1. Правова система ipLex360
  2. Судові прецеденти
  3. Постанова суду



ПОСТАНОВА

Іменем України



10 вересня 2019 року

Київ

справа №2а-6514/08/1570

касаційне провадження №К/9901/2447/18



Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Бившевої Л.І.,

суддів: Шипуліної Т.М., Хохуляка В.В.,

розглянув у попередньому судовому засіданні касаційну скаргу Спеціалізованої державної податкової інспекції з обслуговування великих платників податків у місті Одесі Міжрегіонального ГУ Міндоходів (далі - Інспекція) на постанову Одеського окружного адміністративного суду від 16.04.2014 (суддя - Єфіменко К.С.) та ухвалу Одеського апеляційного адміністративного суду від 18.09.2014 (головуючий суддя - Запорожан Д.В., судді - Яковлев Ю.В., Домусчі С.Д.) у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Спільне підприємство "Аквавінтекс" (далі - Товариство) до Спеціалізованої державної податкової інспекції з обслуговування великих платників податків у місті Одесі Міжрегіонального ГУ Міндоходів про скасування податкових повідомлень-рішень,



УСТАНОВИВ:



У вересні 2004 року Товариство звернулось до суду із позовом до Інспекції, у якому з урахуванням уточнень позовних вимог просило визнати недійсними та скасувати податкові повідомлення-рішення № 0001860810/0 від 29.06.2004, № 0001860810/1 від 18.08.2004 та № 0001860810/2 від 13.09.2004.

На обґрунтування зазначених позовних вимог Товариство послалось на те, що доводи Інспекції про те, що згідно з діючими "Основными правилами производства виноградных вин" (затверджені 12.11.1964) та "Технологической инструкцией по производству столовых полусухих и полусладких вин" (затвержена 12.08.1971) при виробництві вин виноградних натуральних напівсухих і напівсолодких купажних, огтриманих купажуванням сухих ординарних матеріалів з виноградними концентратакми, з метою забезпечення необхідних кондицій по цукру допускається додаткове підвищенян цукристості виноматеріалів за рахунок додання цукру (глюкоза і фруктоза в основному), що міститься у виногнрадних концентратах (концентроване виноградне сусло, концентрат виноградного соку, вакуум-сусло) не відповідають дійсності, оскільки вказані технічні документи не передбачають підвищенян цукристості вин виноградних натуральних за рахунок додання цукру та не ототожнюютьь поняття "цукор" з поняттям "сусло" та не передбачають технологічне використання при виробництві винтаких продуктів гідролізу цукрози як глюкоза та фруктоза, оскільки згідно вказаних документів доданян цукрози допускається тільки при виробництві вин ароматизованих (з вмістом спирту від 16 до 18% об. та цукру від 6 до 16 г/100 мл.) та насичених вуглекислотою (пункт 16 "а" "Основных правил производства виноградных вин"), тоді як Товариство здійснювало виробництво напівсухих та напівсолодких вин, які мають зовсім інші показники вмісту цукру та спирту.

Справа неодноразово розглядалась різними судовими інстанціями.

Одеський окружний адміністративний суд постановою від 16.04.2014, залишеною без змін ухвалою Одеського апеляційного адміністративного суду від 18.09.2014, позовні вимоги задовольнив повністю: визнав недійсними та скасував податкові повідомлення-рішення Інспекції № 0001860810/0 від 29.06.2004, № 0001860810/1 від 18.08.2004 та № 0001860810/2 від 13.09.2004.

Ухвалюючи рішення про задоволення позовних вимог, суди виходили з того, що відповідно до положень статті 1 Закону України "Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої" (у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин) ставка акцизного збору 0,92 грн. за 1 літр вина застосовується тільки до вин виноградних натуральних з додаванням цукру, тоді як вина, виробництво яких здійснювало Товариства та про які вказано в акті перевірки, не являються винами з додаванням цукру, що підтверджено висновком документального дослідження Національного наукового центру "Інститут виноградарства та виноробства ім. В.Є. Таїрова" від 06.03.2014 № 259, наданого на виконання вимог ухвали Вищого адміністративного суду України від 01.04.2008 у цій справі.

Інспекція оскаржила рішення судів першої та апеляційної інстанції до Вищого адміністративного суду України, який ухвалою від 07.10.2014 відкрив касаційне провадження у справі.

В обґрунтування вимог касаційної скарги Інспекція вказує на порушення судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, а саме - статті 1 Закону України "Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої", пункту 16 Основних правил виготовлення виноградних вин, затверджених Радою народного господарства СРСР 12.11.1964, Положення Державного стандарту України 2164-93 "Вина виноградні. Терміни та визначення", що призвело до ухвалення незаконних рішень, оскільки суди не надали належної правової оцінки доводам Інспекції про те, що: вина виноградні натуральні з доданням цукру - це вина, в які за технологічними інструкціями додається вакуум-сусло, до якого, в свою чергу, входять органічні з`єднання - цукри, які як і у винограді, складаються в основному з глюкози та фруктози, присутні також й інші форми цукрів.

У запереченні на касаційну скаргу Товариство просить суд залишити касаційну скаргу без задоволення, а рішення судів першої та апеляційної інстанцій без змін з підстав того, що виноградне вакуум-сусло та цукор не є тотожними поняттями, що підтверджено висновком документального дослідження Національного наукового центру "Інститут виноградарства та виноробства ім. В.Є. Таїрова" від 06.03.2014 № 259.

Верховний Суд у складі Касаційного адміністративного суду ухвалою від 26.06.2018 прийняв касаційну скаргу Інспекції до провадження та витребував матеріали справи із суду першої інстанції, а ухвалою від 09.09.2019 - призначив справу до касаційного розгляду у попередньому судовому засіданні на 10.09.2019.

Верховний Суд у складі Касаційного адміністративного суду перевірив наведені у касаційній скарзі доводи та дійшов висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.

Суди попередніх інстанцій встановили, що Інспекція провела позапланову документальну перевірку з питання застосування ставки акцизного збору на вина виноградні напівсолодкі, напівсухі Товариства за період з 01.07.2003 по 30.04.2004, результати якої оформлені актом № 522/16-02/16-223/25040503/35 від 24.06.2004, за висновками якого Товариством були порушені вимоги статті 1 Закону України "Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої" на вина виноградні натуральні з доданням цукру, що визначається за кодом УКТ ЗЕД 2204, в результаті чого занижено акцизний збір у сумі 2092772,08 грн.

Зокрема, у акті перевірки було вказано, що при виробництві виноградних ординарних столових напівсухих та напівсолодких вин, перелік яких наведено на 5 аркушу акту перевірки, вміст цукру в напівсухих 0,5-3,0 г/100см3 та в напівсолодких 3-8 г/100см3 досягається завдяки додаванню вакуум-сусла. При цьому, згідно розрахунків акцизного збору за період, що перевірявся, Товариство застосовувало ставку акцизного збору на вина виноградні напівсолодкі та напівсухі у розмірі 0,25 грн. за 1,0 літр, тоді як згідно листа-роз`яснення Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Верховної Ради України від 24.03.2004 № 06-10/10-342 на вина натуральні з вмістом цукру більш як 0,3 г/100см3 застосовується ставка акцизного збору 0,92 грн. за 1,0 літр.

На підставі вказаного акту перевірки Інспекція прийняла податкове повідомлення-рішення № 0001860810/0, яким згідно з підпунктом "б" підпункту 4.2.2 пункту 4.2 статті 4, підпунктом 17.1.6 пункту 17.1 статті 17 Закону України "Про порядок погашення зобов`язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами", статтею 1 Закону України "Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої" визначила Товариству суму податкового зобов`язання за платежем: виноробна продукція у розмірі 3139158,12 грн., у тому числі: 2092772,08 грн. - за основним платежем, 1046386,04 грн.

Зазначене податкове повідомлення-рішення оскаржувалось Товариством в адміністративному порядку, за наслідками якого його скарги були залишенні без задоволення, а Інспекцією були прийняті податкові повідомлення-рішення № 0001860810/1 від 18.08.2004 та № 0001860810/2 від 13.09.2004 на аналогічні суми податкових зобов`язань.

Галузевим стандартом України "Вина Тихі . Загальні технічні умови" (далі - ГСТУ 202002-96) встановлено, що до категорії "столових вин" відносяться вина "натуральні" (сухі доля етилового спирту 9-13%, масова концентрація цукрів не більше 0,3 г/100 см3, напівсухі доля етилового спирту 9-12%, масова концентрація цукрів 0,5-2,5 г/100 см3, напівсолодкі доля етилового спирту 9-12%, масова концентрація цукрів 3,0-5,0 г/100 см3) та купажні (сухі доля етилового спирту 9-12%, масова концентрація цукрів не більше 0,3 г/100 см3, напівсухі доля етилового спирту 9-12%, масова концентрація цукрів 0,5-2,5 г/100 см3, напівсолодкі доля етилового спирту 9-12%, масова концентрація цукрів 3,0-5,0г/100 см3).


................
Перейти до повного тексту