- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
23 березня 2023 р.
за № 494/39550
Про затвердження Вимог до курячих яєць
Відповідно до абзацу сьомого частини першої
статті 7 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів",
статей 8-10 та
12 Закону України "Про технічні регламенти та оцінку відповідності", постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року
№ 1057 "Про визначення сфер діяльності, в яких центральні органи виконавчої влади та Служба безпеки України здійснюють функції технічного регулювання", пунктів 1242-1255 Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого
постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106, пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого
постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Вимоги до курячих яєць, що додаються.
2. Установити, що:
1) курячі яйця, які відповідали вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, що діяло до введення в дію цього наказу, але не відповідають усім чи окремим положенням Вимог до курячих яєць, затверджених цим наказом, можуть перебувати в обігу до закінчення мінімального терміну придатності або граничного терміну споживання (дати "вжити до");
2) надання на ринку промислових яєць, введених в обіг до введення в дію цього наказу, не може бути заборонено або обмежено з причин невідповідності зазначених яєць усім чи окремим положенням Вимог до курячих яєць, затверджених цим наказом.
3. Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Цей наказ набирає чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування і вводиться в дію 01 січня 2028 року.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра згідно з розподілом обов’язків.
Міністр аграрної політики та продовольства України |
М. Сольський |
ПОГОДЖЕНО: Т.в.о. Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Перший віце-прем’єр-міністр України - Міністр економіки України Перший заступник Міністра цифрової трансформації України Міністр охорони здоров’я України |
О. Шевченко Ю. Свириденко О. Вискуб В. Ляшко |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
07 березня 2023 року № 360
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
23 березня 2023 р.
за № 494/39550
ВИМОГИ
до курячих яєць
I. Загальні положення
1. Ці Вимоги поширюються на відносини між операторами ринку у сфері визначення показників та/або властивостей чи характеристик курячих яєць (далі - яйця), що вводяться в обіг, а також пов’язаних з ними процесів та методів виробництва, зокрема тих, що стосуються штампування, пакування, маркування, ведення записів.
2. У цих Вимогах терміни вживають у таких значеннях:
1) зграя курей-несучок - кури з однаковим ветеринарно-санітарним статусом, яких утримують в одному приміщенні або в одному відгородженому місці та складають одну епідеміологічну одиницю; це визначення також включає курей-несучок, яких утримують в одному приміщенні зі спільним повітряним простором;
2) інкубовані яйця - яйця з моменту їх закладки в інкубатор;
3) код виробника - позначення, що є легко помітним (видимим), чітко розбірливим, висотою не менше 2 мм та яке містить відомості, визначені цими Вимогами;
4) кури-несучки - кури виду Gallus Gallus, які за своїм розвитком досягли стадії кладки яєць і утримуються для виробництва яєць, не призначених для виведення курчат;
5) локальний ринок - суб’єкт господарювання, що створює належні умови для реалізації сільськогосподарської продукції, в тому числі харчових продуктів, на спеціально оснащених та відведених для цього місцях, та знаходиться в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці (Автономна Республіка Крим, область, міста Київ та Севастополь) з потужністю з виробництва яєць;
6) нехарчові потужності - потужності з виробництва продуктів, що містять яйця, не призначені для споживання людиною;
7) оператор ринку - оператор ринку харчових продуктів, оператор ринку у сфері поводження з побічними продуктами тваринного походження;
8) перепакування - фізичне переміщення яєць в іншу упаковку (контейнер) або перемаркування упаковки (контейнера), що містить яйця;
9) потужність з виробництва яєць - потужність, що на ній утримують курей-несучок;
10) потужність з пакування яєць - потужність, що на ній здійснюють сортування яєць за їх якістю та масою;
11) потужність зі збору яєць - потужність, що на ній проводять діяльність, пов’язану зі збором яєць від оператора ринку, що є виробником яєць (далі - виробник) з метою їх постачання на: потужності з пакування яєць; харчові або нехарчові потужності; ринки, що здійснюють продаж яєць виключно операторам оптової торгівлі, в управлінні яких перебувають потужності з пакування яєць;
12) поштучний продаж яєць - пропонування до роздрібного продажу кінцевому споживачеві яєць, не поміщених в упаковку (контейнер);
13) промислові яйця - яйця, не призначені для споживання людиною;
14) реалізація за принципом "від дверей до дверей" - реалізація яєць, що здійснюється виробником в задекларованому/зареєстрованому місці проживання (перебування) або в місці роботи кінцевого споживача;
15) регіон виробництва - адміністративно-територіальна одиниця (Автономна Республіка Крим, область, міста Київ та Севастополь), де розташована потужність з виробництва яєць;
16) реєстраційний номер - номер, що присвоюється потужності, на яку видано експлуатаційний дозвіл відповідно до вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів;
17) розбиті яйця - яйця, що мають пошкоджені шкаралупу та підшкаралупні оболонки, через які видно їхній вміст;
18) тріснуті яйця - яйця з пошкодженою шкаралупою та непошкодженими підшкаралупними оболонками;
19) упаковка (контейнер) - будь-яка обгортка або упаковка, що безпосередньо контактує з поміщеними в неї яйцями класу "А" або класу "В", крім транспортної тари для яєць та контейнерів для промислових яєць;
20) харчові потужності - потужності (крім закладів громадського харчування) з виробництва яєчних продуктів, призначених для споживання людиною;
21) штампування - нанесення на яйця інформації, визначеної цими Вимогами;
22) яєчні продукти - перероблені продукти, отримані в результаті переробки яєць, їх складових, сумішей яєць або в результаті подальшої переробки таких перероблених продуктів;
23) яйця - яйця у шкаралупі, крім розбитих, інкубованих та приготовлених (термічно оброблених) яєць, отримані від курей виду Gallus Gallus, які є придатними для безпосереднього споживання людиною або для виробництва яєчних продуктів.
3. Інші терміни вживаються в значеннях, наведених у Законах України
"Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів",
"Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції",
"Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів",
"Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною", від 04 лютого 2021 року
№ 1206-IX "Про ветеринарну медицину",
"Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин". Терміни "корм" та "кормовий інгредієнт" вжито у значеннях, наведених у Законі України
"Про безпечність та гігієну кормів", термін "засоби вимірювальної техніки" - у значенні, наведеному у Законі України
"Про метрологію та метрологічну діяльність".
4. Яйця сортують за їх якістю та масою відповідно до вимог, встановлених розділом II цих Вимог.
5. Сортування за якістю та масою відповідно до вимог, встановлених розділом II цих Вимог, не вимагається для яєць, що реалізовуються виробником, в управлінні якого перебувають потужності з виробництва яєць, на яких утримується не більше 350 курей-несучок, безпосередньо кінцевим споживачам, за умови, що зазначена реалізація здійснюється:
1) на потужності з виробництва яєць;
2) на локальному ринку або за принципом "від дверей до дверей" в регіоні виробництва.
6. Штампування яєць, маркування упаковок (контейнерів) та транспортної тари для яєць, контейнерів для промислових яєць та надання інформації споживачеві у разі поштучного продажу яєць повинно здійснюватися відповідно до вимог, встановлених розділом III цих Вимог.
7. Штампування відповідно до вимог пунктів 1-2 глави 1 розділу III цих Вимог не вимагається для яєць, що реалізовуються виробником, в управлінні якого перебувають потужності з виробництва яєць, на яких утримується не більше 350 курей-несучок, безпосередньо кінцевим споживачам, за умови, що зазначена реалізація здійснюється:
1) на потужності з виробництва яєць або за принципом "від дверей до дверей" в регіоні виробництва;
2) на локальному ринку за умови, що а в місці реалізації яєць надається така інформація: найменування / прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) та місцезнаходження / задеклароване/ зареєстроване місце проживання (перебування) виробника.
8. Пакування та перепакування яєць повинно здійснюватися відповідно до вимог, встановлених розділом IV цих Вимог.
9. Виробники, оператори ринку, в управлінні яких перебувають потужності зі збору яєць, та оператори ринку, в управлінні яких перебувають потужності з пакування яєць, повинні вести записи відповідно до вимог, встановлених розділом V цих Вимог.
10. Яйця, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України, мають відповідати вимогам, встановленим цим розділом та розділами II-IV цих Вимог, або еквівалентним вимогам країни-експортера.
Незалежно від того, чи зазначене вимагається еквівалентними вимогами країни-експортера, на яйця, призначені для ввезення (пересилання) на митну територію України, наносять двозначний літерний код країни походження відповідно до ДСТУ ISO 3166-1:2009 (ISO 3166-1:2006) "Коди назв країн світу".
11. Яйця, які експортуються з України, повинні відповідати цим Вимогам, за винятком випадків, коли: такі вимоги до яєць встановлені країною, до якої експортуються яйця; або такі вимоги до яєць встановлені у двосторонніх угодах України з країною, до якої експортуються яйця.
II. Вимоги щодо сортування яєць за їх якістю та масою
1. Організаційні вимоги щодо сортування яєць за їх якістю та масою
1. Сортування яєць за їх якістю та масою здійснюють виключно на потужностях з пакування яєць.
2. Сортування яєць за їх якістю та масою здійснюють впродовж 10 днів після знесення, а у разі яєць, що вводяться в обіг із зазначенням "екстра" або "екстра свіжі",- впродовж 4 днів після знесення.
2. Сортування яєць за їх якістю
1. Яйця за їх якістю сортують за такими класами: яйця класу "А" (або "свіжі") та яйця класу "В".
2. Яйця класу "А" мають відповідати таким показникам якості:
1) шкаралупа та кутикула: звичайна форма, чиста, непошкоджена;
2) повітряна камера: нерухома, висота не більше ніж 6 мм або, якщо яйця які вводяться в обіг із зазначенням "екстра" або "екстра свіжі",- не більше ніж 4 мм;
3) жовток: ледь видимий під час овоскопії, контури не чітко окреслені, малорухливий під час обертання яйця, після чого повертається в центральне положення;
4) білок: чистий, прозорий;
5) зародок: розвиток непомітно;
6) сторонні речовини: не допускаються;
7) сторонній запах вмісту яйця: не допускається.
3. Забороняється мити або очищувати в інший спосіб яйця класу "А" до або після їх сортування, крім випадків, передбачених законодавством.
4. Забороняється обробляти яйця класу "А" для цілей їх збереження або охолоджувати зазначені яйця на потужностях, на яких температура штучно підтримується на рівні нижче 5 °C. Не вважаються охолодженими яйця класу "А", що зберігалися за температури нижче 5 °C під час транспортування впродовж не більше 24 годин або у приміщеннях роздрібної торгівлі чи у прибудовах до них впродовж не більше 72 годин.
5. До яєць класу "В" відносяться яйця, що не відповідають показникам якості, зазначеним у пункті 2 цієї глави.
Яйця класу "А", що більше не відповідають показникам якості, зазначеним у пункті 2 цієї глави, можуть бути понижені до класу "В".
6. Яйця класу "B" повинні постачатися виключно на харчові та/або нехарчові потужності.
3. Сортування яєць за масою
1. За масою яйця класу "А" сортують за такими категоріями (далі - категорії маси):
1) "XL" ("дуже великі"): яйця, маса яких становить 73 г та більше;
2) "L" ("великі"): яйця, маса яких становить 63 г та більше, проте менше 73 г;
3) "М" ("середні"): яйця, маса яких становить 53 г та більше, проте менше 63 г;
4) "S" ("малі"): яйця, маса яких становить менше 53 г.
2. Сортування яєць класу "А" за масою не є обов’язковим для яєць, що постачаються на харчові та/або нехарчові потужності.
3. Дозволяється поміщати в одну упаковку (контейнер) яйця класу "А", що мають різний розмір, за умови, що зазначені упаковки (контейнери) марковані відповідно до вимог підпункту 4 пункту 1 глави 2 розділу III цих Вимог.
4. Сортування яєць класу "В" за масою не вимагається.
4. Допустимі відхилення щодо показників якості яєць
1. Щодо яєць класу "А" допускаються такі відхилення щодо показників якості:
1) на потужності з пакування яєць перед відправленням (відвантаженням): 5 % яєць, що не відповідають показникам якості;
2) на інших стадіях обігу: 7% яєць, що не відповідають показникам якості.
2. Для яєць, що вводяться в обіг із зазначенням "екстра" або "екстра свіжі", на стадії пакування або імпорту не допускається жодних відхилень щодо вимог до висоти повітряної камери, встановлених підпунктом 2 пункту 2 глави 2 цього розділу.
3. Якщо партія містить менше, ніж 180 яєць, відсоткові значення, зазначені в пункті 1 цієї глави, подвоюються.
5. Допустимі відхилення щодо маси яєць
1. Крім випадку, визначеного пунктом 3 глави 3 цього розділу, щодо маси яєць класу "класу "А" допускаються відхилення, визначені пунктами 2-3 цієї глави.
2. Партія може містити не більше, ніж 10% яєць, що належать до категорії маси, яка є суміжною по відношенню до зазначеної на упаковці (контейнері) категорії маси, але не більше ніж 5% яєць, що належать до наступної нижчої категорії маси.
3. Якщо партія містить менше, ніж 180 яєць, відсоткові значення, зазначенні в пункті 2 цієї глави, подвоюються.
III. Вимоги щодо штампування, маркування та іншого надання інформації
1. Вимоги щодо штампування яєць
1. Яйця класу "А" штампують шляхом нанесення коду виробника, що відповідає вимогам, встановленим пунктами 2-4 глави 6 цього розділу.
На яйця класу "А" може бути нанесена інша додаткова інформація, визначена оператором ринку (наприклад, торговельна марка, мінімальний термін придатності).
2. Яйця класу "В" штампують шляхом нанесення коду виробника, що відповідає вимогам, встановленим пунктами 2-4 глави 6 цього розділу, або одного з таких позначень:
1) позначення у формі кола не менше 12 мм у діаметрі навколо літери "В", яка має розмір не менше 5 мм у висоту;
2) позначення у формі легко помітної кольорової плями, яка має розмір не менше 5 мм у діаметрі.
На яйця класу "В" може бути нанесена інша додаткова інформація, визначена оператором ринку.
3. Штампування яєць відповідно до пунктів 1-2 цієї глави здійснюють на потужності з виробництва яєць або на першій потужності з пакування яєць, на яку доставляють яйця.
4. Не вимагається нанесення коду виробника на тріснуті або забруднені яйця.
5. Штампування яєць класу "В" відповідно до пункту 2 цієї глави не є обов’язковим для яєць, що перебувають в обігу виключно на території України.
6. Штампування яєць здійснюють впродовж 10 днів після знесення, а у разі яєць, що вводяться в обіг із зазначенням "екстра" або "екстра свіжі",- впродовж 4 днів після знесення.
7. Яйця класу "А" та "В" дозволяється не штампувати відповідно до вимог пунктів 1-2 цієї глави у разі, якщо зазначені яйця постачаються з потужності з виробництва яєць безпосередньо на харчові потужності, на яких вони підлягатимуть виключно переробці.
8. Щодо партій яєць та упаковок (контейнерів) з яйцями відхилення щодо розбірливості нанесених на яйця позначень допускається для 20% яєць.
2. Вимоги щодо маркування упаковок (контейнерів) для яєць
1. На зовнішню поверхню упаковок (контейнерів) для яєць класу "А" наносять маркування, що є легко помітним (видимим), чітко розбірливим та містить таку інформацію:
1) реєстраційний номер потужності з пакування яєць;
2) словосполучення "Клас А" або літеру "А", окремо чи в комбінації зі словом "свіжі";
3) інформацію про категорію маси яєць, що позначається відповідними літерами або термінами, визначеними пунктом 1 глави 3 розділу II цих Вимог, або їх комбінацією, що можуть доповнюватися зазначенням відповідних масових діапазонів. Інші додаткові зазначення можуть використовуватися у маркуванні за умови, що вони відповідають вимогам законодавства України щодо надання споживачам інформації про харчові продукти та не будуть помилково прийняті за літери або терміни, визначені пунктом 1 глави 3 розділу II цих Вимог;
4) для яєць, зазначених в пункті 3 глави 3 розділу II цих Вимог: мінімальну масу яєць нетто у грамах та словосполучення "Яйця різних розмірів" або еквівалентне зазначення;
5) мінімальний термін придатності яєць. Зазначення мінімального терміну придатності яєць здійснюється під час їх пакування та з дотриманням вимог
статті 18 Закону України "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів", а також вимог пункту 1 глави 6 цього розділу;
6) для яєць, помитих відповідно до встановлених законодавством вимог: словосполучення "помиті яйця";
7) особливі умови зберігання відповідно до пункту 7 частини першої
статті 6 Закону України "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів", що передбачають надання рекомендації споживачам зберігати яйця охолодженими після їх купівлі;
................Перейти до повного тексту