- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Центрального управління
Служби безпеки України
03 серпня 2023 року
№ 307Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
18 серпня 2023 р.
за № 1439/40495
ПОРЯДОК
застосування Норм забезпечення столово-кухонним посудом, інвентарем, обладнанням та іншими необхідними засобами і матеріалами в системі Служби безпеки України
1. Забезпечення функціональних підрозділів Центрального управління, регіональних органів, вищих військових навчальних закладів Служби безпеки України та військових навчальних підрозділів Служби безпеки України закладів вищої освіти, наукових, науково-дослідних та інших закладів, установ, організацій Служби безпеки України (далі - органи, підрозділи, заклади Служби безпеки України) столово-кухонним посудом, інвентарем, обладнанням та іншими необхідними засобами і матеріалами (далі - обладнання та майно) проводиться відповідно до
Норм забезпечення столово-кухонним посудом, інвентарем, обладнанням та іншими необхідними засобами і матеріалами в системі Служби безпеки України, затверджених наказом Центрального управління Служби безпеки України від 03 серпня 2023 року № 307 (далі - Норми забезпечення).
2. Технологічне та холодильне обладнання, яке передбачене
Нормами забезпечення, видається тільки за наявності умов для його установки та експлуатації (наявність відповідних приміщень, електропостачання або газопостачання, пари, водопроводу, каналізації тощо). Забороняється замовляти і видавати обладнання у разі відсутності необхідних умов для його експлуатації.
3.
Норми забезпечення поширюються на їдальні, камбузи та буфети в системі Служби безпеки України.
4. Списання столово-кухонного посуду, інвентарю, обладнання та майна, які стали непридатними для подальшого використання після закінчення строків експлуатації, визначених у строках експлуатації столово-кухонного посуду, інвентарю та обладнання (додаток 1), здійснюється в порядку, визначеному
Положенням про порядок обліку, зберігання, списання та використання військового майна у Збройних Силах, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 04 серпня 2000 року № 1225.
Фарфоровий, напівфарфоровий, фаянсовий, скляний, пластмасовий, алюмінієвий, із нержавіючої сталі, емальований посуд дозволяється списувати щомісяця в межах фізичного зносу, але не більше 1/12 кількості, визначеної для списання за один рік, відповідно до строків експлуатації.
5. Під час перебування особового складу за межами місць постійної дислокації (на навчальних полігонах, польових навчаннях), під час ремонтів стаціонарних їдалень, у разі відсутності водопостачання, електропостачання, для приймання їжі дозволяється забезпечувати особовий склад столовим посудом одноразового використання з розрахунку на одного військовослужбовця на добу:
тарілка глибока - 1 шт.;
тарілка мілка - 3 шт.;
тарілка десертна - 3 шт.;
ложка столова - 1 шт.;
виделка столова - 3 шт.;
стакан - 3 шт.
Замість тарілки мілкої допускається видача пластикового контейнера для їжі одноразового використання.
( Абзац дев'ятий пункту 5 із змінами, внесеними згідно з Наказом Служби безпеки
№ 337 від 25.08.2023 )
6. Дозволяється замінювати одні предмети столово-кухонного посуду, інвентарю та обладнання на інші відповідно до таблиці замін столово-кухонного посуду, інвентарю та обладнання (додаток 2).
Т.в.о. начальника Департаменту господарського забезпечення | А. Падалка |
Додаток 1
до Порядку застосування
Норм забезпечення
столово-кухонним посудом, інвентарем,
обладнанням та іншими необхідними
засобами і матеріалами
в системі Служби безпеки України
(пункт 4)
СТРОКИ
експлуатації столово-кухонного посуду, інвентарю та обладнання
№ з/п | Найменування предметів | Строк експлуатації (у роках) |
1 | 2 | 3 |
I. Столовий посуд та інвентар |
1 | Блюдце чайне фарфорове | 2 |
2 | Ваза для фруктів, квітів, кондитерських виробів, серветок та для хліба: | |
фарфорова | 4 |
пластмасова | 3 |
скляна | 4 |
кришталева | 5 |
3 | Виделка столова: | |
алюмінієва | 2 |
з нержавіючої сталі | 4 |
4 | Глечик для напоїв скляний | 2 |
5 | Глечик металевий з кришкою | 5 |
6 | Кавник: | |
алюмінієвий | 5 |
емальований | 3 |
7 | Кільце для серветок: | |
алюмінієве анодоване | 5 |
з нержавіючої сталі | 6 |
8 | Кухоль: | |
емальований | 2 |
пластмасовий | 1 |
фарфоровий | 1,5 |
напівфарфоровий | 1 |
9 | Ложка столова, десертна, чайна, кавова: | |
алюмінієва | 2 |
з нержавіючої сталі | 4 |
10 | Маслянка: | |
фарфорова | 2 |
скляна | 1,5 |
пластмасова | 1 |
11 | Миска: | |
алюмінієва | 3 |
пластмасова | 1 |
з нержавіючої сталі | 4 |
12 | Набір для спецій: | |
скляний | 2 |
фарфоровий | 3 |
пластмасовий | 1 |
з нержавіючої сталі | 6 |
13 | Ніж столовий, десертний з нержавіючої сталі | 6 |
14 | Оселедниця фарфорова | 4 |
15 | Піднос: | |
з нержавіючої сталі | 7 |
пластмасовий | 2 |
16 | Підставка під бачок та чайник: | |
алюмінієва | 3 |
пластмасова | 1 |
17 | Полоскальниця: | |
алюмінієва | 3 |
пластмасова | 1 |
фарфорова та фаянсова | 2 |
скляна | 1,5 |
18 | Полотно скатертне | 3 |
19 | Розетка: | |
фарфорова або напівфарфорова | 2 |
скляна | 1,5 |
20 | Серветка лляна | 2 |
21 | Серветниця: | |
фарфорова | 4 |
пластмасова | 3 |
з нержавіючої сталі | 5 |
22 | Сільниця: | |
фарфорова | 2 |
скляна | 1,5 |
пластмасова | 1 |
23 | Скатертина лляна або змішаного тканого матеріалу | 2 |
24 | Салатник однопорційний: | |
фарфоровий | 2 |
скляний | 2 |
пластмасовий | 1 |
25 | Сервіз столовий, чайний, кавовий: | |
фарфоровий | 5 |
скляний | 4 |
26 | Склянка чайна: | |
скляна (гранована) | 0,5 |
кришталева | 4 |
з загартованого скла | 1,5 |
з пресованого скла | 1 |
27 | Судок з двох та трьох каструль: | |
алюмінієвий | 3 |
з нержавіючої сталі | 6 |
28 | Тарілка глибока, десертна, мілка, напівпорційна, пиріжкова: | |
фарфорова або фаянсова | 1,5 |
напівфарфорова | 1 |
пластмасова | 1 |
алюмінієва | 3 |
з нержавіючої сталі | 6 |
29 | Чашка бульйонна з блюдцем фарфорова (напівфарфорова) або фаянсова | 4 |
30 | Чашка чайна і кавова фарфорові з блюдцями | 1,5 |
31 | Цукорниця: | |
фарфорова або фаянсова | 2 |
скляна | 2 |
пластмасова | 1 |
32 | Чайник: | |
алюмінієвий штампований | 2 |
алюмінієвий литий | 4 |
емальований | 2 |
з нержавіючої сталі | 5 |
33 | Чайник для заварювання чаю: | |
фарфоровий | 3 |
емальований | 2 |
з нержавіючої сталі | 5 |
II. Кухонний посуд та інвентар |
1 | Бак для харчових відходів: | |
пластмасовий | 1 |
оцинкований | 2 |
алюмінієвий | 2 |
з нержавіючої сталі | 4 |
2 | Бачок алюмінієвий | 3 |
3 | Бочка сталева для олії | 6 |
4 | Велика дерев’яна кухарська лопатка | 2 |
5 | Відро емальоване з кришкою | 2 |
6 | Відро оцинковане | 3 |
7 | Відро пластмасове | 1 |
8 | Вінець металевий | 3 |
9 | Виделка для виймання м’яса | 5 |
10 | Виделка транжирна | 4 |
11 | Воронка: | |
металева | 3 |
пластмасова | 2 |
12 | Гастроємність з нержавіючої сталі | 4 |
13 | Дошка для обробки продуктів | 1 |
14 | Друшляк алюмінієвий, з нержавіючої сталі | 3 |
15 | Екстрактор для заварювання чаю | 3 |
16 | Казан наплитний: | |
алюмінієвий | 3 |
з нержавіючої сталі | 5 |
17 | Каструля: | |
алюмінієва | 3 |
з нержавіючої сталі | 5 |
емальована | 2 |
18 | Качалка дерев’яна | 2 |
19 | Колода для рубання м’яса | 2 |
20 | Консервовідкривач | 3 |
21 | Контейнер пластиковий з кришкою для зберігання нарізаного хліба | 3 |
22 | Контейнер пластиковий з кришкою для зберігання твердого сиру | 3 |
23 | Контейнер пластиковий з кришкою для зберігання м’ясних продуктів | 3 |
24 | Контейнер пластиковий з кришкою для зберігання масла тваринного походження | 3 |
25 | Котломір металевий | 4 |
26 | Кружка мірна: | |
алюмінієва | 5 |
з нержавіючої сталі | 6 |
пластмасова | 1 |
27 | Лист: | |
з нержавіючої сталі | 5 |
емальований | 3 |
28 | Лист кондитерський | 2 |
29 | Лійка: | |
пластмасова | 1 |
алюмінієва | 5 |
з нержавіючої сталі | 6 |
30 | Ложка гарнірна: | |
алюмінієва | 2 |
з нержавіючої сталі | 4 |
31 | Ложка розливна: | |
алюмінієва штампована | 1 |
алюмінієва лита | 3 |
з нержавіючої сталі | 6 |
32 | Лопатка кухарська, для твердих жирів, тіста | 2 |
33 | Молоток (тяпка) для відбивання м’яса | 5 |
34 | Ніж овочевий | 1,5 |
35 | Ніж хліборізний | 3 |
36 | Ніж-сікач | 3 |
37 | Ножі "Кухарська трійка" | 3 |
38 | Протвінь алюмінієвий | 2 |
39 | Решето | 5 |
40 | Сито металеве | 2 |
41 | Сковорода: | |
чавунна | 5 |
алюмінієва | 3 |
з іншого сплаву | 3 |
42 | Сковородень: | |
чавунний | 5 |
алюмінієвий | 3 |
з іншого сплаву | 3 |
43 | Совок: | |
металевий | 5 |
пластмасовий | 2 |
44 | Сокира для рубання м’яса | 6 |
45 | Сотейник: | |
алюмінієвий | 4 |
з нержавіючої сталі | 5 |
46 | Таз оцинкований | 3 |
47 | Терка металева | 2 |
48 | Термос 6 л, 12 л, 36 л | 4 |
49 | Товкачик дерев’яний | 1 |
50 | Черпак: | |
алюмінієвий | 2 |
з нержавіючої сталі | 6 |
51 | Шумівка: | |
алюмінієва | 2 |
з нержавіючої сталі | 3 |
52 | Щипці багатофункціональні | 5 |
53 | Яйцерізка | 5 |
III. Інший інвентар |
1 | Вила залізні | 4 |
2 | Візок вантажний | 6 |
3 | Візок гідравлічний | 6 |
4 | Граблі залізні | 4 |
5 | Диспенсер (дозатор) для засобу для дезінфекції рук | 2 |
6 | Інструмент для розкриття тари | 4 |
7 | Йорж для чищення | 1 |
8 | Клейонка столова на основі | 1 |
9 | Клейонка столова без основи (синтетична) | 0,5 |
10 | Лопата дерев’яна | 2 |
11 | Мильниця під мило пластмасова | 2 |
12 | Пломбір | 5 |
13 | Помпа ручна (насос для перекачки олії) | 6 |
14 | Психрометр | 5 |
15 | Рукомийник | 6 |
16 | Рушник для рук на тканинній основі | 0,5 |
17 | Термометр (настінний) | 5 |
18 | Щітка для змітання | 1 |
19 | Щітка для миття столово-кухонного посуду | 1 |
20 | Щітка для миття столово-кухонного інвентарю та обладнання | 1 |
21 | Щітка для миття туш м’яса | 1 |
22 | Щітка (йорж) для чищення | 1 |
23 | Щуп мішечний | 5 |
IV. Обладнання |
1. Технологічне обладнання |
1 | Автомат котлетний | 8 |
2 | Блендер-міксер | 6 |
3 | Кавоварка електрична на дві чашки | 6 |
4 | Кавомолка електрична | 6 |
5 | Казан харчоварочний: | |
електричний | 8 |
газовий | 5 |
6 | Кип’ятильник: | |
електричний | 5 |
газовий | 5 |
7 | Марміт електричний: | |
для перших страв | 8 |
для других страв | 8 |
8 | Машина для приготування картопляного пюре | 5 |
9 | Машина для чищення картоплі | 4 |
10 | Машина овочерізальна механічна | 6 |
11 | Машина овочерізальна універсальна | 6 |
12 | Машина посудомийна | 6 |
13 | Машина протирочна | 6 |
14 | Машина тістомісильна з однією діжкою | 8 |
15 | Машина універсальна кухонна: | |
загального призначення | 5 |
для овочевих цехів | 6 |
для м’ясо-рибних цехів | 6 |
16 | М’ясорубка: | |
електрична | 6 |
ручна | 3 |
17 | Маслорозділювач | 6 |
18 | Пароконвекційна піч електрична для випічки гастрономії | 10 |
19 | Піч мікрохвильова | 6 |
20 | Плита з площею жарочної поверхні 0,48 м-2: | |
електрична | 6 |
газова | 5 |
21 | Пристрій для чищення риби | 6 |
22 | Сковорода електрична | 6 |
23 | Слайсер | 8 |
24 | Сосисковарка | 6 |
25 | Фритюрниця електрична | 6 |
26 | Хліборізка: | |
механічна | 5 |
ручна | 6 |
27 | Чайник електричний | 4 |
28 | Шафа жарочна електрична або шафа пекарська | 8 |
2. Холодильне обладнання |
1 | Вітрина холодильна | 8 |
2 | Камера холодильна (збірно-розбірна з підлогою та агрегатом) | 8 |
3 | Прилавок низькотемпературний | 8 |
4 | Холодильник побутовий | 8 |
5 | Шафа холодильна однодверна/дводверна | 8 |
3. Ваговимірювальні прилади |
1 | Ваги настільні | 8 |
2 | Ваги товарні | 10 |
4. Немеханічне обладнання |
1 | Ванна для миття посуду одно-, дво- і трисекційна: | |
алюмінієва | 3 |
з нержавіючої сталі | 6 |
2 | Ванна для очищеної картоплі | 6 |
3 | Ванна для промивання та вимочування риби | 6 |
4 | Візок для підвезення їжі та збору посуду | 6 |
5 | Візок-шпилька | 8 |
6 | Контейнер з кришкою та ручками: | |
алюмінієвий | 3 |
з нержавіючої сталі | 6 |
7 | Машина шаткувальна | 10 |
8 | Стелаж: | |
для зберігання столового і кухонного посуду | 6 |
| для зберігання продуктів | 8 |
для зберігання хліба в лотках | 8 |
9 | Стелаж пересувний | 3 |
10 | Стійка для зберігання кухонного інвентарю | 6 |
11 | Стійка або кронштейн для підвішування м’ясних туш | 8 |
12 | Стіл виробничий: | |
з кришкою з алюмінію | 5 |
з кришкою з нержавіючої сталі | 8 |
13 | Стіл для встановлення хліборізки | 6 |
14 | Стіл для доочищення картоплі: | |
алюмінієвий | 3 |
з нержавіючої сталі | 6 |
15 | Стіл для збирання залишків їжі: | |
алюмінієвий | 3 |
з нержавіючої сталі | 6 |
16 | Стіл для перебирання круп | 5 |
17 | Стіл кондитерський | 6 |
18 | Стіл пересувний для видачі перших та других страв: | |
алюмінієвий | 3 |
з нержавіючої сталі | 6 |
19 | Стіл-шафа для чистого посуду | 6 |
20 | Шафа для зберігання цукру | 8 |
21 | Ящик дерев’яний для солі | 3 |
22 | Ящик-носилки дерев’яний, гратчастий, каркас з залізних кутів | 3 |
23 | Ящик-носилки з кришкою: | |
алюмінієвий | 3 |
з нержавіючої сталі | 6 |
__________ Примітки: | 1. У разі встановлення постачальником (виробником) строків експлуатації столово-кухонного посуду, інвентарю та обладнання таких, що менші або перевищують наведені у цьому переліку, для обліку та керівництва у роботі застосовуються строки експлуатації столово-кухонного посуду, інвентарю та обладнання, встановлені постачальником (виробником). 2. До строків експлуатації столово-кухонного посуду, інвентарю та обладнання не зараховується строк зберігання на складі. 3. Закінчення встановлених строків експлуатації посуду, обладнання та інвентарю не може бути підставою для їх списання з обліку, якщо вони за якісним і технічним станом придатні для подальшого використання за прямим призначенням. |
................Перейти до повного тексту