- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ
НАКАЗ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
14 березня 2025 року
за № 425/43831
Про затвердження Вимог до харчових ароматизаторів із запахом диму (коптильних ароматизаторів)
Відповідно до частини другої
статті 6 та частини першої
статті 15 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", підпункту 14 пункту 4, пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого
постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90),
Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, ратифікованої Законом України від 16 вересня 2014 року
№ 1678-VII "Про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони", пункту 240
плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106, з метою встановлення вимог до харчових ароматизаторів із запахом диму (коптильних ароматизаторів), НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Вимоги до харчових ароматизаторів із запахом диму (коптильних ароматизаторів), що додаються.
2. Департаменту громадського здоров’я (Тетяні Скапі) забезпечити:
1) подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;
2) оприлюднення цього наказу на офіційному вебсайті Міністерства охорони здоров’я України після його державної реєстрації Міністерством юстиції України.
3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра охорони здоров’я України - головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна.
4. Цей наказ набирає чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування.
ПОГОДЖЕНО: Міністр аграрної політики та продовольства України Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів |
Віталій КОВАЛЬ Дмитро ЛУБІНЕЦЬ Сергій ТКАЧУК |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства охорони
здоров’я України
28 лютого 2025 року № 338
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
14 березня 2025 року
за № 425/43831
Вимоги
до харчових ароматизаторів із запахом диму (коптильних ароматизаторів)
I. Загальні положення
1. Ці Вимоги визначають загальні вимоги до харчових ароматизаторів із запахом диму (коптильних ароматизаторів) (далі - коптильні ароматизатори), умови їх використання та виробництва.
2. Ці Вимоги застосовуються до:
1) коптильних ароматизаторів, які використовуються або призначені для використання в/або на харчових продуктах;
2) сировини для виробництва коптильних ароматизаторів;
3) умов виробництва коптильних ароматизаторів;
4) харчових продуктів, в та/або на яких присутні коптильні ароматизатори.
3. У цих Вимогах терміни вживаються у такому значенні:
1) первинний конденсат диму - очищена частина конденсованого диму на водній основі та охоплюється терміном коптильний ароматизатор;
2) первинна смоляна фракція - очищена фракція нерозчинної у воді смоляної фази конденсованого диму високої щільності та охоплюється терміном коптильний ароматизатор;
3) первинні продукти - первинні конденсати диму та первинні смоляні фракції;
4) похідні коптильних ароматизаторів - коптильні ароматизатори, отримані в результаті подальшої переробки первинних продуктів, які використовуються чи призначені для використання в/або на харчових продуктах для надання таким харчовим продуктам смаку і аромату диму.
II. Загальні умови використання коптильних ароматизаторів
1. Коптильні ароматизатори можуть використовуватись в/або на харчових продуктах за умов:
1) якщо вони, відповідно до існуючих наукових даних, не становлять ризику для здоров’я людини;
2) якщо їх використання не вводить в оману споживача.
2. Забороняється виробництво, використання та введення в обіг коптильних ароматизаторів, будь-яких харчових продуктів, в/або на яких присутні коптильні ароматизатори, якщо коптильний ароматизатор не є первинним продуктом, або похідним коптильного ароматизатора отриманого з сировини для коптильних ароматизаторів, дозволеної відповідно до вимог частини першої
статті 31-1 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів".
3. Деревина, яка використовується для виробництва первинних продуктів, не повинна оброблятись, навмисно або ненавмисно, хімічними речовинами протягом шести місяців безпосередньо до/або після вирубки, крім випадків, коли може бути підтверджено, що речовина, використана для обробки, не призводить до утворення потенційно токсичних речовин під час згоряння.
Особа, яка вводить в обіг первинні продукти, повинна підтвердити за допомогою відповідного сертифіката чи іншого документа, що вимоги, зазначені в першому абзаці цього пункту дотримано.
4. Умови безпечності виробництва первинних продуктів наведено в додатку 1 до цих Вимог. Водонерозчинну масляну фазу, що є побічним продуктом процесу, не можна використовувати для виробництва коптильних ароматизаторів.
5. Первинні продукти можуть бути додатково оброблені за допомогою відповідних фізичних процесів для виробництва похідних коптильних ароматизаторів.
6. Критерії якості для валідованих методів відбирання зразків, ідентифікації та опису характеристик первинних продуктів наведено в додатку 2 до цих Вимог.
Директор Департаменту громадського здоров’я |
Тетяна СКАПА |
Додаток 1
до Вимог до харчових ароматизаторів
із запахом диму
(коптильних ароматизаторів)
(пункт 4 розділу II)
Умови
безпечності виробництва первинних продуктів
1. Дим виробляється з деревини, зазначеної у пункті 3 розділу II Вимог до харчових ароматизаторів із запахом диму (коптильних ароматизаторів), затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28 лютого 2025 року № 338. Під час виробництва дозволяється додавати трави, спеції, гілки ялівцю, голки і шишки ялини, за умови, що вони не містять залишків від навмисної або ненавмисної хімічної обробки.
Сировину для харчових ароматизаторів із запахом диму (коптильних ароматизаторів) (далі - коптильні ароматизатори) піддають контрольованому спалюванню, сухому дистилюванню або обробці гарячою парою в контрольованому кисневому середовищі за максимальної температури 600°С.
2. Дим конденсують. Під час процесу конденсації диму, з метою розділення фаз, дозволяється додавати воду питну та/або розчинники.
................Перейти до повного тексту