- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Міністерства охорони
здоров’я України
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
23 січня 2024 р.
за № 121/41466
ВИМОГИ
до харчових ензимів
I. Загальні положення
1. Ці Вимоги визначають загальні умови використання харчових ензимів у харчових продуктах, та вимоги до їх маркування операторами ринку харчових продуктів (далі - оператор ринку).
2. Ці Вимоги не поширюються на:
1) харчові ензими, що використовуються у виробництві харчових добавок та допоміжних матеріалів для переробки;
2) чисті культури мікроорганізмів, які традиційно використовуються у виробництві харчових продуктів, та які можуть випадково виробляти харчові ензими, але які спеціально не використовуються для їх виробництва.
II. Терміни та визначення
1. У цих Вимогах термін "препарат харчового ензиму" вживається у такому значенні - це препарат, що складається з одного або декількох харчових ензимів, до складу якого входять такі речовини, як харчові добавки та/або інші харчові інгредієнти, з метою створення умов для його зберігання, обігу, стандартизації, розбавлення або розчинення.
III. Загальні умови використання харчових ензимів
1. Харчові ензими, які дозволені до використання відповідно до вимог частини першої
статті 31-1 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", можуть бути в обігу та використовуватись в харчових продуктах за умови їх відповідності цим Вимогам та вимогам, що встановлені при їх державній реєстрації та/або реєстрації в Європейському Союзі.
2. Харчові ензими можуть використовуватись у харчових продуктах, за таких умов:
1) харчовий ензим відповідно до наявних наукових даних не спричиняє шкідливого впливу на здоров’я людини у випадку застосування у кількостях, дозволених до застосування;
2) існує технологічна потреба обґрунтована оператором ринку;
3) використання харчового ензиму не вводить в оману споживача у тому числі щодо категорій свіжості та якості використаних інгредієнтів, натуральності продукту або виробничого процесу, або поживних властивостей харчового продукту.
( Підпункт 3 пункту 2 розділу III в редакції Наказу Міністерства охорони здоров'я
№ 133 від 26.01.2024 )
IV. Маркування харчових ензимів
1. Маркування харчових ензимів та препаратів харчових ензимів, не призначених для реалізації кінцевому споживачу, що продаються окремо або у сумішах один з одним та/або з іншими інгредієнтами, повинно відповідати вимогам частини восьмої
статті 5, частини третьої
статті 8 Закону України "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів" та цим Вимогам.
2. Маркування харчових ензимів та препаратів харчових ензимів, не призначених для реалізації кінцевому споживачу, що продаються окремо або в суміші один з одним та/або з іншими інгредієнтами, повинно містити на упаковках або контейнерах таку інформацію:
................Перейти до повного тексту