- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
26.01.2023 № 75
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
10 лютого 2023 р.
за № 266/39322
Про затвердження Методичних вимог у сфері насінництва щодо збереження сортових та посівних якостей насіння сої
( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства
аграрної політики та продовольства
№ 1116 від 09.05.2023 )
1. Затвердити Методичні вимоги у сфері насінництва щодо збереження сортових та посівних якостей насіння сої, що додаються.
2. Департаменту аграрного розвитку забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра згідно з розподілом обов’язків.
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
26 січня 2023 року № 75
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
10 лютого 2023 р.
за № 266/39322
МЕТОДИЧНІ ВИМОГИ
у сфері насінництва щодо збереження сортових та посівних якостей насіння сої
I. Загальні положення
1. Ці Методичні вимоги встановлюють мінімальні норми до насіннєвих посівів сої за показниками сортових якостей, рівня засміченості бур’янами, ураженості хворобами та ушкодженості (заселеності) шкідниками та посівних якостей насіння сої, що застосовуються органами виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями, які належать до сфери управління Міністерства аграрної політики та продовольства України, аудиторами із сертифікації (агрономами-інспекторами), суб’єктами насінництва на сортах, унесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.
2. У цих Методичних вимогах терміни вживаються у таких значеннях:
журнал польового оцінювання насіннєвого посіву сої - документ в який вноситься інформація про первинні дані результатів польових обстежень та остаточного оцінювання насіннєвого посіву;
насіннєвий посів - ділянка, засіяна насінням сорту з метою використання урожаю з нього на насіннєві цілі;
сортова чистота - відношення типових рослин сорту до загальної кількості рослин однойменної культури в посіві.
3. У цих Методичних вимогах вживаються скорочення, що мають такі значення:
БН - базове насіння;
ДН - добазове насіння;
СН - сертифіковане насіння;
СН1 - сертифіковане насіння першої генерації;
СН2 - сертифіковане насіння другої генерації.
4. Назви категорій та послідовних генерацій насіння сої визначаються залежно від етапу насінництва, біологічних особливостей культури і сорту згідно з додатком 1 до цих Методичних вимог.
II. Вимоги до сортових якостей насіння сої
1. Ділянка під посів повинна бути придатною для виробництва насіння сої.
Попередній посів на відповідній ділянці має бути сумісним з виробництвом насіння сої.
На призначеній для вирощування насіння ділянці має бути забезпечено відсутність засмічення посіву відповідної культури самосійними рослинами (наприклад, падалицею), що може стати джерелом погіршення сортових якостей насіння та поширення шкідливих організмів.
Посіви повинні бути чистими від бур’янів та якнайменше ураженими хворобами (особливо інфекційними) впродовж усієї вегетації рослин. Посіви, що містять надмірну кількість бур’янів, повинні бути вибраковані.
Рівень шкідливих організмів таких як Pseudomonas syringae pv. glycinea, Diaporthe phaseolorum var. caulivora та var. sojae, Phialophora gregata та Phytophthora megasperma f.sp. glycinea, які знижують якість насіння сої, повинен бути якомога нижчим.
2. Мінімальний часовий інтервал між насіннєвими посівами бобових культур, зокрема сої і будь-якими іншими посівами того ж виду повинен складати не менше як три роки. Дані інтервали визначаються з урахуванням сільськогосподарських років.
Послідовні культури одного і того ж сорту і категорії насіння можуть бути вирощені на одному полі без будь-якого часового інтервалу, за умови підтримки належної сортової чистоти.
3. Насіннєві посіви сої повинні бути ізольовані від інших культур чітко вираженим бар’єром або простором, який має забезпечити недопустимість випадкового їх засмічення під час проведення технологічних операцій по догляду та збиранню врожаю.
Розмежування насіннєвих посівів в межах однієї культури повинна становити не менше ніж 2 м між різними сортами та 0,5 м між генераціями одного сорту.
( Пункт 3 розділу II в редакції Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 1116 від 09.05.2023 )
4. Насіннєвий посів сої повинен бути придатним для чіткого визначення сортової чистоти та інших показників, що впливають на якість насіння.
У разі неможливості усунення недоліків (наявність решток інших культур, порушення вимог щодо попередника, недотримання норм просторової ізоляції) такий посів вилучають із числа насіннєвих.
5. Стандарти сортової чистоти застосовуються до всіх насіннєвих посівів і повинні бути перевірені під час проведення польового оцінювання.
Сортова чистота насіннєвих посівів сої категорії ДН повинна становити не менше 99,7 %, категорії БН (супереліта, еліта) повинна становити не менше 99,5 %, а для категорії СН (СН1, СН2 ) - не менше ніж 99 %.
( Пункт 5 розділу II в редакції Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 1116 від 09.05.2023 )
III. Польове оцінювання насіннєвих посівів сої
1. Польове оцінювання насіннєвих посівів сої для подальшого виробництва насіння категорії БН, призначеного для реалізації, проводиться виключно аудиторами із сертифікації (агрономами-інспекторами), які є працівниками державного підприємства, що входить до сфери управління Мінагрополітики.
Польове оцінювання насіннєвих посівів для подальшого виробництва насіння категорії СН може проводитись будь-якими аудиторами із сертифікації (агрономами-інспекторами) за умови вибіркового оцінювання таких робіт аудитором із сертифікації (агрономом-інспектором), який є працівником державного підприємства, що входить до сфери управління Мінагрополітики.
У разі необхідності до цих робіт можуть залучатися фахівці із захисту та карантину рослин, а також представник організації-замовника насіннєвої продукції.
Польові обстеження насіннєвих посівів для подальшого виробництва насіння категорії БН, не призначеного для реалізації, здійснюються спеціалістами науково-дослідних установ, селекціонерами, власниками або підтримувачами сортів і гібридів.
2. До початку проведення польового оцінювання насіннєвих посівів сої аудитором із сертифікації (агрономом-інспектором) перевіряються:
документи на висіяне насіння;
документи, що підтверджують право на використання сорту рослин (патент на сорт рослин та/або свідоцтво про державну реєстрацію сорту рослин, та/або ліцензійний договір про використання сорту рослин);
відповідність сортових посівів заявленій площі;
наявність офіційного опису заявленого сорту;
дотримання вимог технології виробництва насіння щодо:
попередника;
просторової ізоляції;
засміченості посіву сортовою і видовою домішками, бур’янами та важковідокремлюваними рослинами.
3. Насіннєві посіви обстежуються протягом всього вегетаційного періоду. При цьому принаймні одне польове оцінювання повинно забезпечити найкращу можливість оцінити ідентичність сорту та чистоту.
Остаточне оцінювання насіннєвих посівів сої проводять у фазу господарської стиглості основної маси рослин.
( Абзац другий пункту 3 розділу III в редакції Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 1116 від 09.05.2023 )
4. Насіннєві посіви повинні бути в тій фазі розвитку, яка дозволяє точно визначити сортову і видову чистоту.
5. Аудитор із сертифікації (агроном-інспектор) перевіряє відповідність насіннєвих посівів мінімальним вимогам, встановленим пунктами 3, 5 розділу II цих Методичних вимог.
6. Дотримання просторової ізоляції насіннєвого посіву сої аудитор із сертифікації (агроном- інспектор) перевіряє під час його обходу по периметру.
Також проводяться перевірки, які гарантують, що насіннєві посіви ізольовані від інших культур, які можуть бути заражені хворобами, що передаються насінням.
7. Встановивши, що місце насіннєвого посіву, ідентичність сорту та просторова ізоляція відповідають встановленим вимогам, аудитор із сертифікації (агроном-інспектор) перевіряє сортову чистоту.
8. Оцінювання рослин проводиться на пробних ділянках (відрізках рядків) шляхом їх ретельного обстеження.
Розмір пробної ділянки повинен бути не менше, ніж 20 м-2 і таким що забезпечує зручне оцінювання рослин. Кількість пробних ділянок на оцінюваному посіві повинна бути не менше 10, якщо його гранична площа не перевищує 50 гектарів. На кожні наступні повні чи неповні 10 гектарів, що перевищують цю площу, додатково виділяють одну пробну ділянку.
При польовому оцінюванні насіннєвих посівів сої з виробництва сертифікованого насіння допускається зменшення кількості пробних ділянок удвічі.
Результати заносяться до Журналу польового оцінювання насіннєвого посіву сої за формою, наведеною у додатку 2 до цих Методичних вимог.
За даними усіх обстежень складається Акт попереднього обстеження насіннєвого посіву сої за формою, наведеною у додатку 3 до цих Методичних вимог.
................Перейти до повного тексту