно-витяжною вентиляцією;
комплектом тари для видачі продуктів до їдальні.
Усі сховища обладнуються охоронно-пожежною сигналізацією.
Кожне сховище містить таку документацію:
посадові інструкції начальника (завідувача) складу;
посадові інструкції комірника (за наявності посади);
інструкції та плакати щодо утримання складських приміщень, правил зберігання продовольства (техніки, майна), ведення боротьби зі шкідниками продовольства та зерна, методики підтримання оптимальної температури і вологості повітря;
схеми розміщення продовольства, техніки, майна й обладнання у приміщеннях сховища;
інструкцію щодо правил експлуатації електросилових установок і техніки безпеки під час роботи у сховищі (розробляється і затверджується в органах);
інструкцію щодо правил техніки безпеки під час роботи в дошниках, або бетонних ямах, або квасильно-засолювальних пунктах;
інструкцію, за якою діє особовий склад під час евакуації майна в разі пожежі, стихійного лиха, отримання сигналів оповіщення, а також радіоактивного, хімічного та бактеріологічного ураження, і склад пожежного розрахунку (розробляється і затверджується в органах);
умови, терміни зберігання і реалізації продуктів, які швидко псуються;
паспорт сховища;
стелажні (штабельні), дошникові, закромні ярлики;
картку реєстрації температури і відносної вологості повітря у сховищі;
книгу складського обліку запасів;
інвентарний список основних засобів;
описи внутрішнього обладнання, інвентарю, інструменту, закріплених за сховищем.
Холодильні камери повинні мати: термометри, дерев'яні ґрати, дека для збирання м'ясного соку, гачки з нержавіючої сталі (луджені) для підвішування м'яса. Холодильні агрегати обладнуються знімальною ґратчастою загорожею і повинні бути надійно заземлені.
Техніка та майно для зберігання групуються за підрозділами, за видами, типами, модифікаціями, цільовим призначенням та обліком, строками виготовлення і категоріями.
Техніка та майно довгострокового зберігання зберігаються окремо від техніки та майна поточного утримання.
Техніка та майно зберігаються комплектно. Допускається зберігання комплектуючих виробів, які вимагають особливих умов зберігання, окремо із зазначенням у штабельному ярлику місця зберігання основного комплекту.
6.6. Складські приміщення, обладнання сховищ повинні відповідати санітарно-гігієнічним вимогам і утримуватися із забезпеченням протипожежної безпеки.
Прибирання приміщень проводиться не рідше одного разу на добу в кінці робочого дня. Після кожного відпускання продовольства або майна прибираються продукти, які просипалися, сміття.
Загальне прибирання складських приміщень з усуненням пилу зі стін, стелі, тари з продовольством, стелажів проводиться за потреби, але не рідше одного разу на тиждень.
Перевірка з метою визначення ураження продовольства шкідниками проводиться не рідше одного разу на місяць у холодний період року і не рідше одного разу на тиждень при температурі повітря вище 10 град.C.
Перед прийняттям продовольства на зберігання проводиться профілактична дезінфекція (дезінсекція, дератизація). Надалі за потреби проводиться дезінфекція за епідемічними показниками.
Поточний ремонт складських приміщень проводиться не рідше одного разу на рік.
Особи, які працюють на продовольчих складах, мають контакт з харчовими продуктами в процесі їх виробництва, зберігання, реалізації, у тому числі працівники, які здійснюють санітарну обробку і ремонт інвентарю та обладнання, водії, які залучаються до транспортування продовольства, допускаються до роботи за умови своєчасного та повного проходження обов'язкових профілактичних медичних оглядів (попереднього в разі прийняття на роботу та періодичних) та складання заліку із санітарного мінімуму. Контроль за проходженням обов'язкових профілактичних медичних оглядів та складанням заліків із санітарного мінімуму покладається на начальника служби охорони здоров'я органу.
У разі ускладнення епідемічної ситуації начальником санітарно-епідеміологічного загону Державної прикордонної служби України у межах території (зони) відповідальності обсяг і терміни медичних оглядів змінюються.
Документом, що підтверджує проходження медичних профілактичних оглядів, є особиста медична книжка.
VII. Організація харчування та забезпечення хлібом
7.1. В органах Державної прикордонної служби України для забезпечення харчуванням (гарячою їжею) особового складу Державної прикордонної служби України передбачаються відповідні їдальні та персонал.
Харчування особового складу кораблів (суден) Морської охорони Державної прикордонної служби України організовується через камбузи та кают-компанії кораблів (суден), їдальні (морські клуби) берегових баз.
7.2. Особовий склад, який має право на харчування за рахунок держави за основними нормами, у тих випадках, якщо немає можливості готувати гарячу їжу або особливості несення служби не дають змоги організувати її своєчасну та повну видачу, забезпечується загальновійськовими наборами сухих продуктів. При цьому термін такого харчування не повинен перевищувати більше трьох діб підряд.
7.3. З дозволу директора Департаменту забезпечення Адміністрації Держприкордонслужби України, якщо умови несення служби і розквартирування не дають змоги забезпечувати окремі команди (підрозділи) військовослужбовців і працівників гарячою їжею через їдальні органів, а створення нових їдалень економічно недоцільне, можлива організація харчування цих осіб через заклади ресторанного господарства.
За умови організації харчування на давальницьких умовах сплачуються тільки витрати за приготування їжі й обслуговування особового складу.
7.4. У разі якщо умови несення служби і розквартирування не дають змоги забезпечувати військовослужбовців гарячою їжею через їдальні органів, організація харчування через закупівлю послуг у закладах ресторанного господарства неможлива або економічно недоцільна, необхідний безперервний термін забезпечення перевищує 3 доби, особовому складу, який має право на харчування за рахунок держави, замість установлених норм харчування виплачується грошова компенсація у розмірі вартості цих норм згідно з чинним законодавством.
З метою своєчасного та повного освіження встановлених запасів продовольства граничні показники співвідношення чисельності осіб, які отримують грошову компенсацію замість установлених норм харчування, до чисельності осіб, які харчуються, визначаються щороку.
7.5. Військовослужбовці та працівники Державної прикордонної служби України, які не мають права на одержання норм харчування за рахунок держави, за їх бажанням забезпечуються харчуванням через штатні їдальні за плату.
З дозволу директора Департаменту забезпечення Адміністрації Держприкордонслужби України працівники інших установ та організацій у період їх роботи в органах та підрозділах, що розташовані у місцевостях, де поблизу немає закладів ресторанного господарства, за їх бажанням забезпечуються харчуванням через штатні їдальні за плату.
7.6. Розрахунки за харчування здійснюються за готівку із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (електронний контрольно-касовий апарат, електронний контрольно-касовий реєстратор, комп'ютерно-касова система тощо) або прибутково-касових ордерів ф. КО-1.
Розрахунки за харчування в їдальнях підрозділів, які розташовані окремо від управління органу, здійснюються шляхом відрахування з грошового забезпечення (заробітної плати) військовослужбовців (працівників). Військовослужбовець (працівник) завчасно подає на ім'я начальника органу рапорт (заяву) з проханням про забезпечення харчуванням за плату, в якому обов'язково зазначається його згода на здійснення відрахування з грошового забезпечення (заробітної плати).
7.7. За дієтичною нормою за рахунок держави забезпечуються військовослужбовці інженерно-технічного складу, які безпосередньо обслуговують літальні апарати, курсанти та слухачі, які не мають офіцерських звань, військовослужбовці, які проходять службу на надводних кораблях, військовослужбовці, які проходять службу в місцевості із складними кліматичними умовами на висоті понад 1000 метрів над рівнем моря (відділ прикордонної служби "Шибени", прикордонний пост "Перкалаб"), які страждають на хвороби органів травлення і харчуються в їдальнях органів.
Їжа для них готується за окремою розкладкою продуктів, а для приймання їжі їм виділяються окремі столи (місця).
Зарахування на дієтичне харчування здійснюється наказом начальника органу на підставі висновків начальника служби охорони здоров'я органу. Термін отримання дієтичного харчування не повинен перевищувати трьох місяців.
Одночасно на дієтичне харчування зараховується не більше 2% особового складу, який отримує харчування через їдальні органу.
7.8. Працівники Державної прикордонної служби України, зайняті на роботах з особливо шкідливими умовами праці, у робочі дні забезпечуються безоплатним лікувально-профілактичним харчуванням за лікувально-профілактичною нормою харчування за результатами атестації робочих місць за умовами праці. Харчування організовується через їдальні органів відповідно до розкладки продуктів за списками, які щомісяця оголошуються наказом начальника органу про зарахування працівників на лікувально-профілактичне харчування згідно з Переліком виробництв, професій та посад, робота в яких дає право на безплатне отримання лікувально-профілактичного харчування в зв'язку з особливо шкідливими умовами праці, раціонів цього харчування, норм безплатної видачі вітамінних препаратів та правил безплатної видачі лікувально-профілактичного харчування, затвердженим Державним комітетом Ради Міністрів СРСР по праці та соціальним питанням, Президією Всерадянської Центральної Ради Професійних Спілок від 07.01.77 N 4/П-1.
Меню-розкладка гарячих сніданків лікувально-профілактичного харчування за раціоном N 3 обов'язково передбачає щоденну видачу страв з овочів, які не підлягають термічній обробці (салати, вінегрети тощо).
Видача спецій здійснюється у разі потреби і тільки за раціонами N 2 і N 3.
Пекарям щодоби безоплатно видаються такі вітамінні препарати:
вітамін A - 2 мг, вітамін B - 3 мг, вітамін B - 3 мг,
1 2
вітамін C - 150 мг, вітамін PP - 20 мг.
7.9. Працівники Державної прикордонної служби України, які зайняті на роботах зі шкідливими умовами праці, забезпечуються безоплатним молоком або іншими рівноцінними харчовими продуктами (кефір, простокваша, кисляк, мацоні) (далі - молоко).
Молоко видається з розрахунку 0,5 літра на особу за зміну незалежно від її тривалості в дні фактичної зайнятості працівника на роботах, пов'язаних із виробництвом або застосуванням хімічних речовин, передбачених Переліком хімічних речовин, при роботі з якими у профілактичних цілях рекомендується вживання молока або інших рівноцінних харчових продуктів, затвердженим Міністерством охорони здоров'я СРСР від 04.11.87 N 4430-87.
Видача та споживання молока здійснюються у буфетах, їдальнях або у спеціально обладнаних відповідно до санітарно-гігієнічних вимог приміщеннях.
Не дозволяється сплата молока коштами, заміна іншими продуктами, крім рівноцінних, а також видача молока за одну або кілька змін наперед або за минулі зміни і видача його додому.
Працівникам, які забезпечуються безоплатним лікувально-профілактичним харчуванням за лікувально-профілактичною нормою харчування, молоко не видається.
7.10. Кожна їдальня (камбуз) органу (корабля, судна) повинна мати необхідні виробничі, допоміжні, побутові й технічні приміщення, обідній зал, технологічне, холодильне та інше устаткування, які забезпечують нормальні умови для приготування їжі та її приймання особовим складом.
7.11. У їдальнях забезпечується належний санітарний стан виробничих, торговельних і складських приміщень відповідно до вимог СанПиН 42-123-5777-91 "Санитарные правила для предприятий общественного питания, включая кондитерские цехи и предприятия, вырабатывающие мягкое мороженое", затверджених Міністерством охорони здоров'я СРСР від 19.03.91) (далі - санітарні правила), а також прилеглої до їдальні території, її упорядкування та озеленіння.

................
Перейти до повного тексту