1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Центрального управління
Служби безпеки України
03 серпня 2023 року № 307
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
18 серпня 2023 р.
за № 1439/40495
ПОРЯДОК
застосування Норм забезпечення столово-кухонним посудом, інвентарем, обладнанням та іншими необхідними засобами і матеріалами в системі Служби безпеки України
( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Служби безпеки № 337 від 25.08.2023 )
1. Забезпечення функціональних підрозділів Центрального управління, регіональних органів, вищих військових навчальних закладів Служби безпеки України та військових навчальних підрозділів Служби безпеки України закладів вищої освіти, наукових, науково-дослідних та інших закладів, установ, організацій Служби безпеки України (далі - органи, підрозділи, заклади Служби безпеки України) столово-кухонним посудом, інвентарем, обладнанням та іншими необхідними засобами і матеріалами (далі - обладнання та майно) проводиться відповідно до Норм забезпечення столово-кухонним посудом, інвентарем, обладнанням та іншими необхідними засобами і матеріалами в системі Служби безпеки України, затверджених наказом Центрального управління Служби безпеки України від 03 серпня 2023 року № 307 (далі - Норми забезпечення).
( Пункт 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Служби безпеки № 337 від 25.08.2023 )
( Пункт 2 виключено на підставі Наказу Служби безпеки № 337 від 25.08.2023 )
2. Технологічне та холодильне обладнання, яке передбачене Нормами забезпечення, видається тільки за наявності умов для його установки та експлуатації (наявність відповідних приміщень, електропостачання або газопостачання, пари, водопроводу, каналізації тощо). Забороняється замовляти і видавати обладнання у разі відсутності необхідних умов для його експлуатації.
( Пункт 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Служби безпеки № 337 від 25.08.2023 )
( Пункт 3 виключено на підставі Наказу Служби безпеки № 337 від 25.08.2023 )
3. Норми забезпечення поширюються на їдальні, камбузи та буфети в системі Служби безпеки України.
4. Списання столово-кухонного посуду, інвентарю, обладнання та майна, які стали непридатними для подальшого використання після закінчення строків експлуатації, визначених у строках експлуатації столово-кухонного посуду, інвентарю та обладнання (додаток 1), здійснюється в порядку, визначеному Положенням про порядок обліку, зберігання, списання та використання військового майна у Збройних Силах, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 04 серпня 2000 року № 1225.
Фарфоровий, напівфарфоровий, фаянсовий, скляний, пластмасовий, алюмінієвий, із нержавіючої сталі, емальований посуд дозволяється списувати щомісяця в межах фізичного зносу, але не більше 1/12 кількості, визначеної для списання за один рік, відповідно до строків експлуатації.
( Пункт 4 із змінами, внесеними згідно з Наказом Служби безпеки № 337 від 25.08.2023 )
5. Під час перебування особового складу за межами місць постійної дислокації (на навчальних полігонах, польових навчаннях), під час ремонтів стаціонарних їдалень, у разі відсутності водопостачання, електропостачання, для приймання їжі дозволяється забезпечувати особовий склад столовим посудом одноразового використання з розрахунку на одного військовослужбовця на добу:
тарілка глибока - 1 шт.;
тарілка мілка - 3 шт.;
тарілка десертна - 3 шт.;
ложка столова - 1 шт.;
виделка столова - 3 шт.;
стакан - 3 шт.
Замість тарілки мілкої допускається видача пластикового контейнера для їжі одноразового використання.
Списання одноразового посуду здійснюється відповідно до Положення про порядок обліку, зберігання, списання та використання військового майна у Збройних Силах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04 серпня 2000 року № 1255 за фактичною витратою, але не більше кількості особового складу, який забезпечується харчуванням.
( Абзац дев'ятий пункту 5 із змінами, внесеними згідно з Наказом Служби безпеки № 337 від 25.08.2023 )
6. Дозволяється замінювати одні предмети столово-кухонного посуду, інвентарю та обладнання на інші відповідно до таблиці замін столово-кухонного посуду, інвентарю та обладнання (додаток 2).
( Пункт 6 із змінами, внесеними згідно з Наказом Служби безпеки № 337 від 25.08.2023 )

Т.в.о. начальника
Департаменту
господарського забезпечення



А. Падалка
( Додаток 1 виключено на підставі Наказу Служби безпеки № 337 від 25.08.2023 )
Додаток 1
до Порядку застосування
Норм забезпечення
столово-кухонним посудом, інвентарем,
обладнанням та іншими необхідними
засобами і матеріалами
в системі Служби безпеки України
(пункт 4)
СТРОКИ
експлуатації столово-кухонного посуду, інвентарю та обладнання
№ з/п Найменування предметів Строк експлуатації
(у роках)
1 2 3
I. Столовий посуд та інвентар
1 Блюдце чайне фарфорове 2
2 Ваза для фруктів, квітів, кондитерських виробів, серветок та для хліба:
фарфорова 4
пластмасова 3
скляна 4
кришталева 5
3 Виделка столова:
алюмінієва 2
з нержавіючої сталі 4
4 Глечик для напоїв скляний 2
5 Глечик металевий з кришкою 5
6 Кавник:
алюмінієвий 5
емальований 3
7 Кільце для серветок:
алюмінієве анодоване 5
з нержавіючої сталі 6
8 Кухоль:
емальований 2
пластмасовий 1
фарфоровий 1,5
напівфарфоровий 1
9 Ложка столова, десертна, чайна, кавова:
алюмінієва 2
з нержавіючої сталі 4
10 Маслянка:
фарфорова 2
скляна 1,5
пластмасова 1
11 Миска:
алюмінієва 3
пластмасова 1
з нержавіючої сталі 4
12 Набір для спецій:
скляний 2
фарфоровий 3
пластмасовий 1
з нержавіючої сталі 6
13 Ніж столовий, десертний з нержавіючої сталі 6
14 Оселедниця фарфорова 4
15 Піднос:
з нержавіючої сталі 7
пластмасовий 2
16 Підставка під бачок та чайник:
алюмінієва 3
пластмасова 1
17 Полоскальниця:
алюмінієва 3
пластмасова 1
фарфорова та фаянсова 2
скляна 1,5
18 Полотно скатертне 3
19 Розетка:
фарфорова або напівфарфорова 2
скляна 1,5
20 Серветка лляна 2
21 Серветниця:
фарфорова 4
пластмасова 3
з нержавіючої сталі 5
22 Сільниця:
фарфорова 2
скляна 1,5
пластмасова 1
23 Скатертина лляна або змішаного тканого матеріалу 2
24 Салатник однопорційний:
фарфоровий 2
скляний 2
пластмасовий 1
25 Сервіз столовий, чайний, кавовий:
фарфоровий 5
скляний 4
26 Склянка чайна:
скляна (гранована) 0,5
кришталева 4
з загартованого скла 1,5
з пресованого скла 1
27 Судок з двох та трьох каструль:
алюмінієвий 3
з нержавіючої сталі 6
28 Тарілка глибока, десертна, мілка, напівпорційна, пиріжкова:
фарфорова або фаянсова 1,5
напівфарфорова 1
пластмасова 1
алюмінієва 3
з нержавіючої сталі 6
29 Чашка бульйонна з блюдцем фарфорова (напівфарфорова) або фаянсова 4
30 Чашка чайна і кавова фарфорові з блюдцями 1,5
31 Цукорниця:
фарфорова або фаянсова 2
скляна 2
пластмасова 1
32 Чайник:
алюмінієвий штампований 2
алюмінієвий литий 4
емальований 2
з нержавіючої сталі 5
33 Чайник для заварювання чаю:
фарфоровий 3
емальований 2
з нержавіючої сталі 5
II. Кухонний посуд та інвентар
1 Бак для харчових відходів:
пластмасовий 1
оцинкований 2
алюмінієвий 2
з нержавіючої сталі 4
2 Бачок алюмінієвий 3
3 Бочка сталева для олії 6
4 Велика дерев’яна кухарська лопатка 2
5 Відро емальоване з кришкою 2
6 Відро оцинковане 3
7 Відро пластмасове 1
8 Вінець металевий 3
9 Виделка для виймання м’яса 5
10 Виделка транжирна 4
11 Воронка:
металева 3
пластмасова 2
12 Гастроємність з нержавіючої сталі 4
13 Дошка для обробки продуктів 1
14 Друшляк алюмінієвий, з нержавіючої сталі 3
15 Екстрактор для заварювання чаю 3
16 Казан наплитний:
алюмінієвий 3
з нержавіючої сталі 5
17 Каструля:
алюмінієва 3
з нержавіючої сталі 5
емальована 2
18 Качалка дерев’яна 2
19 Колода для рубання м’яса 2
20 Консервовідкривач 3
21 Контейнер пластиковий з кришкою для зберігання нарізаного хліба 3
22 Контейнер пластиковий з кришкою для зберігання твердого сиру 3
23 Контейнер пластиковий з кришкою для зберігання м’ясних продуктів 3
24 Контейнер пластиковий з кришкою для зберігання масла тваринного походження 3
25 Котломір металевий 4
26 Кружка мірна:
алюмінієва 5
з нержавіючої сталі 6
пластмасова 1
27 Лист:
з нержавіючої сталі 5
емальований 3
28 Лист кондитерський 2
29 Лійка:
пластмасова 1
алюмінієва 5
з нержавіючої сталі 6
30 Ложка гарнірна:
алюмінієва 2
з нержавіючої сталі 4
31 Ложка розливна:
алюмінієва штампована 1
алюмінієва лита 3
з нержавіючої сталі 6
32 Лопатка кухарська, для твердих жирів, тіста 2
33 Молоток (тяпка) для відбивання м’яса 5
34 Ніж овочевий 1,5
35 Ніж хліборізний 3
36 Ніж-сікач 3
37 Ножі "Кухарська трійка" 3
38 Протвінь алюмінієвий 2
39 Решето 5
40 Сито металеве 2
41 Сковорода:
чавунна 5
алюмінієва 3
з іншого сплаву 3
42 Сковородень:
чавунний 5
алюмінієвий 3
з іншого сплаву 3
43 Совок:
металевий 5
пластмасовий 2
44 Сокира для рубання м’яса 6
45 Сотейник:
алюмінієвий 4
з нержавіючої сталі 5
46 Таз оцинкований 3
47 Терка металева 2
48 Термос 6 л, 12 л, 36 л 4
49 Товкачик дерев’яний 1
50 Черпак:
алюмінієвий 2
з нержавіючої сталі 6
51 Шумівка:
алюмінієва 2
з нержавіючої сталі 3
52 Щипці багатофункціональні 5
53 Яйцерізка 5
III. Інший інвентар
1 Вила залізні 4
2 Візок вантажний 6
3 Візок гідравлічний 6
4 Граблі залізні 4
5 Диспенсер (дозатор) для засобу для дезінфекції рук 2
6 Інструмент для розкриття тари 4
7 Йорж для чищення 1
8 Клейонка столова на основі 1
9 Клейонка столова без основи (синтетична) 0,5
10 Лопата дерев’яна 2
11 Мильниця під мило пластмасова 2
12 Пломбір 5
13 Помпа ручна (насос для перекачки олії) 6
14 Психрометр 5
15 Рукомийник 6
16 Рушник для рук на тканинній основі 0,5
17 Термометр (настінний) 5
18 Щітка для змітання 1
19 Щітка для миття столово-кухонного посуду 1
20 Щітка для миття столово-кухонного інвентарю та обладнання 1
21 Щітка для миття туш м’яса 1
22 Щітка (йорж) для чищення 1
23 Щуп мішечний 5
IV. Обладнання
1. Технологічне обладнання
1 Автомат котлетний 8
2 Блендер-міксер 6
3 Кавоварка електрична на дві чашки 6
4 Кавомолка електрична 6
5 Казан харчоварочний:
електричний 8
газовий 5
6 Кип’ятильник:
електричний 5
газовий 5
7 Марміт електричний:
для перших страв 8
для других страв 8
8 Машина для приготування картопляного пюре 5
9 Машина для чищення картоплі 4
10 Машина овочерізальна механічна 6
11 Машина овочерізальна універсальна 6
12 Машина посудомийна 6
13 Машина протирочна 6
14 Машина тістомісильна з однією діжкою 8
15 Машина універсальна кухонна:
загального призначення 5
для овочевих цехів 6
для м’ясо-рибних цехів 6
16 М’ясорубка:
електрична 6
ручна 3
17 Маслорозділювач 6
18 Пароконвекційна піч електрична для випічки гастрономії 10
19 Піч мікрохвильова 6
20 Плита з площею жарочної поверхні 0,48 м-2:
електрична 6
газова 5
21 Пристрій для чищення риби 6
22 Сковорода електрична 6
23 Слайсер 8
24 Сосисковарка 6
25 Фритюрниця електрична 6
26 Хліборізка:
механічна 5
ручна 6
27 Чайник електричний 4
28 Шафа жарочна електрична або шафа пекарська 8
2. Холодильне обладнання
1 Вітрина холодильна 8
2 Камера холодильна (збірно-розбірна з підлогою та агрегатом) 8
3 Прилавок низькотемпературний 8
4 Холодильник побутовий 8
5 Шафа холодильна однодверна/дводверна 8
3. Ваговимірювальні прилади
1 Ваги настільні 8
2 Ваги товарні 10
4. Немеханічне обладнання
1 Ванна для миття посуду одно-, дво- і трисекційна:
алюмінієва 3
з нержавіючої сталі 6
2 Ванна для очищеної картоплі 6
3 Ванна для промивання та вимочування риби 6
4 Візок для підвезення їжі та збору посуду 6
5 Візок-шпилька 8
6 Контейнер з кришкою та ручками:
алюмінієвий 3
з нержавіючої сталі 6
7 Машина шаткувальна 10
8 Стелаж:
для зберігання столового і кухонного посуду 6
для зберігання продуктів 8
для зберігання хліба в лотках 8
9 Стелаж пересувний 3
10 Стійка для зберігання кухонного інвентарю 6
11 Стійка або кронштейн для підвішування м’ясних туш 8
12 Стіл виробничий:
з кришкою з алюмінію 5
з кришкою з нержавіючої сталі 8
13 Стіл для встановлення хліборізки 6
14 Стіл для доочищення картоплі:
алюмінієвий 3
з нержавіючої сталі 6
15 Стіл для збирання залишків їжі:
алюмінієвий 3
з нержавіючої сталі 6
16 Стіл для перебирання круп 5
17 Стіл кондитерський 6
18 Стіл пересувний для видачі перших та других страв:
алюмінієвий 3
з нержавіючої сталі 6
19 Стіл-шафа для чистого посуду 6
20 Шафа для зберігання цукру 8
21 Ящик дерев’яний для солі 3
22 Ящик-носилки дерев’яний, гратчастий, каркас з залізних кутів 3
23 Ящик-носилки з кришкою:
алюмінієвий 3
з нержавіючої сталі 6

__________
Примітки:


1. У разі встановлення постачальником (виробником) строків експлуатації столово-кухонного посуду, інвентарю та обладнання таких, що менші або перевищують наведені у цьому переліку, для обліку та керівництва у роботі застосовуються строки експлуатації столово-кухонного посуду, інвентарю та обладнання, встановлені постачальником (виробником).
2. До строків експлуатації столово-кухонного посуду, інвентарю та обладнання не зараховується строк зберігання на складі.
3. Закінчення встановлених строків експлуатації посуду, обладнання та інвентарю не може бути підставою для їх списання з обліку, якщо вони за якісним і технічним станом придатні для подальшого використання за прямим призначенням.

................
Перейти до повного тексту