1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ
НАКАЗ
22.05.2020 № 1238
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
21 липня 2020 р.
за № 684/34967
Про внесення змін до Державних гігієнічних правил і норм "Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах"
Відповідно до статті 6 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" , підпункту 14 пункту 4 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90), пункту 246 Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106 ,
НАКАЗУЮ:
1. У пункті 1 наказу Міністерства охорони здоров’я України від 13 травня 2013 року № 368 "Про затвердження Державних гігієнічних правил і норм "Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах", зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 18 травня 2013 року за № 774/23306, слова "Державні гігієнічні правила і норми "Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах" замінити словами "Державні санітарні правила і норми "Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах".
2. Унести зміни до Державних гігієнічних правил і норм "Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах", затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 травня 2013 року № 368, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 18 травня 2013 року за № 774/23306, виклавши їх у новій редакції, що додається.
3. Директорату громадського здоров’я (Ганжа І.) забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Установити, що харчові продукти, які відповідають вимогам, що діяли до набрання чинності цим наказом, проте не відповідають вимогам цього наказу, можуть перебувати в обігу на ринку України до закінчення строку їх придатності.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра охорони здоров’я України - головного державного санітарного лікаря України Ляшка В.
6. Цей наказ набирає чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування, крім пункту 2 розділу IV та розділу VIII додатка до Державних санітарних правил і норм "Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах", затверджених цим наказом, які набирають чинності через три роки після набрання чинності цим наказом.
Міністр М. Степанов
ПОГОДЖЕНО:

Т.в.о. Голови Державної служби України
з питань безпечності харчових продуктів
та захисту споживачів

Т.в.о. Голови
Державної регуляторної служби України

Міністр розвитку
економіки, торгівлі та сільського
господарства України

Президент Національної академії
медичних наук України

Уповноважений Верховної Ради України
з прав людини




О. Шевченко


О. Мірошниченко



І. Петрашко


В. Цимбалюк


Л. Денісова
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
охорони здоров’я України
13 травня 2013 року № 368
(у редакції наказу
Міністерства охорони
здоров’я України
від 22 травня 2020 року № 1238)
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
21 липня 2020 р.
за № 684/34967
ДЕРЖАВНІ САНІТАРНІ ПРАВИЛА І НОРМИ
"Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах"
I. Загальні вимоги
1. Ці Державні санітарні правила і норми (далі - ДСанПіН) встановлюють максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах.
2. Ці ДСанПіН застосовуються для всіх операторів ринку харчових продуктів (далі - оператор ринку), які здійснюють первинне виробництво, виробництво, реалізацію та/або обіг харчових продуктів, зазначених у Максимально допустимих рівнях окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах згідно з додатком до цих ДСанПіН (далі - Додаток).
3. Харчові продукти та (або) інгредієнти не можуть перебувати в обігу, якщо вони містять забруднюючі речовини в кількості, що перевищує максимально допустимі рівні, наведені у Додатку.
4 Оператори ринку повинні дотримуватись вимог законодавства про безпечність та якість харчових продуктів з метою зменшення рівнів забруднюючих речовин у харчових продуктах з використанням належної виробничої практики на всіх стадіях харчового ланцюга.
5. У цих ДСанПіН терміни вживаються у таких значеннях:
окрема одиниця вантажу - його частина (контейнер, мішок, коробка тощо), яка може бути переміщена окремо від цього вантажу без відкриття/порушення будь-якої упаковки, що має цей вантаж. Якщо неможливо відокремити від вантажу хоча б одну окрему одиницю вантажу без відкриття/порушення будь-якої упаковки - сам вантаж є окремою одиницею вантажу;
початкова переробка - фізична або термічна переробка зерна або його поверхні, крім сушіння. Процедури фізичної очистки від лушпиння, сортування і сушіння не вважаються початковою переробкою, оскільки фізичний вплив на зародок зерна не вчиняється і після очищення та сортування цільне зерно залишається неушкодженим;
рослинні препарати - інгредієнти, отримані з рослин (наприклад, з цілих рослин або їх частин, подрібнених або порізаних рослин) різними способами переробки (наприклад, пресування, вичавлювання, екстрагування, фракціонування, дистилювання, концентрування, сушіння і ферментування). Це визначення також стосується тонко подрібнених або перероблених на порошок рослин, частин рослин, водоростей, грибів і лишайників, настоянок, екстрактів, ефірних олій (крім рослинних олій, зазначених у пункті 1 розділу VI Додатка), витиснутих соків та перероблених ексудатів;
фізична очистка від лушпиння - це інтенсивна очистка зерна (зернових культур) за допомогою щіток та/або обдирних пристроїв.
Інші терміни вживаються у значеннях, наведених у Законах України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", "Про дитяче харчування", "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів" та "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин".
6. Максимально допустимі рівні забруднюючих речовин, зазначені у Додатку, застосовуються до їстівної частини відповідних харчових продуктів, якщо інше не вказано у Додатку.
II. Максимально допустимі рівні забруднюючих речовин для висушених, розбавлених, перероблених і багатоінгредієнтних харчових продуктів
1. При застосуванні максимально допустимих рівнів забруднюючих речовин, встановлених до харчових продуктів у Додатку, що були висушені, розбавлені, перероблені, або багатоінгредієнтних харчових продуктів (з більш ніж одним інгредієнтом) необхідно враховувати:
1) зміни концентрації забруднюючих речовин, спричинені процесом висушування або розбавлення;
2) зміни концентрації забруднюючих речовин, спричинені процесом переробки;
3) пропорції інгредієнтів у харчовому продукті;
4) аналітичну межу кількісного визначення.
2. Під час проведення компетентним органом заходів державного нагляду (контролю) оператор ринку має надати і обґрунтувати коефіцієнт(и) концентрації або розбавлення для відповідних операцій висушування, розбавлення, переробки та/або змішування інгредієнтів або для відповідних висушених, розбавлених, перероблених та/або багатоінгредієнтних харчових продуктів.
3. При неможливості надання оператором ринку необхідного(их) коефіцієнту(ів) концентрації або розбавлення або наявності доказів того, що наданий оператором ринку коефіцієнт(и) є невідповідним(и) наданому обґрунтуванню, компетентний орган самостійно визначає такий коефіцієнт(и) на підставі наявної інформації та з метою максимального захисту здоров’я людини.
4. Пункти 2-3 цього розділу застосовуються, якщо не встановлено специфічні максимально допустимі рівні забруднюючих речовин для таких висушених, розбавлених, перероблених та/або багатоінгредієнтних харчових продуктів.
III. Вимоги до використання інгредієнтів, змішування і детоксикації харчових продуктів
1. Забороняється використовувати в якості інгредієнтів харчові продукти, що не відповідають максимально допустимим рівням забруднюючих речовин, встановленим у Додатку.
2. Забороняється змішувати харчові продукти, вміст забруднюючих речовин у яких відповідає встановленим у Додатку максимальним рівням, з харчовими продуктами, вміст забруднюючих речовин у яких перевищує встановлені максимально допустимі рівні.
3. Забороняється змішувати харчові продукти, що підлягають сортуванню або іншим видам механічної обробки з метою зменшення рівня забруднення, з харчовими продуктами, які призначені для безпосереднього споживання людиною, або з харчовими продуктами, які призначені для використання у якості інгредієнтів.
4. Забороняється піддавати навмисній детоксикації за допомогою хімічної обробки харчові продукти, що містять мікотоксини, зазначені у розділі II Додатка.
IV. Особливі вимоги для арахісу (земляного горіху), насіння олійних культур, горіхів, сухофруктів, рису і кукурудзи
1. Арахіс (земляний горіх), насіння олійних культур, горіхи, сухофрукти, рис і кукурудза, які не відповідають максимально допустимим рівням афлатоксинів, визначеним у підпунктах 5-8, 10, 11 пункту 1 розділу II Додатка, можуть перебувати в обігу за умови, що ці харчові продукти:
1) не призначені для безпосереднього споживання людиною або використання у якості інгредієнта харчового продукту;
2) відповідають максимально допустимим рівням, визначеним у підпунктах 1-4, 9 та 12 пункту 1 розділу II Додатка;
3) підлягають обробці, що включає сортування або інші види механічної обробки, у разі, якщо після такої обробки максимально допустимі рівні не перевищують визначені в підпунктах 5-8, 10 та 11 пункту 1 розділу II Додатка, і така обробка не призводить до появи інших небезпечних факторів у цих харчових продуктах;
4) мають чітке зазначення способу використання і з позначенням "перед споживанням людиною або використанням у якості інгредієнта харчового продукту цей продукт повинен підлягати сортуванню або іншому виду механічної обробки, спрямованому на зниження забруднення афлатоксинами".
2. Назва вантажу, спосіб використання і позначення "перед споживанням людиною або використанням у якості інгредієнта харчового продукту цей продукт повинен підлягати сортуванню або іншому виду механічної обробки, спрямованому на зниження забруднення афлатоксинами" повинні міститися на кожній окремій одиниці вантажу, а також у супровідному документі відповідно до законодавства.
V. Особливі вимоги для арахісу (земляного горіху), насіння олійних культур, отриманих з них продуктів, і зерна (зернових культур)
1. На кожній окремій одиниці вантажу, а також у супровідному документі, повинні вказуватися назва вантажу та умови (спосіб) використання (для безпосереднього споживання людиною або для переробки) арахісу (земляного горіху), насіння олійних культур, отриманих з них продуктів та зерна (зернових культур). Інформація щодо оператора ринку, який є одержувачем вантажу, зазначена у супровідному документі, повинна відповідати умовам (способу) використання харчового продукту.
2. При відсутності чіткого позначення, що умови (спосіб) використання вантажу не передбачає споживання людиною, до всього арахісу (земляних горіхів), насіння олійних культур, отриманих з них продуктів та зерна (зернових культур), розміщених на ринку, застосовуються максимально допустимі рівні, передбачені підпунктами 5 та 11 пункту 1 розділу II Додатка.
3. У випадку, якщо арахіс (земляний горіх) та насіння олійних культур призначаються для подрібнення, про що свідчить відповідне маркування стосовно умов (способу) використання такого вантажу, в якому зазначено що "продукт підлягає подрібненню для виробництва рафінованої рослинної олії", застосовуються максимально допустимі рівні, встановлені у підпункті 1 пункту 1 розділу II Додатка. Позначення "продукт підлягає подрібненню для виробництва рафінованої рослинної олії" повинно зазначатися на етикетці кожної окремої одиниці вантажу і у супровідному документі. Кінцевим пунктом призначення повинен бути олійноекстракційний завод.
VI. Особливі вимоги для салату-латуку
1. Для салату-латуку застосовуються максимально допустимі рівні, зазначені в Додатку для салату-латуку, вирощеному у відкритому ґрунті (ґрунтовий салат-латук).
2. Якщо салат-латук, вирощений в закритому ґрунті (тепличний салат-латук) і має маркування, на якому є позначення щодо вирощування в закритому ґрунті, до нього застосовуються максимально допустимі рівні, зазначені в Додатку для салату-латуку, вирощеному у закритому ґрунті.
VII. Особливі вимоги до неперероблених зернових культур в частині контролю дезоксиніваленолу, зеараленону, фумонізинів, токсинів Т-2 і НТ-2, склероцію ріжків та алкалоїдів ріжків
1. У разі, якщо фізична очистка від лушпиння зерна (зернових культур) застосовується в присутності склероцію ріжків, перед такою очисткою зерно (зернові культури) повинно пройти попередній етап очистки. За фізичною очисткою від лушпиння у поєднанні з аспіратором для відділення пилу застосовується сортування за кольором, і тільки потім помел.
2. В інтегрованих системах виробництва і переробки максимальний допустимий рівень застосовується до непереробленого зерна (зернових культур) у тому випадку, якщо вони призначені для "початкової переробки". Потужності, на яких впроваджуються та застосовуються постійно діючі процедури, засновані на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР), повинні створювати і впроваджувати результативну процедуру моніторингу у цій критичній контрольній точці.
В.о. генерального директора
Директорату громадського
здоров’я


І. Ганжа
Додаток
до Державних санітарних правил
і норм "Максимально допустимі
рівні окремих забруднюючих
речовин у харчових продуктах"
(пункт 2 розділу I)
МАКСИМАЛЬНО ДОПУСТИМІ РІВНІ
окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах
Розділ І. НІТРАТИ
№ з/п Харчові продукти Максимально допустимі рівні
(мг NO3/кг)
Довідкова інформація
1 2 3 4 5
1. Свіжий шпинат (Spinacia oleracea) 3 500 Максимально допустимий рівень не застосовується до свіжого шпинату, що підлягає переробці і транспортується без упаковки з полів на переробні підприємства.
2. Консервований, глибокозаморожений або заморожений шпинат 2 000
3. Свіжий салат-латук (Latuca sativa L.) (вирощений у закритому та у відкритому ґрунті) за винятком салату-латуку, зазначеного в пункті 4 цього розділу Урожай у період з 01 жовтня по 31 березня
Салат-латук, вирощений у закритому ґрунт 5 000
Салат-латук, вирощений у відкритому ґрунті
Урожай у період з 01 квітня по 30 вересня
4 000
Салат-латук, вирощений у закритому ґрунті 4 000
Салат-латук, вирощений у відкритому ґрунті 3 000
4. Салат-латук "Айсберг" Салат-латук, вирощений у закритому ґрунті 2 500
Салат-латук, вирощений у відкритому ґрунті 2 000
5. Рукола (Eruca sativa, Diplotaxis sp., Brassica tenuifolia, Sisymbrium tenuifolium) Урожай у період з 01 жовтня по 31 березня 7000
Урожай у період з 01 квітня по 30 вересня 6000
6. Продукти прикорму 200 Максимально допустимий рівень встановлено для готових до споживання харчових продуктів (розміщених на ринку як таких або після відновлення згідно інструкції виробника).
7. Картопля 250,0
8. Капуста білокачанна Рання (до 01 вересня) 900,0
Пізня 500,0
9. Морква Рання (до 01 вересня) 400,0
Пізня 250,0
10. Томати 150,0
11. Огірки Захищений ґрунт 300,0
Відкритий ґрунт 150,0
12. Буряк столовий 1400,0
13. Цибуля ріпчаста 80,0
14. Цибуля-перо Захищений ґрунт 800,0
Відкритий ґрунт 600,0
15. Листові овочі, за винятком тих, що зазначені в цьому розділі Захищений ґрунт 3000,0
Відкритий ґрунт 2000,0
16. Дині 90,0
17. Кавуни 60,0
18. Перець солодкий Захищений ґрунт 400,0
Відкритий ґрунт 200,0
19. Кабачки 400,0
20. Гарбузи (для виготовлення консервів для дитячого харчування) 200,0
21. Яблука 60,0
22. Груші 60,0
23. Виноград столових сортів 60,0
Розділ II. МІКОТОКСИНИ
№ з/п Харчові продукти Максимально допустимі рівні (мкг/кг) Довідкова інформація
1 2 3 4 5 6
1. Афлатоксини В1 Сумарна кількість В1, В2, G1 і G2 М1
1) Арахіс (земляний горіх) та насіння інших олійних культур, що підлягають сортуванню або іншим видам механічної обробки перед споживанням людиною або використанням у якості інгредієнта, за винятком арахісу (земляних горіхів) та насіння інших олійних культур, що призначаються для виготовлення рафінованої рослинної олії 8,0 15,0 - Олійні культури за кодами УКТ ЗЕД
1201, 1202, 1203, 1204, 1205, 1206, 1207 і похідні харчові продукти за кодом УКТ ЗЕД 1208; насіння дині за кодом 1207 99.
Максимально допустимі рівні вказані для їстівних частин арахісу і горіхів, що ростуть на деревах. Якщо проводиться дослідження (випробування) арахісу і таких горіхів (у шкаралупі), крім Бразильських горіхів, при підрахунку вмісту афлатоксинів вважається, що весь вміст забруднюючих речовин припадає на їстівну частину.
2) Мигдаль, фісташки та абрикосові ядра, що підлягають сортуванню або іншим видам механічної обробки перед споживанням людиною або використанням у якості інгредієнта 12,0 15,0 - Максимально допустимі рівні вказані для їстівних частин арахісу і горіхів, що ростуть на деревах. Якщо проводиться дослідження (випробування) арахісу і таких горіхів (у шкаралупі), крім Бразильських горіхів, при підрахунку вмісту афлатоксинів вважається, що весь вміст забруднюючих речовин припадає на їстівну частину.
3) Фундук та бразильський горіх, що підлягають сортуванню або іншим видам механічної обробки перед споживанням людиною або використанням у якості інгредієнта 8,0 15,0 - Максимально допустимі рівні вказані для їстівних частин арахісу і горіхів, що ростуть на деревах. Якщо проводиться дослідження (випробування) арахісу і таких горіхів (у шкаралупі), крім Бразильських горіхів, при підрахунку вмісту афлатоксинів вважається, що весь вміст забруднюючих речовин припадає на їстівну частину.
4) Горіхи, крім горіхів, зазначених у підпунктах 2 та 3 пункту 1 цього розділу, що підлягають сортуванню або іншим видам механічної обробки перед споживанням людиною або використанням в якості інгредієнта 5,0 10,0 - Максимально допустимі рівні вказані для їстівних частин арахісу і горіхів, що ростуть на деревах. Якщо проводиться дослідження (випробування) арахісу і таких горіхів (у шкаралупі), крім Бразильських горіхів, при підрахунку вмісту афлатоксинів вважається, що весь вміст забруднюючих речовин припадає на їстівну частину.
5) Арахіс (земляний горіх), насіння інших олійних культур, та продукти їх переробки, призначені для безпосереднього споживання людиною або для використання в якості інгредієнта, за винятком:
- сирої рослинної олії, призначеної для рафінування
- рафінованої рослинної олії
2,0 4,0 - Олійні культури за кодами УКТ ЗЕД
1201, 1202, 1203, 1204, 1205, 1206, 1207 і похідні харчові продукти за кодом УКТ ЗЕД 1208; насіння дині за кодом УКТ ЗЕД 1207 99.
Максимально допустимі рівні вказані для їстівних частин арахісу і горіхів, що ростуть на деревах. Якщо проводиться дослідження (випробування) арахісу і таких горіхів (у шкаралупі), крім Бразильських горіхів, при підрахунку вмісту афлатоксинів вважається, що весь вміст забруднюючих речовин припадає на їстівну частину.
6) Мигдаль, фісташки та абрикосові ядра, призначені для безпосереднього споживання людиною або для використання в якості інгредієнта 8,0 10,0 - Для перероблених харчових продуктів або харчових продуктів, вироблених повністю або майже повністю із горіхів, що ростуть на деревах, встановлені для зазначених горіхів максимально допустимі рівні застосовуються також до цих харчових продуктів. В інших випадках до харчових продуктів застосовуються пункти 1 та 2 розділу II Державних санітарних правил і норм "Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах", затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 травня 2013 року № 368
, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 18 травня 2013 року за № 774/23306 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 22 травня 2020 року № 1238) (далі - ДСанПіН).
Максимально допустимі рівні вказані для їстівних частин арахісу і горіхів, що ростуть на деревах. Якщо проводиться дослідження (випробування) арахісу і таких горіхів (у шкаралупі), крім Бразильських горіхів, при підрахунку вмісту афлатоксинів вважається, що весь вміст забруднюючих речовин припадає на їстівну частину.
7) Фундук та бразильський горіх, призначені для безпосереднього споживання людиною або для використання в якості інгредієнта 5,0 10,0 - Для перероблених харчових продуктів або харчових продуктів, вироблених повністю або майже повністю із горіхів, що ростуть на деревах, встановлені для зазначених горіхів максимально допустимі рівні застосовуються також до цих харчових продуктів. В інших випадках до харчових продуктів застосовуються пункти 1 та 2 розділу II ДСанПіН.
Максимально допустимі рівні вказані для їстівних частин арахісу і горіхів, що ростуть на деревах. Якщо проводиться дослідження (випробування) арахісу і таких горіхів (у шкаралупі), крім Бразильських горіхів, при підрахунку вмісту афлатоксинів вважається, що весь вміст забруднюючих речовин припадає на їстівну частину.
8) Горіхи за винятком горіхів, зазначених у підпунктах 6 та 7 пункту 1 цього розділу, та продукти їх переробки, призначені для безпосереднього споживання людиною або для використання у якості інгредієнта 2,0 4,0 - Максимально допустимі рівні вказані для їстівних частин арахісу і горіхів, що ростуть на деревах. Якщо проводиться дослідження (випробування) арахісу і таких горіхів (у шкаралупі), крім Бразильських горіхів, при підрахунку вмісту афлатоксинів вважається, що весь вміст забруднюючих речовин припадає на їстівну частину.
9) Сухофрукти, за винятком сушеного інжиру, що підлягають сортуванню або іншим видам механічної обробки перед споживанням людиною або використанням в якості інгредієнта 5,0 10,0 -
10) Сухофрукти, за винятком сушеного інжиру, і продукти їх переробки, призначені для безпосереднього споживання людиною або використання в якості інгредієнта 2,0 4,0 -
11) Усе зерно (зернові культури) та всі продукти, отримані з зерна (зернових культур), у тому числі продукти переробки зерна (зернових культур), за винятком харчових продуктів, зазначених у підпунктах 12, 15 та 17 пункту 1 цього розділу 2,0 4,0 -
12) Кукурудза та рис, що підлягають сортуванню або іншим видам механічної обробки перед споживанням людиною або використанням в якості інгредієнта 5,0 10,0 -
13) Молоко сире, молоко, піддане термічній обробці, та молоко для виробництва продуктів на основі молока - - 0,050
14) Види спецій:
Capsicum spp (сухе насіння з нього, ціле або подрібнене, в тому числі чилі, мелений чилі, кайєннський перець і паприка)
Piper spp. (насіння з нього, в тому числі білий та чорний перець)
Myristica fragrans (мускатний горіх)
Zingiber officinale (імбир)
Curcuma longa (куркума)
і суміші спецій, що містять одну або декілька із зазначених у цьому пункті спецій
5,0 10,0 -
15) Продукти прикорму, крім молочних продуктів, що не містять зернових та фруктових інгредієнтів 0,10 - - Максимально допустимий рівень зазначено для сухої речовини.
16) Дитячі суміші початкові (стартові) та дитячі суміші для подальшого годування, включаючи суміші початкові молочні та дитячі суміші молочні для подальшого годування - - 0,025 Максимально допустимий рівень зазначено для готових до споживання харчових продуктів (розміщених на ринку як таких або після відновлення відповідно інструкції виробника).
17) Харчові продукти для спеціальних медичних цілей, призначені для дітей грудного віку 0,10 - 0,025 Для молока і молокопродуктів максимально допустимі рівні вказано для готових до споживання харчових продуктів (розміщених на ринку як таких або після відновлення відповідно до інструкції виробника), а для харчових продуктів, відмінних від молока і молокопродуктів - до сухої речовини.
18) Сушений інжир 6,0 10,0 -
2. Охратоксин А Максимально допустимі рівні (мкг/кг)
1) Неперероблене зерно (зернові культури) 5,0
2) Всі продукти, отримані з непереробленого зерна (зернових культур), включаючи продукти переробки зерна (зернових культур), призначені для безпосереднього споживання людиною, за винятком харчових продуктів, зазначених у підпунктах 9, 10 та 14 пункту 2 цього розділу 3,0
3) Сушені плоди винограду (чорні родзинки без кісточок, родзинки, кишмиш) 10,0
4) Смажені зерна кави та мелені зерна кави, за винятком розчинної кави 5,0
5) Розчинна кава (швидкорозчинна кава) 10,0
6) Вино (у тому числі вина ігристі, крім вин десертних лікерних і вин із вмістом спирту не менше 15 % об’ємних одиниць) та фруктове вино 2,0 Максимальний допустимий рівень застосовується до вин, вироблених з урожаю 2005 року і наступних років.
7) Ароматизоване вино, ароматизовані напої на основі вина та ароматизовані коктейлі з вина 2,0 Максимальний допустимий рівень застосовується до вин, вироблених з урожаю 2005 року і наступних років.
8) Виноградний сік, концентрований виноградний сік відновлений, виноградний нектар, виноградне сусло і концентроване виноградне сусло відновлене, призначені для безпосереднього споживання людиною 2,0 Максимальний допустимий рівень застосовується до вин, вироблених з урожаю 2005 року і наступних років.
9) Продукти прикорму, крім молочних продуктів, що не містять зернових інгредієнтів 0,50 Максимально допустимий рівень зазначений для сухої речовини.
10) Харчові продукти для спеціальних медичних цілей, призначені для дітей грудного віку 0,50 Для молока і молокопродуктів максимально допустимий рівень вказано для готових до використання харчових продуктів (розміщених на ринку як таких або після відновлення відповідно до інструкції виробника), а для харчових продуктів, відмінних від молока і молокопродуктів - до сухої речовини.
11) Види спецій, включаючи сушені спеції:
Piper spp. (його насіння, в тому числі білий та чорний перець)
Myristica fragrans (мускатний горіх)
Zingiber officinale (імбир)
Curcuma longa (куркума)
15
Capsicum spp (його сушені плоди, цільні або перемелені, в тому числі чилі, мелений чилі, кайєннський перець і паприка) 20
Суміші спецій, що містять одну з вищенаведених спецій 15
12) Корінь лакриці (Glycyrrhiza glabra, Glycyrrhiza inflate та інші сорти), інгредієнт трав’яних настоїв 20
13) Екстракт лакриці (Glycyrrhiza glabra, Glycyrrhiza inflate та інші сорти) для використання в харчовій промисловості, зокрема у напоях та кондитерських виробах 80 Максимально допустимий рівень застосовується до чистого та нерозведеного екстракту за умови, що 1 кг цього екстракту отримується з 3-4 кг кореня лакриці.
14) Глютен (клейковина) пшениці не призначений (призначена) для пропонування кінцевому споживачу 8,0
3. Патулін Максимально допустимі рівні (мкг/кг)
1) Фруктові соки, концентровані фруктові соки відновлені та фруктові нектари 50
2) Алкогольні напої, сидр та інші зброджені напої, отримані з яблук або які містять яблучний сік 50
3) Продукти з цільних яблук, включаючи компот з яблук і пюре з яблук, призначені для безпосереднього споживання людиною, за винятком харчових продуктів, зазначених у підпунктах 4 та 5 пункту 3 цього розділу 25
4) Яблучний сік і харчові продукти з цільних яблук, включаючи компот з яблук та пюре з яблук, для дітей грудного віку та раннього віку, які мають відповідне маркування та продаються як такі 10,0 Максимально допустимий рівень встановлено для готових до споживання харчових продуктів (розміщених на ринку як таких або після відновлення відповідно до інструкції виробника).
5) Продукти прикорму, крім продуктів прикорму на основі зерна (зернових культур) та інших продуктів прикорму, що не містять фруктових інгредієнтів 10,0 Максимально допустимий рівень встановлено для готових до споживання харчових продуктів (розміщених на ринку як таких або після відновлення згідно інструкції виробника).
4. Дезоксиніваленол Максимально допустимі рівні (мкг/кг) AУ цілях застосування максимально допустимих рівнів дезоксиніваленола, встановлених в пункті 4 цього розділу, рис не включається до категорії "зерно (зернові культури)", а харчові продукти з рису не включаються до категорії "харчові продукти із зерна (зернових культур)".
1) Неперероблене зерно (зернові культури), крім пшениці твердих сортів, вівса та кукурудзи 1 250 Максимально допустимий рівень застосовується до непереробленого зерна (зернових культур), розміщених на ринку для початкової переробки.
2) Неперероблена пшениця твердих сортів і овес 1 750 Максимально допустимий рівень застосовується до непереробленого зерна (зернових культур), розміщених на ринку для початкової переробки.
3) Неперероблена кукурудза за винятком непереробленої кукурудзи, призначеної для переробки шляхом мокрого помелу 1750 Максимально допустимий рівень застосовується до непереробленого зерна (зернових культур), розміщених на ринку для початкової переробки.
Виняток поширюється лише на кукурудзу, щодо якої це є очевидним, зокрема через маркування, що вона призначається для використання лише у процесі вологого помелу (виробництво крохмалю).
4) Зерно (зернові культури), призначене для безпосереднього споживання людиною, борошно з зерна (зернових культур), висівки та зародки як харчовий продукт, що реалізується для безпосереднього споживання людиною, за винятком харчових продуктів, зазначених у підпунктах 7-9 пункту 4 цього розділу 750
5) Макаронні вироби (сухі) 750 Макаронні вироби (сухі) означають макаронні вироби із вмістом вологи близько 12 %.
6) Хліб (включаючи невеликі хлібобулочні вироби), кондитерські борошняні вироби, бісквіти, снеки на основі зерна (зернових культур) і готові (сухі) сніданки на основі зерна (зернових культур) 500
7) Продукти прикорму, крім молочних продуктів, що не містять зернових інгредієнтів 200 Максимально допустимий рівень зазначений для сухої речовини.
8) Кукурудзяна крупа із розміром часточок >500 мкм, за кодом УКТ ЗЕД
1103 13 або 1103 2040 та інші продукти помелу кукурудзи із розміром часточок >500 мкм, що не використовується для безпосереднього споживання людиною за кодом УКТ ЗЕД 1904 1010
750
9) Кукурудзяна крупа із розміром часточок менше або дорівнює 500 мкм за кодом УКТ ЗЕД 1102 20
та інші продукти помелу кукурудзи із розміром часточок менше або дорівнює 500 мкм, не для безпосереднього споживання людьми за кодом УКТ ЗЕД 1904 1010
1250
5. Зеараленон Максимально допустимі рівні (мкг/кг) У цілях застосування максимально допустимих рівнів зеараленона, встановлених в пункті 5 цього розділу, рис не включається до категорії "зерно (зернові культури)", а харчові продукти з рису не включаються до категорії "харчові продукти із зерна (зернових культур)".
1) Неперероблене зерно (зернові культури), крім кукурудзи 100 Максимально допустимий рівень застосовується до непереробленого зерна (зернових культур), розміщених на ринку для початкової переробки.
2) Неперероблена кукурудза, крім непереробленої кукурудзи, призначеної для переробки шляхом мокрого помелу 350 Максимально допустимий рівень застосовується до непереробленого зерна (зернових культур), розміщених на ринку для початкової переробки.
Виняток поширюється лише на кукурудзу, щодо якої це є очевидним, зокрема через маркування, що вона призначається для використання лише у процесі вологого помелу (виробництво крохмалю).
3) Зерно (зернові культури), призначене для безпосереднього споживання людиною, борошно з зерна (зернових культур), висівки та зародки як харчовий продукт, що реалізується для безпосереднього споживання людиною, за винятком харчових продуктів, зазначених у підпунктах 6-9 пункту 5 цього розділу 75
4) Олія кукурудзяна рафінована 400
5) Хліб (включаючи невеликі хлібобулочні вироби), кондитерські вироби на основі зерна (зернових культур), бісквіти, снеки на основі зерна (зернових культур) та готові (сухі) сніданки на основі зерна (зернових культур), за винятком снеків на основі кукурудзи і готових (сухих) сніданків на основі кукурудзи 50
6) Кукурудза, призначена для безпосереднього споживання людиною, снеки на основі кукурудзи і готові(сухі) сніданки на основі кукурудзи 100
7) Продукти прикорму, крім молочних продуктів, що не містять зернових інгредієнтів 20 Максимально допустимий рівень зазначений для сухої речовини.
8) Кукурудзяна крупа із розміром часточок >500 мкм за кодом УКТ ЗЕД
1103 13 або 1103 20 40 та інші продукти помелу кукурудзи із розміром часточок >500 мкм, що не використовуються для безпосереднього споживання людиною за кодом УКТ ЗЕД 1904 1010
200
9) Кукурудзяна крупа із розміром часточок менше або дорівнює 500 мкм за кодом УКТ ЗЕД 1102 20 та інші продукти помелу кукурудзи із розміром часточок менше або дорівнює 500 мкм, що не використовується для безпосереднього споживання людиною за кодом УКТ ЗЕД
1904 1010
300
6. Фумонізини Сумарна кількість В1 і В2
Максимально допустимі рівні (мкг/кг)
1) Кукурудза неперероблена, за винятком кукурудзи непереробленої, призначеної для переробки шляхом мокрого помелу 4000 Максимально допустимий рівень застосовується до непереробленого зерна (зернових культур), розміщених на ринку для початкової переробки.
Виняток поширюється лише на кукурудзу, щодо якої це є очевидним, зокрема через маркування, що вона призначається для використання лише у процесі вологого помелу (виробництво крохмалю).
2) Кукурудза та харчові продукти, виготовлені на основі кукурудзи для безпосереднього споживання людиною, за винятком продуктів харчування, зазначених в підпунктах 3 та 4 пункту 6 цього розділу 1000
3) Готові (сухі) сніданки на основі кукурудзи і снеки на основі кукурудзи 800
4) Продукти прикорму виключно на основі кукурудзи 200 Максимально допустимий рівень зазначений для сухої речовини.
5) Кукурудзяна крупа із розміром часточок >500 мкм за кодом УКТ ЗЕД
1103 13 або 1103 20 40 та інші продукти помелу кукурудзи із розміром часточок >500 мкм, що не використовуються для безпосереднього споживання людиною за кодом УКТ ЗЕД 1904 1010
1400
6) Кукурудзяна крупа із розміром часточок менше або дорівнює 500 мкм за кодом УКТ ЗЕД 1102 20 та інші продукти помелу кукурудзи із розміром часточок менше або дорівнює 500 мкм, що не використовуються для безпосереднього споживання людиною за кодом УКТ ЗЕД
1904 1010
2000
7. Токсини Т-2 і НТ-2
Неперероблене зерно (зернові культури) і харчові продукти з зерна (зернових культур)
Сумарна кількість токсинів Т-2 і НТ-2
Максимально допустимі рівні (мкг/кг)
У цілях застосування максимально допустимих рівнів токсинів Т-2 і НТ-2, встановлених в пункті 7 цього розділу, рис не включається до категорії "зерно (зернові культури)", а харчові продукти з рису не включаються до категорії "харчові продукти із зерна (зернових культур)".
Максимально допустимий рівень застосовується до непереробленого зерна (зернових культур), розміщених на ринку для початкової переробки.
Виняток поширюється лише на кукурудзу, щодо якої це є очевидним, зокрема через маркування, що вона призначається для використання лише у процесі вологого помелу (виробництво крохмалю).
8. Цитринін Максимально допустимі рівні (мкг/кг)
Дієтичні добавки на основі рису, збродженого з червоними дріжджами Monascus purpureus 100
9. Склероцій ріжків та алкалоїди ріжків Максимально допустимі рівні (г/кг)
Склероцій ріжків
Неперероблене зерно (зернові культури) за винятком кукурудзи та рису 0,5 Максимально допустимий рівень застосовується до непереробленого зерна (зернових культур), розміщених на ринку для початкової переробки.
Виняток поширюється лише на кукурудзу, щодо якої це є очевидним, зокрема через маркування, що вона призначається для використання лише у процесі вологого помелу (виробництво крохмалю).

................
Перейти до повного тексту