1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
26.02.2025 № 1345
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
28 березня 2025 року
за № 492/43898
Про затвердження Методів відбору зразків та лабораторних досліджень (випробувань) для визначення рівня вмісту загальних азотлетких основ у неперероблених рибних продуктах для цілей державного контролю
Відповідно до частини четвертої статті 21 Закону України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин", пункту 23 Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV "Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею" Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 228-р, пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Методи відбору зразків та лабораторних досліджень (випробувань) для визначення рівня вмісту загальних азотлетких основ у неперероблених рибних продуктах для цілей державного контролю, що додаються.
2. Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів і продовольчої безпеки забезпечити в установленому законодавством порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності через один місяць з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра згідно з розподілом обов’язків.

Міністр

Віталій КОВАЛЬ

ПОГОДЖЕНО:

Міністр охорони здоров’я України

Виконувач обов’язків Міністра
економіки України

Голова Державної служби України
з питань безпечності харчових
продуктів та захисту споживачів



Віктор ЛЯШКО


Тетяна БЕРЕЖНА



Сергій ТКАЧУК
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
26 лютого 2025 року № 1345
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
28 березня 2025 року
за № 492/43898
Методи
відбору зразків та лабораторних досліджень (випробувань) для визначення рівня вмісту загальних азотлетких основ у неперероблених рибних продуктах для цілей державного контролю
I. Загальні положення
1. Ці Методи встановлюють загальні процедури визначення концентрації загальних азотлетких основ (далі - TVB-N) у неперероблених рибних продуктах.
2. У цих Методах терміни вживаються в таких значеннях:
1) концентрація TVB-N - рівень вмісту азоту в азотлетких основах, визначений підтверджувальним (референс) методом;
2) лабораторний зразок - репрезентативна частина або кількість об’єднаного зразка, призначена для лабораторного дослідження (випробування).
Інші терміни вживаються у значеннях, наведених у Законах України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин", Методах відбору зразків та лабораторних досліджень (випробувань) для визначення рівнів мікроелементів і забруднюючих речовин у харчових продуктах для цілей державного контролю, затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 21 вересня 2024 року № 3648, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 03 жовтня 2024 року за № 1498/42843 та Гігієнічних вимогах до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження, затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 20 жовтня 2022 року № 813, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 15 листопада 2022 року за № 1409/38745.
3. Ці Методи є обов’язковими для:
державних ветеринарних інспекторів, державних інспекторів компетентного органу;
уповноважених лабораторій;
операторів ринку з виробництва та/або обігу неперероблених рибних продуктів.
4. У цих Методах використовуються водні розчини, такі як:
розчин перхлорної кислоти = 6 г/100 мл;
розчин гідроксиду натрію = 20 г/100 мл;
стандартний розчин хлоридної кислоти 0,05 моль/л (0,05 N). При використанні автоматичного дистилятора титрування має проводитися стандартним розчином хлоридної кислоти 0,01 моль/л (0,01 N);
розчин борної кислоти = 3 г/100 мл;
силіконовий антипінний засіб;
розчин фенолфталеїну = 1 г/100 мл 95 % етанолу;
індикаторний розчин (змішаний індикатор Tashiro) = 2 г метиленового червоного та 1 г метиленового синього, розчинених у 1000 мл 95 % етанолу.
II. Процедура відбору та підготовки зразків і запобіжні заходи
1. Відбір зразків здійснюється державними ветеринарними інспекторами, державними інспекторами компетентного органу з урахуванням вимог Порядку відбору зразків та їх перевезення (пересилання) до уповноважених лабораторій для цілей державного контролю, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 11 жовтня 2018 року № 490, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 26 грудня 2018 року за № 1464/32916, та засвідчується актом відбору зразків.
2. Під час підготовки зразків для проведення лабораторних досліджень (випробувань) особи, відповідальні за дослідження, вживають заходів для уникнення будь-яких забруднень лабораторних зразків та дотримуються запобіжних заходів, передбачених Правилами охорони праці під час роботи в хімічних лабораторіях, затвердженими наказом Міністерства надзвичайних ситуацій України від 11 вересня 2012 року № 1192, зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 25 вересня 2012 року за № 1648/21960.
3. Під час проведення лабораторного дослідження (випробування) використовуються такі інструменти та прилади:
1) подрібнювач (гомогенізатор) для отримання однорідного рибного фаршу;
2) високошвидкісний блендер зі швидкістю від 8 000 до 45 000 об/хв;
3) швидкофільтруючий складчастий папір, діаметром 150 мм;
4) бюретка на 5 мл, градуйована до 0,01 мл;
5) парове дистиляційне обладнання, що забезпечує вироблення постійної кількості пари протягом певного періоду часу, регулює її об’єм, забезпечує відсутність можливості вивільнення утворених вільних основ під час додавання лужних речовин.

................
Перейти до повного тексту