1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ
НАКАЗ
02.10.2024 № 1682
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
17 жовтня 2024 року
за № 1568/42913
Про внесення змін до Порядку забезпечення належних умов зберігання, транспортування, приймання та обліку вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного в Україні
( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1791 від 24.10.2024 )
Відповідно до статей 6, 11, 12, 13 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб", пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90), НАКАЗУЮ:
1. Внести зміни до Порядку забезпечення належних умов зберігання, транспортування, приймання та обліку вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного в Україні, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 16 вересня 2011 року № 595, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10 жовтня 2011 року за № 1166/19904, виклавши його у новій редакції, що додається.
( Пункт 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1791 від 24.10.2024 )
2. Департаменту громадського здоров’я (Тетяні Скапі) забезпечити:
1) подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;
2) оприлюднення цього наказу на офіційному веб-сайті Міністерства охорони здоров’я України, після здійснення його державної реєстрації в Міністерстві юстиції України.
3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра охорони здоров’я України - головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна.
4. Цей наказ набирає чинності через 6 місяців з дня його офіційного опублікування.

Міністр

Віктор ЛЯШКО

ПОГОДЖЕНО:

Голова Державної служби України
з лікарських засобів та контролю за наркотиками

Голова Державної регуляторної служби України

Голова Національної служби здоров’я України

Керівник Секретаріату
Спільного представницького органу
сторони роботодавців на національному рівні

Уповноважений Верховної Ради України
з прав людини




Роман ІСАЄНКО

Олексій КУЧЕР

Наталія ГУСАК



Руслан ІЛЛІЧОВ


Дмитро ЛУБІНЕЦЬ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
охорони здоров’я України
16 вересня 2011 року № 595
(у редакції наказу
Міністерства охорони
здоров’я України
02 жовтня 2024 року № 1682)
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
17 жовтня 2024 року
за № 1568/42913
( Гриф затвердження із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1791 від 24.10.2024 )
ПОРЯДОК
забезпечення належних умов зберігання, транспортування, приймання та обліку вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного в Україні
I. Загальні положення
1. Цей Порядок встановлює умови дотримання холодового ланцюга під час зберігання, транспортування, приймання та обліку медичних імунобіологічних препаратів - вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного, що потребують дотримання особливих температурних умов (далі - МІБП).
Цей Порядок поширюється на всі МІБП, які потребують забезпечення дотримання умов холодового ланцюга, що ввозяться або виробляються в Україні суб’єктами господарювання незалежно від підпорядкування та форм власності.
2. У цьому Порядку терміни вживаються у такому значенні:
індикатор заморожування - засіб контролю, що застосовується для контролю за температурним режимом під час транспортування і зберігання МІБП, чутливих до заморожування відповідно до інструкцій для їх медичного застосування;
( Абзац другий пункту 2 розділу I із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1791 від 24.10.2024 )
пристрій дистанційного температурного моніторингу (далі - ДТМ) - прилад для вимірювання показників температури, який безперервно зчитує дані та передає їх засобами інформаційно-комунікаційних систем;
( Абзац третій пункту 2 розділу I із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1791 від 24.10.2024 )
реєстратор температури електронний - прилад для вимірювання показників температури, який безперервно зчитує дані та зберігає їх в пам’яті із заданою періодичністю;
( Абзац четвертий пункту 2 розділу I із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1791 від 24.10.2024 )
система холодового ланцюга (далі - СХЛ) - безперервно функціонуюча система, що забезпечує належний температурний режим та його постійний моніторинг під час зберігання і транспортування МІБП від виробника до споживача;
( Абзац п'ятий пункту 2 розділу I із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1791 від 24.10.2024 )
стандартна операційна процедура - уніфікований документ, що визначає послідовність дій, які потрібно виконати для виконання завдання або процесу. Цей документ описує кроки, вимоги, правила та стандарти, які слід дотримуватися під час виконання операцій;
( Абзац шостий пункту 2 розділу I із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1791 від 24.10.2024 )
термоконтейнер або термосумка спеціалізовані - ємність з термоізоляційного матеріалу, яка герметично закривається кришкою, призначена для транспортування та зберігання МІБП;
( Абзац сьомий пункту 2 розділу I із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1791 від 24.10.2024 )
флаконний термоіндикатор (далі - ФТІ) - єдиний індикатор температурного режиму, який розміщений на первинному пакуванні МІБП та супроводжує МІБП протягом усього холодового ланцюга. ФТІ використовується для контролю температурних умов, щоб попередити застосування МІБП, які зазнали впливу температури, вищої від визначеної інструкцією для медичного застосування;
( Абзац восьмий пункту 2 розділу I із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1791 від 24.10.2024 )
холодильне обладнання спеціалізоване - холодові кімнати/камери, морозильні камери, фармацевтичні та/або лабораторні холодильники та морозильники, у тому числі фармацевтичні та/або лабораторні комбіновані холодильники з морозильними секціями, термосумки та термоконтейнери, що відповідають стандартам, які гарантують надійність та придатність для експлуатації на всіх етапах транспортування та зберігання МІБП, прекваліфіковані ВООЗ або валідовані власними чи залученими спеціалістами;
( Абзац дев'ятий пункту 2 розділу I із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1791 від 24.10.2024 )
холодоелемент - це ємність з герметично закритою пробкою, яка заповнюється водою або спеціальною рідиною, що заморожується перед використанням, і застосовується для підтримки необхідних температурних умов у термоконтейнерах або термосумках при транспортуванні та/або тимчасовому зберіганні МІБП.
Інші терміни в цьому Порядку вживаються у значеннях, наведених у Законах України "Про захист населення від інфекційних хвороб", "Про систему громадського здоров’я", "Про лікарські засоби" та інших нормативно-правових актах у сфері охорони здоров’я.
( Абзац одинадцятий пункту 2 розділу I із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1791 від 24.10.2024 )
II. Суб’єкти СХЛ та їх рівні
( Заголовок розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1791 від 24.10.2024 )
1. Суб’єкти СХЛ розподіляються за такими рівнями:
I - виробники МІБП;
II - національні склади оптового зберігання МІБП, імпортери та/або дистриб’ютори;
III - обласні та районні та/або місцеві склади оптового зберігання МІБП;
IV - надавачі послуг з вакцинації: заклади охорони здоров’я, фізичні особи – підприємці, які одержали ліцензію на право провадження господарської діяльності з медичної практики, аптечні заклади, які задіяні в процесі імунопрофілактики.
( Абзац п'ятий пункту 1 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1791 від 24.10.2024 )
2. Основними складовими СХЛ є:
1) спеціально підготовлений персонал, що забезпечує обслуговування холодильного та іншого допоміжного обладнання, систем та пристроїв постійного температурного моніторингу для зберігання та транспортування МІБП на всіх рівнях холодового ланцюга;
2) холодильне обладнання та інше допоміжне обладнання, системи та пристрої постійного температурного моніторингу, транспортні засоби, що забезпечують належні умови для зберігання та транспортування МІБП;
3) безперервний контроль за дотриманням умов холодового ланцюга на всіх його етапах.
3. На всіх рівнях СХЛ обов’язково проводиться реєстрація умов зберігання МІБП. Реєстрація умов зберігання проводиться в письмовій та/або електронній формі в журналах реєстрації температурного режиму холодильного обладнання для МІБП до дати запровадження електронної системи умов зберігання МІБП, згідно з формою, наведеною у додатку 1 до цього Порядку (далі - журнал реєстрації).
( Абзац перший пункту 3 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1791 від 24.10.2024 )
Показники/звіти реєструючих приладів температурного моніторингу у вигляді температурних графіків і таблиць, а також дані ФТІ зберігаються протягом трьох років для подальшого формування звітності.
( Абзац другий пункту 3 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1791 від 24.10.2024 )
4. У кожному закладі II–IV рівнів СХЛ наказом керівника призначається/ються співробітник/и, відповідальні за зберігання, транспортування, приймання та облік МІБП відповідно до займаної посади.
( Пункт 4 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1791 від 24.10.2024 )
III. Технічне забезпечення для дотримання холодового ланцюга
1. Холодові кімнати/камери використовуються для зберігання та комплектування замовлень МІБП.
Холодові кімнати/камери повинні підтримувати необхідну температуру зберігання, відповідно до інструкції для медичного застосування препарату.
( Пункт 1 розділу III із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1791 від 24.10.2024 )
2. Морозильні камери використовують для МІБП, зберігання яких згідно з інструкцією для медичного застосування або листка-вкладки повинно відбуватися в замороженому стані, а також для заморожування та зберігання холодоелементів.
Такі морозильні камери повинні підтримувати визначену виробником температуру зберігання препарату.
3. Для заморожування холодоелементів можуть використовуватися побутові морозильні камери.
4. Для зберігання МІБП використовують спеціалізоване холодильне обладнання. Використання побутових холодильників/морозильників для зберігання МІБП не допускається.
5. Термоконтейнери та термосумки повинні забезпечувати температурний режим зберігання та транспортування МІБП від +2 до +8 °C упродовж не менше 24 годин при постійній температурі навколишнього середовища до +43 °C та не менше 10 годин при постійній температурі навколишнього середовища не нижче -30 °C.
Внутрішня поверхня термоконтейнера або термосумки має бути покрита матеріалом, що дозволяє проводити дезінфекцію.
Мінімальний час здатності термоконтейнера або термосумки зберігати температуру від +2 до +8 °C визначають згідно з інструкцією виробника або валідацією, проведеною сертифікованим спеціалістом.
За результатами валідації розробляються схеми завантаження упаковок з МІБП до термоконтейнера, зазначені кількість та місця розміщення холодоелементів.
( Абзац четвертий пункту 5 розділу III із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1791 від 24.10.2024 )
6. Пристроєм контролю температури зберігання та транспортування МІБП є ДТМ із можливістю сповіщення засобами інформаційно-комунікаційних систем про порушення умов зберігання МІБП, що забезпечує контроль температурного режиму на I-III рівнях СХЛ при зберіганні МІБП.
( Абзац перший пункту 6 розділу III в редакції Наказу Міністерства охорони здоров'я № 1791 від 24.10.2024 )
У разі виходу із ладу ДТМ та/або відсутності зв’язку в інформаційно-комунікаційній системі, в якості резервного або тимчасового застосування при зберіганні МІБП дозволяється використовувати реєстратор температури електронний, оснащений дисплеєм з індикацією температури.
( Абзац другий пункту 6 розділу III із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1791 від 24.10.2024 )
При транспортуванні МІБП моніторинг дотримання температурних умов має здійснюватися з використанням ДТМ та/або реєстратора температури електронного.
( Абзац третій пункту 6 розділу III із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1791 від 24.10.2024 )
ДТМ та реєстратори температури електронні повинні бути сертифіковані та повірені відповідно до Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність" та Технічного регламенту законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 січня 2016 року № 94.
( Абзац четвертий пункту 6 розділу III із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1791 від 24.10.2024 )
Кожен ДТМ та реєстратор температури електронний повинен мати індивідуальний номер.
IV. Вимоги до технічного забезпечення зберігання МІБП відповідно до рівнів системи холодового ланцюга
1. Зберігання МІБП на I рівні СХЛ має відповідати вимогам належної виробничої практики (Good Manufacturing Practice).
2. Основні вимоги до технічного забезпечення II рівня СХЛ:
1) для зберігання МІБП використовують виключно спеціалізовані холодові кімнати/камери, морозильні камери, фармацевтичні та/або лабораторні холодильники, у тому числі фармацевтичні та/або лабораторні комбіновані холодильники з морозильними секціями.
Спеціалізоване холодильне обладнання повинно мати подвійне резервування холодильної потужності (у разі виходу з ладу одного з компресорно-конденсаторних агрегатів, інший має повністю забезпечувати температурний режим) для зберігання МІБП різного температурного діапазону: +2 °C... +8 °C, -20 °C (+/-10 °C), -70 °C (+/-10 °C);
2) функціонування сертифікованого та повіреного ДТМ в режимі реального часу;
Наявність сертифікованих та повірених реєстраторів температури електронних для тимчасового моніторингу температурних умов зберігання МІБП у разі виходу із ладу ДТМ та/або відсутності зв’язку в інформаційно-комунікаційній системі.
( Абзац другий підпункту 2 пункту 2 розділу IV із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1791 від 24.10.2024 )
ДТМ та реєстратори температури електронні для рутинного контролю температури, розміщуються всередині холодильних кімнат/камер у місцях, визначених за результатами картування, де очікується найбільша варіабельність температур;
( Абзац третій підпункту 2 пункту 2 розділу IV із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1791 від 24.10.2024 )
3) забезпечення безперебійного електропостачання холодильного обладнання (резервні генератори електричного струму, під’єднані до холодильного обладнання, з автоматичним перемиканням в разі відсутності напруги в мережі або наявність джерела безперебійного живлення, спроможного забезпечити роботу холодильного обладнання упродовж не менше 12 годин поспіль);
4) наявність охоронних систем або цілодобової охорони, що забезпечує збереження МІБП;
5) наявність систем пожежної сигналізації та пожежогасіння;
6) наявність спеціалізованих термоконтейнерів і холодоелементів, а також реєстраторів температури електронних для забезпечення транспортування МІБП із дотриманням вимог температурного режиму;
7) наявність спеціалізованого транспорту, кваліфікованого в найхолодніший та найтепліший періоди року, оснащеного рефрижераторними установками для транспортування МІБП на III рівень СХЛ із дотриманням вимог температурного режиму;
8) наявність складу, придатного для приймання та зберігання допоміжних матеріалів для проведення вакцинації та розчинників (якщо температура зберігання розчинника відрізняється від температури зберігання МІБП);
9) наявність програми періодичного (не рідше ніж раз на рік) навчання співробітників щодо використання обладнання холодового ланцюга та виконання операційних процедур;
10) наявність розроблених та затверджених уповноваженою особою II рівня СХЛ стандартних операційних процедур щодо отримання, зберігання, транспортування МІБП, експлуатації приміщення їх зберігання, обслуговування холодильного обладнання, плану реагування на надзвичайні ситуації у СХЛ.
3. Основні вимоги до технічного забезпечення обласних складів оптового зберігання III рівня СХЛ:
1) для зберігання МІБП використовують виключно спеціалізовані холодові кімнати (камери), морозильні камери, фармацевтичні та/або лабораторні холодильники, у тому числі фармацевтичні та/або лабораторні комбіновані холодильники з морозильними секціями.
Холодильне обладнання повинно мати подвійне резервування холодильної потужності (у разі виходу з ладу одного з компресорно-конденсаторних агрегатів, інший має повністю забезпечувати температурний режим) для зберігання МІБП різного температурного діапазону: +2 °C... +8 °C, -20 °C (+/-10 °C), та, за потреби, -70 °C (+/-10 °C);
2) функціонування сертифікованого та повіреного ДТМ в режимі реального часу.
( Абзац перший підпункту 2 пункту 3 розділу IV із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1791 від 24.10.2024 )
Наявність сертифікованих та повірених реєстраторів температури електронних для тимчасового моніторингу температурних умов зберігання МІБП у разі виходу із ладу ДТМ та/або відсутності зв’язку в інформаційно-комунікаційній системі;
( Абзац другий підпункту 2 пункту 3 розділу IV із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1791 від 24.10.2024 )

................
Перейти до повного тексту