22.05.2020 № 1238 |
Міністр | М. Степанов |
В.о. генерального директора Директорату громадського здоров’я |
І. Ганжа |
№ з/п | Харчові продукти | Максимально допустимі рівні (мкг/кг) | Довідкова інформація | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1. | Афлатоксини | В1 | Сумарна кількість В1, В2, G1 і G2 | М1 | |
1) | Арахіс (земляний горіх) та насіння інших олійних культур, що підлягають сортуванню або іншим видам механічної обробки перед споживанням людиною або використанням у якості інгредієнта, за винятком арахісу (земляних горіхів) та насіння інших олійних культур, що призначаються для виготовлення рафінованої рослинної олії | 8,0 | 15,0 | - |
Олійні культури за кодами УКТ ЗЕД 1201, 1202, 1203, 1204, 1205, 1206, 1207 і похідні харчові продукти за кодом УКТ ЗЕД 1208; насіння дині за кодом 1207 99. Максимально допустимі рівні вказані для їстівних частин арахісу і горіхів, що ростуть на деревах. Якщо проводиться дослідження (випробування) арахісу і таких горіхів (у шкаралупі), крім Бразильських горіхів, при підрахунку вмісту афлатоксинів вважається, що весь вміст забруднюючих речовин припадає на їстівну частину. |
2) | Мигдаль, фісташки та абрикосові ядра, що підлягають сортуванню або іншим видам механічної обробки перед споживанням людиною або використанням у якості інгредієнта | 12,0 | 15,0 | - | Максимально допустимі рівні вказані для їстівних частин арахісу і горіхів, що ростуть на деревах. Якщо проводиться дослідження (випробування) арахісу і таких горіхів (у шкаралупі), крім Бразильських горіхів, при підрахунку вмісту афлатоксинів вважається, що весь вміст забруднюючих речовин припадає на їстівну частину. |
3) | Фундук та бразильський горіх, що підлягають сортуванню або іншим видам механічної обробки перед споживанням людиною або використанням у якості інгредієнта | 8,0 | 15,0 | - | Максимально допустимі рівні вказані для їстівних частин арахісу і горіхів, що ростуть на деревах. Якщо проводиться дослідження (випробування) арахісу і таких горіхів (у шкаралупі), крім Бразильських горіхів, при підрахунку вмісту афлатоксинів вважається, що весь вміст забруднюючих речовин припадає на їстівну частину. |
4) | Горіхи, крім горіхів, зазначених у підпунктах 2 та 3 пункту 1 цього розділу, що підлягають сортуванню або іншим видам механічної обробки перед споживанням людиною або використанням в якості інгредієнта | 5,0 | 10,0 | - | Максимально допустимі рівні вказані для їстівних частин арахісу і горіхів, що ростуть на деревах. Якщо проводиться дослідження (випробування) арахісу і таких горіхів (у шкаралупі), крім Бразильських горіхів, при підрахунку вмісту афлатоксинів вважається, що весь вміст забруднюючих речовин припадає на їстівну частину. |
5) |
Арахіс (земляний горіх), насіння інших олійних культур, та продукти їх переробки, призначені для безпосереднього споживання людиною або для використання в якості інгредієнта, за винятком: - сирої рослинної олії, призначеної для рафінування - рафінованої рослинної олії |
2,0 | 4,0 | - |
Олійні культури за кодами УКТ ЗЕД 1201, 1202, 1203, 1204, 1205, 1206, 1207 і похідні харчові продукти за кодом УКТ ЗЕД 1208; насіння дині за кодом УКТ ЗЕД 1207 99. Максимально допустимі рівні вказані для їстівних частин арахісу і горіхів, що ростуть на деревах. Якщо проводиться дослідження (випробування) арахісу і таких горіхів (у шкаралупі), крім Бразильських горіхів, при підрахунку вмісту афлатоксинів вважається, що весь вміст забруднюючих речовин припадає на їстівну частину. |
6) | Мигдаль, фісташки та абрикосові ядра, призначені для безпосереднього споживання людиною або для використання в якості інгредієнта | 8,0 | 10,0 | - |
Для перероблених харчових продуктів або харчових продуктів, вироблених повністю або майже повністю із горіхів, що ростуть на деревах, встановлені для зазначених горіхів максимально допустимі рівні застосовуються також до цих харчових продуктів. В інших випадках до харчових продуктів застосовуються пункти 1 та 2 розділу II Державних санітарних правил і норм "Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах", затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 травня 2013 року № 368 , зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 18 травня 2013 року за № 774/23306 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 22 травня 2020 року № 1238) (далі - ДСанПіН). Максимально допустимі рівні вказані для їстівних частин арахісу і горіхів, що ростуть на деревах. Якщо проводиться дослідження (випробування) арахісу і таких горіхів (у шкаралупі), крім Бразильських горіхів, при підрахунку вмісту афлатоксинів вважається, що весь вміст забруднюючих речовин припадає на їстівну частину. |
7) | Фундук та бразильський горіх, призначені для безпосереднього споживання людиною або для використання в якості інгредієнта | 5,0 | 10,0 | - |
Для перероблених харчових продуктів або харчових продуктів, вироблених повністю або майже повністю із горіхів, що ростуть на деревах, встановлені для зазначених горіхів максимально допустимі рівні застосовуються також до цих харчових продуктів. В інших випадках до харчових продуктів застосовуються пункти 1 та 2 розділу II ДСанПіН. Максимально допустимі рівні вказані для їстівних частин арахісу і горіхів, що ростуть на деревах. Якщо проводиться дослідження (випробування) арахісу і таких горіхів (у шкаралупі), крім Бразильських горіхів, при підрахунку вмісту афлатоксинів вважається, що весь вміст забруднюючих речовин припадає на їстівну частину. |
8) | Горіхи за винятком горіхів, зазначених у підпунктах 6 та 7 пункту 1 цього розділу, та продукти їх переробки, призначені для безпосереднього споживання людиною або для використання у якості інгредієнта | 2,0 | 4,0 | - | Максимально допустимі рівні вказані для їстівних частин арахісу і горіхів, що ростуть на деревах. Якщо проводиться дослідження (випробування) арахісу і таких горіхів (у шкаралупі), крім Бразильських горіхів, при підрахунку вмісту афлатоксинів вважається, що весь вміст забруднюючих речовин припадає на їстівну частину. |
9) | Сухофрукти, за винятком сушеного інжиру, що підлягають сортуванню або іншим видам механічної обробки перед споживанням людиною або використанням в якості інгредієнта | 5,0 | 10,0 | - | |
10) | Сухофрукти, за винятком сушеного інжиру, і продукти їх переробки, призначені для безпосереднього споживання людиною або використання в якості інгредієнта | 2,0 | 4,0 | - | |
11) | Усе зерно (зернові культури) та всі продукти, отримані з зерна (зернових культур), у тому числі продукти переробки зерна (зернових культур), за винятком харчових продуктів, зазначених у підпунктах 12, 15 та 17 пункту 1 цього розділу | 2,0 | 4,0 | - | |
12) | Кукурудза та рис, що підлягають сортуванню або іншим видам механічної обробки перед споживанням людиною або використанням в якості інгредієнта | 5,0 | 10,0 | - | |
13) | Молоко сире, молоко, піддане термічній обробці, та молоко для виробництва продуктів на основі молока | - | - | 0,050 | |
14) |
Види спецій: Capsicum spp (сухе насіння з нього, ціле або подрібнене, в тому числі чилі, мелений чилі, кайєннський перець і паприка) Piper spp. (насіння з нього, в тому числі білий та чорний перець) Myristica fragrans (мускатний горіх) Zingiber officinale (імбир) Curcuma longa (куркума) і суміші спецій, що містять одну або декілька із зазначених у цьому пункті спецій |
5,0 | 10,0 | - | |
15) | Продукти прикорму, крім молочних продуктів, що не містять зернових та фруктових інгредієнтів | 0,10 | - | - | Максимально допустимий рівень зазначено для сухої речовини. |
16) | Дитячі суміші початкові (стартові) та дитячі суміші для подальшого годування, включаючи суміші початкові молочні та дитячі суміші молочні для подальшого годування | - | - | 0,025 | Максимально допустимий рівень зазначено для готових до споживання харчових продуктів (розміщених на ринку як таких або після відновлення відповідно інструкції виробника). |
17) | Харчові продукти для спеціальних медичних цілей, призначені для дітей грудного віку | 0,10 | - | 0,025 | Для молока і молокопродуктів максимально допустимі рівні вказано для готових до споживання харчових продуктів (розміщених на ринку як таких або після відновлення відповідно до інструкції виробника), а для харчових продуктів, відмінних від молока і молокопродуктів - до сухої речовини. |
18) | Сушений інжир | 6,0 | 10,0 | - | |
2. | Охратоксин А | Максимально допустимі рівні (мкг/кг) | |||
1) | Неперероблене зерно (зернові культури) | 5,0 | |||
2) | Всі продукти, отримані з непереробленого зерна (зернових культур), включаючи продукти переробки зерна (зернових культур), призначені для безпосереднього споживання людиною, за винятком харчових продуктів, зазначених у підпунктах 9, 10 та 14 пункту 2 цього розділу | 3,0 | |||
3) | Сушені плоди винограду (чорні родзинки без кісточок, родзинки, кишмиш) | 10,0 | |||
4) | Смажені зерна кави та мелені зерна кави, за винятком розчинної кави | 5,0 | |||
5) | Розчинна кава (швидкорозчинна кава) | 10,0 | |||
6) | Вино (у тому числі вина ігристі, крім вин десертних лікерних і вин із вмістом спирту не менше 15 % об’ємних одиниць) та фруктове вино | 2,0 | Максимальний допустимий рівень застосовується до вин, вироблених з урожаю 2005 року і наступних років. | ||
7) | Ароматизоване вино, ароматизовані напої на основі вина та ароматизовані коктейлі з вина | 2,0 | Максимальний допустимий рівень застосовується до вин, вироблених з урожаю 2005 року і наступних років. | ||
8) | Виноградний сік, концентрований виноградний сік відновлений, виноградний нектар, виноградне сусло і концентроване виноградне сусло відновлене, призначені для безпосереднього споживання людиною | 2,0 | Максимальний допустимий рівень застосовується до вин, вироблених з урожаю 2005 року і наступних років. | ||
9) | Продукти прикорму, крім молочних продуктів, що не містять зернових інгредієнтів | 0,50 | Максимально допустимий рівень зазначений для сухої речовини. | ||
10) | Харчові продукти для спеціальних медичних цілей, призначені для дітей грудного віку | 0,50 | Для молока і молокопродуктів максимально допустимий рівень вказано для готових до використання харчових продуктів (розміщених на ринку як таких або після відновлення відповідно до інструкції виробника), а для харчових продуктів, відмінних від молока і молокопродуктів - до сухої речовини. | ||
11) | Види спецій, включаючи сушені спеції: | ||||
Piper spp. (його насіння, в тому числі білий та чорний перець) Myristica fragrans (мускатний горіх) Zingiber officinale (імбир) Curcuma longa (куркума) |
15 | ||||
Capsicum spp (його сушені плоди, цільні або перемелені, в тому числі чилі, мелений чилі, кайєннський перець і паприка) | 20 | ||||
Суміші спецій, що містять одну з вищенаведених спецій | 15 | ||||
12) | Корінь лакриці (Glycyrrhiza glabra, Glycyrrhiza inflate та інші сорти), інгредієнт трав’яних настоїв | 20 | |||
13) | Екстракт лакриці (Glycyrrhiza glabra, Glycyrrhiza inflate та інші сорти) для використання в харчовій промисловості, зокрема у напоях та кондитерських виробах | 80 | Максимально допустимий рівень застосовується до чистого та нерозведеного екстракту за умови, що 1 кг цього екстракту отримується з 3-4 кг кореня лакриці. | ||
14) | Глютен (клейковина) пшениці не призначений (призначена) для пропонування кінцевому споживачу | 8,0 | |||
3. | Патулін | Максимально допустимі рівні (мкг/кг) | |||
1) | Фруктові соки, концентровані фруктові соки відновлені та фруктові нектари | 50 | |||
2) | Алкогольні напої, сидр та інші зброджені напої, отримані з яблук або які містять яблучний сік | 50 | |||
3) | Продукти з цільних яблук, включаючи компот з яблук і пюре з яблук, призначені для безпосереднього споживання людиною, за винятком харчових продуктів, зазначених у підпунктах 4 та 5 пункту 3 цього розділу | 25 | |||
4) | Яблучний сік і харчові продукти з цільних яблук, включаючи компот з яблук та пюре з яблук, для дітей грудного віку та раннього віку, які мають відповідне маркування та продаються як такі | 10,0 | Максимально допустимий рівень встановлено для готових до споживання харчових продуктів (розміщених на ринку як таких або після відновлення відповідно до інструкції виробника). | ||
5) | Продукти прикорму, крім продуктів прикорму на основі зерна (зернових культур) та інших продуктів прикорму, що не містять фруктових інгредієнтів | 10,0 | Максимально допустимий рівень встановлено для готових до споживання харчових продуктів (розміщених на ринку як таких або після відновлення згідно інструкції виробника). | ||
4. | Дезоксиніваленол | Максимально допустимі рівні (мкг/кг) | AУ цілях застосування максимально допустимих рівнів дезоксиніваленола, встановлених в пункті 4 цього розділу, рис не включається до категорії "зерно (зернові культури)", а харчові продукти з рису не включаються до категорії "харчові продукти із зерна (зернових культур)". | ||
1) | Неперероблене зерно (зернові культури), крім пшениці твердих сортів, вівса та кукурудзи | 1 250 | Максимально допустимий рівень застосовується до непереробленого зерна (зернових культур), розміщених на ринку для початкової переробки. | ||
2) | Неперероблена пшениця твердих сортів і овес | 1 750 | Максимально допустимий рівень застосовується до непереробленого зерна (зернових культур), розміщених на ринку для початкової переробки. | ||
3) | Неперероблена кукурудза за винятком непереробленої кукурудзи, призначеної для переробки шляхом мокрого помелу | 1750 |
Максимально допустимий рівень застосовується до непереробленого зерна (зернових культур), розміщених на ринку для початкової переробки. Виняток поширюється лише на кукурудзу, щодо якої це є очевидним, зокрема через маркування, що вона призначається для використання лише у процесі вологого помелу (виробництво крохмалю). |
||
4) | Зерно (зернові культури), призначене для безпосереднього споживання людиною, борошно з зерна (зернових культур), висівки та зародки як харчовий продукт, що реалізується для безпосереднього споживання людиною, за винятком харчових продуктів, зазначених у підпунктах 7-9 пункту 4 цього розділу | 750 | |||
5) | Макаронні вироби (сухі) | 750 | Макаронні вироби (сухі) означають макаронні вироби із вмістом вологи близько 12 %. | ||
6) | Хліб (включаючи невеликі хлібобулочні вироби), кондитерські борошняні вироби, бісквіти, снеки на основі зерна (зернових культур) і готові (сухі) сніданки на основі зерна (зернових культур) | 500 | |||
7) | Продукти прикорму, крім молочних продуктів, що не містять зернових інгредієнтів | 200 | Максимально допустимий рівень зазначений для сухої речовини. | ||
8) |
Кукурудзяна крупа із розміром часточок >500 мкм, за кодом УКТ ЗЕД 1103 13 або 1103 2040 та інші продукти помелу кукурудзи із розміром часточок >500 мкм, що не використовується для безпосереднього споживання людиною за кодом УКТ ЗЕД 1904 1010 |
750 | |||
9) |
Кукурудзяна крупа із розміром часточок менше або дорівнює 500 мкм за кодом УКТ ЗЕД 1102 20 та інші продукти помелу кукурудзи із розміром часточок менше або дорівнює 500 мкм, не для безпосереднього споживання людьми за кодом УКТ ЗЕД 1904 1010 |
1250 | |||
5. | Зеараленон | Максимально допустимі рівні (мкг/кг) | У цілях застосування максимально допустимих рівнів зеараленона, встановлених в пункті 5 цього розділу, рис не включається до категорії "зерно (зернові культури)", а харчові продукти з рису не включаються до категорії "харчові продукти із зерна (зернових культур)". | ||
1) | Неперероблене зерно (зернові культури), крім кукурудзи | 100 | Максимально допустимий рівень застосовується до непереробленого зерна (зернових культур), розміщених на ринку для початкової переробки. | ||
2) | Неперероблена кукурудза, крім непереробленої кукурудзи, призначеної для переробки шляхом мокрого помелу | 350 |
Максимально допустимий рівень застосовується до непереробленого зерна (зернових культур), розміщених на ринку для початкової переробки. Виняток поширюється лише на кукурудзу, щодо якої це є очевидним, зокрема через маркування, що вона призначається для використання лише у процесі вологого помелу (виробництво крохмалю). |
||
3) | Зерно (зернові культури), призначене для безпосереднього споживання людиною, борошно з зерна (зернових культур), висівки та зародки як харчовий продукт, що реалізується для безпосереднього споживання людиною, за винятком харчових продуктів, зазначених у підпунктах 6-9 пункту 5 цього розділу | 75 | |||
4) | Олія кукурудзяна рафінована | 400 | |||
5) | Хліб (включаючи невеликі хлібобулочні вироби), кондитерські вироби на основі зерна (зернових культур), бісквіти, снеки на основі зерна (зернових культур) та готові (сухі) сніданки на основі зерна (зернових культур), за винятком снеків на основі кукурудзи і готових (сухих) сніданків на основі кукурудзи | 50 | |||
6) | Кукурудза, призначена для безпосереднього споживання людиною, снеки на основі кукурудзи і готові(сухі) сніданки на основі кукурудзи | 100 | |||
7) | Продукти прикорму, крім молочних продуктів, що не містять зернових інгредієнтів | 20 | Максимально допустимий рівень зазначений для сухої речовини. | ||
8) |
Кукурудзяна крупа із розміром часточок >500 мкм за кодом УКТ ЗЕД 1103 13 або 1103 20 40 та інші продукти помелу кукурудзи із розміром часточок >500 мкм, що не використовуються для безпосереднього споживання людиною за кодом УКТ ЗЕД 1904 1010 |
200 | |||
9) |
Кукурудзяна крупа із розміром часточок менше або дорівнює 500 мкм за кодом УКТ ЗЕД 1102 20 та інші продукти помелу кукурудзи із розміром часточок менше або дорівнює 500 мкм, що не використовується для безпосереднього споживання людиною за кодом УКТ ЗЕД 1904 1010 |
300 | |||
6. | Фумонізини |
Сумарна кількість В1 і В2 Максимально допустимі рівні (мкг/кг) |
|||
1) | Кукурудза неперероблена, за винятком кукурудзи непереробленої, призначеної для переробки шляхом мокрого помелу | 4000 |
Максимально допустимий рівень застосовується до непереробленого зерна (зернових культур), розміщених на ринку для початкової переробки. Виняток поширюється лише на кукурудзу, щодо якої це є очевидним, зокрема через маркування, що вона призначається для використання лише у процесі вологого помелу (виробництво крохмалю). |
||
2) | Кукурудза та харчові продукти, виготовлені на основі кукурудзи для безпосереднього споживання людиною, за винятком продуктів харчування, зазначених в підпунктах 3 та 4 пункту 6 цього розділу | 1000 | |||
3) | Готові (сухі) сніданки на основі кукурудзи і снеки на основі кукурудзи | 800 | |||
4) | Продукти прикорму виключно на основі кукурудзи | 200 | Максимально допустимий рівень зазначений для сухої речовини. | ||
5) |
Кукурудзяна крупа із розміром часточок >500 мкм за кодом УКТ ЗЕД 1103 13 або 1103 20 40 та інші продукти помелу кукурудзи із розміром часточок >500 мкм, що не використовуються для безпосереднього споживання людиною за кодом УКТ ЗЕД 1904 1010 |
1400 |
6) |
Кукурудзяна крупа із розміром часточок менше або дорівнює 500 мкм за кодом УКТ ЗЕД 1102 20 та інші продукти помелу кукурудзи із розміром часточок менше або дорівнює 500 мкм, що не використовуються для безпосереднього споживання людиною за кодом УКТ ЗЕД 1904 1010 |
2000 | |||
7. |
Токсини Т-2 і НТ-2 Неперероблене зерно (зернові культури) і харчові продукти з зерна (зернових культур) |
Сумарна кількість токсинів Т-2 і НТ-2 Максимально допустимі рівні (мкг/кг) |
У цілях застосування максимально допустимих рівнів токсинів Т-2 і НТ-2, встановлених в пункті 7 цього розділу, рис не включається до категорії "зерно (зернові культури)", а харчові продукти з рису не включаються до категорії "харчові продукти із зерна (зернових культур)". Максимально допустимий рівень застосовується до непереробленого зерна (зернових культур), розміщених на ринку для початкової переробки. Виняток поширюється лише на кукурудзу, щодо якої це є очевидним, зокрема через маркування, що вона призначається для використання лише у процесі вологого помелу (виробництво крохмалю). |
||
8. | Цитринін | Максимально допустимі рівні (мкг/кг) | |||
Дієтичні добавки на основі рису, збродженого з червоними дріжджами Monascus purpureus | 100 | ||||
9. | Склероцій ріжків та алкалоїди ріжків | Максимально допустимі рівні (г/кг) | |||
Склероцій ріжків | |||||
Неперероблене зерно (зернові культури) за винятком кукурудзи та рису | 0,5 |
Максимально допустимий рівень застосовується до непереробленого зерна (зернових культур), розміщених на ринку для початкової переробки. Виняток поширюється лише на кукурудзу, щодо якої це є очевидним, зокрема через маркування, що вона призначається для використання лише у процесі вологого помелу (виробництво крохмалю). |