- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
27.03.2025 м. Київ № 1534
Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
01 травня 2025 р. за № 648/44054
Про затвердження Гігієнічних вимог до харчових казеїнів та казеїнатів
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Гігієнічні вимоги до харчових казеїнів та казеїнатів, що додаються.
2. Установити, що харчові казеїни та казеїнати, які відповідають вимогам, що діяли до набрання чинності цим наказом, але не відповідають положенням Гігієнічних вимог до харчових казеїнів та казеїнатів, затверджених цим наказом, можуть вироблятися та/або вводитися в обіг протягом трьох років з дня набрання чинності цим наказом. Такі харчові продукти можуть перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення мінімального терміну придатності.
3. Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів і продовольчої безпеки забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Цей наказ набирає чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра згідно з розподілом обов'язків.
Міністр | Віталій КОВАЛЬ |
ПОГОДЖЕНО: | |
Перший заступник Міністра охорони здоров'я України | Сергій ДУБРОВ |
Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів | Сергій ТКАЧУК |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України
27 березня 2025 року № 1534
Гігієнічні вимоги до харчових казеїнів та казеїнатів
1. Ці Вимоги застосовують до видів харчових казеїнів та казеїнатів, наведених у пункті 2 цих Вимог, та їх сумішей, для забезпечення належної поінформованості споживачів через маркування та запобігання підприємницькій практиці, що вводить споживача в оману.
2. У цих Вимогах терміни вживаються в таких значеннях:
1) харчовий казеїнат - молочний продукт, отриманий дією харчового казеїну або харчового казеїнового згустку з нейтралізуючими речовинами з наступним висушуванням;
2) харчовий кислий казеїн - молочний продукт, отриманий відділенням, промиванням та сушінням осадженого кислотою згустку знежиреного молока та/або інших продуктів, отриманих з молока;
3) харчовий сичужний казеїн - молочний продукт, отриманий відділенням, промиванням та сушінням згустку, утвореного в результаті реакції знежиреного молока та/або інших продуктів, отриманих з молока, з сичужним ферментом або іншими коагуляційними ферментами.
4. Терміни, визначені в пункті 2 цих Вимог, є назвами харчових продуктів, використання яких можливо тільки за умови виконання відповідних положень цих Вимог та відповідності критеріям, що застосовуються до харчових казеїнатів та казеїнів, наведених у додатку до цих Вимог.
5. Забороняється використовувати для харчових цілей харчові продукти, визначені в пункті 2 цих Вимог, які не відповідають вимогам щодо максимально допустимого рівня окремих забруднюючих речовин та вмісту домішок, наведених у пунктах 2 та 3 додатку до цих Вимог. У випадку використання таких продуктів для інших цілей їх назви та маркування не повинні вводити споживача в оману щодо їх характеристик та призначення.
6. На маркуванні харчових продуктів, визначених у пункті 2 цих Вимог, повинна міститися їх назва, а також інформація щодо:
1) кількості продукції нетто, зазначену в кілограмах або грамах;
2) найменування та місцезнаходження оператора ринку, відповідального за інформацію про харчовий продукт, а для імпортованих харчових продуктів - найменування та місцезнаходження імпортера, а також назву країни походження;
3) позначення, що ідентифікує партію (лот), до якої (якого) належить харчовий продукт, та дата його виробництва;
4) для харчових казеїнатів - зазначення харчових добавок, наведених у підпункті 5 пункту 4 додатка до цих Вимог.
7. Для харчових продуктів, визначених у пункті 2 цих Вимог, що реалізуються як суміші, додатково зазначається:
1) слово "суміш", за яким наводиться перелік харчових казеїнів та казеїнатів, з яких складається суміш, у порядку зменшення їх маси у такій суміші;
2) у сумішах, що містять харчові казеїнати - інформація про харчові добавки, наведені у підпункті 5 пункту 4 додатка до цих Вимог;
3) у сумішах, що містять харчові казеїнати - інформація щодо вмісту молочного білка.
8. Інформація, визначена в пунктах 6 та 7 цих Вимог, повинна надаватися державною мовою, має бути чіткою, розбірливою та нанесеною у спосіб, що унеможливлює її видалення.
................Перейти до повного тексту