1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
27.01.2025 м. Київ № 333
Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
12 лютого 2025 р. за № 211/43617
Про затвердження Вимог до оливкових олій та встановлення правил щодо перевірки відповідності маркетингових стандартів та методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань) характеристик оливкових олій
Відповідно до пункту 6 частини першої статті 7 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", пунктів 1213 - 1225 Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106, пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124,
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Вимоги до оливкових олій та встановлення правил щодо перевірки відповідності маркетингових стандартів та методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань) характеристик оливкових олій, що додаються.
2. Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів і продовольчої безпеки забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Установити, що оливкові олії, що не відповідають положенням Вимог до оливкових олій та встановлення правил щодо перевірки відповідності маркетингових стандартів та методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань) характеристик оливкових олій, затверджених цим наказом, можуть вводитися в обіг протягом трьох років з дня набрання чинності цим наказом та перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення мінімального строку придатності.
4. Цей наказ набирає чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра згідно з розподілом обов'язків.
 

Міністр

Віталій КОВАЛЬ

ПОГОДЖЕНО:

 

Голова Державної служби України
з питань безпечності харчових
продуктів та захисту споживачів

Сергій ТКАЧУК

Перший віце-прем'єр-міністр України -
Міністр економіки України

Юлія СВИРИДЕНКО

Міністр охорони здоров'я України

Віктор ЛЯШКО
 
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України
27 січня 2025 року № 333
Вимоги до оливкових олій
та встановлення правил щодо перевірки відповідності маркетингових стандартів та методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань) характеристик оливкових олій
I. Загальні положення
1. Ці Вимоги встановлюють окремі характеристики оливкових олій, вимоги під час їх продажу кінцевому споживачу у натуральному вигляді або у вигляді сумішей або у складі харчових продуктів, правила маркування оливкових олій, правила щодо перевірки відповідності вимогам до оливкових олій, обов'язки операторів ринку оливкових олій, правила щодо методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань) для визначення характеристик оливкових олій, співробітництва та взаємодопомоги між компетентними органами стосовно перевірок відповідності та пакування.
2. Дія цих Вимог поширюється на такі категорії оливкових олій:
1) оливкова олія екстра-вірджин, що відповідає характеристикам олії оливкової, зазначеної у підпункті 4 пункту 3 цього розділу;
2) оливкова олія вірджин, що відповідає характеристикам олії оливкової, зазначеної у підпункті 3 пункту 3 цього розділу;
3) лампова оливкова олія, що відповідає характеристикам олії оливкової, зазначеної у підпункті 1 пункту 3 цього розділу;
4) рафінована оливкова олія, що відповідає характеристикам олії оливкової, зазначеної у підпункті 8 пункту 3 цього розділу;
5) оливкова олія з рафінованих оливкових олій та оливкових олій першого віджиму, що відповідає характеристикам олії оливкової, зазначеної у підпункті 6 пункту 3 цього розділу;
6) сира оливкова олія з макухи, що відповідає характеристикам олії оливкової, зазначеної у підпункті 11 пункту 3 цього розділу;
7) рафінована оливкова олія з макухи, що відповідає характеристикам олії оливкової, зазначеної у підпункті 9 пункту 3 цього розділу;
8) оливкова олія з макухи, що відповідає характеристикам олії оливкової, зазначеної у підпункті 5 пункту 3 цього розділу.
3. У цих Вимогах терміни вживаються в таких значеннях:
1) лампова оливкова олія - оливкова олія першого віджиму, максимальна вільна кислотність якої у перерахунку на олеїнову кислоту перевищує 2 г на 100 г, та інші характеристики якої відповідають цій категорії згідно з додатком 1 до цих Вимог;
2) маркетингові стандарти для оливкових олій - окремі характеристики оливкових олій, на які поширюються ці Вимоги, та вимоги до маркування оливкових олій під час їх продажу кінцевому споживачу в натуральному вигляді або у складі харчових продуктів;
3) оливкова олія вірджин - оливкова олія першого віджиму, максимальна вільна кислотність якої у перерахунку на олеїнову кислоту не перевищує 2 г на 100 г, та інші характеристики якої відповідають цій категорії згідно з додатком 1 до цих Вимог;
4) оливкова олія екстра-вірджин - оливкова олія першого віджиму, максимальна вільна кислотність якої у перерахунку на олеїнову кислоту не перевищує 0,8 г на 100 г, та інші характеристики якої відповідають цій категорії згідно з додатком 1 до цих Вимог;
5) оливкова олія з макухи - оливкова олія, отримана змішуванням рафінованої оливкової олії з макухи та оливкової олії екстра-вірджин або оливкової олії вірджин, максимальна вільна кислотність якої у перерахунку на олеїнову кислоту не перевищує 1 г на 100 г, та інші характеристики якої відповідають цій категорії згідно з додатком 1 до цих Вимог;
6) оливкова олія з рафінованих оливкових олій та оливкових олій першого віджиму - оливкова олія, отримана змішуванням рафінованої оливкової олії та оливкової олії екстра-вірджин або оливкової олії вірджин, максимальна вільна кислотність якої у перерахунку на олеїнову кислоту не перевищує 1 г на 100 г, та інші характеристики якої відповідають цій категорії згідно з додатком 1 до цих Вимог;
7) партія - сукупність упаковок оливкової олії, виробленої, виготовленої та упакованої за таких обставин, що оливкова олія, яка міститься в кожній упаковці, вважається однорідною за всіма характеристиками;
8) рафінована оливкова олія - оливкова олія, отримана рафінуванням оливкової олії екстра-вірджин або оливкової олії вірджин або лампової оливкової олії, максимальна вільна кислотність якої у перерахунку на олеїнову кислоту не перевищує 0,3 г на 100 г, та інші характеристики якої відповідають цій категорії згідно з додатком 1 до цих Вимог;
9) рафінована оливкова олія з макухи - оливкова олія, отримана рафінуванням сирої оливкової олії з макухи, максимальна вільна кислотність якої у перерахунку на олеїнову кислоту не перевищує 0,3 г на 100 г, та інші характеристики якої відповідають цій категорії згідно з додатком 1 до цих Вимог;
10) репрезентативний зразок - зразок, у якому зберігаються характеристики партії, з якої він отриманий шляхом простої випадкової вибірки, де кожен зі складових партії має однакову ймовірність бути включеним у зразок;
11) сира оливкова олія з макухи - оливкова олія, отримана обробленням макухи плодів оливи розчинниками чи за допомогою фізичних засобів, або олія, яка відповідає ламповій оливковій олії, крім певних визначених характеристик, за винятком олії, отриманої шляхом повторного етерифікування та сумішей з іншими категоріями олій, та інші характеристики якої відповідають цій категорії згідно з додатком 1 до цих Вимог;
12) точковий зразок - певна кількість матеріалу, довільно відібраного з одного місця партії або частини партії;
13) упаковка - ємність, яка безпосередньо контактує з оливковою олією.
4. Інші терміни вживаються у значеннях, наведених у Законах України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів", "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин", "Про правову охорону географічних зазначень", "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг".
5. У цих Вимогах під терміном "оливкова олія" / "оливкові олії" маються на увазі одна з олій або всі разом олії, визначені у підпунктах 1, 3 - 6, 8, 9, 11 пункту 3 цього розділу.
6. Лише оливкові олії, зазначені в підпунктах 3 - 6 пункту 3 цього розділу, можуть реалізовуватися підприємствами роздрібної торгівлі.
7. Лише оливкові олії, зазначені у підпунктах 1, 3, 4 пункту 3 цього розділу, є оливковими оліями першого віджиму.
Такі оливкові олії отримуються з плодів оливкового дерева лише за допомогою механічних або інших фізичних засобів за умов, які не призводять до змін олій, щодо яких не застосовуються жодні методи оброблення, крім промивання, декантування, центрифугування або фільтрування, та не включають олії, отримані з використанням розчинників або допоміжних речовин з хімічною або біохімічною дією, або за допомогою процесу повторного етерифікування, а також будь-які суміші з оліями інших категорій.
8. Характеристики оливкових олій, наведені у додатку 1 до цих Вимог, визначаються відповідно до методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань), що наведені у додатку 2 до цих Вимог.
9. До складу сумішей оливкової олії та інших рослинних олій або до складу інших харчових продуктів може входити лише оливкова олія, зазначена у підпунктах 3 - 6 пункту 3 цього розділу.
10. Не допускається заборона реалізації на території України сумішей інших рослинних олій з оливковими оліями, зазначеними у підпунктах 3 - 6 пункту 3 цього розділу, виготовлених в інших країнах, та заборона виробництва таких сумішей на території України для їх експорту.
11. Оливкові олії, зазначені у підпунктах 3 - 6 пункту 3 цього розділу, повинні постачатися кінцевому споживачу в ємності місткістю не більше п'яти літрів. Така ємність повинна бути обладнана системою відкривання, яка більше не може бути запечатана після першого відкриття, і повинна бути маркована відповідно до цих Вимог.
У разі призначення таких олій для споживання у закладах охорони здоров'я, закладах громадського харчування компетентний орган може встановити максимальний об'єм ємності, що перевищує п'ять літрів.
12. Оливкові олії, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України, повинні відповідати цим Вимогам.
13. Оливкові олії, що експортуються з України, повинні відповідати цим Вимогам, за винятком випадків, коли такі вимоги до оливкових олій встановлені країною, до якої експортується оливкова олія, або такі вимоги до оливкових олій встановлені у відповідних угодах.
14. Потужність, на якій оператор ринку планує здійснювати пакування оливкових олій, потребує державної реєстрації відповідно до законодавства та присвоєння особистого реєстраційного номера.
II. Маркування оливкових олій та їх сумішей
1. Обов'язкова інформація, що надається на маркуванні
1. Терміни для оливкових олій, визначені у підпунктах 3 - 6 пункту 3 розділу I цих Вимог, є їх офіційними назвами, використання яких можливо лише за умови виконання відповідних положень цих Вимог.
2. Відомості, визначені у пунктах 1, 6 цієї глави, повинні бути зазначені повністю, однорідним текстом та згруповані в межах поля видимості на одній або на декількох етикетках, прикріплених до однієї ємності або нанесені безпосередньо на одну ємність.
3. Етикетка оливкових олій, зазначених у підпунктах 3 - 6 пункту 3 розділу I цих Вимог, повинна містити їх офіційну назву, а також таку інформацію в залежності від категорії:
1) для оливкової олії екстра-вірджин - напис "оливкова олія вищої категорії, отримана безпосередньо з оливок виключно механічним способом";
2) для оливкової олії вірджин - напис "оливкова олія, отримана безпосередньо з оливок виключно механічним способом";
3) для оливкової олії з рафінованих оливкових олій та оливкових олій вірджин - напис "олія, що складається виключно з оливкової олії, що пройшла рафінацію, та олії, отриманої безпосередньо з оливок";
4) для оливкової олії з макухи - один з наступних написів:
"олія, що складається виключно з олії, отриманої обробкою продукту, отриманого після екстракції оливкової олії, та олії, отриманої безпосередньо з оливок"; або
"олія, що складається виключно з олії, отриманої переробкою оливкової макухи, та олії, отриманої безпосередньо з оливок".
4. Написи на етикетці, зазначені у пункті 3 цієї глави, повинні бути чіткими та такими, що не змиваються.
5. Інформація про те, що оливкові олії, зазначені у підпунктах 3 - 6 пункту 3 розділу I цих Вимог, повинні зберігатися у захищеному від світла та тепла місці, повинна міститися безпосередньо на їхніх контейнерах або на етикетках, прикріплених до них.
6. На етикетці оливкових олій, зазначених у підпунктах 3, 4 пункту 3 розділу I цих Вимог, необхідно зазначати місце їх походження.
7. На етикетці оливкових олій, зазначених у підпунктах 5, 6 пункту 3 розділу I цих Вимог, зазначати місце їх походження не потрібно.
8. Зазначення місця походження включає:
1) для оливкової олії, що походить із країни, яка є членом Європейського Союзу або третьої країни, та місце походження якої відповідає вимогам пунктів 11, 12 цієї глави - посилання на державу-члена Європейського Союзу або Європейський Союз або третю країну;
2) для суміші оливкових олій, що походять із кількох країн, та місце походження якої відповідає вимогам пунктів 11, 12 цієї глави, одне з наведених нижче зазначень залежно від обставин:
"суміш оливкових олій походженням з Європейського Союзу" або посилання на Європейський Союз;
"суміш оливкових олій походженням з країни, яка не є членом Європейського Союзу" або посилання на походження за межами Європейського Союзу;
"суміш оливкових олій походженням з країни, яка є членом Європейського Союзу, та з країни, яка не є членом Європейського Союзу" або посилання на походження з Європейського Союзу та за його межами; або
географічне зазначення або назву місця походження товару згідно з положеннями специфікації відповідного товару та реєстром географічних зазначень держави реєстрації географічного зазначення.
9. Торговельні марки або комерційні найменування можуть наводитися на етикетці оливкових олій у тому вигляді, в якому їм надана правова охорона в Україні відповідно до законодавства.
Найменування торговельної марки, комерційне (фірмове) найменування, найменування оператора ринку не вважається зазначенням місця походження оливкової олії.
10. У випадку імпорту оливкової олії із третьої країни зазначення місця походження зазначається відповідно до вимог законодавства України.
11. Зазначення місця походження країни, яка є членом Європейського Союзу, має відповідати географічному регіону, в якому були зібрані оливки та в якому знаходиться екстракційний завод, на якому з цих оливок екстрагувалася олія.
12. Якщо оливки були зібрані не в тій країні, в якій знаходиться екстракційний завод, на якому було вироблено олію з таких оливок, зазначення місця походження має містити такий напис: "оливкова олія вірджин, вироблена в [держава-член Європейського Союзу або Європейський Союз або третя країна] з оливок, зібраних в [держава-член Європейського Союзу або Європейський Союз або третя країна]" або "оливкова олія екстра-вірджин, вироблена в [держава-член Європейського Союзу або Європейський Союз або третя країна] з оливок, зібраних в [держава-член Європейського Союзу або Європейський Союз або третя країна]".
13. Для олій, зазначених у підпунктах 3 - 6 пункту 3 розділу I цих Вимог, етикетка повинна містити особистий реєстраційний номер потужності з пакування.
2. Інформація, що надається на маркуванні в добровільному порядку
1. На етикетці оливкових олій, зазначених у підпунктах 3 - 6 пункту 3 розділу I цих Вимог, може додатково зазначатися:
1) позначення "перший холодний віджим" - лише для олій, зазначених у підпунктах 3, 4 пункту 3 розділу I цих Вимог, отриманих при температурі нижче 27° C першим механічним пресуванням оливкової пасти з використанням гідравлічних пресів відповідно до традиційної системи екстрагування;
2) позначення "холодне екстрагування" - лише для олій, зазначених у підпунктах 3, 4 пункту 3 розділу I цих Вимог, отриманих при температурі нижче 27° C перколяцією або центрифугуванням оливкової пасти;

................
Перейти до повного тексту