- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Закон України
ЗАКОН УКРАЇНИ
Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення безпечності та якості харчових продуктів
Верховна Рада України постановляє:
I. Внести зміни до таких законів України:
1. Частину другу
статті 6 Закону України "Про молоко та молочні продукти" (Відомості Верховної Ради України, 2004 р., № 47, ст. 513; 2014 р., № 20-21, ст. 727) після слів "немолочного походження" доповнити словами "у тому числі рослинні жири, олії".
2. У
Законі України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" (Відомості Верховної Ради України, 2014 р., № 41-42, ст. 2024 із наступними змінами):
1) частину першу
статті 1 доповнити пунктом 86-2 такого змісту:
"86-2) трансжирні кислоти - всі геометричні ізомери поліненасичених або мононенасичених жирних кислот, які мають хоча б один подвійний вуглецевий зв’язок (-С-С-) у трансконфігурації завдяки перериванню хоча б однією метиленовою групою (-СН2 -СН2 -)";
2)
статтю 20 доповнити частиною дев’ятою такого змісту:
"9. Оператори ринку, які постачають харчові продукти, не призначені для кінцевого споживача або не призначені для постачання до закладів роздрібної торгівлі, у тому числі електронної торгівлі, повинні надавати іншим операторам ринку інформацію про вміст трансжирних кислот, які не є трансжирними кислотами, що природно містяться у жирах тваринного походження, якщо їх вміст у харчовому продукті перевищує 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів, що містяться в харчовому продукті";
3) у
статтю 32 включити частину третю такого змісту:
"3. Під час виробництва харчових продуктів в Україні забороняється:
1) використання гідрогенізованих рослинних жирів та олій, пальмового стеарину у виробництві дитячого харчування;
2) використання гідрогенізованих рослинних жирів та олій, якщо вміст трансжирних кислот, які не є трансжирними кислотами, що природно містяться у жирах тваринного походження, у харчовому продукті, призначеному для кінцевого споживача, перевищує 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів, що містяться в харчовому продукті";
частину першу доповнити пунктом 11 такого змісту:
"11) обіг харчових продуктів, призначених для кінцевого споживача, у яких вміст трансжирних кислот, які не є трансжирними кислотами, що природно містяться у жирах тваринного походження, перевищує 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів, що містяться в харчовому продукті";
частину четверту викласти в такій редакції:
"4. Вилучені об’єкти санітарних заходів, які неможливо повернути в обіг, використовуються для інших, ніж споживання населенням, цілей, у тому числі передаються безоплатно до зоопарків чи притулків для тварин, або підлягають знищенню у порядку, встановленому законом".
3. Пункт 11 частини першої
статті 1 Закону України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин" (Відомості Верховної Ради України, 2017 р., № 31, ст. 343) викласти в такій редакції:
"11) документальна перевірка на державному кордоні (далі - документальна перевірка) - форма державного контролю на державному кордоні України вантажу, що ввозиться (пересилається) на митну територію України або вивозиться (пересилається) з митної території України, яка полягає у здійсненні перевірки міжнародного сертифіката та інших документів, що вимагаються згідно із законом, та/або інших документів, що вимагаються згідно з митними правилами та містять інформацію щодо відповідності вантажу законодавству про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, ветеринарну медицину та благополуччя тварин".
................Перейти до повного тексту