1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Лист


ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ЛИСТ
20.09.2007 № 29/1-10.2/5628-ЕП
Начальникам регіональних
митниць, митниць
Про доповнення до листів від 15.03.06 № 29/1-10.2/1725-ЕП ( v1725342-06 ) та від 05.05.06 № 29/1-10.2/3192-ЕП ( v3192342-06 ) щодо методичних рекомендацій по відбору проб i зразків для лабораторних досліджень
Відповідно до пункту 2 Порядку взяття (надання) проб i зразків товарів, проведення досліджень (аналізу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.12.02 № 1862, наказу Державної митної служби України від 05.08.04 № 576 "Про затвердження Порядку взаємодії митних органів з Центральним митним управлінням лабораторних досліджень та експертної роботи при проведенні митного контролю та митного оформлення товарів i транспортних засобів" (у редакції наказу Державної митної служби України від 02.03.07 № 175 ), та з метою належного забезпечення процедури взяття (надання) проб i зразків товарів для проведення їх дослідження, дотримання вимог ДСТУ, ГОСТ, міжнародних стандартів надаємо для використання в роботі "Збірник методичних рекомендації щодо відбору проб i зразків товарів для лабораторного дослідження та митної експертизи", який включає методичні рекомендації, відпрацьовані Управлінням з початку 2007 року.
Начальник Управління I.П. Рамусь
Додаток
ЗБІРНИК МЕТОДИЧНИХ РЕКОМЕНДАЦІЙ
щодо відбору проб і зразків товарів для лабораторного дослідження та митної експертизи
1. Загальні положення
1.1 Вступ, сфера застосування
1.1.1 Ці методичні рекомендації встановлюють порядок та методи відбору проб та зразків окремих груп товарів, які надаються для митного оформлення.
Ці рекомендації призначені для посадових осіб митних органів, які здійснюють відбір проб і зразків та надають їх для проведення досліджень до експертних підрозділів Центрального митного управління лабораторних досліджень та експертної роботи.
1.1.2 Основною метою дослідження проб і зразків товарів є ідентифікація товару та встановлення відповідності визначених показників (параметрів) тим, що заявлені в документації для митного оформлення товару.
1.2 Нормативні посилання
В цьому збірнику є посилання на такі законодавчі та нормативні документи: Митний кодекс України . Постанова Кабінету Міністрів України від 12.12.2002 року № 1862 із змінами та доповненнями, внесеними Постановою Кабінету Міністрів України від 18.01.2003 року № 92 "Про затвердження Порядку взяття (надання) проб і зразків товарів, проведення досліджень (аналізу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками". Наказ Державної митної служби України від 05.08.2004 № 576 "Про затвердження Порядку взаємодії митних органів з Центральним митним управлінням лабораторних досліджень та експертної роботи при проведенні митного контролю та митного оформлення товарів і транспортних засобів" (у редакції наказу Державної митної служби України від 02.03.07 № 175 ). Наказ Державної митної служби України від 18.04.2005 № 302 "Про затвердження форми акта про взяття проб і зразків товарів". Наказ Державної митної служби від 23.12.2002 № 719 "Про затвердження Нормативів відбору проб і зразків товарів для проведення досліджень (аналізу, експертизи)".
ДСТУ ISO 13690:2003 Зернові, бобові та продукти їхнього помелу.
ДСТУ 2729-94 Олії ефірні та продукти ефіроолійного виробництва. Правила приймання, відбір проб та методи органолептичних випробувань.
ДСТУ 4096-2002 Вугілля буре, кам’яне, антрацит, горючі сланці та вугільні брикети. Методи відбору та підготовки проб до лабораторних випробувань.
ГОСТ 10742-71 Угли бурые, каменные, антрацит, горючие сланцы и угольные брикеты. Методы отбора проб и обработки проб для лабораторных испытаний.
ГОСТ 13586.3-83 Зерно. Привила приемки и методы отбора проб.
ГОСТ 14137-74 Вина, виноматериалы, коньяки и коньячные спирты. Правила приемки и методы отбора проб.
ГОСТ 2517-85 Нефть и нефтепродукты. Методы отбора проб.
1.3 Терміни та визначення
1.3.1 Партія - кількість товару, однорідного за якістю та найменуванням, виготовленого протягом визначеного інтервалу часу в одних і тих же умовах, призначеного для імпорту/експорту, оформленого одним документом, що засвідчує якість, та однією вантажно-митною декларацією.
1.3.2 Вибірка - кількість одиниць товару, які відбирають від загальної кількості товарних одиниць, для перевірки.
1.3.3 Об’єм вибірки - кількість товару, що відбирають з кожної партії.
1.3.4 Зразок - окрема одиниця досліджуваного об’єкту (товару).
1.3.5 Проба - кількість нештучного товару чи частина зразка, яка відібрана з партії, що досліджується, тотожна складу і ознакам партії.
1.3.6 Точкова проба - проба, відібрана за один прийом від продукції. Вона характеризує якість товару в одному об’єкті чи тарному місці або на певному заданому рівні резервуару чи транспортного засобу.
1.3.7 Об’єднана проба - проба, складена з ретельно перемішаних точкових проб, відібраних у відповідному порядку, об’єднаних у вказаному співвідношенні та для якої характерні середні значення характеристик товару.
1.3.8 Середня проба - частина об’єднаної проби, що складається із двох рівноцінних проб - аналітичної та контрольної.
1.3.9 Аналітична проба - частина середньої проби, яка використовується для лабораторного дослідження.
1.3.10 Контрольна проба - частина середньої проби, яка зберігається в лабораторії протягом двох місяців і використовується для арбітражних досліджень.
1.3.11 Арбітражна проба - частина об’єднаної проби, яка зберігається у особи, що направила зразок на дослідження, або в дослідницькій організації в опечатаному цією організацією вигляді. Ця проба використовується для арбітражного дослідження при виникненні розбіжностей або оскарженні прийнятого дослідницькою організацією рішення.
1.3.12 Квартування - метод, що полягає у послідовному виконанні за встановленими правилами розподілу об’єднаної проби, розміщеної рівним шаром на площині у вигляді квадрату, з метою її зменшення для одержання аналітичної та контрольної проб.
1.4 Порядок взяття проб i зразків товарів
Взяття проб i зразків товарів проводиться відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 12.12.2002 року № 1862 із змінами та доповненнями, внесеними Постановою Кабінету Міністрів України від 18.01.2003 року № 92 "Про затвердження Порядку взяття (надання) проб і зразків товарів, проведення досліджень (аналізу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками" та наказу Державної митної служби України від 05.08.2004 № 576 "Про затвердження Порядку взаємодії митних органів з Центральним митним управлінням лабораторних досліджень та експертної роботи при проведенні митного контролю та митного оформлення товарів і транспортних засобів" (у редакції наказу Державної митної служби України від 02.03.07 № 175 ).
1.5 Загальні правила відбору проб та зразків товарів
1.5.1 Проби та зразки товарів беруться у мінімальній кількості, яка забезпечує можливість проведення їх дослідження за нормами, затвердженими відповідними нормативними документами.
У випадку, коли тара герметично запакована в ємності, пакунки, тощо для роздрібної торгівлі, то найменший пакунок вважають зразком для дослідження.
1.5.2 Проба (зразок), повинен узагальнювати типові властивості товару всієї партії. Це обумовлює визначення єдиних вимог до підготовки конкретного товару перед відбором проб (перемішування, збовтування, струшування, тощо), а також вибору методу відбору проб та зразків.
З партії товару точкові проби відбирають з різних місць, створюють з них об’єднану пробу та виділяють середню пробу, яка буде мати середні значення характеристик товару всієї партії та яку використовують при проведенні лабораторних досліджень.
Ці методичні рекомендації визначають порядок і методи проведення зазначених операцій.
1.5.3 Якщо технічної можливості для змішування порцій зразка не має чи неможливо визначити однорідність порцій зразка, то потрібно відправляти на дослідження кожну порцію зразка з окремим митним забезпеченням.
1.5.4 Зразки відбирають так, щоб завдана шкода партії товару була мінімальною.
1.5.5 Після процедури відбору проб та зразків вживають запобіжних заходів для унеможливлення їх заміни чи підробки.
1.5.6 Етикетки прикріплюють до зразків таким чином, щоб вони не могли відірватись або пошкодитись при відкриванні зразка для дослідження і при зніманні митного забезпечення. Під час дослідження ідентифікаційна етикетка повинна залишатися незайманою.
1.5.7 Потрібно виконувати встановлені заходи безпеки під час відбору проб горючих, вибухонебезпечних, токсичних, корозійноактивних чи отруйних зразків. На тарі з такими зразками повинне бути спеціальне маркування: "Небезпечно", тощо.
1.5.8 У випадку надходження для митним оформлення швидкопсувних продуктів, зразок чи пробу потрібно чітко маркувати як "швидкопсувний продукт" та забезпечити транспортування до експертних митних підрозділів в термін не більше ніж 2 години.
1.5.9 Зразки потрібно надійно пакувати і відправляти в експертні підрозділи митної служби з такими товарно-супровідними документами:
- акт про відбір проб і зразків товарів;
- акт про проведення митного огляду товарів;
- митна декларація;
- контракт (договір) на поставку товару;
- інвойс (рахунок-фактура, накладна тощо);
- сертифікати контролюючих органів;
- сертифікат якості товару, виданий виробником;
- технічна або технологічна документація із зазначенням відомостей про кількісний та якісний склад, фізико-хімічні властивості, основні технологічні стадії виробництва та призначення товару (технічні умови, технологія виготовлення, специфікація, каталоги й паспортні дані на вироби фірм-виробників, дозволи, маркувальні етикетки, робочі креслення, тощо).
1.5.10 Акт про відбір проб і зразків складається в трьох примірниках, один з яких додається до взятих проб і зразків, другий - передається власнику товару або декларанту (чи уповноваженій ним особі), третій - залишається у справах митного органу. У цьому акті обов’язково відображають інформацію щодо відповідності відібраних зразків та проб транспортним засобам або партіям, які перевіряються.
Акт до експертного підрозділу надається у вигляді оригіналу, інші документи - у вигляді копій, завірених митним органом.
1.5.11 Під час проведення відбору проб та зразків товару, необхідно дотримуватись вимог правил техніки безпеки та охорони праці.
1.6 Направлення зразків на дослідження
1.6.1 При транспортуванні проб та зразків до експертного підрозділу Центрального митного управління лабораторних досліджень та експертної роботи необхідно забезпечити їх збереження у незмінному стані, для чого використовують тару, визначену методичними рекомендаціями чи іншими нормативними документами на цю продукцію, та визначають спосіб і умови транспортування, які можуть забезпечити ці вимоги.
1.6.2 На кожний екземпляр відібраних проб і зразків накладається окреме митне забезпечення.
1.6.3 Тара з пробами супроводжується етикетками. Одну етикетку вкладають всередину ємності, а другу прикріплюють на зовнішній поверхні.
Маркування повинно містити повну інформацію для ідентифікації зразка.
2. Методичні рекомендації по відбору проб і зразків ароматичних харчових добавок
2.1 Вступ, призначення.
Ці методичні рекомендації застосовуються при відборі проб і зразків ароматичних харчових добавок від певної партії із накопичувальних ємностей, залізничних і автоцистерн, фляг, бочок, барабанів, мішків, контейнерів, пакетів, тощо з метою проведення дослідження, необхідного при митному контролі та митному оформленні зазначеного товару.
2.2 Метод (процедура) відбору проб та зразків
2.2.1 Для відбору проб складають вибірку пакувальних одиниць продукції, відібраних від партії. Пакувальні одиниці продукції відбирають у вибірку довільно. Обсяг вибірки визначають по таблиці 1.
Таблиця 1
Об’єм партії (кількість пакувальних одиниць), шт. Об’єм вибірки, шт.
1-3 Кожна
4-20 3
21-60 4
61-80 5
81-120 6
Більше 120 Одна з двадцяти
2.2.2 З одиниць продукції, що потрапили у вибірку, відбирають точкові проби, з яких формують об’єднану та аналітичну проби.
2.2.3 Точкові проби за масою (об’ємом) повинні бути приблизно рівними. Сума всіх точкових проб за масою (об’ємом) повинна бути в 1,5-2,0 рази більша, ніж маса аналітичної проби.
Відбирають по три точкових проби з верхнього, середнього та нижнього шарів кожної пакувальної одиниці.
Усі точкові проби вміщують у посудину для проб, ретельно перемішують та одержують об’єднану пробу.
2.2.4. Аналітичну пробу одержують після ретельного перемішування об’єднаної проби та простим скороченням її маси до маси аналітичної проби.
2.3 Пристрої для відбору проб
2.3.1 Для відбору проб ароматичних харчових добавок застосовують пристрої, що зазначені в таблиці 2.
2.3.2 Посудини та пристрої для взяття проб повинні бути чисті та сухі, без стороннього запаху, виготовлені з матеріалу, хімічно інертного по відношенню до проб, що відбирають (скляні, пластикові, тощо). Їх місткість повинна перевищувати об’єм проби на 5-10%. Ємності повинні герметично закриватися пробкою (корком), захищеною, в разі необхідності, фольгою або пергаментом.
Таблиця. 2
Найменування матеріалу Агрегатний стан Транспортний засіб, тара Пристрій для взяття проб Мінімальна норма, яка потрібна для дослідження / контрольний зразок
Ароматичні харчові добавки Рідина Бутилі, банки, пляшки Пробовідбірник ВНИИЖ ШВ-МПР по ГОСТ 5471, Трубчатий пробовідбірник по ГОСТ 5471 Бутиль або банка для відбору проб по ГОСТ 9980.2 Трубка пробовідбірна з відтягнутим нижнім кінцем, діаметром від 6 до 15 мм, довжиною, що перевищує на декілька сантиметрів висоту тари Мішалка будь-якого типу. Паличка для перемішування довжина якої перевищує на декілька сантиметрів висоту тари* 0,15/0,15 кг, але не менше 1 уп. для роздрібної торгівлі
Порошкоподібні Мішки, барабани, пакети Щуп по ГОСТ 2517, по 1.1 Пробовідбірник по ГОСТ 14189 Совок по ГОСТ9988.2 Шпатель.* 0,15/0,15 кг/л, але не менше 1 уп. для роздрібної торгівлі
З метою проведення повторного (додаткового, контрольного тощо) дослідження товарів відбір проб і зразків здійснюється у двох примірниках (один - для проведення дослідження, другий - у якості контрольного) з обов’язковим маркуванням кожного з них. На обидва примірники відібраних проб і зразків товарів накладають окреме митне забезпечення. Відбір проб і зразків товарів оформлюють актом за формою, затвердженою Держмитслужбою України. Акт складають в трьох примірниках, один з яких додають до взятих проб і зразків, другій передають власнику товару або декларанту (чи уповноваженій ним особі), третій - залишають у справах митного органу.
3. Методичні рекомендації по відбору проб зернових культур
3.1 Вступ, сфера застосування
Ці методичні рекомендації встановлюють порядок відбору проб зерна, що перебуває під митним контролем, для проведення дослідження. Вони поширюються на зерно зернових і зернобобових культур (за виключенням сої та арахісу), яке призначене для продовольчих, кормових і технічних цілей.
3.2 Процедура відбору проб та зразків
3.2.1 Пристрої для відбору проб
Для відбору проб та розподілення зон відбору застосовують пробовідбірники та щупи згідно розділу 4 ДСТУ ISO 13690:2003 такої конструкції, яка виключає травмування зерна, та наступне обладнання:
- для отримання точкових проб із статистичного об’єму використовують ручні щупи, механічні апарати або апарати з повітряним піддуванням;
- для відбирання проб із мішків використовують мішкові щупи;
- для змішування і розподілення проб використовують совки і ділильні пристрої або апарати автоматичного розподілення;
- ваги лабораторні з похибкою зважування не більше 0,01 г за ГОСТ 24104-80;
- ваги з межею зважування до 20 кг за ГОСТ 23676-79;
- ковші місткістю не менш 200 см-3;
- дільники;
- планки дерев’яні;
- совки;
- ємності для проб.
3.2.2 Обсяг вибірки
Залежно від маси партії та її стану по засміченості відбір точкових проб зі струменя переміщуваного зерна проводять у кількості, що зазначена в табл. 1.
Таблиця 1
Маса переміщуваної партії, т Стан по засміченості
Чисте та середньої чистоти Засмічене
До 100 включно Від кожних 3 т Від кожних 3 т
Понад 100 до 200 включно Від кожних 5 т Від кожних 5 т
Понад 200 до 400 включно Від кожних 10 т Від кожних 5 т
Понад 400 Від кожних 20 т Від кожних 10 т

................
Перейти до повного тексту