1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ, ТОРГІВЛІ ТА СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВАУКРАЇНИ
НАКАЗ
22.02.2021 № 343
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
12 березня 2021 р.
за № 317/35939
Про затвердження Методів інспектування, огляду, у тому числі відбору зразків, та проведення фітосанітарної експертизи (аналізів)
Відповідно до статей 5, 16 та 30 Закону України "Про карантин рослин" , постанови Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2019 року № 1177 "Деякі питання реалізації Закону України "Про карантин рослин" та пункту 9 Положення про Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 459 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 11 вересня 2019 року № 838),
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Методи інспектування, огляду, у тому числі відбору зразків, та проведення фітосанітарної експертизи (аналізів), що додаються.
2. Директорату державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів подати в установленому порядку цей наказ на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України згідно з розподілом функціональних обов’язків.
Міністр розвитку економіки,
торгівлі та сільського
господарства України


І. Петрашко
ПОГОДЖЕНО:

Голова Державної служби України
з питань безпечності харчових продуктів
та захисту споживачів

Голова Державної регуляторної служби України




В. Магалецька

О. Кучер
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства розвитку
економіки, торгівлі
та сільського господарства
України
22 лютого 2021 року № 343
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
12 березня 2021 р.
за № 317/35939
МЕТОДИ
інспектування, огляду, у тому числі відбору зразків, та проведення фітосанітарної експертизи (аналізів)
I. Загальні положення
1. Ці Методи застосовуються під час інспектування, огляду, у тому числі відбору зразків, та проведення фітосанітарної експертизи (аналізів), які здійснюється відповідно до Порядку проведення інспектування, огляду, фітосанітарної експертизи (аналізів), повторної фітосанітарної (арбітражної) експертизи (аналізів), нагляду, обстеження, моніторингу, знезараження об’єктів регулювання, оформлення сертифікатів, передбачених Законом України "Про карантин рослин", контролю за проведенням огляду в частині відбору зразків та вибіркового контролю за проведенням фітосанітарної експертизи (аналізів), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2019 року № 1177 (далі - Порядок), для виявлення регульованих шкідливих або шкідливих організмів у розумінні Закону України "Про карантин рослин" .
2. У разі якщо фітосанітарними заходами країни-імпортера або міжнародними договорами України передбачено застосування інших методів огляду, у тому числі відбору зразків, та проведення фітосанітарної експертизи (аналізів) об’єктів регулювання, що експортуються або реекспортуються, до них застосовуються методи, які передбачені фітосанітарними заходами країни-імпортера або міжнародними договорами України.
3. Держпродспоживслужба визначає відповідний метод інспектування, огляду, у тому числі відбору зразків, та проведення фітосанітарної експертизи (аналізів), що забезпечить належний рівень фітосанітарного захисту.
II. Визначення термінів
1. У цих Методах терміни вживаються в такому значенні:
біг-бег - промислова велико-габаритна упаковка, вироблена із гнучкого матеріалу, яка призначена для перевезення і зберігання різного роду вантажів і матеріалів, що мають сипучу консистенцію (борошно, насіння, продукти переробки зерна та інші види дрібно- й середньодисперсного сухого, сипучого матеріалу);
власник - фізична або юридична особа, якій належить право володіння, користування та розпорядження об’єктами регулювання та/або об’єктами, у тому числі уповноважена нею особа;
дрібнонасіннєві культури - рослини, кількість насінин яких на один грам становить понад 500 штук та/або розмір однієї насінини яких становить до двох міліметрів;
зеленнім культури - трав’янисті рослини, які вирощують заради одержання зелених листків, розетки листків, пагонів та інших частин рослин для використання в їжу як у свіжому, так і в переробленому вигляді;
змітки - усі види відходів, рослинні рештки, сміття, пил та інші дрібнодисперсні тверді частинки, які можуть містити шкідливі організми;
кластерна упаковка - тара, в якій знаходиться кілька пакувальних одиниць об’єкта регулювання, що належать до однієї партії;
крупнонасіннєві культури - рослини, кількість насінин яких на один грам становить до 149 штук та/або розмір однієї насінини яких становить чотири міліметри та більше;
нульовий рівень толерантності шкідливого організму - показник, який характеризує вантаж, партію або їх частину щодо відсутності в них шкідливого організму;
об’єкт регулювання з ознаками зараження - об’єкт регулювання, що уражений, пошкоджений чи засмічений регульованим шкідливим організмом чи шкідливим організмом або підозрілий на ураження, пошкодження чи засмічення такими організмами;
пакувальна одиниця - найменше вантажне місце, упаковка з однорідними об’єктами регулювання, які транспортуються та/або зберігаються;
посадова особа - державний фітосанітарний інспектор або фахівець фітосанітарної лабораторії;
рівень достовірності - оптимальний відсоток виявлення шкідливого організму в партії об’єкта регулювання за результатами проведення огляду, у тому числі відбору зразків, та проведення фітосанітарної експертизи (аналізів);
рівень толерантності шкідливого організму - наявність шкідливого організму, установлена як порогова для застосування дій для боротьби із цим шкідливим організмом або щодо запобігання його поширення чи інтродукції;
рівень толерантності шкідливого організму вище "0" - показник, який характеризує вантаж, партію або їх частину щодо можливості наявності шкідливого організму в зразку, вантажі, партії або їх частині в певній кількості;
розмір зразка - обсяг (маса, об’єм) зразка, що направляється для проведення фітосанітарної експертизи (аналізів);
середньонасіннєві культури - рослини, кількість насінин яких на один грам становить від 150 до 499 штук та/або розмір однієї насінини яких становить від двох до чотирьох міліметрів;
споживча упаковка - упаковка, яка разом з рослинами або рослинними продуктами (товаром) доходить до кінцевого споживача, є його невід’ємною частиною, зберігає товар від пошкоджень, сприяє його безпечному транспортуванню, збереженню та продажу;
упаковка - будь-які вироби та матеріали, які служать або призначені служити у тому стані, в якому вони ввозяться, для упаковування, захисту, розміщення і кріплення або розділення товарів, за винятком пакувальних матеріалів, таких як солома, папір, скловолокно, стружка тощо, у разі, якщо товари ввозяться навалом;
фітосанітарні документи - сертифікати, акти, розпорядження, рішення, висновки та інші документи, передбачені фітосанітарними заходами;
частина партії - фізично відокремлена та ідентифікована частина визначеної партії, щодо якої застосовується відповідний метод відбору зразків.
2. Термін "міжнародний договір України" вживається у значенні, наведеному в Законі України "Про міжнародні договори України" ; терміни "зерно", "продукти переробки зерна" вживаються у значенні, наведеному в Законі України "Про зерно та ринок зерна в Україні" ; терміни "насіння" та "садивний матеріал" вживаються у значенні, наведеному в Законі України "Про насіння і садивний матеріал" ; термін "техніка і обладнання для агропромислового комплексу" вживається у значенні, наведеному в Законі України "Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу" .
3. Інші терміни вживаються у значеннях, наведених у Законі України "Про карантин рослин" , а також Порядку.
III. Методи інспектування
1. Інспектування здійснюється методами внутрішнього та/або зовнішнього інспектування, які спрямовані на виявлення регульованих шкідливих організмів та/або шкідливих організмів.
2. Метод внутрішнього інспектування передбачає візуальну перевірку державним фітосанітарним інспектором усередині транспортних засобів, засобів транспортування, уживаної сільськогосподарської техніки, знаряддя або обладнання для агропромислового комплексу.
Під час застосування методу внутрішнього інспектування державний фітосанітарний інспектор візуально пересвідчується в наявності або відсутності у транспортних засобах, засобах транспортування, уживаній сільськогосподарській техніці, знарядді або обладнанні для агропромислового комплексу:
об’єктів регулювання;
регульованих шкідливих організмів та/або шкідливих організмів.
Під час застосування методу внутрішнього інспектування візуальна перевірка проводиться в доступних місцях.
3. Метод зовнішнього інспектування передбачає візуальну перевірку державним фітосанітарним інспектором зовні транспортних засобів, засобів транспортування, уживаного сільськогосподарського знаряддя, техніки або обладнання для агропромислового комплексу.
Під час застосування методу зовнішнього інспектування державний фітосанітарний інспектор візуально пересвідчується в наявності або відсутності регульованих шкідливих організмів та/або шкідливих організмів.
4. У разі якщо під час інспектування транспортних засобів, засобів транспортування, уживаного сільськогосподарського знаряддя, техніки або обладнання для агропромислового комплексу, виявлено регульовані шкідливі організми, шкідливі організми, та/або об’єкти регулювання з ознаками зараження, які не належать до партії чи вантажу, формується зразок-документ із такими шкідливими організмами та/або об’єктами регулювання, який направляється на проведення фітосанітарної експертизи (аналізів).
5. Інформація щодо інспектування зазначається у відповідному фітосанітарному документі, передбаченому Порядком.
IV. Методи огляду, у тому числі відбору зразків
Глава 1. Види методів огляду, у тому числі відбору зразків
1. Залежно від виду об’єкта регулювання, засобу транспортування та виду пакування визначається метод проведення огляду, у тому числі відбору зразків. Зразки відбираються окремо від кожної партії, яка знаходиться в одному транспортному засобі, трюмі, контейнері, місці зберігання (секції складу, силосу, ємності чи іншому відокремленому місці зберігання), яка підлягає фітосанітарним процедурам та не змішується з іншими партіями об’єктів регулювання.
2. Методи огляду, у тому числі відбору зразків, вибираються з урахуванням таких параметрів:
прийнятна зараженість;
рівень виявлення;
рівень достовірності;
рівень толерантності;
ефективність виявлення;
розміру партії,
і поділяються на статистичні та нестатистичні.
3. У разі встановлення фітосанітарного стану партії вантажу об’єкта регулювання з рівнем толерантності шкідливого організму вище "0", визначається необхідний рівень наявності такого шкідливого організму у зразку.
У разі встановлення фітосанітарного стану партії вантажу з нульовим рівнем толерантності шкідливого організму застосовують статистичні методи відбору зразків.
4. До статистичних методів огляду, у тому числі відбору зразків, належать:
звичайний випадковий метод (метод гіпергеометричного розподілу) - метод огляду, у тому числі відбору зразків, який полягає у випадковості відбору виїмок від партії (із заданими рівнями достовірності);
систематичний метод - метод огляду, у тому числі відбору зразків, який полягає у відборі виїмок від партії або певної частини партії через визначені проміжки часу;
пошаровий метод - метод огляду, у тому числі відбору зразків, який полягає у відборі виїмок від умовно розподілених на однакові або менші частини чи шари партії (частини партії);
послідовний метод - метод огляду, у тому числі відбору зразків, який полягає у відборі виїмок, використовуючи систематичний та/або пошаровий методи;
кластерний метод - метод огляду, у тому числі відбору зразків, який полягає у відборі виїмок із об’єктів регулювання, що знаходяться в наявних кластерах або інших пакувальних одиницях (ящиках, коробках, біг-бегах, мішках, пучках, букетах та інших), однакових за розмірами;
метод з фіксованою пропорцією - метод огляду, у тому числі відбору зразків, який полягає у відборі виїмок від партії об’єктів регулювання у визначених відсотках від загального розміру (маси) партії.
Звичайний випадковий метод (метод гіпергеометричного розподілу) застосовується у випадках наукових досліджень або для встановлення фітосанітарного стану стосовно малих партій вантажу. Партія вважається малою, коли розмір зразка становить більше п’яти відсотків від розміру партії.
Розрахунок розміру зразків за методом гіпергеометричного розподілу здійснюється згідно з додатком 1 до цих Методів та проводиться за формулою:
n = (0,01 х N + А) х 0,002,
де:
n - кількість об’єднаного зразка в одиницях виміру партії;
0,01 - перший сталий коефіцієнт формули гіпергеометричного розподілу;
N - кількість одиниць партії об’єкта регулювання згідно з додатком 1 до цих Методів;
А - кількість виїмок згідно з додатком 1 до цих Методів, з урахуванням рівня достовірності (P) установленому відповідно до рівня зараженості (5, 2, 1, 0,5, 0,1);
0,002 - другий сталий коефіцієнт формули гіпергеометричного розподілу.
Під час застосування систематичного методу перша виїмка відбирається випадково, інші виїмки можуть відбиратись автоматизовано через визначені проміжки часу.
Під час застосування пошарового методу відбір виїмок від партій об’єктів регулювання, що зберігаються насипом у завантаженому транспортному засобі або складському приміщенні, може здійснюватися за схемою "конверта" згідно з додатком 2 до цих Методів, яка залежно від обсягу партії або площі складського приміщення може бути одинарною, подвійною або потрійною.
Під час застосування послідовного методу посадова особа, яка здійснює такий огляд, може зупинити його проведення за умови можливості досягнення поставленої мети. Послідовний метод застосовується в разі необхідності визначення рівня зараженості партії або певної частини партії з рівнем толерантності шкідливого організму вище "0".
5. До нестатистичних методів огляду, у тому числі відбору зразків, належать:
прагматичний метод - метод огляду, у тому числі відбору зразків, який полягає у відборі виїмок від партії об’єктів регулювання з доступних місць, не застосовуючи систематичний або випадковий методи;
випадковий метод - метод огляду, у тому числі відбору зразків, який полягає в довільному відборі виїмок або зразків від партії об’єктів регулювання;
селективний (цільовий) метод - метод огляду, у тому числі відбору зразків, який полягає у відборі виїмок від партії об’єктів регулювання з місць, у яких існує найбільша імовірність знаходження певного шкідливого організму або наявні підозри чи ознаки ураження, пошкодження чи засмічення таким організмом.
Селективний (цільовий) метод застосовується виключно у випадках установлення фітосанітарного стану об’єктів регулювання з нульовим рівнем толерантності шкідливого організма.
Глава 2. Загальні вимоги щодо застосування методів огляду, у тому числі відбору зразків
1. Огляд, у тому числі відбір зразків, здійснюється з урахуванням положень, передбачених Порядком.
2. Об’єкти регулювання, які потребують установлення фітосанітарного стану шляхом проведення фітосанітарної експертизи (аналізів), підлягають огляду, у тому числі відбору зразків.
3. Виїмки здійснюються з різних місць, розподілених максимально рівномірно по всій партії, крім випадків, коли це неможливо здійснити.
4. У разі ризику порушення вимог техніки безпеки, виїмки здійснюються виключно від доступних місць партії, про що обов’язково зазначається в фітосанітарному документі.
5. Під час застосування методів огляду, у тому числі відбору зразків, проводиться вибір схеми, порядку відбору та кількості виїмок відповідно до методів огляду, у тому числі відбору зразків, та відбір і візуальна перевірка виїмок.
6. Після відбору виїмок від партії або частини партії об’єктів регулювання посадова особа, яка здійснювала виїмки:
проводить їх візуальну перевірку;
формує їх в об’єднану пробу;
виділяє з об’єднаної проби середню пробу;
формує із середньої проби зразок та в разі потреби арбітражний зразок, які рівноцінні за розміром і характеристиками.
Невикористана частина об’єднаної проби повертається до партії або частини партії об’єктів регулювання.
7. Арбітражний зразок не формується в разі відсутності вимоги власника щодо формування арбітражного зразка або неможливості формування рівноцінних за розміром і характеристиками зразка та арбітражного зразка. Інформація про це зазначається в фітосанітарному документі.
8. У разі відсутності вимоги власника щодо формування арбітражного зразка, залишки середньої проби (крім регульованих шкідливих організмів, шкідливих організмів, об’єктів регулювання з ознаками зараження) повертаються до партії об’єктів регулювання.
9. Виявлені на всіх етапах огляду, у тому числі відбору зразків, регульовані шкідливі організми, шкідливі організми, об’єкти регулювання з ознаками зараження включаються до зразка та до арбітражного зразка за винятком наявності вимог фітосанітарних заходів щодо встановлення фітосанітарного стану об’єктів регулювання з рівнем толерантності шкідливого організму вище "0". Такі організми чи об’єкти регулювання з ознаками зараження упаковуються в окремі контейнери, пробірки чи інші засоби, які унеможливлюють їх втрату під час доставки до фітосанітарної лабораторії, яка буде проводити фітосанітарну експертизу (аналізи) або повторну фітосанітарну (арбітражну) експертизу (аналізи).
10. Під час встановлення фітосанітарного стану вантажу, партії або частини партії з рівнем толерантності шкідливого організму вище "0", посадова особа, яка здійснює відбір зразків, включає:
до об’єднаної проби виключно ті регульовані шкідливі організми, шкідливі організми, об’єкти регулювання з ознаками зараження, які знаходились у виїмках;
до середньої проби ті регульовані шкідливі організми, шкідливі організми, об’єкти регулювання з ознаками зараження, які були виділені під час формування об’єднаної проби, шляхом її поділу на певні частини;
до зразка та арбітражного зразка виключно ті регульовані шкідливі організми, шкідливі організми, об’єкти регулювання з ознаками зараження, які знаходилися в середній пробі, шляхом її поділу на дві рівноцінні за розміром і характеристиками частини.
11. Під час встановлення фітосанітарного стану об’єктів регулювання з нульовим рівнем толерантності шкідливого організму, на всіх етапах огляду, у тому числі відбору зразків, у разі виявлення шкідливих організмів та/або об’єктів регулювання з ознаками зараження, ці шкідливі організми та/або об’єкти регулювання включаються до зразка та арбітражного зразка.
12. Формування об’єднаної та виділення середньої проби здійснюється відповідно до пункту 25 розділу VI цих Методів. Формування зразка та арбітражного зразка здійснюється відповідно до пункту 26 розділу VI цих Методів.
13. Під час здійснення фітосанітарних процедур щодо партії або вантажу, які знаходяться у транспортних засобах з обмеженим доступом до об’єктів регулювання (контейнер, рефрижератор тощо), допускається застосування одного з нестатистичних методів або їх застосування в поєднанні із статистичними методами.
14. У разі неможливості відбору зразків без нанесення непоправної шкоди об’єктам регулювання у випадку відбору зразків від готових виробів рослинного походження (екібани, вироби з деревини, вироби плетіння тощо) для проведення фітосанітарної експертизи (аналізів) відбираються змітки з готових виробів, місць їх виробництва та/або зберігання, транспортного засобу, у разі наявності.
15. Розмір сформованого зразка або арбітражного зразка повинен відповідати розміру зразків об’єктів регулювання для проведення фітосанітарної експертизи (аналізів) згідно з додатком 3 до цих Методів.
16. Зразок і арбітражний зразок запаковуються в окремі сейф-пакети.
17. Після проведення огляду, у тому числі відбору зразків, під час якого порушується цілісність упаковки або пакувальної одиниці, на місце такого порушення цілісності накладається пломбувальний скотч із написом назви організації, у якій працює посадова особа, яка здійснювала відбір зразків, і слово "CONTROL".
Глава 3. Застосування методів огляду, у тому числі відбору зразків, під час відбору виїмок від об’єктів регулювання
1. Застосування методів огляду, у тому числі відбору зразків, зерна або продуктів переробки зерна (за винятком крупи та борошна) для проведення фітосанітарної експертизи (аналізів).
1) Застосування методів огляду, у тому числі відбору зразків, зерна або продуктів переробки зерна (за винятком крупи та борошна), що транспортується або зберігається насипом.
Під час відбору виїмок зерна або продуктів переробки зерна (за винятком крупи та борошна), що:
завантажується у транспортний засіб або транспортне обладнання, у тому числі контейнери, або вивантажується з них - застосовується систематичний метод;
завантажене в транспортний засіб, відкритий зверху - застосовується пошаровий метод за схемою "конверта" згідно з додатком 2 до цих Методів, а в разі неможливості його застосування - застосовуються нестатистичні методи огляду, у тому числі відбору зразків.
Під час завантаження або вивантаження партій понад 1 000 тонн можуть одночасно застосовуватися статистичні та нестатистичні методи огляду, у тому числі відбору зразків, а під час відбору виїмок із завантаженого транспортного засобу застосовуються лише нестатистичні методи огляду, у тому числі відбору зразків.
Для відбору виїмок зерна або продуктів переробки зерна (за винятком крупи та борошна) під час завантаження або вивантаження авто-, залізничного, водного транспорту або в завантаженому авто-, залізничному і водному транспорті, використовують ручні засоби відбору (щупи, зернові ковші, совки), механічні та автоматичні пробовідбірники.
Відбір виїмок зерна або продуктів переробки зерна (за винятком крупи та борошна) під час завантаження у транспортний засіб (авто-, залізничний, водний транспорт) або вивантаженні з нього проводиться з потоку через певні проміжки часу протягом усього періоду завантаження або вивантаження партії з урахуванням швидкості переміщення зерна або продуктів переробки зерна (за винятком крупи та борошна).
Відбір виїмок та маса об’єднаної проби формується залежно від маси партії зерна або продуктів переробки зерна (за винятком крупи та борошна) відповідно до таблиці 1. Розмір однієї виїмки становить не менше 100 грамів.
Таблиця 1
Маса партії Відбір виїмок Маса об’єднаної проби
до 100 тонн від кожної тонни не менше 10 кг
100 тонн і більше, але менше 500 тонн від кожної другої тонни від 5 до 25 кг
(з розрахунку + 5 кг на кожні 100 тонн партії)
500 тонн і більше, але менше 1000 тонн від кожної третьої тонни від 17 до 32 кг
(з розрахунку + 3 кг на кожні 100 тонн партії)
1 000 тонн і більше, але менше 5 000 тонн від кожної п’ятої тонни від 20 до 100 кг
(з розрахунку + 20 кг на кожні 1 000 тонн партії)
5 000 тонн і більше, але менше 10 000 тонн від кожної десятої тонни від 50 до 100 кг
(з розрахунку + 10 кг на кожні 1 000 тонн партії)
10 000 тонн і більше, але менше 40 000 тонн від кожної п’ятнадцятої тонни від 70 до 270 кг
(з розрахунку + 70 кг на кожні 10 000 тонн партії)
40 000 тонн і більше від кожної двадцятої тонни не менш 200 кг
Відбір виїмок зерна або продуктів переробки зерна (за винятком крупи та борошна) із завантаженого автотранспорту або інших ємностей, відкритих зверху, здійснюється від партії масою:
до 20 тонн - за схемою одинарного "конверта" згідно з додатком 2 до цих Методів, у п’яти точках;
20 тонн і більше, але менше 40 тонн - за схемою подвійного "конверта" згідно з додатком 2 до цих Методів, у восьми точках насипу;
понад 40 тонн - за схемою потрійного "конверта" згідно з додатком 2 до цих Методів, в одинадцятьох точках насипу.
У кожній точці "конверта" завантаженого автотранспорту або іншої ємності, відкритої зверху, проводять відбір виїмок із трьох шарів з урахуванням технічних характеристик щупа, який використовується:
з верхнього шару - на глибині близько 10-20 см від поверхні насипу;
з середнього шару - у середині насипу;
з нижнього шару - на глибині близько 10-20 см від підлоги транспортного засобу або іншої ємності, відкритої зверху.
Маса об’єднаної проби формується залежно від маси партії зерна або продуктів переробки зерна (за винятком крупи та борошна) відповідно до таблиці 2.
Таблиця 2
Маса партії Маса об’єднаної проби
до 20 тонн не менше 2 кг
від 20 тонн і більше, але менше 40 тонн не менше 4 кг
40 тонн і більше не менше 5 кг
Відбір виїмок від зерна або продуктів переробки зерна (за винятком крупи та борошна) із завантаженого водного транспортного засобу проводять до початку вивантаження, під час вивантаження та завантаження або після закінчення завантаження такого засобу, ураховуючи технічні характеристики водного транспортного засобу та засобів, якими здійснюється такий відбір.
Поверхню насипу зерна або продуктів переробки зерна (за винятком крупи та борошна) умовно поділяють на секції площею 100 квадратних метрів. Відбір виїмок здійснюють за схемою одинарного "конверта" згідно з додатком 2 до цих Методів, у п’яти точках насипу від кожної секції по всій глибині залягання вантажу або пошарово:
з верхнього шару - на глибині близько 10 см від поверхні насипу;
з нижнього шару - на глибині близько 15-20 см від дна трюму водного транспортного засобу.
З кожного трюму водного транспортного засобу формується окрема об’єднана проба.
Маса об’єднаної проби формується залежно від розміру насінин відповідно до таблиці 3.
Таблиця 3
Вид продукції Маса об’єднаної проби
крупнонасіннєві культури не менше 7 кг
середньонасіннєві культури не менше 5 кг
дрібнонасіннєві культури та продукти переробки зерна (за винятком крупи та борошна) не менше 3 кг
Відбір виїмок від зерна або продуктів переробки зерна (за винятком крупи та борошна), що зберігаються насипом у складських приміщеннях, призначених для зберігання зерна або продуктів переробки зерна (за винятком крупи та борошна) (далі - зернові складські приміщення), та в силосних ємностях проводять:
у механізованих зернових складських приміщеннях - систематичним методом відповідно до таблиці 1;
у немеханізованих зернових складських приміщеннях - пошаровим методом за схемою "конверта" згідно з додатком 2 до цих Методів та таблиці 1.
Розмір однієї виїмки становить не менше 100 грамів.
У разі проведення огляду, у тому числі відбору зразків, від партії зерна або продуктів переробки зерна (за винятком крупи та борошна) масою до 500 тонн (включно) насип умовно ділять на секції площею 100 кв. метрів, або об’ємом 20 куб. метрів, або 20 тонн, з яких формується окрема об’єднана проба, а відбір виїмок здійснюють за допомогою щупа з урахуванням висоти насипу.
При висоті насипу до півтора метра (включно) від кожної секції насипу зерна або продуктів переробки зерна (за винятком крупи та борошна) за схемою одинарного "конверта" згідно з додатком 2 до цих Методів відбирають виїмки в п’яти точках насипу з двох шарів:
верхнього шару - на глибині близько 10-20 см від поверхні насипу;
нижнього шару - на глибині близько 10-20 см над підлогою.
За висоти насипу до двох метрів (включно) виїмки відбирають із трьох шарів:
верхнього шару - на глибині близько 10-20 см від поверхні насипу;
середнього шару - у середині насипу;
нижнього шару - на глибині близько 10-20 см над підлогою.
Маса об’єднаної проби становить не менше трьох кілограмів від кожної секції насипу зерна або продуктів переробки зерна (за винятком крупи та борошна).
У разі проведення огляду, у тому числі відбору зразків, партії зерна або продуктів переробки зерна (за винятком крупи та борошна) масою понад 500 тонн, насип умовно ділять на секції площею 20 кв. метрів або об’ємом 40 куб. метрів, або масою 40 тонн, а відбір виїмок здійснюють за допомогою щупа з урахуванням висоти насипу.
За висоти насипу до півтора метра (включно) від кожної секції насипу зерна або продуктів переробки зерна (за винятком крупи та борошна) за схемою подвійного "конверта" згідно з додатком 2 до цих Методів, відбирають виїмки у восьми точках насипу із двох шарів:
верхнього шару - на глибині близько 10-20 см від поверхні насипу;
нижнього шару - на глибині близько 10-20 см над підлогою.
За висоти насипу до двох метрів (включно) виїмки відбирають із трьох шарів:
верхнього шару - на глибині близько 10-20 см від поверхні насипу;
середнього шару - на середині насипу;
нижнього шару - на глибині близько 10-20 см над підлогою.
Маса об’єднаної проби становить не менше трьох кілограмів від кожної партії або частини партії.
Відбір виїмок від зерна або продуктів переробки зерна (за винятком крупи та борошна), що зберігаються насипом у зернових складських приміщеннях, з висотою насипу більше двох метрів, здійснюють під час переміщення зернового струменю при застосуванні щупу, технічні характеристики якого дають змогу досягти нижнього шару на глибину близько 10-20 см над підлогою за схемою "конверта" згідно з додатком 2 до цих Методів.
2) Застосування методів огляду, у тому числі відбору зразків, зерна або продуктів переробки зерна (за винятком крупи та борошна), що транспортуються або зберігаються в упакованому вигляді.
Відбір виїмок від зерна або продуктів переробки зерна (за винятком крупи та борошна), що транспортуються або зберігаються в упакованому вигляді, проводять за допомогою ручних і механічних засобів відбору зразків методом випадкового відбору в поєднанні з методом пошарового відбору та методом відбору з фіксованою пропорцією.
Від партії зерна або продуктів переробки зерна (за винятком крупи та борошна), запакованих у однорідну кластерну упаковку (біг-беги, мішки, пакети тощо), із різних місць відбирають пакувальні одиниці. Відбір пакувальних одиниць від партії зерна або продуктів переробки зерна (за винятком крупи та борошна), що транспортуються або зберігаються в упакованому вигляді, здійснюють відповідно до таблиці 4.
Таблиця 4
Кількість пакувальних одиниць у партії Кількість пакувальних одиниць, визначених для відбору виїмок, шт.
до 10 шт. кожна друга пакувальна одиниця
10 шт. і більше, але менше 100 шт. п’ять пакувальних одиниць та додатково 5 % від загальної кількості пакувальних одиниць, що перевищує 10 пакувальних одиниць
100 шт. і більше 10 пакувальних одиниць та додатково 5 % від загальної кількості пакувальних одиниць, що перевищує 100 пакувальних одиниць
Якщо розмір партії становить до 10 пакувальних одиниць, від кожної другої пакувальної одиниці, визначеної для відбору виїмок, відбирають три виїмки (зверху, усередині та знизу пакувальної одиниці).
Якщо розмір партії становить 10 і більше пакувальних одиниць від кожної пакувальної одиниці, визначеної для відбору виїмок, відбирають одну виїмку з різних місць відбору (зверху, усередині та знизу пакувальної одиниці).
Маса об’єднаної проби повинна становити не менше трьох кілограмів.
2. Застосування методів огляду, у тому числі відбору зразків, крупи та борошна, що транспортується або зберігається в упакованому вигляді.
Під час відбору виїмок від партії крупи та борошна, що транспортується або зберігається в упакованому вигляді, застосовується метод випадкового відбору в поєднанні з методом пошарового відбору та методом відбору з фіксованою пропорцією та використовуються ручні і механічні засоби відбору зразків.
Відбір пакувальних одиниць від партії крупи та борошна, що транспортується або зберігається запакованими в однорідну тару (біг-беги, мішки, пакети та інша тара), здійснюється з різних місць партії.
Відбір пакувальних одиниць, визначених для відбору виїмок від партії крупи, що транспортується або зберігається в упакованому вигляді, здійснюють відповідно до кількостей, зазначених у таблиці 5.
Таблиця 5
Кількість пакувальних одиниць у партії Кількість пакувальних одиниць, визначених для відбору виїмок, шт.
до 10 шт. кожна друга пакувальна одиниця
10 шт. і більше, але менше 100 шт. п’ять пакувальних одиниць та додатково 10 % від загальної кількості пакувальних одиниць
100 шт. і більше двадцять пакувальних одиниць та додатково 5 % від загальної кількості пакувальних одиниць
Виїмки відбирають від пакувальних одиниць зверху, усередині та знизу пакувальної одиниці. Розмір однієї виїмки становить одну споживчу одиницю з крупою.
Відбір пакувальних одиниць, визначених для відбору виїмок від партії борошна, що транспортується або зберігається в упакованому вигляді, здійснюють відповідно кількостей, зазначених у таблиці 6.
Таблиця 6
Кількість пакувальних одиниць у партії Кількість пакувальних одиниць, визначених для відбору виїмок, шт.
до 10 шт. кожна пакувальна одиниця
10 шт. і більше, але менше 100 шт. не менше п’яти пакувальних одиниць
100 шт. і більше не менше 5 % від загальної кількості пакувальних одиниць
Виїмки відбирають від пакувальних одиниць зверху, усередині та знизу пакувальної одиниці. Розмір однієї виїмки становить одну споживчу одиницю з борошном.
Відбір пакувальних одиниць від партії крупи, що транспортується або зберігається в кластерній упаковці (ящики, коробки тощо), становить не більше двох відсотків від обсягу партії, але не менше двох пакувальних одиниць. Від кожної пакувальної одиниці відбирають виїмку в розмірі однієї споживчої одиниці з крупою.
Відбір пакувальних одиниць від партії борошна, що транспортується або зберігається у кластерній упаковці (ящики, коробки тощо), становить не більше одного відсотку від обсягу партії, але не менше двох пакувальних одиниць. Від кожної пакувальної одиниці відбирають виїмку в розмірі однієї споживчої одиниці з борошном.
3. Застосування методів огляду, у тому числі відбору зразків, насіння для проведення фітосанітарної експертизи (аналізів).
Під час відбору виїмок від насіння, що:
завантажується у транспортний засіб або транспортне обладнання, у тому числі контейнери, або вивантажується з них - застосовується систематичний метод;
завантажене в транспортний засіб або знаходиться у місці зберігання - застосовується пошаровий метод за схемою "конверта" згідно з додатком 2 до цих Методів.
Відбір виїмок від партії насіння під час завантаження або вивантаження транспортного засобу проводять зі струменя переміщуваного насіння через певні проміжки часу протягом усього періоду переміщення партії з урахуванням швидкості струменя переміщуваного насіння. Розмір однієї виїмки становить не менше 100 грамів.
Відбір виїмок від партії насіння для формування об’єднаної проби залежно від маси партії здійснюють відповідно до таблиці 7.
Таблиця 7
Маса партії Відбір виїмок
до 100 тонн від кожної тонни
100 тонн і більше, але менше 500 тонн від кожної другої тонни
500 тонн і більше, але менше 1 000 тонн від кожної третьої тонни
1 000 тонн і більше, але менше 5 000 тонн від кожної п’ятої тонни
5 000 тонн і більше від кожної десятої тонни
У разі якщо маса об’єднаної проби становить більше 10 кг, середню пробу виділяють від кожних 10 кг об’єднаної проби.
Відбір виїмок від насіння, завантаженого в транспортний засіб, здійснюють щупом залежно від маси партії:
до 20 тонн - за схемою одинарного "конверта" згідно з додатком 2 до цих Методів, у п’яти точках насипу;
20 тонн і більше, але менше 40 тонн - за схемою подвійного "конверта" згідно з додатком 2 до цих Методів, у восьми точках насипу;
40 тонн і більше - за схемою потрійного "конверта" згідно з додатком 2 до цих Методів, у одинадцятьох точках насипу.
У кожній точці "конверта" завантаженого транспортного засобу проводять відбір виїмок із трьох шарів:
верхнього - на глибині близько 10-20 см від поверхні насипу;
середнього - у середині насипу;
нижнього - на рівні близько 10-20 см від підлоги транспортного засобу.
Зазначені вище параметри глибини відбору виїмок застосовують у разі використання однорівневого щупа конусного або циліндричного типу. У разі використання багаторівневого щупа параметри глибини відбору виїмок залежать від його технічних характеристик.
Маса об’єднаної проби формується залежно від маси партії, зазначеної в таблиці 8.
Таблиця 8
Маса партії Маса об’єднаної проби
до 20 тонн не менше 2 кг
20 тонн і більше, але менше 40 тонн не менше 4 кг
40 тонн і більше не менше 5 кг
Відбір виїмок від насіння, що зберігається насипом у силосних ємностях проводять систематичним методом.
Відбір виїмок проводять із струменя переміщуваного насіння через певні проміжки часу протягом усього періоду переміщення партії. Розмір однієї виїмки становить не менше 100 грамів.
Відбір виїмок від партії насіння для формування об’єднаної проби залежно від маси партії здійснюють відповідно до таблиці 7.
У разі якщо маса об’єднаної проби становить більше 10 кг, середню пробу виділяють від кожних 10 кг об’єднаної проби.
Відбір виїмок насіння, що зберігається у складах насипом, проводять пошаровим методом за схемою "конверта" згідно з додатком2 до цих Методів.
Під час відбору виїмок насіння, що зберігається у складах насипом, поверхню насипу умовно ділять на секції площею 20 квадратних метрів.
За висоти насипу до півтора метра (включно) від кожної секції насипу зерна, за схемою одинарного "конверта" згідно з додатком 2 до цих Методів, відбирають виїмки в п’яти точках насипу із двох шарів за допомогою щупу:
верхнього - на глибині близько 10-20 см від поверхні насипу;
нижнього - на глибині близько 10-20 см від рівня підлоги.
За висоти насипу до двох метрів (включно) виїмки відбирають із трьох шарів:
верхнього - на глибині близько 10-20 см від поверхні насипу;
середнього - у середині насипу;
нижнього - на глибині близько 10-20 см від рівня підлоги.
Зазначені вище параметри глибини відбору виїмок застосовують у разі використання однорівневого щупа конусного або циліндричного типу. У разі використання багаторівневого щупа параметри глибини відбору виїмок залежать від його технічних характеристик.
Маса об’єднаної проби становить не менше двох кілограмів від секції насипу зерна.
Відбір виїмок насіння, що транспортується або зберігається в упакованому вигляді, проводять за допомогою ручних засобів відбору методом випадкового відбору в поєднанні з методом пошарового відбору та/або методом відбору з фіксованою пропорцією.
Від партії насіння вагою не більше 10 кг, запакованого в однорідну упаковку (мішки та інша тара), з різних місць партії відбирають пакувальні одиниці.
Відбір пакувальних одиниць від партії насіння вагою не більше 10 кг, що транспортується або зберігається в упакованому вигляді, здійснюється залежно від кількості, зазначеної в таблиці 9.
Таблиця 9
Кількість пакувальних одиниць у партії Кількість пакувальних одиниць, визначених для відбору виїмок
до 10 шт. кожна друга
10 шт. і більше, але менше 30 шт. кожна третя, але не менше п’яти
30 шт. і більше, але менше 400 шт. кожна п’ята, але не менше десяти
400 шт. і більше, але менше 1 000 шт. кожна сьома, але не менше восьмидесяти
1 000 шт. і більше кожна десята, але не менше ста двадцяти
Якщо розмір партії становить до 10 пакувальних одиниць, від кожної другої пакувальної одиниці, визначеної для відбору виїмок, відбирають три виїмки (зверху, усередині та знизу пакувальної одиниці).
Якщо розмір партії становить 10 і більше пакувальних одиниць, від кожної пакувальної одиниці, визначеної для відбору виїмок, відбирають одну виїмку з різних місць відбору (зверху, усередині та знизу пакувальної одиниці). Розмір однієї виїмки становить одну споживчу одиницю з насінням.
Маса об’єднаної проби насіння, що транспортується або зберігається в упакованому вигляді, становить не менше двох кілограмів.
Відбір виїмок від партії насіння масою до 10 кг, запакованого в однорідну упаковку (біг-беги, мішки, пакети, банки тощо), здійснюють:
при кількості не більше 1 000 пакувальних одиниць - залежно від маси пакувальної одиниці, зазначеної в таблиці 10.
Таблиця 10
Маса пакувальної одиниці в партії Кількість пакувальних одиниць, визначених для відбору виїмок
до 0,1 кг 2 %, але не менше 10 шт.
0,1 кг і більше, але менше 0,5 кг 1,5 %, але не менше 10 шт.
0,5 кг і більше, але менше 1,0 кг 1 %, але не менше 10 шт.
від 1,0 кг і більше, але менше 3,0 кг 0,5 %, але не менше 5 шт.
3,0 кг і більше, але менше 10,0 кг 0,2 %, але не менше 2 шт.
при кількості понад 1 000 пакувальних одиниць - додатково відбирають 0,5 % від кількості пакувальних одиниць, яка перевищує 1 000 пакувальних одиниць. Виїмка складається з насіння, відібраного від пакувальної одиниці;
у разі якщо маса пакувальної одиниці становить до 10 г - залежно від кількості пакувальних одиниць в партії, зазначеної в таблиці 11. Виїмкою є пакувальна одиниця, з якої формується об’єднана проба без формування середньої проби.
Таблиця 11
Кількість пакувальних одиниць у партії Кількість пакувальних одиниць, визначених для відбору виїмок
до 50 шт. 2 шт.
50 шт. і більше, але менше 100 шт. 4 шт.
100 шт. і більше, але менше 500 шт. 10 шт.
500 шт. і більше 10 шт. та додатково 2 шт. від кожних наступних 50 шт.
4. Застосування методів огляду, у тому числі відбору зразків, кукурудзи в качанах для фітосанітарної експертизи (аналізів).
Відбір виїмок кукурудзи в качанах, що зберігається у складах насипом, проводять пошаровим методом за схемою "конверта" згідно з додатком 2 до цих Методів і методом відбору з фіксованою пропорцією.
Поверхню насипу кукурудзи в качанах умовно ділять на секції площею 100 кв. метрів. Від кожної секції насипу кукурудзи в качанах за схемою одинарного "конверта" згідно з додатком 2 до цих Методів у п’яти точках насипу відбирають по 10 виїмок із двох шарів на різній глибині. Розмір однієї виїмки становить три качани кукурудзи.
Відбір виїмок від кукурудзи в качанах, завантаженої у транспортний засіб, здійснюють за схемою одинарного "конверта" згідно з додатком 2 до цих Методів, у п’яти точках насипу із двох шарів на різній глибині.
Відбір пакувальних одиниць від партії кукурудзи в качанах, що транспортується або зберігається в однорідній упаковці (біг-беги, мішки, пакети тощо), здійснюється з різних місць партії залежно від кількості пакувальних одиниць у партії відповідно до таблиці 12. Відібрані для формування об’єднаної проби качани кукурудзи обмолочуються.
Таблиця 12
Кількість пакувальних одиниць у партії Кількість пакувальних одиниць, визначених для відбору виїмок
до 10 шт. кожна
10 шт. і більше, але менше 100 шт. кожна п’ята, але не менше п’ятнадцяти
100 шт. і більше кожна десята, але не менше п’ятнадцяти
5. Застосування методів огляду, у тому числі відбору зразків, садивного матеріалу плодових, ягідних, квітково-декоративних та інших деревних і чагарникових культур (живці, відводки, саджанці, інші) для фітосанітарної експертизи (аналізів).
Відбір виїмок від партії садивного матеріалу плодових, ягідних, квітково-декоративних та інших деревних і чагарникових культур (живці, відводки, саджанці, інші) проводять методом випадкового відбору та методом відбору з фіксованою пропорцією.
Відбір виїмки від партії садивного матеріалу плодових, ягідних, квітково-декоративних та інших деревних і чагарникових культур (живці, відводки, саджанці, інші), які не зв’язані в пучки, здійснюють залежно від обсягу партії відповідно до таблиці 13.
Таблиця 13
Обсяг партії Кількість виїмок
до 50 шт. 100 %
50 шт. і більше, але менше 200 шт. 10 %, але не менше 15 шт.
200 шт. і більше, але менше 500 шт. 5 %, але не менше 20 шт.
500 шт. більше 3 %, але не менше 30 шт.
У разі наявності здійснюють відбір виїмок субстрату, у тому числі ґрунту, торфу тощо відповідно до пункту 27 цього розділу.
Відбір виїмки від садивного матеріалу плодових, ягідних, квітково-декоративних та інших деревних і чагарникових культур (живці, відводки, саджанці, інші), які зв’язані в пучки, здійснюють залежно від обсягу партії відповідно до таблиці 14.
Таблиця 14
Обсяг партії Кількість виїмок
до 10 шт. 100 %
10 шт. і більше, але менше 100 шт. 20 %, але не менше 10 шт.
100 шт. і більше, але менше 1 000 шт. 10 %, але не менше 20 шт.
1 000 шт. і більше, але менше 10 000 шт. 5 %, але не менше 100 шт.
10 000 шт. і більше 1 %, але не менше 200 шт.
У разі наявності здійснюють відбір виїмок субстрату, у тому числі ґрунту, торфу тощо, відповідно до пункту 27 цього розділу.
6. Застосування методів огляду, у тому числі відбору зразків, садивного матеріалу лілейних (цибулевих) культур (цибуля, часник, тюльпани, нарциси тощо) та бульб інших квіткових (гладіолуси, жоржини тощо) для фітосанітарної експертизи (аналізів).
Відбір виїмок від садивного матеріалу лілейних (цибулевих) культур (цибуля, часник, тюльпани, нарциси тощо) та бульб інших квіткових (гладіолуси, жоржини тощо), упакованих у мішки, ящики, проводять методом випадкового відбору та методом відбору з фіксованою пропорцією.
Відбір пакувальних одиниць від партії садивного матеріалу лілейних (цибулевих) культур (цибуля, часник, тюльпани, нарциси тощо) та бульб інших квіткових (гладіолуси, жоржини тощо), упакованих у однорідну упаковку, здійснюють із різних місць партії залежно від кількості пакувальних одиниць у партії, зазначеної в таблиці 15.
Таблиця 15
Кількість пакувальних одиниць у партії Кількість пакувальних одиниць, визначених для відбору виїмок
до 10 шт. 2 шт.
10 шт. і більше, але менше 50 шт. 5 шт.
50 шт. і більше, але менше 100 шт. 7 шт.
100 шт. і більше 10 шт. та додатково по 1 шт. від кожних наступних 100 шт.
Після відбору пакувальних одиниць, зазначених у таблиці 15, посадова особа, яка здійснювала відбір, вручну по всій глибині пакувальної одиниці здійснює відбір виїмок залежно від кількості об’єктів регулювання в пакувальній одиниці відповідно до таблиці 16. Розмір однієї виїмки становить від 100 до 200 грамів (три - п’ять штук).
Таблиця 16
Кількість об’єктів регулювання у пакувальній одиниці Кількість виїмок
до 10 шт. кожна друга
10 шт. і більше, але менше 200 шт. 10 шт. та додатково по 1 шт. від кожних наступних 10 шт.
200 шт. і більше, але менше 1 000 шт. 20 шт. та додатково по 1 шт. від кожних наступних 20 шт.
1 000 шт. і більше, але менше 5 000 шт. 50 шт. та додатково по 1 шт. від кожних наступних 50 шт.
5 000 шт. і більше, але менше 20 000 шт. 100 шт. та додатково по 1 шт. від кожних наступних 100 шт.
20 000 шт. і більше, але менше 100 000 шт. 200 шт. та додатково по 1 шт. від кожних наступних 200 шт.
100 000 шт. і більше 500 шт. та додатково по 1 шт. від кожних наступних 500 шт.
Від мішків (ящиків), що перевозяться в транспортних засобах, допускається відбір виїмок від пакувань, розміщених у доступних місцях.
Відбір пакувальних одиниць від партії садивного матеріалу лілейних (цибулевих) культур (цибуля, часник, тюльпани, нарциси тощо) та бульб інших квіткових (гладіолуси, жоржини тощо), упакованих у споживчу упаковку, здійснюють із різних місць партії залежно від кількості пакувальних одиниць у партії відповідно до таблиці 17. Розмір однієї виїмки становить одну пакувальну одиницю.
Таблиця 17
Кількість пакувальних одиниць у партії Кількість пакувальних одиниць, визначених для відбору виїмки
до 50 шт. 2 шт.
50 шт. і більше, але менше 100 шт. 4 шт.
100 шт. і більше, але менше 500 шт. 10 шт.
500 шт. і більше 10 шт. та додатково по 2 шт. від кожних наступних 50 шт.
7. Застосування методів огляду, у тому числі відбору зразків, розсади овочевих, ягідних та квіткових культур для фітосанітарної експертизи (аналізів).
Відбір виїмок від партії розсади овочевих, ягідних і квіткових культур, які транспортуються або зберігаються в упакованому вигляді проводять методом випадкового відбору та методом відбору з фіксованою пропорцією.
Відбір пакувальних одиниць з різних місць партії розсади овочевих, ягідних і квіткових культур, які транспортуються або зберігаються в упакованому вигляді, здійснюють залежно від кількості пакувальних одиниць у партії, зазначених у таблиці 18.
У разі наявності здійснюють відбір виїмок субстрату, ґрунту, зміток, торфу тощо відповідно до пункту 27 цього розділу.
Таблиця 18
Кількість пакувальних одиниць у партії Кількість пакувальних одиниць
до 10 шт. 2 шт.
10 шт. і більше, але менше 20 шт. 3 шт.
20 шт. і більше, але менше 50 шт. 5 шт.
50 шт. і більше 5 шт. та додатково по 1 шт. від кожних наступних 50 шт.
Після відбору пакувальних одиниць, зазначених у таблиці 18, посадова особа, яка здійснювала відбір, вручну з різних місць пакувальної одиниці здійснює відбір виїмок таким чином, щоб розмір об’єднаної проби становив п’ять відсотків від загального обсягу пакувальних одиниць, виділених для відбору виїмок.
8. Застосування методів огляду, у тому числі відбору зразків, картоплі для проведення фітосанітарної експертизи (аналізів).
Відбір виїмок від партії насіннєвої картоплі, що транспортується або зберігається насипом, проводять за схемою "конверта" згідно з додатком 2 до цих Методів, методами пошарового відбору та відбору з фіксованою пропорцією.
Поверхню партії насіннєвої картоплі, що зберігається насипом у складських приміщеннях, умовно ділять на секції площею 100 квадратних метрів.
Поверхню партії насіннєвої картоплі, що транспортується насипом, ділять на рівні секції, що становлять орієнтовно 20 тонн.
Від кожної секції насипу насіннєвої картоплі за схемою "конверта" згідно з додатком 2 до цих Методів, відбирають виїмки в розмірі 20 бульб картоплі в п’яти точках насипу із двох шарів:
верхнього - на поверхні насипу;
нижнього - на глибині близько 30-40 см від поверхні насипу або на іншій максимально допустимій глибині.
Від партії насіннєвої картоплі, що зберігається насипом у складських приміщеннях або транспортується, відбирається не менше 10 виїмок від кожної секції насипу насіннєвої картоплі.
Від об’єднаної проби, сформованої з виїмок від партії масою до 200 тонн включно, виділяють одну середню пробу, від партії масою понад 200 тонн та від кожних наступних 200 тонн - додатково виділяють ще одну середню пробу.
У разі наявності здійснюють відбір виїмок субстрату, ґрунту, зміток, торфу тощо відповідно до пункту 27 цього розділу.
Відбір виїмок від насіннєвої картоплі, що транспортується або зберігається в упакованому вигляді, проводять методом випадкового відбору в поєднанні з методом пошарового відбору та методом відбору з фіксованою пропорцією.
Від партії насіннєвої картоплі, що знаходиться в однорідній упаковці (біг-беги, мішки, ящики, сітки та інша тара), із різних місць партії відбирають пакувальні одиниці.
У першу чергу відбирають пакувальні одиниці зі зволоженими та/або підгнилими бульбами картоплі.
З різних місць пакувальної одиниці відбирають виїмки бульб картоплі, що найбільш уражені або пошкоджені.
Відбір пакувальних одиниць та формування об’єднаної проби здійснюють залежно від маси партії, зазначеної в таблиці 19.
Таблиця 19
Маса партії Кількість пакувальних одиниць Розмір об’єднаної проби
до 50 тонн 5 шт. 200 бульб
50 тонн і більше, але менше 200 тонн 1 шт. від кожних 10 тонн 200 бульб
200 тонн і більше 1 шт. від кожних 10 тонн 1 бульба від тонни
Від об’єднаної проби, сформованої з виїмок від партії масою до 200 тонн включно, виділяють одну середню пробу, від партії масою понад 200 тонн та від кожних наступних 200 тонн - додатково виділяють ще одну середню пробу.
У разі наявності здійснюють відбір виїмок субстрату, ґрунту, зміток, торфу тощо, відповідно до пункту 27 цього розділу.
Відбір виїмок від мікророслин і мікробульб картоплі in vitro (у пробірках) проводять методом випадкового відбору в поєднанні з методом відбору з фіксованою пропорцією.
Розмір об’єднаної проби від партії мікророслин або мікробульб картоплі in vitro (у пробірках) становить один відсотків від обсягу партії, але не менше однієї мікророслини або мікробульби.
Середню пробу виділяють з об’єднаної проби в розмірі 10 відсотків від розміру об’єднаної проби.
Відбір виїмок від мінібульб картоплі проводять методом випадкового відбору в поєднанні з методом пошарового відбору та методом відбору з фіксованою пропорцією.
Відбір виїмок від партії мінібульб картоплі здійснюють залежно від обсягу партії, зазначеного в таблиці 20. Розмір однієї виїмки становить 20 мінібульб.
Таблиця 20
Обсяг партії Кількість виїмок
до 20 000 шт. 10 шт.
20 000 шт. і більше, але менше 40 000 шт. 15 шт.
40 000 шт. і більше 15 шт. та додатково по 2 шт. від кожних наступних 20 000 шт.
У разі наявності здійснюють відбір виїмок субстрату, ґрунту, зміток, торфу тощо, відповідно до пункту 27 цього розділу.
Відбір виїмок від продовольчої картоплі, що транспортується або зберігається насипом, проводять методом пошарового відбору за схемою "конверта" згідно з додатком 2 до цих Методів.
Поверхню партії продовольчої картоплі, що:
зберігається насипом у місцях зберігання, умовно ділять на секції площею 100 квадратних метрів;
транспортується насипом, умовно ділять на рівні секції, що становлять орієнтовно 20 тонн.
Відбір виїмок від партії картоплі з транспортного засобу або місця зберігання здійснюють за схемою "конверта" згідно з додатком 2 до цих Методів, з кожної секції в п’яти точках насипу із двох шарів:
верхнього - на поверхні насипу;
нижнього - на глибині близько 30-40 см від поверхні.
Розмір однієї виїмки становить 20 бульб.
Від партії продовольчої картоплі, що транспортується або зберігається насипом, відбирається не менше 10 виїмок.
Від об’єднаної проби, сформованої з виїмок від партії масою до 200 тонн включно, виділяють одну середню пробу, від партії масою понад 200 тонн та від кожних наступних 200 тонн - додатково виділяють ще одну середню пробу.
У разі наявності здійснюють відбір виїмок субстрату, ґрунту, зміток, торфу тощо, відповідно до пункту 27 цього розділу.
Від партії насіннєвої або продовольчої картоплі, що зберігається насипом у місцях зберігання, проводять відбір виїмок субстрату, ґрунту, зміток тощо, з бульб картоплі верхнього шару насипу.
Від партії насіннєвої або продовольчої картоплі, що транспортується або зберігається в упакованому вигляді, проводять відбір виїмок субстрату, ґрунту, зміток тощо, що обсипалися з бульб картоплі, від кожної пакувальної одиниці, визначеної для відбору виїмок.
Від партії продовольчої картоплі, що транспортується насипом, проводять відбір виїмок субстрату, ґрунту, зміток тощо, що обсипалися з бульб картоплі, від кожного транспортного засобу в нижньому шарі бульб або з підлоги транспортного засобу.
При обсязі об’єднаної проби субстрату, ґрунту, зміток тощо менше 100 куб. см (г), а також у разі неможливості їх відбору, в об’єднану пробу додатково включають 200 найбільш забруднених бульб картоплі. Субстрат, ґрунт, змітки тощо, отримані під час очищення бульб картоплі, додають до об’єднаної проби субстрату, ґрунту, зміток тощо, а бульби повертають у партію.
9. Застосування методів огляду, у тому числі відбору зразків, декоративних рослин у горщиках для фітосанітарної експертизи (аналізів).
Під час відбору виїмок від декоративних рослин у горщиках, що транспортуються в упакованому вигляді або без пакування, застосовується випадковий метод і метод відбору з фіксованою пропорцією.
Відбір пакувальних одиниць від партії декоративних рослин у горщиках, що транспортуються в упакованому вигляді, здійснюють із різних місць партії залежно від кількості пакувальних одиниць у партії, зазначеної в таблиці 21. Розмір однієї виїмки становить одну пакувальну одиницю.
Таблиця 21
Кількість пакувальних одиниць у партії Кількість пакувальних одиниць, визначених для відбору виїмок
до 10 шт. 2 шт.
10 шт. і більше, але менше 20 шт. 3 шт.
20 шт. і більше, але менше 50 шт. 5 шт.
від 50 шт. і більше 5 шт. та додатково по 1 шт. від кожних наступних 50 шт.
Відбір виїмок від декоративних рослин у горщиках, що транспортуються без пакування, здійснюють залежно від обсягу партії, зазначеного в таблиці 22. Розмір однієї виїмки становить одна рослина в горщику.
Таблиця 22
Обсяг партії Кількість виїмок
до 50 шт. кожна друга
50 шт. і більше, але менше 300 шт. 50 шт. та додатково по 1 шт. від кожних наступних 5 шт.
300 шт. і більше, але менше 1 000 шт. 50 шт. та додатково по 1 шт. від кожних наступних 20 шт.
1 000 шт. і більше 50 шт. та додатково по 1 шт. від кожних наступних 100 шт.
У разі наявності здійснюють відбір виїмок субстрату, ґрунту, зміток, торфу тощо, відповідно до пункту 27 цього розділу.
10. Застосування методів огляду, у тому числі відбору зразків, зрізаних квітів, гілок і листя, призначених для складання букетів, для фітосанітарної експертизи (аналізів).
Відбір виїмок від партії зрізаних квітів, гілок і листя, призначених для складання букетів, що транспортуються або зберігаються в упакованому вигляді або без пакування, здійснюють випадковим методом і методом відбору з фіксованою пропорцією.
Від партії зрізаних квітів, гілок і листя, призначених для складання букетів, з різних місць однорідної упаковки відбирають пакувальні одиниці.
Відбір виїмок від зрізаних квітів, гілок і листя, призначених для складання букетів, здійснюють залежно від кількості пакувальних одиниць у партії, зазначених у таблиці 23.
У невеликих букетах або партіях до 100 шт. огляду, у тому числі відбору зразків, підлягає кожна одиниця.
Таблиця 23
Кількість пакувальних одиниць у партії Кількість пакувальних одиниць, визначених для виїмки Кількість квітів, що відбирають до виїмки
до 10 шт. 1 шт. 1 шт.
10 шт. і більше, але менше 50 шт. 2 шт. 2 шт.
50 шт. і більше, але менше 100 шт. 4 шт. 4 шт.
100 шт. і більше 4 шт. та додатково по 1 шт. від кожних наступних 100 шт. 4 шт. та додатково по 1 шт.
від кожних наступних 100 шт.
Відбір виїмок від партії зрізаних квітів, гілок і листя, призначених для складання букетів, що транспортуються або зберігаються без пакування, здійснюють залежно від обсягу партії відповідно до таблиці 24. Розмір однієї виїмки становить одну зрізану рослину.
Таблиця 24
Обсяг партії Кількість виїмок
до 50 шт. 100 %
50 шт. і більше, але менше 200 шт. 15 %, але не менше 15 шт.
200 шт. і більше, але менше 1 000 шт. 10 %, але не менше 25 шт.
1 000 шт. і більше, але менше 5 000 шт. 5 %, але не менше 70 шт.
5 000 шт. і більше, але менше 20 000 шт. 2 %, але не менше 150 шт.
20 000 шт. і більше, але менше 100 000 шт. 0,5 %, але не менше 200 шт.
100 000 шт. і більше 500 шт. та додатково по 1 шт. від кожних наступних 500 шт.
11. Застосування методів огляду, у тому числі відбору зразків, зрізаних гілок хвойних, листяних порід дерев і різдвяних дерев для фітосанітарної експертизи (аналізів).
Відбір виїмок від зрізаних гілок хвойних і листяних дерев в упакованому вигляді та різдвяних дерев проводять методом випадкового відбору та методом відбору з фіксованою пропорцією.
Від партії зрізаних гілок хвойних і листяних дерев, упакованих в однорідну упаковку (коробки та інша), з різних місць відбирають кілька пакувальних одиниць. Відбір виїмок зрізаних гілок хвойних і листяних дерев в упакованому вигляді здійснюють залежно від кількості пакувальних одиниць у партії відповідно до таблиці 25. Розмір однієї виїмки становить один пучок зрізаних гілок.
Таблиця 25
Кількість пакувальних одиниць у партії Кількість пакувальних одиниць,
визначених для відбору виїмок
Кількість виїмок
до 10 шт. 1 шт. 1 шт.
10 шт. і більше, але менше 50 шт. 2 шт. 2 шт.
50 шт. і більше, але менше 100 шт. 4 шт. 4 шт.
від 100 шт. і більше 4 шт. та додатково по 1 шт. від кожних наступних 100 шт. 4 шт. та додатково по 1 шт.
від кожних наступних 100 шт.
Відбір виїмок від різдвяних дерев здійснюють залежно від обсягу партії, зазначеного в таблиці 26. Розмір однієї виїмки становить один пучок зрізаних гілок.
Таблиця 26
Обсяг партії Кількість виїмок
до 50 шт. не більше 5 шт.
50 шт. і більше, але менше 200 шт. не більше 10 %
200 шт. і більше, але менше 500 шт. не більше 7 %
500 шт. і більше не більше 5 %
12. Застосування методів огляду, у тому числі відбору зразків, свіжих фруктів, овочів та коренеплодів (крім картоплі) для проведення фітосанітарної експертизи (аналізів).
Відбір виїмок від партії свіжих фруктів, овочів та коренеплодів (крім картоплі), що транспортуються або зберігаються без пакування, проводять пошаровим методом за схемою "конверта" згідно з додатком 2 до цих Методів.
З транспортного засобу, у тому числі контейнера або іншої ємності, які за своєю технічною характеристикою надають можливість їх відкриття зверху, виїмки в розмірі не менше п’яти одиниць кожного виду об’єкта регулювання відбирають у п’яти точках партії за схемою "конверта" згідно з додатком 2 до цих Методів, із двох шарів:
верхнього - на поверхні насипу;
і нижнього - на можливо доступній глибині.
У разі неможливості відбору виїмок за схемою "конверта" відповідно до додатка 2 до цих Методів, відбір виїмок здійснюють за методом випадкового відбору та методом з фіксованою пропорцією.
Від партії фруктів і овочів більшої, ніж п’ять тонн, виїмки з кожних п’яти тонн об’єднують в об’єднану пробу.
У разі наявності здійснюють відбір виїмок субстрату, ґрунту, зміток, торфу тощо відповідно до пункту 27 цього розділу.
Відбір виїмок від свіжих фруктів, овочів і коренеплодів (крім картоплі), що транспортуються або знаходяться в місцях зберігання в упакованому вигляді, проводять методом випадкового відбору в поєднанні з методом пошарового відбору та методом відбору з фіксованою пропорцією.
Відбір пакувальних одиниць, визначених для відбору виїмок від партії свіжих фруктів, овочів і коренеплодів (крім картоплі), що запаковані в однорідну упаковку, здійснюють з доступних місць партії залежно від кількості пакувальних одиниць у партії, зазначеної в таблиці 27.
Таблиця 27
Кількість пакувальних одиниць у партії Кількість пакувальних одиниць, визначених для відбору виїмок
до 20 шт. до 5 шт.
20 шт. і більше, але менше 100 шт. кожна п’ята, але не менше 20 шт.
100 шт. і більше, але менше 500 шт. кожна двадцята, але не менше 20 шт.
500 шт. і більше, але менше 1 000 шт. кожна п’ятдесята
1 000 шт. і більше кожна сота
Розмір однієї виїмки становить:
від двох до чотирьох штук крупних фруктів і овочів (ананаси, грейпфрути, банани, кокосові горіхи, капуста тощо);
від чотирьох до восьми штук середніх фруктів і овочів (яблука, груші, апельсини, лимони, ківі, буряк, морква, помідори, огірки, перець тощо);
від 200 до 300 грамів дрібних фруктів і овочів (алича, томати-чері тощо);
одну пакувальну одиницю вагою до 300 грамів.
У разі наявності здійснюють відбір виїмок субстрату, ґрунту, зміток, торфу тощо, відповідно до пункту 27 цього розділу.
13. Застосування методів огляду, у тому числі відбору зразків, ягід для проведення фітосанітарної експертизи (аналізів).
Відбір виїмок від партії ягід, що транспортуються або зберігаються в упакованому вигляді, проводять методом відбору з фіксованою пропорцією та методом випадкового відбору.
Відбір пакувальних одиниць, визначених для відбору виїмок від партії ягід, що запаковані в однорідну упаковку, здійснюють із різних місць партії залежно від кількості пакувальних одиниць в партії, зазначеної в таблиці 28. Розмір однієї виїмки становить 350 грамів.
Таблиця 28
Кількість пакувальних одиниць у партії Кількість пакувальних одиниць, визначених для відбору виїмок
до 100 шт. 3 шт.
100 шт. і більше 3 шт. та додатково по 1 шт. від кожних наступних 50 шт.
14. Застосування методів огляду, у тому числі відбору зразків, зеленних культур для проведення фітосанітарної експертизи (аналізів).
Відбір виїмок від партії зеленних культур, що транспортуються або зберігаються в упакованому вигляді (крім тих, що в горщиках), проводять методом випадкового відбору та методом відбору з фіксованою пропорцією.
Відбір пакувальних одиниць, визначених для відбору виїмок від партії зеленних культур, що запаковані в однорідну упаковку (коробки, ящики тощо), здійснюють із різних місць партії залежно від кількості пакувальних одиниць у партії, зазначеної в таблиці 29.
Таблиця 29
Кількість пакувальних одиниць в партії Кількість пакувальних одиниць,
визначених для відбору виїмок
Кількість виїмок
до 10 шт. 1 шт. 1 шт.
10 шт. і більше, але менше 50 шт. 2 шт. 2 шт.
50 шт. і більше, але менше 100 шт. 4 шт. 4 шт.
100 шт. і більше 4 шт. та додатково по 1 шт.
від кожних наступних 100 шт.
4 шт. та додатково по 1 шт.
від кожних наступних 100 шт.
З відібраних пакувальних одиниць, визначених для відбору виїмок, здійснюють відбір виїмок у вигляді пучків зеленних культур.
Відбір виїмок від партії зеленних культур, що транспортуються або зберігаються в горщиках, проводять методом випадкового відбору та методом відбору з фіксованою пропорцією.
Відбір пакувальних одиниць, визначених для відбору виїмок від партії зеленних культур в горщиках, що транспортується в упакованому вигляді, здійснюють із різних місць партії залежно від кількості пакувальних одиниць у партії відповідно до таблиці 30. Розмір однієї виїмки становить одна рослина в горщику.
Таблиця 30
Кількість пакувальних одиниць у партії Кількість пакувальних одиниць,
визначених для відбору виїмок
до 10 шт. 2 шт.
10 шт. і більше, але менше 20 шт. 3 шт.
20 шт. і більше, але менше 50 шт. 5 шт.
50 шт. і більше 5 шт. та додатково по 1 шт. від кожних наступних 50 шт.
Відбір виїмок від зеленних культур у горщиках, що транспортується без пакування, здійснюють залежно від обсягу партії, зазначеного в таблиці 31. Розмір однієї виїмки становить одна рослина в горщику.
Таблиця 31
Обсяг партії Кількість виїмок
до 50 шт. кожна друга
50 шт. і більше, але менше 300 шт. 50 шт. та додатково по 1 шт. від кожних наступних 5 шт.
300 шт. і більше, але менше 1 000 шт. 50 шт. та додатково по 1 шт. від кожних наступних 20 шт.
1 000 шт. і більше 50 шт. та додатково по 1 шт. від кожних наступних 100 шт.
У разі наявності здійснюють відбір виїмок субстрату, у тому числі ґрунту, торфу тощо відповідно до пункту 27 цього розділу.
15. Застосування методів огляду, у тому числі відбору зразків, баштанних культур для проведення фітосанітарної експертизи (аналізів).
Відбір виїмок від партії баштанних культур, що транспортуються або зберігаються насипом чи в упакованому вигляді, проводять методом випадкового відбору та методом відбору з фіксованою пропорцією.
Відбір виїмок від баштанних культур, що транспортуються або зберігаються насипом, здійснюють залежно від маси партії, зазначеної в таблиці 32. Розмір однієї виїмки становить не менше трьох штук баштанних культур.
Таблиця 32
Маса партії Розмір об’єднаної проби
до 25 тонн 10 шт.
25 тонн і більше, але менше 50 тонн 20 шт.
50 тонн і більше 25 шт.
Відбір виїмок від партії баштанних культур, що транспортуються або зберігаються в упакованому вигляді, здійснюють залежно від кількості пакувальних одиниць у партії, зазначеної в таблиці 33. Розмір однієї виїмки становить три штуки баштанних культур.
Таблиця 33
Кількість пакувальних одиниць у партії Кількість пакувальних одиниць, визначених для відбору виїмок
до 10 шт. 1 шт.
10 шт. і більше, але менше 20 шт. 2 шт.
20 шт. і більше, але менше 50 шт. 3 шт.
50 шт. і більше, але менше 100 шт. 5 шт.
100 шт. і більше 5 шт. та додатково по 1 шт. від кожних наступних 50 шт.
16. Застосування методів огляду, у тому числі відбору зразків, сушених плодів, сушених овочів, спецій, кави, мате, чаю та сушених рослин для фітосанітарної експертизи (аналізів).
Відбір виїмок від партії сушених плодів, сушених овочів, спецій, кави, мате, чаю, що транспортується або зберігається в упакованому вигляді, проводять випадковим методом у поєднанні з пошаровим методом і методом відбору з фіксованою пропорцією.
Відбір пакувальних одиниць, визначених для відбору виїмок від партії сушених плодів, сушених овочів, спецій, кави, мате, чаю, що запаковані в однорідну тару (біг-беги, мішки, коробки, ящики тощо), здійснюється з різних місць партії залежно від кількості пакувальних одиниць в партії відповідно до таблиці 34.

................
Перейти до повного тексту