1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Постанова


КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 20 грудня 2024 р. № 1456
Київ
Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення харчуванням учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти
Відповідно до частини другої статті 97 Бюджетного кодексу України Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення харчуванням учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти, що додаються.
2. Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування та застосовується з 1 січня 2025 року.

Прем'єр-міністр України

Д. ШМИГАЛЬ

Інд. 73


ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 20 грудня 2024 р. № 1456
ПОРЯДОК ТА УМОВИ
надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення харчуванням учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти
1. Ці Порядок та умови визначають механізм надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення харчуванням учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти (далі - субвенція).
2. У цих Порядку та умовах терміни вживаються у значенні, наведеному в Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305 (Офіційний вісник України, 2021 р., № 30, ст. 1739).
3. Головним розпорядником субвенції є МОН.
Розпорядники субвенції за місцевими бюджетами визначаються рішеннями про такі бюджети відповідно до законодавства.
4. Субвенція спрямовується на забезпечення одноразовим гарячим харчуванням учнів, які здобувають початкову освіту, зокрема шляхом організації педагогічного патронажу з проведенням для них навчальних занять, консультацій, оцінювання в закладі освіти з відповідним зазначенням в індивідуальному навчальному плані, закладів загальної середньої освіти комунальної форми власності (далі - учні початкових класів) незалежно від встановленої закладом освіти кратності харчування.
До кількості учнів початкових класів, які забезпечуються одноразовим гарячим харчуванням за рахунок субвенції, не включаються учні, які отримують безплатне харчування відповідно до пункту 11 частини першої статті 30 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".
Забезпечення одноразовим гарячим харчуванням може здійснюватись:
закладами загальної середньої освіти комунальної форми власності (далі - заклади освіти) самостійно (працівниками, що входять до штатного розпису закладу освіти);
надавачами послуг з харчування (кейтеринг або аутсорсинг).
За рахунок субвенції здійснюються видатки на:
придбання продуктів харчування - у разі забезпечення таким харчуванням учнів початкових класів закладом освіти самостійно;
оплату послуг кейтерингу, аутсорсингу та/або здійснення витрат на забезпечення їх надання - у разі забезпечення таким харчуванням учнів початкових класів надавачами послуг з харчування (кейтеринг або аутсорсинг).
У разі забезпечення одноразовим гарячим харчуванням учнів початкових класів надавачами послуг з харчування (кейтеринг або аутсорсинг) за рахунок субвенції оплачується не більше 70 відсотків вартості такої послуги або витрат на її забезпечення, а за рахунок коштів місцевих бюджетів та/або інших джерел, визначених абзацом третім пункту 7 цих Порядку та умов, - не менше 30 відсотків.
5. Органи місцевого самоврядування під час використання субвенції, забезпечують дотримання таких умов:
у закладах освіти організовано процес навчання за очною формою або з поєднанням очної та дистанційної форми;
харчування учнів початкових класів організовано відповідно до Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку" (Офіційний вісник України, 2021 р., № 30, ст. 1739), вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів;

................
Перейти до повного тексту