- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Постанова
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 20 лютого 2019 р. № 118 Київ |
Про затвердження Порядку проведення аудиту Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та її територіальних органів
Затвердити Порядок проведення аудиту Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та її територіальних органів, що додається.
Прем'єр-міністр України |
В.ГРОЙСМАН |
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 20 лютого 2019 р. № 118
ПОРЯДОК
проведення аудиту Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та її територіальних органів
1. Цей Порядок визначає механізм проведення зовнішнього та внутрішнього аудиту Держпродспоживслужби та її територіальних органів (далі - аудит) шляхом проведення періодичної та незалежної оцінки:
діяльності Держпродспоживслужби та її територіальних органів під час здійснення державного контролю за дотриманням операторами ринку законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин, а також законодавства про побічні продукти тваринного походження під час ввезення (пересилання) таких побічних продуктів на митну територію України;
відповідності діяльності Держпродспоживслужби та її територіальних органів завданням довгострокового плану державного контролю і заходам щорічного плану державного контролю.
2. Аудит є інструментом оцінки діяльності Держпродспоживслужби та її територіальних органів в частині здійснення заходів контролю, виконання завдань довгострокового плану державного контролю.
3. Завданням аудиту є проведення оцінки діяльності Держпродспоживслужби та її територіальних органів.
4. Основними критеріями, за якими проводиться оцінка діяльності Держпродспоживслужби та її територіальних органів, є:
1) ефективність здійснення державного контролю під час виробництва та обігу харчових продуктів, живих тварин та кормів, побічних продуктів тваринного походження;
2) відсутність конфлікту інтересів у осіб, які здійснюють заходи державного контролю;
3) наявність мережі уповноважених лабораторій для проведення лабораторних досліджень (випробувань);
4) наявність достатньої кількості кваліфікованого та досвідченого персоналу для ефективного здійснення заходів державного контролю;
5) наявність і належний стан відповідних засобів (інструментів, обладнання тощо) для забезпечення ефективного здійснення персоналом заходів державного контролю;
6) наявність плану дій за надзвичайних обставин та готовність діяти згідно із зазначеним планом у разі виникнення таких обставин;
7) відповідність заходів державного контролю поставленим цілям;
8) прозорість, неупередженість та узгодженість дій під час здійснення заходів державного контролю на всіх рівнях;
9) виконання вимог законодавства під час здійснення заходів державного контролю.
6. У разі надходження до Кабінету Міністрів України інформації про результати проведення аудиту Держпродспоживслужби та її територіальних органів одним із міжнародних інспекторів Європейської Комісії, Міністерства сільського господарства США (USDA) або компетентних органів інших держав та/або аудиторами Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ) відповідно до критеріїв, визначених у пункті 4 цього Порядку, рішення про проведення зовнішнього аудиту протягом цього календарного року не приймається.
7. Під час проведення аудиту оцінюється система планування, організації та здійснення заходів державного контролю за безпечністю харчових продуктів, здоров’ям та благополуччям тварин, кормами, побічними продуктами тваринного походження, що використовується Держпродспоживслужбою та її територіальними органами.
................Перейти до повного тексту