1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
25.11.2024 № 4149
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
23 грудня 2024 року
за № 1983/43328
Про затвердження Вимог до органолептичних досліджень спиртних напоїв
Відповідно до частини другої статті 6 Закону України "Про географічні зазначення спиртних напоїв", пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Вимоги до органолептичних досліджень спиртних напоїв, що додаються.
2. Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів і продовольчої безпеки у встановленому законодавством порядку забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування та вводиться в дію одночасно з введенням в дію Закону України від 01 грудня 2022 року № 2800-IX "Про географічні зазначення спиртних напоїв".
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра згідно з розподілом обов’язків.

Міністр

Віталій КОВАЛЬ

ПОГОДЖЕНО:

Голова Державної служби України
з питань безпечності харчових продуктів
та захисту споживачів

Виконувач обов’язків Міністра економіки України





Сергій ТКАЧУК

Надія БІГУН
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
25 листопада 2024 року № 4149
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
23 грудня 2024 року
за № 1983/43328
Вимоги
до органолептичних досліджень спиртних напоїв
І. Загальні положення
1. Ці Вимоги встановлюють процедуру органолептичного дослідження спиртного напою для цілей реєстрації географічного зазначення.
2. У цих Вимогах терміни вживаються в таких значеннях:
заявник — особа, що звертається за здійсненням органолептичного дослідження спиртного напою;
органолептичне дослідження — дослідження спиртного напою для визначення його органолептичних характеристик, при якому первинна інформація щодо спиртного напою сприймається органами чуття;
органолептичні характеристики — зовнішній вигляд, колір, смак, аромат спиртного напою;
сенсорна комісія — комісія, що утворюється для проведення органолептичних досліджень спиртних напоїв у складі незалежної лабораторії, акредитованої згідно із ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019 (EN ISO/IEC 17025:2017, IDT; ISO/IEC 17025:2017, IDT) "Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій";
сенсорний оцінювач — фізична особа, яка має відмінну гостроту органів чуття для визначення органолептичних характеристик спиртних напоїв і пройшла підготовку для виконання органолептичного дослідження із додержанням ДСТУ ISO 5496:2013 "Дослідження сенсорне. Методологія. Навчання фахівців виявляти та розпізнавати запахи", ДСТУ ISO 3972:2004 "Аналіз органолептичний. Метод дослідження смакової чутливості", ДСТУ ISO 8586:2019 (ISO 8586:2012, IDT) "Дослідження сенсорне. Загальні настанови щодо відбору, навчання та контролю відібраних експертів та експертів з органолептичного оцінювання".
Інші терміни вживаються у значеннях, наведених у Законі України "Про географічні зазначення спиртних напоїв".
II. Організація роботи сенсорної комісії
1. Сенсорна комісія є постійно діючою та складається з непарної кількості членів (сенсорних оцінювачів), з яких призначається голова та секретар сенсорної комісії.
2. Організаційною формою роботи сенсорної комісії є засідання, які проводяться у разі потреби. Засідання сенсорної комісії вважається правоможним, якщо на ньому присутні не менше двох третин складу, але не менше п’яти членів.
3. Члени сенсорної комісії є штатними працівниками незалежної акредитованої лабораторії або залучаються до її роботи на підставі договору (контракту).
4. Головою сенсорної комісії призначається особа, яка має найбільший досвід роботи в сфері органолептичних досліджень.
5. Голова сенсорної комісії:
1) організовує діяльність сенсорних оцінювачів відповідно до вимог ДСТУ ISO 8586:2019 (ISO 8586:2012, IDT) "Дослідження сенсорне. Загальні настанови щодо відбору, навчання та контролю відібраних експертів та експертів з органолептичного оцінювання";
2) обирає сенсорні тести, статистичні розрахунки, які необхідно здійснити;
3) затверджує форму оціночного листа та протоколу органолептичного дослідження.
6. Секретар сенсорної комісії виконує такі завдання, пов’язані з проведенням органолептичних досліджень:
планування органолептичного дослідження;
фіксація та перевірка результатів органолептичного дослідження;
збір оціночних листів;
узагальнення даних з оціночних листів;
складання протоколу органолептичного дослідження.
III. Порядок подання зразків спиртних напоїв для здійснення органолептичного дослідження
1. Зразки спиртних напоїв, що подаються заявником для органолептичних досліджень, повинні бути відібрані ним за участю принаймні одного сенсорного оцінювача та супроводжуватися такими документами в паперовій формі:
супровідний лист;
акт відбору проб зразків спиртних напоїв;
проект специфікації/специфікація спиртного напою;
протокол випробування спиртного напою на відповідність нормативному документу за фізико-хімічними показниками та показниками безпечності.

................
Перейти до повного тексту