- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Постанова
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 11 червня 2025 р. № 684 Київ |
Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 16 червня 1992 р. № 336 і від 27 грудня 2018 р. № 1150
Кабінет Міністрів України постановляє:
Внести до постанов Кабінету Міністрів України від 16 червня 1992 р.
№ 336 "Про норми харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках та інших приймальниках Національної поліції" - із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 31 січня 2004 р. № 102 (Офіційний вісник України, 2004 р., № 5, ст. 231), і від 27 грудня 2018 р.
№ 1150 "Про норми харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, місцях тимчасового тримання Державної прикордонної служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках для дітей та інших місцях тримання Національної поліції та спеціально відведених місцях для тимчасового тримання (ізоляторах тимчасового тримання) Служби безпеки" (Офіційний вісник України, 2019 р., № 4, ст. 138) зміни, що додаються.
Прем'єр-міністр України |
Д. ШМИГАЛЬ |
Інд. 31 |
|
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 11 червня 2025 р. № 684
ЗМІНИ,
що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України від 16 червня 1992 р. № 336 і від 27 грудня 2018 р. № 1150
1. У додатках до постанови Кабінету Міністрів України від 16 червня 1992 р. № 336:
1) додаток 1 доповнити нормою № 12 такого змісту:
"НОРМА № 12
для людей, які хворіють на туберкульоз і перебувають на стаціонарному лікуванні чи реабілітації у закладах охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби
(на одну особу на добу)
Найменування продуктів |
Характеристики продуктів |
Маса (брутто)/кількість |
Овочі |
різноманітні, сезонні, крім картоплі; свіжі, заморожені або квашені |
600 г |
Фрукти і ягоди |
різноманітні, сезонні, свіжі або заморожені |
330 г |
Сушені фрукти та/або сушені ягоди |
різноманітні, без додавання цукрів і підсолоджувачів |
32 г |
Соки |
фруктові, овочеві, фруктово-ягідні, фруктово-овочеві пастеризовані соки без додавання цукрів і підсолоджувачів повинні містити не більше 0,12 г натрію або еквівалентну кількість солі на 100 мл готового продукту |
86 мл |
Крупи, макаронні вироби та бобові |
|
160 г |
Картопля |
|
115 г |
Хліб |
хліб з борошна житнього або пшеничного 1 сорту, цільнозерновий хліб з пшеничного або житнього борошна з обмеженим вмістом солі, який не перевищує 0,45 г на 100 г хліба |
150 г |
Борошно пшеничне 1 сорту |
|
75 г |
Яйця курячі |
|
0,5 шт. |
Риба |
різні сорти морської риби, потрошена без голови (тушка) |
75 г |
М’ясо |
охолоджене чи заморожене (свинина/телятина/яловичина/птиця (крім водоплавної) |
220 г |
Молоко та молочні продукти, рослинні напої, до яких додано вітаміни та мінеральні речовини |
із кількістю цукрів не більше 10 г на 100 г, бажано молоко та молочні продукти, до яких додано вітамін D |
три порції на день на вибір, кожна з яких: 200 мл молока або рослинних напоїв (або 125 мл йогурту (кефіру), або 125 г сиру кисломолочного, або 15 г сиру твердого, або 25 г сметани |
Насичені жири тваринного походження |
масло вершкове, що містить не менше ніж 72 відсотки жиру |
19 г |
Рослинні жири |
рослинна олія |
27 г |
Сіль |
використовується лише йодована сіль |
5 г |
Цукор |
|
25 г |
Какао |
без додавання цукру і підсолоджувачів |
6 г |
Чай |
без додавання цукру і підсолоджувачів |
0,5 г |
Дріжджі |
|
1 г |
Крохмаль |
|
2 г |
Спеції та приправи |
|
0,1 г |
Енергетична цінність, кілокалорій |
2761,48 |
Білки: загальна кількість/тваринні, грамів |
113,22/58,38 |
Жири, грамів |
92, 73 |
Вуглеводи, грамів |
368,55 |
4142,22 (4) |
3037,63 (5) |
__________ Примітки: |
1. За цією нормою забезпечуються засуджені та особи, взяті під варту, які хворіють на туберкульоз і перебувають на лікуванні в умовах стаціонару закладів охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби. 2. Продукти щоденного споживання (овочі та фрукти, хліб, молоко та молочні продукти, м’ясо, масло вершкове, рослинна олія, цукор, какао, чай, борошно пшеничне 1 сорту) використовуються в межах денної норми +/- 5 відсотків. 3. Такі продукти, як сушені фрукти або сушені ягоди, соки, картопля, крупи, макаронні вироби та бобові, яйця, риба, пропонуються кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 75 г використовується в меню тричі на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (75 x 7): 3 = 175 грамів. Сік пропонується тричі на тиждень під час сніданку, обіду або вечері. Розрахунок проводиться таким чином: 86 x 7 = 602 грами. Яйця варені (смажені) рекомендується видавати тричі на тиждень під час сніданку, обіду або вечері. Крім того, яйця використовуються для приготування кулінарних виробів і напівфабрикатів. М’ясо пропонується видавати 11 разів на тиждень під час сніданку, обіду або вечері. Також дозволяється використовувати м’ясо під час приготування кулінарних виробів. Сушені фрукти пропонується видавати 6 порцій на тиждень під час сніданку, обіду або вечері, а також 3 порції на тиждень під час другого сніданку або підвечірку. Сушені фрукти пропонується використовувати для приготування страв і напоїв. Картопля пропонується до перших страв, а також під час сніданку, обіду або вечері 4 рази на тиждень, замість страв із круп (макаронних виробів, бобових), із таким чергуванням: 1 страва з картоплі на 4-5 страв із круп (макаронних виробів, бобових). Цукор використовується під час приготування страв і напоїв. Борошно пшеничне 1 сорту використовується для приготування борошняних кулінарних виробів (пиріжки, пироги, пончики, пампушки ватрушки, слойки, піца тощо). Для приготування таких виробів також дозволяється в межах норми використовувати інші продукти харчування. 4. Енергетична та поживна цінність норм харчування для неповнолітніх і дорослих, які мають недостатню вагу або інші ознаки мальнутриції, яка коригується через пропорційне збільшення норми для кожного із харчових продуктів (норма збільшується із використанням коефіцієнта 1,5). До неповнолітніх і дорослих, які мають недостатню вагу, належать люди, індекс маси тіла яких становить менше ніж 18,5 під час розрахунку за формулою: маса тіла (кг)/(зріст(м)-2. 5. Енергетична та поживна цінність норм харчування для неповнолітніх і дорослих із позитивним ВІЛ-статусом, яка коригується через пропорційне збільшення норми для кожного із харчових продуктів (норма збільшується із використанням коефіцієнта 1,1)."; |
2) додаток 2 доповнити нормами заміни харчових продуктів для людей, які хворіють на туберкульоз і перебувають на стаціонарному лікуванні чи реабілітації у закладах охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби, такого змісту:
"НОРМИ
заміни харчових продуктів для людей, які хворіють на туберкульоз і перебувають на стаціонарному лікуванні чи реабілітації у закладах охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби
Найменування продукту |
Маса (брутто)/кількість |
Найменування продукту-замінника |
Маса (брутто)/кількість |
Яйця курячі |
1 шт. |
м’ясо |
50 г |
риба |
100 г |
сир кисломолочний |
53 г |
молоко |
210 мл |
Риба |
100 г |
риба з головою |
130 г |
м’якуш (філе) птиці, свинини, яловичини без кістки |
67 г |
м’ясні блоки на кістках, туші, напівтуші |
84 г |
м’ясні блоки без кісток |
67 г |
рибні консерви різні |
80 г |
консерви м’ясні різні |
50 г |
яйце куряче |
1 шт. |
М’ясо |
100 г |
субпродукти I категорії |
100 г |
консерви м’ясні різні |
75 г |
риба (без голови) |
150 г |
рибні консерви різні |
120 г |
сир твердий |
48 г |
яйця курячі |
2 шт. |
м’якуш (філе) птиці, свинини, яловичини без кістки |
100 г |
м’ясні блоки на кістках, туші, напівтуші |
125 г |
м’ясні блоки без кісток |
100 г |
Молоко |
100 мл |
рослинні напої |
100 мл |
йогурт або кефір |
62,5 мл |
сир кисломолочний |
62,5 г |
сир твердий |
7,5 г |
сметана |
12,5 г |
Масло вершкове (72 відсотки жиру) |
100 г |
олія рослинна |
150 г |
Картопля |
100 г |
овочі свіжі, квашені, солені |
100 г |
крупи, макаронні вироби та бобові |
20 г |
картопля сушена, пюре картопляне сухе та сушені овочеві суміші |
20 г |
Овочі |
100 г |
картопля |
100 г |
крупи, макаронні вироби та бобові |
20 г |
овочі сушені |
10 г |
консервовані (мариновані) овочі і бобові |
100 г |
ікра овочева і салати овочеві |
75 г |
Фрукти і ягоди |
100 г |
соки |
100 мл |
варення, джем, повидло |
17 г |
сушені фрукти та/або сушені ягоди |
20 г |
Сушені фрукти та/або сушені ягоди |
100 г |
фрукти і ягоди свіжі |
500 г |
соки |
500 мл |
варення, джем, повидло |
125 г |
Соки |
100 мл |
сушені фрукти та/або сушені ягоди |
20 г |
варення, джем, повидло |
17 г |
фрукти і ягоди свіжі |
100 г |
Цукор |
100 г |
мед |
100 г |
карамель |
50 г |
варення, джем, повидло |
140 г". |
................Перейти до повного тексту