- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
30.01.2025 № 478
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
05 березня 2025 року
за № 350/43756
Про затвердження Вимог до запровадження Системи швидкого повідомлення про загрози, пов’язані з харчовими продуктами та кормами
Відповідно до пункту 15 частини першої
статті 6 Закону України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин", пункту 380 Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого
постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106, пунктів 1, 58
Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV "Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею" Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 228-р, пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого
постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Вимоги до запровадження Системи швидкого повідомлення про загрози, пов’язані з харчовими продуктами та кормами, що додаються.
2. Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів і продовольчої безпеки забезпечити в установленому законодавством порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування та вводиться в дію з дня набрання чинності
Законом України "Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами".
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра згідно з розподілом обов’язків.
ПОГОДЖЕНО: Перший заступник Міністра цифрової трансформації України Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів | Олексій ВИСКУБ Сергій ТКАЧУК |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
30 січня 2025 року № 478
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
05 березня 2025 року
за № 350/43756
Вимоги
до запровадження Системи швидкого повідомлення про загрози, пов’язані з харчовими продуктами та кормами
I. Загальні положення
1. Ці Вимоги визначають умови функціонування Системи швидкого повідомлення про загрози, пов’язані з харчовими продуктами та кормами, матеріалами і предметами, призначеними для контакту з харчовими продуктами, що вимагають вжиття відповідних заходів, спрямованих на захист життя і здоров’я людей та/або тварин (далі — Система швидкого повідомлення).
2. У цих Вимогах терміни вживаються у таких значеннях:
1) додаткове повідомлення — повідомлення в Системі швидкого повідомлення про додаткову інформацію до первинного повідомлення за результатами здійснених заходів державного контролю;
2) інформаційне повідомлення — повідомлення в Системі швидкого повідомлення про безпосередній або потенційний ризик, пов’язаний із харчовими продуктами, кормами або матеріалами і предметами, призначеними для контакту з харчовими продуктами, яке не вимагає вжиття невідкладних заходів з боку інших користувачів мережі Системи швидкого повідомлення;
3) контактні особи територіального контактного пункту — посадові особи територіального органу Держпродспоживслужби, визначені відповідальними за аналіз повідомлень, що надходять до територіального органу Держпродспоживслужби про безпосередні чи потенційні ризики для здоров’я людей та/або тварин, пов’язані із харчовими продуктами, кормами або матеріалами і предметами, призначеними для контакту з харчовими продуктами, та обмін інформацією в Системі швидкого повідомлення;
4) контактні особи Національного контактного пункту — посадові особи Держпродспоживслужби визначені відповідальними за аналіз та координування повідомлень в Системі швидкого повідомлення на національному рівні та повідомлень, отриманих від інших країн;
5) користувачі мережі Системи швидкого повідомлення (далі — користувачі) — контактні особи територіального контактного пункту та Національного контактного пункту, які пройшли авторизацію у Системі швидкого повідомлення за допомогою кваліфікованого електронного підпису або удосконаленого електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису та мають доступ до Системи швидкого повідомлення відповідно до їх функцій;
6) мережа Системи швидкого повідомлення — включає Держпродспоживслужбу та її територіальні органи (Національний контактний пункт, територіальні контактні пункти), що мають доступ до Системи швидкого повідомлення;
7) первинне повідомлення — інформація в Системі швидкого повідомлення, що подається вперше;
8) повідомлення про відмову у ввезенні (пересиланні) на кордоні — повідомлення в Системі швидкого повідомлення про відмову у ввезенні (пересиланні) на митну територію України вантажів з харчовими продуктами або кормів через наявний ризик для здоров’я людей та/або тварин, пов’язаний із харчовими продуктами, кормами або матеріалами і предметами, призначеними для контакту з харчовими продуктами;
9) повідомлення про загрозу — повідомлення в Системі швидкого повідомлення про серйозний безпосередній або потенційний ризик, пов’язаний із харчовими продуктами, кормами або матеріалами і предметами, призначеними для контакту з харчовими продуктами, що вимагає вжиття невідкладних заходів для захисту життя або здоров’я людей та/або тварин;
10) повідомлення про невідповідність — повідомлення в Системі швидкого повідомлення про невідповідність харчових продуктів, кормів або матеріалів і предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами, установленим вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, що не становить безпосереднього або потенційного ризику для здоров’я людей та/або тварин;
11) повідомлення про новини — повідомлення в Системі швидкого повідомлення про ризик, пов’язаний із харчовими продуктами, кормами або матеріалами і предметами, призначеними для контакту з харчовими продуктами, яке має неофіційне джерело, містить неперевірену інформацію або стосується ще неідентифікованого продукту;
12) Система швидкого повідомлення — інформаційна (автоматизована) система, яка забезпечує обробку та електронний обмін даними щодо загроз, пов’язаних з харчовими продуктами, кормами, матеріалами і предметами, призначеними для контакту з харчовими продуктами, що вимагають вжиття відповідних заходів, спрямованих на захист життя і здоров’я людей та/або тварин.
Інші терміни вживаються у значеннях, наведених в Законах України
"Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів",
"Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин",
"Про ветеринарну медицину",
"Про безпечність та гігієну кормів",
"Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами",
"Про захист інформації в інформаційно-комунікаційних системах",
"Про електронні документи та електронний документообіг".
3. Власником Системи швидкого повідомлення є держава в особі Держпродспоживслужби, яка є її розпорядником та володільцем інформації в цій Системі.
4. До Системи швидкого повідомлення вносяться відомості про:
1) заходи, спрямовані на заборону введення в обіг, вилучення або відкликання з обігу харчових продуктів чи кормів з метою захисту здоров’я людей та/або тварин, які вимагають швидких дій;
2) випадки відмови на призначених прикордонних інспекційних постах та призначених пунктах пропуску через державний кордон щодо ввезення (пересилання) вантажів з харчовими продуктами або кормів на митну територію України через ризик для здоров’я людей та/або тварин.
5. Інформаційними джерелами, які є підставою для внесення інформації в Систему швидкого повідомлення є:
1) відомості про результати здійснення заходів державного контролю потужностей та об’єктів санітарних заходів, які перебувають в управлінні операторів ринку харчових продуктів та/або кормів;
................Перейти до повного тексту