1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
04.07.2024 № 1964
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
26 липня 2024 р.
за № 1122/42467
Про затвердження форми клопотання про погодження специфікації спиртного напою, вимог до оформлення специфікації спиртного напою, процедури її погодження та погодження змін до специфікації спиртного напою, щодо якого використовується географічне зазначення
Відповідно до частин першої, сьомої статті 6, частини сьомої статті 11 Закону України "Про географічні зазначення спиртних напоїв", пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити такі, що додаються:
форму клопотання про погодження специфікації спиртного напою;
Вимоги до оформлення специфікації спиртного напою, процедури її погодження та погодження змін до специфікації спиртного напою, щодо якого використовується географічне зазначення.
2. Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів і продовольчої безпеки у встановленому законодавством порядку забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування та вводиться в дію одночасно з введенням в дію Закону України від 01 грудня 2022 року № 2800-IX "Про географічні зазначення спиртних напоїв".
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра згідно з розподілом обов’язків.

Виконуючий обов’язки
Міністра


Т. Висоцький

ПОГОДЖЕНО:

Перший віце-прем’єр-міністр України -
Міністр економіки України

В.о. Голови Державної служби України
з питань геодезії, картографії та кадастру

Голова Державної служби України
з питань безпечності харчових продуктів
та захисту споживачів

Перший заступник
Міністра цифрової трансформації України




Ю. Свириденко


Д. Макаренко



С. Ткачук


О. Вискуб
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
04 липня 2024 року № 1964
КЛОПОТАННЯ
про погодження специфікації спиртного напою
( Див. текст )
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
04 липня 2024 року № 1964
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
26 липня 2024 р.
за № 1122/42467
ВИМОГИ
до оформлення специфікації спиртного напою, процедури її погодження та погодження змін до специфікації спиртного напою, щодо якого використовується географічне зазначення
I. Загальні положення
1. Ці Вимоги застосовуються до оформлення специфікації спиртного напою та визначають процедуру її погодження та порядок погодження змін до специфікації спиртного напою, щодо якого використовується географічне зазначення.
2. Специфікацію спиртного напою оформлює та подає клопотання про погодження специфікації спиртного напою за встановленою формою (далі - клопотання) виробник або об’єднання виробників, які мають право на реєстрацію географічного визначення спиртного напою відповідно до частин першої - третьої статті 3 Закону України "Про географічні зазначення спиртних напоїв" (далі - заявник), або його представник.
3. У цих Вимогах терміни вживаються у значеннях, наведених у Законах України "Про географічні зазначення спиртних напоїв", "Про правову охорону географічних зазначень", "Про адміністративну процедуру".
4. Адміністративне провадження у справах, передбачених цими Вимогами, розпочинається з дня отримання Мінагрополітики клопотання, заяви про внесення змін до специфікації спиртного напою, щодо якого використовується географічне зазначення (далі - заява про внесення змін), і здійснюється відповідно до Закону України "Про адміністративну процедуру" з урахуванням особливостей, визначених Законом України "Про географічні зазначення спиртних напоїв".
II. Вимоги до оформлення специфікації спиртного напою
1. Специфікація спиртного напою викладається за формою згідно з додатком до цих Вимог.
Специфікація спиртного напою викладається письмово, державною мовою, у друкованому вигляді, має стосуватись одного географічного зазначення, підписується заявником або його представником власноручно або з використанням кваліфікованого електронного підпису.
2. У розділі 1 специфікації спиртного напою зазначається найменування, що заявляється на реєстрацію як географічне зазначення спиртного напою, яке повинно містити географічну назву або її похідні. Це може бути існуюча або історична назва географічного об’єкта.
До географічних об’єктів належать цілісні і відносно стабільні утворення Землі природного або антропогенного походження, що існують або існували в минулому і характеризуються певним місцеположенням: орографічні - материки, гори, хребти, скелі, ущелини, льодовики, рівнини, низовини, яри, балки, острови, коси, вулкани, печери тощо; гідрографічні - океани, моря, затоки, протоки, лимани, озера, болота, водосховища, річки, канали тощо; адміністративно-територіальні - держави, автономні території, області, райони, міста, селища, села тощо; соціально-економічні - залізничні станції, роз’їзди, порти, пристані, аеропорти тощо; природно-заповідні - природні парки, заповідники, заказники, заповідні урочища та інші подібні об’єкти.
Як географічне зазначення спиртного напою може заявлятися також традиційна географічна або негеографічна назва, яка використовується для позначення спиртного напою та ідентифікує спиртний напій як такий, що походить з певної території.
Найменування може відтворювати або включати назву країни. У такому разі в розділі 3 специфікації спиртного напою наводиться обґрунтування підстав для такого використання.
В якості географічного зазначення може бути заявлено прикметник, що походить від певної географічної назви, або інша аналогічна похідна.
Найменування може відтворювати або включати найменування одного виробника. У такому разі в розділі 3 специфікації спиртного напою наводяться застереження щодо використання такого найменування у вигляді вичерпного опису умов використання такого найменування іншими виробниками.
Якщо для спиртного напою використовується більше ніж одне найменування, заявник має право зареєструвати одне або декілька найменувань, які наводяться з відокремленням їх скісною рискою ("/").
Найменування наводиться у формі та мовою, що використовуються під час продажу спиртного напою, або мовою, яка історично використовувалася для його маркування на відповідній географічній території.
Для найменувань, викладених українською мовою, наводиться транслітерація найменування літерами латинського алфавіту.
Для найменувань, викладених іншою мовою, ніж українська, додатково наводиться транскрипція найменування літерами українського алфавіту.
Якщо географічне зазначення наведене літерами іншого алфавіту, ніж кириличний чи латинський, у дужках наводиться транскрипція найменування літерами латинського алфавіту, при цьому транслітерація або переклад найменування державною мовою не вимагається.
3. У розділі 2 специфікації спиртного напою зазначається категорія спиртного напою, яка визначається відповідно до частини другої статті 1 Закону України "Про географічні зазначення спиртних напоїв", або термін "спиртний напій", якщо цей напій не відповідає вимогам жодної з категорій, визначених частиною другою статті 1 Закону України "Про географічні зазначення спиртних напоїв".
Назви категорій, зазначені в частині другій статті 1 Закону України "Про географічні зазначення спиртних напоїв" літерами латинського алфавіту курсивним шрифтом, не підлягають обов’язковому перекладу при описі, представленні та маркуванні спиртних та алкогольних напоїв. Такі терміни можуть супроводжуватися перекладом, транскрипцією або транслітерацією державною мовою, за умови що термін мовою оригіналу не приховується.
4. У розділі 3 специфікації спиртного напою зазначається опис спиртного напою, який включає:
відомості про характеристики спиртного напою, у тому числі основні фізичні, хімічні та/або органолептичні характеристики;
особливі характеристики спиртного напою, зумовлені головним чином географічним походженням, які відрізняють його від інших спиртних напоїв категорії, до якої він належить;
відомості про сировину, з якої виробляється спиртний напій.
Основні характеристики спиртного напою, його особливі характеристики, відомості про сировину зазначаються з достатньою детальністю та повнотою, що дає змогу характеризувати спиртний напій і визначити його особливі характеристики, які відрізняють його від аналогічних спиртних напоїв категорії, до якої він належить, і наводяться із застосуванням визначень, термінів, одиниць виміру, скорочень та символів, що зазвичай використовуються при виробництві спиртних напоїв.
Опис має містити технічні та наукові дані для опису спиртного напою, включаючи особливі фізичні (консистенція, щільність, густина тощо), хімічні (склад основних компонентів, кислотність, вміст спирту, цукру тощо), органолептичні характеристики (зовнішній вигляд, колір, аромат, смак тощо), які є доречними щодо цього спиртного напою.
За необхідності у цьому розділі специфікації спиртного напою наводиться окремий параграф "Застереження" із такими відомостями:
якщо найменування, що заявляється на реєстрацію як географічне зазначення спиртного напою, відтворює або включає назву країни, наводиться обґрунтування підстав для такого використання. Такими підставами можуть бути факти історичного використання назви країни, походження сировини з усієї території країни тощо;
якщо найменування, що заявляється на реєстрацію як географічне зазначення спиртного напою, відтворює або включає найменування одного виробника, зазначається про зобов’язання виробника не перешкоджати іншим виробникам у використанні його найменування у складі географічного зазначення спиртного напою.
5. У розділі 4 специфікації спиртного напою визначається географічне місце, що зумовлює особливу якість, репутацію чи інші характеристики спиртного напою.
Географічне місце та його межі визначаються максимально точно, із максимально можливим посиланням на фізичні або адміністративні межі, із посиланням на загальноприйняту систему координат або на істотні топографічні ознаки, характеристики навколишнього природного середовища (геологічні ознаки, ґрунти, басейни річок, ґрунтові води).
При визначенні меж географічного місця слід враховувати елементи, необхідні для підтвердження зв’язку спиртного напою з місцем його географічного походження.
Допускається зазначення виключених із географічного місця ділянок, наприклад, "область, крім районів".
Рекомендується включати карту (мапу) географічного місця як додаток до специфікації спиртного напою. Якщо особливі якості спиртного напою визначаються властивостями ґрунту та клімату, можуть додаватись ґрунтові і кліматичні карти.
6. У розділі 5 специфікації спиртного напою наводиться опис способу виробництва спиртного напою, зокрема про застосування автентичних і незмінних місцевих способів (за наявності), та про всі етапи виробництва спиртного напою.
Опис способу виробництва спиртного напою має бути зазначено точно і детально для забезпечення можливості відтворення будь-якою особою і виключно в межах способу, що застосовується на час складання специфікації спиртного напою.
Автентичні способи виробництва спиртного напою включаються до опису виключно у випадку їх застосування на час оформлення специфікації спиртного напою.
Перелік етапів виробництва наводиться з описом етапів виробництва, які мають відбуватися в географічному місці.
У разі наявності обґрунтувань, що з метою забезпечення особливої якості, гарантування справжності чи забезпечення контролю пакування спиртного напою має відбуватися у визначеному географічному місці, до цього розділу специфікації спиртного напою включаються відомості про пакування спиртного напою та наводяться відповідні обґрунтування.
7. У розділі 6 специфікації спиртного напою зазначаються відомості про взаємозв’язок особливої якості, репутації чи інших характеристик спиртного напою з його географічним походженням, які пояснюють, як характеристики відповідного географічного місця впливають на спиртний напій.
Ці відомості повинні містити:
відомості про географічне походження, що обумовлює взаємозв’язок;
відомості про особливу якість, репутацію чи характеристики спиртного напою, зумовлені головним чином географічним походженням;
опис причинно-наслідкового зв’язку між особливою якістю, репутацією чи іншими характеристиками спиртного напою та його географічним походженням;
зазначення факторів (особлива якість, репутація, інші характеристики спиртного напою), на яких базується такий взаємозв’язок.
У цьому розділі специфікації спиртного напою зазначається, саме на яких факторах (особлива якість, репутація, інші характеристики спиртного напою) базується такий взаємозв’язок, із описом таких факторів і включенням, за необхідності, опису спиртного напою або способу його виробництва, що показують такий взаємозв’язок.
Обґрунтовується, яким чином особлива якість, репутація, інші характеристики спиртного напою пов’язані з географічним місцем і якими саме є природний та людський фактори, що забезпечують особливу якість спиртного напою.
Описуються особливі якості та інші характеристики спиртного напою, якими можуть бути, зокрема, смак, колір, запах або комбінація таких показників, географічне місце, яке зумовлює ці фактори, і зв’язок між ними.
У разі наявності наводяться положення щодо специфічних способів виробництва спиртного напою, які безпосередньо впливають на набуття ним особливої якості чи інших характеристик та мають значення для підтвердження взаємозв’язку. Окремо виділяються переваги цих способів виробництва спиртного напою порівняно із звичайною технологією та зазначається, яким чином вони зумовлюють його особливі якості.
Описуються характеристики визначеного географічного місця, зокрема природні умови, що зумовлюють взаємозв’язок та особливу якість, які впливають на технологію виробництва або надають сировині особливих характеристик, зокрема педокліматичні характеристики - тип ґрунту, рельєф, висота над рівнем моря, кут нахилу, експозиція, клімат, опади, рослинність.
Відомості про людський фактор можуть містити опис специфічного місцевого досвіду виробництва спиртного напою, технології місцевих виробників, використання в технології виробництва спиртного напою традиційного обладнання тощо.
Якщо заявлене географічне зазначення ґрунтується лише на репутації спиртного напою, цей розділ специфікації спиртного напою повинен містити відомості, що підтверджують репутацію, якими можуть бути історична документація, публікації в медіа, нагороди, витяги із професійної літератури тощо.
Відомості про репутацію спиртного напою повинні відображати історію його виробництва в цьому географічному місці, ставлення до нього суспільства на місцевому, національному та/або міжнародному рівні.
Наводяться конкретні приклади ефективного застосування географічного зазначення в минулому і дотепер, переважно у вигляді прикладів виробництва та рекламування спиртного напою.
8. У розділі 7 специфікації спиртного напою наводяться найменування та місцезнаходження органів сертифікації, які перевірятимуть відповідність спиртного напою з географічним зазначенням специфікації спиртного напою, та їх функції та/або найменування та місцезнаходження спеціально уповноваженого органу - Мінагрополітики.
9. У розділі 8 специфікації спиртного напою зазначаються особливі правила маркування (за наявності) та наводяться відомості про обов’язковість нанесення певного логотипу, етикетки або іншого відрізнювального позначення на спиртний напій, і за потреби, його опис із зазначенням усіх специфічних елементів, які відображаються на етикетці спиртного напою з географічним зазначенням, із наведенням вимог до розмірів, вимірів, кольорів. Може бути представлено етикетку для спиртного напою або зразок маркування.
У цьому розділі специфікації спиртного напою можуть зазначатись правила використання попереджувального маркування при маркуванні спиртного напою:
поряд із географічним зазначенням наноситься попереджувальне маркування про те, що це географічне зазначення спиртного напою зареєстровано в Україні;
замість попереджувального маркування географічного зазначення спиртного напою (обведеної овалом абревіатури "ГЗ") або разом з ним наноситься текст: "Зареєстроване в Україні географічне зазначення";
відповідне географічне місце походження спиртного напою додатково зображується на етикетці за допомогою рисунків чи символів.
III. Погодження специфікації спиртного напою
1. Для погодження специфікації спиртного напою заявник подає до Мінагрополітики клопотання за встановленою формою в паперовій або електронній формі.
Клопотання, що подається в електронній формі, повинне відповідати вимогам Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг".
2. Клопотання має стосуватись одного географічного зазначення.
Якщо для спиртного напою використовується більше ніж одне найменування, вони наводяться з відокремленням їх скісною рискою ("/").
Найменування наводиться у формі та мовою, що використовуються під час продажу спиртного напою, або мовою, яка історично використовувалася для його маркування на відповідній географічній території.
Для найменувань, викладених українською мовою, наводиться транслітерація найменування літерами латинського алфавіту.
Для найменувань, викладених іншою мовою, ніж українська, додатково наводиться транскрипція найменування літерами українського алфавіту. Якщо географічне зазначення наведене літерами іншого алфавіту, ніж кириличний чи латинський, у дужках наводиться транскрипція найменування літерами латинського алфавіту. Транслітерація або переклад найменування державною мовою не вимагається.

................
Перейти до повного тексту