- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОЇ ОХОРОНИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
15.05.2025 м. Київ № 400
Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
20 травня 2025 р. за № 767/44173
Про затвердження Положення про продовольче забезпечення в Управлінні державної охорони України
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про продовольче забезпечення в Управлінні державної охорони Україні, що додається.
2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Управління державної охорони України від 17 вересня 2018 року № 371 "Про затвердження Положення про продовольче забезпечення в Управлінні державної охорони України", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 08 жовтня 2018 року за
№ 1140/32592.
3. Департаменту логістики Управління державної охорони України забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому порядку.
4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника начальника Управління державної охорони України відповідно до розподілу повноважень.
Начальник Управління полковник | Олексій МОРОЗОВ |
ПОГОДЖЕНО: | |
Міністр охорони здоров'я України | Віктор ЛЯШКО |
Міністр аграрної політики та продовольства України | Віталій КОВАЛЬ |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Управління державної охорони України
15 травня 2025 року № 400
Положення
про продовольче забезпечення в Управлінні державної охорони України
I. Загальні положення
1. Це Положення визначає завдання, організацію та порядок продовольчого забезпечення в Управлінні державної охорони України (далі - УДО України).
2. Основними завданнями продовольчого забезпечення є забезпечення підрозділів УДО України продовольством, технікою та майном продовольчого призначення (далі - продовольство, техніка та майно), організація харчування військовослужбовців УДО України відповідно до встановлених норм.
3. Забезпечення харчуванням військовослужбовців УДО України здійснюється за рахунок держави в межах установлених обсягів бюджетних призначень на зазначені цілі.
4. У цьому Положенні терміни вжито у таких значеннях:
базове меню (додаток 1) - це визначений асортимент обов'язкових та додаткових страв, розподілених на визначені прийняття їжі;
виконавець - суб'єкт господарювання незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, визначений за результатами проведеної УДО України процедури закупівлі з урахуванням вимог
Цивільного кодексу України,
Закону України "Про публічні закупівлі" та інших нормативно-правових актів у сфері закупівель, з яким укладено договір про закупівлю послуг щодо харчування військовослужбовців УДО України;
добове меню - визначений перелік страв із зазначенням їх найменувань на кожне прийняття їжі, що відображається в розкладці продуктів (додаток 2). Добове меню складається з урахуванням вимог базового меню;
замовник - УДО України;
калорійність - енергетична цінність харчового продукту, яка визначається виробником продукції відповідно до вимог законодавства та вимірюється в кілокалоріях;
каталог продуктів харчування (далі - каталог продуктів) - перелік харчових продуктів, призначений для формування добового меню з урахуванням таких критеріїв як енерговитрати осіб, що харчуються, та ціни на харчові продукти;
комплект харчових продуктів за каталогом продуктів (далі - комплект продуктів) - увесь перелік харчових продуктів, що входять до каталогу продуктів та закуповується як одне ціле;
об'єкти продовольчого забезпечення - склади (місця) зберігання продовольства та майна продовольчого забезпечення;
послуга забезпечення харчовими продуктами (комплектами продуктів) - комплекс заходів, спрямованих на забезпечення УДО України харчовими продуктами в стаціонарних та польових умовах;
послуга з організації харчування - надання комплексу послуг, що включає послугу забезпечення харчовими продуктами та послугу щодо забезпечення харчуванням згідно з умовами договору;
послуга забезпечення харчуванням - комплекс заходів, спрямованих на забезпечення харчуванням військовослужбовців УДО України в стаціонарних та польових умовах, а саме: приймання, зберігання, переміщення, освіження запасів продовольства, видача харчових продуктів, їх облік, приготування страв у стаціонарних та польових умовах, забезпечення технічних засобів приготування їжі паливом, підтримання об'єктів продовольчого забезпечення (їдалень, місць приймання їжі, складів), обладнання та майна в належному стані (придатному для використання) та їх технічне обслуговування, забезпечення дотримання гігієнічних вимог на об'єктах продовольчого забезпечення, відшкодування комунальних витрат та інші заходи, спрямовані на якісну організацію харчування, без урахування вартості харчових продуктів;
послуги з харчування - надання послуг з харчування військовослужбовців УДО України (забезпечення харчовими продуктами, організація харчування, забезпечення харчуванням);
представник виконавця - відповідно до законодавства визначена виконавцем особа, яка виконує зобов'язання згідно з договором щодо надання послуг з харчування військовослужбовців УДО України та має право підпису документів щодо виконання умов договору;
представник замовника - уповноважена особа підрозділу продовольчого забезпечення УДО України;
продовольство - харчові продукти, необхідні для забезпечення життєдіяльності організму людини та її розвитку;
продовольство непорушних запасів - це продовольство, яке перебуває на зберіганні, своєчасно освіжується та використовується за окремим наказом УДО України;
технологія приготування їжі - порядок обробки харчових продуктів, приготування страв та кулінарних виробів;
харчовий продукт - речовина або продукт (неперероблений, частково перероблений або перероблений), призначений для споживання людиною.
5. В УДО України здійснення продовольчого забезпечення покладається на підрозділ продовольчого забезпечення.
6. Продовольче забезпечення включає:
1) визначення потреб з організації харчування, забезпечення харчуванням, забезпечення харчовими продуктами, технікою та майном;
2) визначення потреби в коштах для надання послуг з харчування військовослужбовців УДО України, забезпечення необхідною технікою та майном;
3) здійснення харчування військовослужбовців УДО України в стаціонарних та польових умовах;
4) отримання послуг з харчування військовослужбовців УДО України;
5) організацію експлуатації, утримання, технічного обслуговування і ремонту техніки та майна;
6) зберігання продовольства, техніки та майна;
7) освіження запасів продовольства;
8) ведення обліку, звітності та контролю за напрямом продовольчого забезпечення.
II. Загальні вимоги щодо продовольчого забезпечення в УДО України
1. Зарахування військовослужбовців УДО України на продовольче забезпечення та зняття з продовольчого забезпечення здійснюються на підставі наказів УДО України.
2. Атестат на продовольство (додаток 3) є документом, який засвідчує, до якого терміну і за якими нормами військовослужбовець або група військовослужбовців (підрозділ) забезпечувались харчуванням.
3. Харчування військовослужбовців УДО України здійснюється у визначених розпорядчим актом УДО України місцях приймання їжі, їдальнях, пунктах харчування тощо, в яких передбачено наявність необхідних приміщень, майна та устаткування для забезпечення оптимальних умов видачі та приймання їжі.
4. Для організації приймання їжі, дотримання повноти доведення норм харчування в кожному підрозділі, в якому здійснюється харчування, розпорядчим актом УДО України призначається відповідальна особа з керівного складу підрозділу.
5. За час, що минув, харчові продукти не видаються.
6. Військовослужбовці УДО України мають право на одержання тільки однієї норми харчування на добу.
7. Розподіл харчових продуктів на кожне окреме прийняття їжі здійснюється у відсотках від відповідної норми харчування: сніданок - 30 - 35 відсотків, обід - 40 - 45 відсотків, вечеря - 30 - 20 відсотків.
8. Кількість готової їжі має забезпечити неперервний процес її видачі в межах часу, визначеного для певного приймання їжі.
9. Послуги з харчування надаються протягом строку дії договору, укладеного між замовником та виконавцем за результатами проведення процедур закупівлі.
10. Обсяги, час та місця надання послуг з харчування згідно з договором визначає представник замовника, подаючи виконавцю заявку на приготування та доставку їжі військовослужбовцям УДО України (додаток 4) та/або заявку на забезпечення харчовими продуктами УДО України (далі - заявки на забезпечення харчуванням) (додаток 5).
11. Заявки на приготування та доставку їжі військовослужбовцям УДО України підписують керівники підрозділів продовольчого, тилового, логістичного забезпечення.
12. Під час надання послуг з харчування виконавцем у встановленому договором порядку мають бути надані документи, що засвідчують безпечність та якість харчових продуктів, та документи, що гарантують якість наданого продовольства від виробника. Харчові продукти мають відповідати чинним нормативним документам щодо безпечності та якості харчових продуктів, а також визначеним замовником вимогам.
13. Порушення будь-яких умов договору представниками замовника фіксується актом про порушення договірних зобов'язань суб'єктом господарювання (далі - Акт про порушення) (додаток 6) та надається виконавцю для ознайомлення.
На підставі Акта про порушення замовником оформлюється претензія та направляється в установленому порядку виконавцю.
14. Приготування їжі здійснюється згідно із затвердженою розкладкою продуктів.
15. Розкладка продуктів складається керівником підрозділу продовольчого забезпечення або особою, яка виконує його обов'язки, спільно з керівником підрозділу медичного супроводу відповідно до норм харчування, особливостей застосування каталогу продуктів, калорійності продуктів, їх вартості та у межах бюджетних призначень. Розкладка продуктів підписується керівниками підрозділів продовольчого, тилового, логістичного забезпечення, керівником медичного супроводу та затверджується начальником УДО України або його заступником відповідно до розподілу повноважень. Розкладка продуктів зазвичай складається на тиждень та формує добове меню.
У розкладці продуктів зазначається розподіл харчових продуктів за прийняттями їжі, тижневий перелік страв, враховуючи норму харчування, що застосовується.
Розкладка продуктів має враховувати необхідність освіження/видачі продовольства непорушних запасів.
Перший примірник розкладки продуктів залишається в підрозділі продовольчого забезпечення, другий - у виконавця, за потреби інші примірники видаються в місця приготування та приймання їжі.
У разі потреби внесення в розкладку продуктів змін затверджується нова розкладка продуктів.
16. Послуги з харчування військовослужбовців УДО України в польових умовах надаються шляхом:
1) приготування їжі виконавцем з використанням польових технічних засобів приготування їжі замовника (виконавця) та її роздавання (видачі) у визначених замовником місцях;
2) приготування їжі виконавцем у стаціонарних умовах з використанням власних технічних засобів та майна, доставки готової гарячої їжі та її роздавання (видачі) у визначених замовником місцях;
3) надання послуг забезпечення харчовими продуктами.
Особливості надання послуг з харчування військовослужбовців УДО України в польових умовах визначаються договором.
17. У разі, коли немає можливості готувати гарячу їжу із продуктів за основною нормою харчування та каталогом продуктів, військовослужбовці УДО України забезпечуються повсякденними наборами сухих продуктів або добовими польовими наборами продуктів.
Повсякденні набори сухих продуктів та добові польові набори продуктів зі складу в підрозділи видаються на підставі накладних.
У підрозділі військовослужбовці отримують набори продуктів під підпис у відомостях (додаток 7). Заповнені та затверджені відомості слугують підставою для списання підрозділом продовольчого забезпечення наборів продуктів з книг і карток основного обліку та надалі здаються до фінансового підрозділу.
18. Для освіження наявних запасів продовольства непорушних запасів представник замовника надає виконавцю заявку на постачання (освіження, оновлення) продовольства УДО України (додаток 8) із зазначенням його кількості, асортименту, тари, відповідності вимогам нормативних документів, державних стандартів (ДСТУ, ГСТУ, ГОСТ, ТУУ, СОУ) та строків освіження.
Строки освіження визначаються представником замовника з урахуванням строку, достатнього для використання виконавцем вилученого продовольства непорушних запасів до закінчення граничного терміну зберігання.
У разі збільшення об'ємів запасів продовольства непорушних запасів, не включеного представником замовника до заявки, на адресу виконавця надсилається додаткова заявка з дотриманням значених вимог.
19. Приймання продовольства непорушних запасів, що підлягає освіженню, від представника замовника здійснюється виконавцем під час одночасної передачі ним представнику замовника аналогічного продовольства свіжого виготовлення.
Документальне оформлення приймання-передавання продовольства непорушних запасів здійснюється шляхом складання акта приймання (додаток 9) з наданням виконавцем документів, що засвідчують якість і безпечність продовольства, його вартість, а також наданням протоколу випробувань, виданого державною сертифікованою установою з контролю безпечності харчових продуктів.
У разі виникнення, під час освіження, сумніву щодо відповідності якості продовольства непорушних запасів, маркування та етикетування, фасування, продовольчої тари та її стану, представником замовника проводиться додаткове дослідження такого продовольства в державній сертифікованій установі з контролю безпечності харчових продуктів. У разі встановлення відповідності продовольства чинним нормам, виконавець зобов'язаний здійснити освіження тієї кількості продовольства, що була заявлена до проведення додаткових досліджень.
20. Передача продовольства свіжого виготовлення для закладання непорушних запасів представнику замовника здійснюється за актом приймання та документами про якість, безпечність та вартість. Акт приймання складається у двох примірниках та затверджується начальником УДО України.
21. Для оформлення закладання (вилучення) продовольства непорушних запасів під час його освіження представник замовника складає акт закладання (освіження) (додаток 10), що є підставою для внесення змін у книги (картки) обліку.
22. На об'єктах продовольчого забезпечення під час організації харчування у стаціонарних та польових умовах необхідно дотримуватись гігієнічних вимог згідно з чинним законодавством.
23. Військовослужбовці УДО України, продовольче забезпечення яких здійснюється на підставі міжнародних угод України, забезпечуються продовольством за нормами та в порядку, визначеними цими угодами.
III. Особливості харчування військовослужбовців УДО України шляхом залучення суб'єктів господарювання
1. Харчування військовослужбовців УДО України шляхом залучення суб'єктів господарювання включає:
1) визначення необхідних обсягів послуг з харчування;
2) визначення потреби в коштах на закупівлю послуг з харчування;
3) проведення закупівель та укладання договорів щодо надання послуг з харчування;
4) встановлення замовником особливостей отримання послуг з харчування за договором у стаціонарних та польових умовах;
5) надання виконавцем послуг з харчування згідно з умовами договору;
6) отримання замовником послуг з харчування;
7) харчування військовослужбовців УДО України;
8) ведення обліку, звітності та контролю за виконанням умов договору.
2. Харчування військовослужбовців УДО України здійснюється згідно з нормами харчування або із застосуванням каталогу продуктів.
3. Вартість послуги з організації харчування за договором включає всі витрати, пов'язані з забезпеченням харчування військовослужбовців УДО України (вартість добового набору продуктів на одну особу, які використовуються для приготування їжі відповідно до норм харчування, його зберігання, приготування, забезпечення посудом, столовим та кухонним інвентарем, транспортні витрати, оплата комунальних послуг, сплата податків, інші витрати та обов'язкові платежі).
4. Завдання, які покладаються на підрозділ продовольчого забезпечення під час харчування військовослужбовців УДО України шляхом залучення суб'єктів господарювання:
1) готує об'єкти та майно продовольчого забезпечення УДО України до їх використання за цільовим призначенням з дотриманням гігієнічних вимог та вимог протипожежної безпеки;
2) з урахуванням розподілу службового часу та специфіки завдань підрозділів, які забезпечуються харчуванням, визначає виконавцю місце, час та обсяги надання послуг з харчування;
3) здійснює заходи щодо своєчасного освіження запасів продовольства, організовує їх утримання;
4) здійснює контроль за своєчасним проходженням медичного обстеження обслуговуючим персоналом, задіяним в організації харчування військовослужбовців УДО України;
5) складає (оформлює), погоджує та подає на затвердження розкладки продуктів;
6) обліковує особовий склад, який має право на продовольче забезпечення за рахунок держави;
7) оприбутковує і списує в установленому порядку отримані від постачальника послуги;
8) на об'єктах продовольчого забезпечення, що використовуються виконавцем, у присутності представника виконавця, здійснює контроль за: порядком зберігання продовольства, якістю та безпекою харчових продуктів що зберігаються (шляхом ознайомлення із наданими виконавцем супровідними документами, що засвідчують їх якість та безпечність), відповідністю маркування цим документам, зовнішнього вигляду та стану тари й упаковки, дотриманням гігієнічних вимог об'єктів продовольчого забезпечення, відповідністю даних облікових документів та фактичної наявності продовольства;
9) здійснює контроль за дотриманням технології приготування їжі, її якістю, повнотою доведення встановлених норм харчування до кожного військовослужбовця, доставкою та видачею їжі в підрозділах (на об'єктах), своєчасним освіженням запасів продовольства;
10) здійснює контроль за станом продовольчого забезпечення в цілому;
11) у межах повноважень і в порядку, встановленому законодавством, здійснює списання майна продовольчого призначення.
5. Під час харчування військовослужбовців УДО України шляхом залучення суб'єктів господарювання розкладка продуктів, перед затвердженням начальником УДО України або його заступником, в обов'язковому порядку погоджується представником виконавця.
6. Обсяги та місця надання послуг з організації харчування військовослужбовців шляхом залучення суб'єктів господарювання визначаються в заявках на приготування та доставку їжі.
Заявки на приготування та доставку їжі складає підрозділ продовольчого забезпечення на підставі наказів УДО України, в яких обов'язково вказується поіменний список військовослужбовців, які забезпечуються харчуванням та норми харчування.
7. Готову їжу представник виконавця передає представникам замовника у місцях, зазначених у заявках на приготування та доставку їжі під підпис у відповідних документах (накладних, відомостях тощо), оригінали яких в подальшому зберігаються в підрозділі продовольчого забезпечення УДО України.
Для забезпечення харчуванням дозволяється використання одноразового столового посуду із розрахунку на одну особу, що харчується, на добу, а саме: тарілка глибока - 1 шт.; тарілка мілка - 3 шт.; тарілка десертна - 3 шт.; ложка столова - 1 шт.; виделка столова - 3 шт.; стакан - 3 шт.
Готова їжа може бути завчасно розфасована в одноразові ємності (ланчбокси тощо), які забезпечують її належне збереження та транспортування, або доставлятися в технічних засобах доставки їжі (термосах, ємностях для транспортування їжі тощо) з подальшою її видачею.
На зазначених у заявках місцях представник замовника розфасовану їжу передає під підпис у роздавальній відомості відповідальній за харчування в підрозділі особі.
У разі організації видачі гарячого харчування представниками замовника із застосуванням технічних засобів доставки їжі (термосів, ємностей для транспортування їжі тощо) її видача здійснюється на спеціально облаштованих лініях роздачі або місцях видачі їжі.
8. Приймання послуг здійснюється представником замовника в обов'язковій присутності представника виконавця. Критеріями оцінювання послуг з харчування є: своєчасність надання послуг, якість надання послуг, повнота доведення норм харчування, дотримання гігієнічних вимог.
9. Кількість та якість наданих послуг фіксуються в акті приймання наданих послуг з харчування (додаток 11), зведеному акті приймання наданих послуг з харчування (додаток 12), акті приймання послуг із забезпечення харчовими продуктами УДО України (додаток 13), які складаються в двох примірниках (перший - для замовника, другий - для виконавця) та засвідчують виконання виконавцем своїх зобов'язань за відповідний період.
Оприбуткування послуг з організації харчування за бухгалтерським обліком здійснюється на підставі зведених актів приймання наданих послуг з харчування. В актах окремо зазначаються послуги забезпечення харчовими продуктами (комплектами продуктів) та послуги з харчування.
Зведений акт приймання наданих послуг складається на підставі актів приймання наданих послуг з харчування не рідше одного разу на місяць.
Акти приймання послуг із забезпечення харчовими продуктами від виконавця замовнику складаються за фактом постачання харчових продуктів.
IV. Особливості продовольчого забезпечення із застосуванням каталогу продуктів
1. З метою забезпечення повноцінного та різноманітного харчування військовослужбовців, продовольче забезпечення може здійснюватися із застосуванням каталогу продуктів.
Застосування каталогу продуктів полягає у формуванні та закупівлі комплектів продуктів у межах послуг із забезпечення харчовими продуктами або послуг з організації харчування.
2. Продовольче забезпечення за каталогом продуктів досягається шляхом виконання таких вимог:
1) здійснення контролю за безпечністю харчових продуктів, які надходять для забезпечення військовослужбовців УДО України;
2) раціональне використання харчових продуктів;
3) дотримання режиму харчування з урахуванням характеру й особливостей службової діяльності військовослужбовців УДО України;
4) приготування якісної та різноманітної їжі за технологічною документацією (збірники рецептур, технологічні карти);
5) обов'язкове дотримання правил харчування, зберігання, обробки та приготування харчових продуктів;
6) правильне зберігання виготовлених напівфабрикатів;
7) дотриманням гігієнічних вимог;
8) правильна експлуатація та вчасне обслуговування обладнання.
3. Закупівля комплектів продуктів харчування за каталогом продуктів здійснюється у межах бюджетних призначень згідно з чинним законодавством.
Ціна та калорійність на кожне найменування продукту, вартість послуги забезпечення комплектами продуктів, а також вартість однієї послуги щодо забезпечення харчуванням без урахування вартості послуги забезпечення комплектами продуктів визначається за результатами проведених процедур закупівель.
4. За результатами проведених процедур закупівель визначаються ціна та калорійність на кожне найменування продукту, відображається вартість одного комплекту продуктів.
5. Їжа для військовослужбовців УДО України готується відповідно до затвердженої розкладки продуктів.
Розкладка продуктів формується з урахуванням якості та різноманітності меню (страв, збірників рецептур, технологічних карток).
Під час формування розкладки продуктів дозволяється розбіжність між запланованим та фактичним використанням граничних обсягів коштів, але при цьому загальний залишок коштів на кінець тижня не має містити від'ємних значень. У разі вивільнення коштів дозволяється їх використання для організації харчування військовослужбовців УДО України за каталогом продуктів.
6. Під час формування розкладки продуктів враховується:
1) граничний обсяг коштів на відповідний період;
2) визначена кількість кілокалорій на одного військовослужбовця;
3) період постачання харчових продуктів;
4) обсяг вивільнених коштів за попередні приймання їжі дозволяється використовувати для урізноманітнення харчування;
5) дотримання вимог добового меню.
7. У розкладці продуктів дозволяється здійснювати заміну продуктів харчування в межах каталогу продуктів за алгоритмом: продукт = ціна = продукт з урахуванням, що мінімальна кількість кілокалорій для харчування військовослужбовця на добу має становити не менше 3500 кілокалорій.
Вартість використаних продуктів та вартість наданих послуг щодо забезпечення харчуванням відображаються окремо.
8. Вихідними даними для визначення потреби в харчових продуктах за каталогом продуктів є:
1) штатна чисельність військовослужбовців УДО України, які мають забезпечуватись харчуванням за каталогом продуктів;
2) кількість харчових продуктів, які необхідно освіжити та закласти як продовольство непорушних запасів;
3) мінімальна кількість кілокалорій для харчування військовослужбовця на добу має становити не менше 3500.
9. Заявка на забезпечення харчовими продуктами під час продовольчого забезпечення із застосуванням каталогу продуктів формується відділом продовольчого забезпечення з урахуванням:
1) граничних обсягів коштів для замовлення харчових продуктів на відповідний період;
2) визначеної кількості кілокалорій на одного військовослужбовця;
3) вивільненого обсягу коштів за попередні прийняття їжі, який дозволяється використовувати для харчування військовослужбовців.
10. У заявках на забезпечення харчовими продуктами зазначаються асортимент та кількість харчових продуктів у межах каталогу продуктів, місце і час отримання послуг забезпечення харчовими продуктами. Окремо зазначається періодичність забезпечення харчовими продуктами з обмеженим строком зберігання. Під час формування заявок враховуються періоди отримання харчових продуктів.
11. Заявка на приготування та доставку їжі під час закупівлі послуг з харчування із застосуванням каталогу продуктів формується з урахуванням:
1) граничних обсягів коштів на закупівлю послуг з харчування (приготування та доставку їжі) на відповідний період;
2) визначеної кількості кілокалорій на одного військовослужбовця;
3) вивільненого обсягу коштів за попередні прийняття їжі, який дозволяється використовувати для харчування військовослужбовців.
12. У заявках на приготування та доставку їжі під час закупівлі послуг з харчування із застосуванням каталогу продуктів зазначається кількість послуг, час та місце їх надання.
13. Освіження наявних запасів харчових продуктів непорушних запасів здійснюється за заявками УДО України шляхом замовлення харчових продуктів за каталогом продуктів або в інший спосіб із дотриманням вимог чинного законодавства.
Харчові продукти непорушних запасів, що вилучаються зі зберігання в ході освіження, переоцінюються відповідно до вартості аналогічних харчових продуктів та видаються для приготування їжі. При цьому обсяг коштів, передбачених для замовлення харчових продуктів за каталогом продуктів, не змінюється.
V. Організація зберігання продовольства, техніки та майна продовольчого забезпечення в УДО України
1. Зберігання продовольства, техніки та майна продовольчого забезпечення організовується на обладнаних для зазначених цілей складах УДО України. Облік матеріальних засобів на складах ведеться в картках складського обліку (додаток 14).
2. Для зберігання продовольства, техніки та майна продовольчого забезпечення на складах обладнуються універсальні й спеціалізовані сховища (навіси).
До спеціалізованих сховищ належать: стаціонарні холодильники, овочесховища, сховища квашених продуктів тощо.
Усі сховища мають забезпечувати надійне зберігання продовольства, техніки та майна, їх правильне розміщення і можливість використання засобів механізації вантажно-розвантажувальних робіт.
3. Склад для зберігання продовольства має містити:
1) універсальне сховище;
2) овочесховище для зберігання свіжих фруктів та овочів;
3) холодильники (холодильні та морозильні камери) із відділеннями для м'яса, свіжої риби та інших продуктів, які швидко псуються.
Зберігання продовольства разом із будь-якими не продовольчими товарами (засоби, прилади, техніка) забороняється.
Продовольство для зберігання групується за видами, цільовим призначенням та обліком.
Прибирання приміщень складу проводиться не рідше одного разу на добу, наприкінці робочого дня.
4. Склад для зберігання техніки та майна продовольчого забезпечення має містити:
1) універсальне сховище;
2) сховище для столового та кухонного посуду, обладнання, техніки та майна продовольчого забезпечення;
3) навіси;
4) майданчики для зберігання техніки тощо.
Техніка та майно для зберігання групуються за видами, типами, модифікаціями, цільовим призначенням та обліком.
Техніка та майно непорушного запасу зберігаються окремо від техніки та майна поточного забезпечення.
Техніка та майно зберігаються комплектно.
Прибирання приміщень складу проводиться за потреби, але не рідше одного разу на тиждень.
5. Залежно від призначення, сховища обладнуються:
1) підлоговими і поличними стелажами, ятками, контейнерами, засіками та іншим обладнанням;
2) ваговимірювальними приладами;
3) термометрами, гігрометрами, приладом для вимірювання температури та вологості повітря, холодильними та морозильними установками;
4) інструментом для пакування і розпаковування продовольства, майна та ремонту тари;
5) найпростішими приладами, інструментами (щупи, лупи, магніти, ложки, тарілки, набори сит тощо);
6) інвентарем і спеціальним одягом для проведення робіт;
7) шафами для спеціального робочого одягу та господарського інвентарю;
8) колодами та обладнанням для рубання м'яса;
9) столами, стільцями і шафами для обладнання робочого місця начальника складу;
10) санітарно-технічним обладнанням для дотримання особистої гігієни працівника (раковина, мило, рушник тощо);
11) первинними засобами пожежогасіння;
12) медичною аптечкою;
13) природною або примусовою механічною припливно-витяжною вентиляціями.
Усі сховища мають бути обладнані охоронною, пожежною сигналізаціями та системою відеоспостереження.
6. У кожному складі має бути така документація:
1) службові обов'язки начальника складу;
2) інструкції та плакати щодо утримання складських приміщень;
3) правила зберігання продовольства (техніки, майна);
4) порядок ведення боротьби зі шкідниками продовольства та зерна;
5) схеми розміщення продовольства, техніки, майна та обладнання в приміщеннях складу;
6) інструкція щодо правил експлуатації електросилових установок і техніки безпеки під час роботи в сховищі (розробляється та затверджується у відповідному підрозділі);
7) інструкція щодо правил техніки безпеки під час роботи (розробляється і затверджується у відповідному підрозділі);
8) інструкція дій військовослужбовців під час евакуації майна в разі пожежі, стихійного лиха, отримання сигналів оповіщення, а також радіоактивного, хімічного та біологічного ураження (розробляється і затверджується у відповідному підрозділі);
9) умови, терміни зберігання продовольства;
10) стелажний (штабельний) ярлик;
11) карта реєстрації температури та відносної вологості повітря у сховищі (складі);
12) книга (картки) складського обліку;
13) книга запису результатів перевірки посадовими особами;
14) опис внутрішнього обладнання, інвентарю, інструменту, закріплених за сховищем.
7. Зберігання продовольства та майна має бути організоване так, щоб унеможливити їх псування та розкрадання. Передусім використовується продовольство, термін реалізації якого закінчується або яке за своїм якісним станом не може більше зберігатися.
VI. Облік, звітність, контроль діяльності підрозділу продовольчого забезпечення і порядок списання продовольства, техніки та майна
1. Облік продовольства, техніки та майна має бути своєчасним, достовірним і точним. Облік продовольства, техніки та майна ведеться відповідно до вимог чинного законодавства України в книгах обліку наявності та руху матеріальних засобів УДО України (додаток 15), книгах реєстрації облікових документів УДО України (додаток 16), книгах обліку майна, виданого у тимчасове користування УДО України (додаток 17).
2. Кількісний облік продовольства, техніки та майна здійснюється підрозділом продовольчого забезпечення. Кількісний та вартісний облік ведеться у фінансовому підрозділі.
3. Обліку підлягає все продовольство, техніка та майно незалежно від призначення та джерел надходження. Облік має бути своєчасним, достовірним і точним. Звірка даних бухгалтерського обліку з обліковими даними складського (аналітичного) обліку проводиться щоквартально.
4. Продовольство, техніка та майно непорушних запасів обліковуються та зберігаються окремо від продовольства, техніки та майна поточного забезпечення.
5. Облік продовольства, техніки та майна ведеться шляхом відображення даних у книгах та картках обліку, на інших матеріальних носіях інформації із зазначенням кількості матеріальних засобів, якісного стану, облікових та заводських номерів.
6. Контроль за діяльністю продовольчих складів здійснюється в установленому законодавством порядку керівником підрозділу продовольчого забезпечення.
7. Списання втраченого та непридатного для застосування продовольства, майна, техніки здійснюється в установленому законодавством порядку на підставі актів, затверджених начальником УДО України або заступником начальника УДО України відповідно до розподілу повноважень.
Директор Департаменту логістики Управління державної охорони України полковник | Віталій КУЛІКОВСЬКИЙ |
Додаток 1
до Положення про продовольче забезпечення в Управлінні державної охорони України
(абзац другий пункту 4 розділу I)
Базове меню
Прийняття їжі | Обов'язкові страви | Додаткові страви |
Сніданок | Напій | Молочні, кисломолочні продукти, м'ясна нарізка, сирна нарізка, овочева нарізка, фрукти, фруктові салати, ягоди, горіхи, соки, випічка власного виробництва тощо |
Гарнір, м'ясна та (або) рибна страви |
Холодні закуски |
Хліб, масло |
Обід | Напій |
Гарнір, м'ясна та (або) рибна страви |
Перша страва |
Холодні закуски |
Хліб |
Вечеря | Напій |
Гарнір, м'ясна та (або) рибна страви |
Холодні закуски |
Хліб, масло |
____________
Додаток 2
до Положення про продовольче забезпечення в Управлінні державної охорони України
(абзац четвертий пункту 4 розділу I)
Формат А2 (594 × 420 мм) | ЗАТВЕРДЖУЮ _____________________________________ (посада) _____________________________________ (військове звання, підпис, власне ім'я, прізвище) ___.___ 20__ року |
Розкладка продуктів
за __________________________ ___________________ (номер норми, каталог продуктів) (установа, підрозділ) з ___ ____________ по ___ ____________ 20__ року |
Дні тижня та дата | Добове меню | Найменування продуктів та маса їх у грамах на одну особу | Калорійність, Ккал | Вартість, грн | Загальна маса готової страви, г |
Прийняття їжі | Найменування страв | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
Понеділок "___"___ 20__ р. | Сніданок Обід Вечеря | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
Разом продуктів за день | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
Вівторок "___"___ 20__ р. | Сніданок Обід Вечеря | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
Разом продуктів за день | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
Середа "___"___ 20__ р. | Сніданок Обід Вечеря | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
Разом продуктів за день | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
Дні тижня та дата | Прийняття їжі | Найменування страв | Найменування продуктів та маса їх у грамах на одну особу | Калорійність, Ккал | Вартість, грн | Загальна маса готової страви, г |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
Четвер "___"___ 20__ р. | Сніданок Обід Вечеря | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
Разом продуктів за день | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
П'ятниця "___"___ 20__ р. | Сніданок Обід Вечеря | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
Разом продуктів за день | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
Субота "___"___ 20__ р. | Сніданок Обід Вечеря | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
Разом продуктів за день | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
Неділя "___"___ 20__ р. | Сніданок Обід Вечеря | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
Разом продуктів за день | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
Всього по розкладці | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
Документ виконав: _______________________________________ (посада, військове звання, підпис, власне ім'я, прізвище) Керівник підрозділу продовольчого забезпечення: _______________________________________ (посада, військове звання, підпис, власне ім'я, прізвище) Керівник підрозділу логістики (забезпечення): ___________________________________________ (посада, військове звання, підпис, власне ім'я, прізвище) Уповноважений представник виконавця: ______________________________________________ (посада, підпис, власне ім'я, прізвище) Керівник підрозділу медичного забезпечення: ___________________________________________ (військове звання, підпис, власне ім'я, прізвище) |
................Перейти до повного тексту