1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ
НАКАЗ
08.01.2024 № 45
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
23 січня 2024 р.
за № 119/41464
Про затвердження Вимог до харчових ароматизаторів, Вимог до харчових добавок та Вимог до харчових ензимів
( Заголовок із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 133 від 26.01.2024 ) ( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 133 від 26.01.2024 )
Відповідно до частини другої статті 6 та частини першої статті 15 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", підпункту 14 пункту 4, пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90), Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, ратифікованої Законом України від 16 вересня 2014 року № 1678-VII "Про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони", пунктів 236, 237, 239, 241-243 плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106, з метою встановлення вимог до харчових ароматизаторів, харчових добавок та харчових ензимів, НАКАЗУЮ:
( Преамбула із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 133 від 26.01.2024 )
1. Затвердити такі, що додаються:
1) Вимоги до харчових ароматизаторів;
2) Вимоги до харчових добавок;
3) Вимоги до харчових ензимів.
2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства охорони здоров’я України від 23 липня 2012 року № 222 "Про затвердження Санітарних правил і норм по застосуванню харчових добавок", зареєстрований у Міністерстві юстиції України 16 грудня 1996 року за № 715/1740.
( Пункт 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 133 від 26.01.2024 )
3. Департаменту громадського здоров’я (Олексію Даниленку) забезпечити:
1) подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;
2) оприлюднення цього наказу на офіційному вебсайті Міністерства охорони здоров’я України після його державної реєстрації Міністерством юстиції України.
4. Установити, що харчові продукти, які відповідали вимогам законодавства щодо надання споживачам інформації про харчові продукти та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, що діяли до набрання чинності цим наказом, але не відповідають вимогам цього наказу, можуть ввозитися на митну територію України, вироблятися та/або вводитися в обіг протягом трьох років після набрання чинності цим наказом. Такі харчові продукти можуть перебувати в обігу до настання мінімального терміну придатності або дати "вжити до".
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра охорони здоров’я України - головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна.
6. Цей наказ набирає чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування.

Міністр

В. Ляшко

ПОГОДЖЕНО:

Т.в.о. Голови Державної служби України
з питань безпечності харчових продуктів
та захисту споживачів

Міністр аграрної політики та продовольства України

Уповноважений Верховної Ради України
з прав людини





С. Ткачук

М. Сольський


Д. Лубінець
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
охорони здоров’я України
08 січня 2024 року № 45
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
23 січня 2024 р.
за № 119/41464
ВИМОГИ
до харчових ароматизаторів
I. Загальні положення
1. Ці Вимоги визначають загальні умови використання харчових ароматизаторів та харчових інгредієнтів із ароматичними властивостями у та/або на харчових продуктах, та вимоги до їх маркування операторами ринку харчових продуктів.
( Абзац перший пункту 1 розділу I із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 133 від 26.01.2024 )
Харчові ароматизатори та вихідні матеріали, дозволені до використання відповідно до вимог частини першої статті 31-1 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", можуть бути в обігу та використовуватись в харчових продуктах за умови їх відповідності цим Вимогам та вимогам, встановленим при їх державній реєстрації та/або реєстрації в Європейському Союзі.
2. Ці Вимоги застосовуються до:
1) харчових ароматизаторів, які використовуються чи будуть використовуватися в та/або на харчових продуктах;
2) харчових інгредієнтів із ароматичними властивостями;
3) харчових продуктів, які містять харчові ароматизатори та/або харчові інгредієнти з ароматичними властивостями;
4) вихідного матеріалу для харчових ароматизаторів та/або вихідного матеріалу для харчових інгредієнтів з ароматичними властивостями.
3. Ці Вимоги не поширюються на:
1) речовини, які мають виключно солодкий, гіркий чи солоний присмак;
2) неперероблені (сирі) харчові продукти;
3) однокомпонентні харчові продукти та суміші: свіжі, сухі, заморожені спеції та/або трави, суміші чаїв та суміші для настойок, що не використовувалися як харчові інгредієнти з ароматичними властивостями.
( Підпункт 3 пункту 3 розділу I із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 133 від 26.01.2024 )
4. У цих Вимогах терміни вживаються в такому значенні:
1) ароматична речовина - хімічна речовина, що має ароматичні властивості;
2) ароматичний препарат - продукт, інший ніж ароматична речовина, отриманий з:
харчового продукту, до якого був застосований відповідний фізичний процес, ферментативний або мікробіологічний процес переробки, до або після процесу переробки шляхом одного або декількох традиційних процесів приготування харчових продуктів, наведених в додатку 1 до цих Вимог;
та/або матеріалу рослинного, тваринного чи мікробіологічного походження, що не є харчовим продуктом, до якого був застосований відповідний фізичний процес, ферментативний або мікробіологічний процес переробки, до або після процесу переробки шляхом одного або декількох традиційних процесів приготування харчових продуктів, наведених в додатку 1 до цих Вимог;
3) вихідний матеріал - матеріал рослинного, тваринного, мікробіологічного чи мінерального походження, з якого виготовляють ароматизатори або харчові інгредієнти із ароматичними властивостями та може бути:
харчовим продуктом;
або вихідним матеріалом, іншим ніж харчовий продукт;
( Підпункт 3 пункту 4 розділу I в редакції Наказу Міністерства охорони здоров'я № 133 від 26.01.2024 )
4) відповідний фізичний процес - фізичний процес, який навмисно не змінює хімічну природу компонентів харчового ароматизатора без шкоди традиційним процесам приготування харчових продуктів, наведеним в додатку 1 до цих Вимог, і не включає, зокрема, використання синглетного кисню, озону, неорганічних каталізаторів, металевих каталізаторів, металоорганічних реагентів та/або ультрафіолетового випромінювання;
( Підпункт 4 пункту 4 розділу I в редакції Наказу Міністерства охорони здоров'я № 133 від 26.01.2024 )
5) інший харчовий ароматизатор - означає харчовий ароматизатор, який додано або який призначено для додавання до харчових продуктів, з метою надання аромату та/або смаку та які не підпадають під визначення ароматична речовина, натуральна ароматична речовина, харчовий ароматичний препарат, харчовий ароматизатор, який пройшов процес термічної обробки, харчовий ароматизатор із запахом диму, попередник аромату;
( Підпункт 5 пункту 4 розділу I в редакції Наказу Міністерства охорони здоров'я № 133 від 26.01.2024 )
6) натуральна ароматична речовина - ароматична речовина, яка отримана внаслідок відповідних фізичних, ферментативних чи мікробіологічних процесів переробки матеріалу рослинного, тваринного чи мікробіологічного походження, до або після процесу переробки для споживання людиною шляхом одного або декількох традиційних процесів приготування харчових продуктів, наведених в додатку 1 до цих Вимог. Натуральні ароматичні речовини відповідають речовинам, що природнім чином присутні або були виявлені в природі;
( Підпункт 6 пункту 4 розділу I в редакції Наказу Міністерства охорони здоров'я № 133 від 26.01.2024 )
7) попередник аромату - інгредієнт, який не завжди має смакові властивості, але який навмисно додано до харчового продукту, єдиною метою якого є виготовлення аромату шляхом розпаду або вступу в реакцію з іншими компонентами під час процесу обробки харчових продуктів, який можна отримати з:
харчового продукту;
та/або вихідного матеріалу, іншого ніж харчовий продукт;
( Підпункт 7 пункту 4 розділу I в редакції Наказу Міністерства охорони здоров'я № 133 від 26.01.2024 )
8) харчовий ароматизатор із запахом диму (ароматизатор коптильний) - продукт, отриманий шляхом фракціонування (дроблення) і очищення конденсованого диму, при цьому утворюючи первинні конденсати диму, первинні смоляні фракції та/або похідні харчові ароматизатори із запахом диму;
( Підпункт 8 пункту 4 розділу I в редакції Наказу Міністерства охорони здоров'я № 133 від 26.01.2024 )
9) харчовий ароматизатор, до якого був застосований процес термічної обробки - продукт, отриманий шляхом термічної обробки із суміші інгредієнтів, які не обов’язково містять ароматичні властивості, і принаймні один з них містить азот, а інший є редукуючим цукром. Інгредієнтами для виготовлення харчових ароматизаторів, які пройшли процес термічної обробки можуть бути харчові продукти та/або вихідний матеріал, що не є харчовим продуктом;
( Підпункт 9 пункту 4 розділу I в редакції Наказу Міністерства охорони здоров'я № 133 від 26.01.2024 )
10) харчові інгредієнти з ароматичними властивостями - харчові інгредієнти, інші ніж харчові ароматизатори, які можуть додаватися до харчового продукту з основною метою - надати чи змінити аромат такого харчового продукту, і які значною мірою впливають на присутність в харчових продуктах певних небажаних речовин, які з’являються природним шляхом.
Інші терміни вживаються у значеннях, наведених у Законах України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів" інших нормативно-правових актах у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.
5. Харчові ароматизатори можуть містити харчові добавки та/або інші харчові інгредієнти, включені для технологічних цілей.
II. Загальні умови для використання харчових ароматизаторів
1. Харчові ароматизатори та харчові інгредієнти з ароматичними властивостями можуть використовуватись у харчових продуктах, якщо:
1) вони за наявними науковими даними не спричиняють шкідливого впливу на здоров’я людини;
2) їх використання не вводить в оману споживача.
2. За умови відповідності пункту 1 цього розділу, державній реєстрації не підлягають такі харчові ароматизатори та харчові інгредієнти з ароматичними властивостями:
1) харчові ароматичні препарати;
2) харчові ароматизатори, до яких був застосований процес термічної обробки.
Харчові ароматизатори, до яких був застосований процес термічної обробки повинні відповідати умовам виробництва та максимально допустимим рівням окремих речовин для таких ароматизаторів, наведеним у розділах І, ІІдодатка 2 до цих Вимог;
( Абзац четвертий пункту 2 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 133 від 26.01.2024 )
3) попередники аромату;
4) харчові інгредієнти з ароматичними властивостями.
Оцінка ризику харчових ароматизаторів або харчових інгредієнтів з ароматичними властивостями, наведених у підпунктах 1-4 цього пункту, проводиться у разі наявності підстав вважати їх небезпечними.
3. Забороняється додавати до харчових продуктів речовини, перелік яких наведено у розділі I переліку речовин, які заборонено додавати до харчових продуктів та максимально допустимих рівнів окремих речовин у багатокомпонентних харчових продуктах, наведеного у додатку 3 до цих Вимог.
4. Максимально допустимі рівні окремих речовин, які природньо містяться в харчових ароматизаторах і харчових інгредієнтах з ароматичними властивостями, у багатокомпонентних харчових продуктах, до яких додано харчові ароматизатори та/або харчові інгредієнти з ароматичними властивостями, наведено у розділі II переліку речовин, які заборонено додавати до харчових продуктів та максимально допустимих рівнів окремих речовин у багатокомпонентних харчових продуктах, наведеного у додатку 3 до цих Вимог.
( Абзац перший пункту 4 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 133 від 26.01.2024 )
Для висушених та/або концентрованих харчових продуктів, які потрібно відновити, максимально допустимі рівні окремих речовин, які природньо містяться в харчових ароматизаторах і харчових інгредієнтах з ароматичними властивостями, застосовуються до харчових продуктів, відновлених відповідно до інструкції виробника, враховуючи мінімальний коефіцієнт їх розведення.
( Абзац другий пункту 4 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 133 від 26.01.2024 )
5. Для виробництва харчових ароматизаторів та харчових інгредієнтів з ароматичними властивостями забороняється використовувати вихідні матеріали, перелік яких наведено у розділі I переліку вихідних матеріалів та обмежень щодо їх використання для виробництва харчових ароматизаторів та харчових інгредієнтів з ароматичними властивостями, наведеного у додатку 4 до цих Вимог.
6. Використання харчових ароматизаторів та/або харчових інгредієнтів з ароматичними властивостями, що виготовлені з окремих вихідних матеріалів, дозволяється за умов, наведених у розділі II переліку вихідних матеріалів та обмежень щодо їх використання для виробництва харчових ароматизаторів та харчових інгредієнтів з ароматичними властивостями, наведеного у додатку 4 до цих Вимог.
III. Маркування харчових ароматизаторів
1. Маркування харчових ароматизаторів, не призначених для реалізації кінцевому споживачу повинно відповідати вимогам частини восьмої статті 5, частини третьої статті 8 Закону України "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів" та містити інформацію наведену в пунктах 2 та 4 цього розділу.

................
Перейти до повного тексту