1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
25.08.2023 № 1592
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
12 вересня 2023 р.
за № 1610/40666
Про затвердження Вимог до деяких видів частково або повністю зневодненого консервованого молока, призначеного для споживання людиною
( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 1674 від 15.09.2023 )
Відповідно до абзацу сьомого частини першої статті 7 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", пунктів 1149-1151 Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106, пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Вимоги до деяких видів частково або повністю зневодненого консервованого молока, призначеного для споживання людиною, що додаються.
2. Установити, що частково або повністю зневоднене консервоване молоко, яке відповідало вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, що діяли до введення в дію цього наказу, але не відповідає усім чи окремим положенням Вимог до деяких видів частково або повністю зневодненого консервованого молока, призначеного для споживання людиною, затверджених цим наказом, може перебувати в обігу до закінчення мінімального терміну придатності або граничного терміну споживання (дати "вжити до").
3. Департаменту аграрного розвитку забезпечити в установленому законодавством порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування та вводиться в дію через три роки з дня набрання ним чинності.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра згідно з розподілом обов’язків.

Міністр

М. Сольський

ПОГОДЖЕНО:

Міністр охорони здоров’я України

Т.в.о. Голови Державної служби України
з питань безпечності харчових продуктів
та захисту споживачів



В. Ляшко



О. Шевченко
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
25 серпня 2023 року № 1592
( Гриф затвердження в редакції Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства № 1674 від 15.09.2023 )
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
12 вересня 2023 р.
за № 1610/40666
ВИМОГИ
до деяких видів частково або повністю зневодненого консервованого молока, призначеного для споживання людиною
I. Загальні положення
1. Ці Вимоги застосовують до видів частково або повністю зневодненого консервованого молока, призначеного для споживання людиною, наведених у додатку 1 до цих Вимог, вироблених в Україні або ввезених (пересланих) на митну територію України, на всіх етапах їх реалізації.
2. У цих Вимогах наведені нижче терміни вживаються у таких значеннях:
1) лактоза - природній компонент молока, який зазвичай отримують із сироватки, з масовою часткою безводної лактози у перерахунку на суху речовину не менше ніж 99%. Лактоза може бути безводною або містити одну молекулу кристалізаційної води, або бути сумішшю обох форм;
2) молочний пермеат - продукт переробки молока, отриманий внаслідок видалення молочного білка і молочного жиру з молока, частково знежиреного молока або знежиреного молока методом ультрафільтрації;
3) молочний ретентат - продукт переробки молока, отриманий внаслідок концентрування молочного білка методом ультрафільтрації молока, частково знежиреного молока або знежиреного молока;
4) повністю зневоднене молоко (сухе молоко) - сухий продукт, у якому вміст води не перевищує 5% від маси готового продукту, отриманий методом видалення води з молока, повністю або частково знежиреного молока, вершків або суміші цих продуктів;
5) частково зневоднене молоко (згущене молоко) - рідкий продукт, підсолоджений або непідсолоджений, отриманий методом часткового видалення води з молока, з повністю або частково знежиреного молока або суміші цих продуктів, до якого можуть бути додані вершки та/або повністю зневоднене молоко. Частка повністю зневодненого молока не повинна перевищувати в готових харчових продуктах 25% загальної кількості сухих речовин молока.
Інші терміни вживаються у значеннях, наведених у Законах України "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів", "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", "Про молоко та молочні продукти".
II. Окремі вимоги та умови щодо маркування частково або повністю зневодненого консервованого молока, призначеного для споживання людиною
1. Маркування частково або повністю зневодненого консервованого молока, призначеного для споживання людиною, має відповідати вимогам Закону України "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів".
2. Назви харчових продуктів, що наведені в додатку 1 до цих Вимог, застосовуються тільки до зазначених у ньому харчових продуктів і використовуються в торгівлі для їх позначення.
Перелік конкретних позначень для деяких харчових продуктів, визначений додатком 2 до цих Вимог, являє собою альтернативу назвам харчових продуктів, зазначеним у додатку 1 до цих Вимог. Ці позначення застосовуються тією мовою і відповідно до тих умов, які встановлено в додатку 2 до цих Вимог.
3. На маркуванні харчових продуктів, що визначені в додатку 1 до цих Вимог, крім харчових продуктів, зазначених у підпунктах 4 і 7 пункту 1 та підпункті 4 пункту 2 додатка 1 до цих Вимог, зазначається відсоток молочного жиру, виражений як відсоток маси готового харчового продукту, і відсоток сухого знежиреного молочного залишку у випадку харчових продуктів, визначених у пункті 1 додатка 1 до цих Вимог. Ці відомості мають розміщуватися поруч із офіційною назвою харчового продукту.

................
Перейти до повного тексту