1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


ФОНД ДЕРЖАВНОГО МАЙНА УКРАЇНИ
Н А К А З
N 579 від 22.09.94
м.Київ

Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
12 жовтня 1994 р.
за N 244/454
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Фонду майна N 216/40/30/63 від 27.02.95 )
Про затвердження Положення про порядок визначення потенційної прибутковості майна підприємств торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування, що приватизуються шляхом викупу
З метою забезпечення виконання завдань Державної програми приватизації на 1994 рік, постанови Верховної Ради України від 29 липня 1994 р. "Про вдосконалення механізму приватизації в Україні і посилення контролю за її проведенням"
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про порядок визначення потенційної прибутковості майна підприємств торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування, що приватизуються шляхом викупу, що додається.
2. Регіональним відділенням і представництвам Фонду державного майна України забезпечити застосування цього Положення з метою збільшення вартості державного майна підприємств торгівлі, громадського харчування і побутового обслуговування, що відносяться до об'єктів малої приватизації та підлягають продажу шляхом викупу. Запропонувати органам приватизації, які не ввійшли в єдину систему органів приватизації, керуватись цим Положенням при приватизації майна підприємств, що знаходяться у власності адміністративно-територіальних одиниць.
3. Відповідальними за виконання цього наказу призначити керівників регіональних відділень і представництв Фонду державного майна України.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на в.о. заступника Голови Фонду державного майна України Бондаря О.М.
Голова фонду Ю.Єхануров
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказом Фонду державного
майна України
від 22.09.1994 р. N 579
ПОЛОЖЕННЯ
про порядок визначення потенційної прибутковості майна підприємств торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування, що приватизуються шляхом викупу
I. Загальні положення
1.1. Це Положення розроблено у відповідності з статтями 5,20 Закону України "Про приватизацію майна державних підприємств", статтями 2,9 Закону України "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)", п.п.II, 44 Методики оцінки вартості об'єктів приватизації, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України N 717 від 8.09.1993 р., з метою наближення до рівня ринкових цін вартості державного майна об'єктів малої приватизації, які знаходяться в орендованих приміщеннях.
1.2. Положення встановлює порядок визначення потенційної прибутковості підприємств торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування, що приватизуються шляхом викупу.
1.3. Це Положення залишає за комісією оцінці майна право застосовувати щодо об'єкта експертну оцінку для визначення вартості основних засобів.
II. Порядок розрахунку
2.1. Потенційна прибутковість враховує такі фактори, як зміна соціально-економічних умов в Україні і регіонах у порівнянні з 1990 роком, що приймається за базовий; галузь господарства, до якої належить об'єкт; спеціалізація об'єкта в межах галузі тощо.
2.2. Розрахунок потенційної прибутковості об'єкта приватизації здійснюється за формулою:
Пна = Фп х Об х Іg, де:
Пна - потенційна прибутковість об'єкта приватизації,
тис.крб.;
Фп - коефіцієнт фондорентабельності об'єктів галузі
в середньому в Україні у базовому 1990 році в
залежності від їх спеціалізації;
Об - балансова вартість державних основних засобів
об'єкта приватизації на момент приватизації;
Іg - корегуючий індекс зміни купівельної спроможності
населення, що визначається як співвідношення
середньорічних рівнів грошових доходів на душу
населення в регіоні у 1993 та 1990 роках з
урахуванням його питомої ваги, що витрачається на
товари та побутові послуги.
2.3. Коефіцієнт Фп і корегуючий індекс Ig розраховані на підставі офіційних джерел Міністерства статистики України. Коефіцієнт фондорентабельності (Фп) визначений як співвідношення балансового прибутку і первісної вартості основних засобів об'єктів торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування в середньому в Україні в базовому 1990 році. Його розмір диференційований в залежності від спеціалізації підприємств:
А. Для об'єктів продовольчої торгівлі (крім вузькоспеціалізованих згідно з п.2.3.Б) та громадського харчування він встановлюється 0,10.
Б. Для вузькоспеціалізованих об'єктів продовольчої торгівлі (продаж хліба і хлібобулочних виробів, молока і молочних продуктів, м'яса і м'ясопродуктів, овочів) він становить 0,03.
В. Для об'єктів непродовольчої торгівлі він дорівнює 0,15.
Г. Для об'єктів приватизації, що належать до побутового обслуговування він становить 0.03.
2.4. Корегуючий індекс зміни купівельної спроможності населення Іg, розрахований в середньому для регіонів України міститься, в додатку N 1. З метою врахування внутрішніх регіональних особливостей регіональні відділення Фонду державного майна України за пропозицією виконавчих комітетів місцевих Рад народних депутатів можуть диференціювати його розмір в залежності від місця населеного пункту у системі розселення регіону. При цьому розмір Іg не повинен бути нижчим або більшим від середнього на 25%.

................
Перейти до повного тексту