- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
17 жовтня 2022 р.
за № 1251/38587
Про затвердження Гігієнічних вимог до швидкозаморожених харчових продуктів, призначених для споживання людиною
Відповідно до абзацу другого частини першої
статті 7 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", пункту 6 Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV "Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею" Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, схваленої
розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 228-р, пункту 217 Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого
постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106, пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого
постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Гігієнічні вимоги до швидкозаморожених харчових продуктів, призначених для споживання людиною, що додаються.
2. Установити, що харчові продукти, які відповідали вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, що діяло до введення в дію цього наказу, але не відповідають вимогам цього наказу, можуть перебувати в обігу до закінчення мінімального терміну придатності або граничного терміну споживання (дати "вжити до").
3. Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування та вводиться в дію через три роки з дня припинення або скасування воєнного стану.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра згідно з розподілом обов’язків.
Міністр аграрної політики та продовольства України |
М. Сольський |
ПОГОДЖЕНО: Т.в.о. Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Перший віце-прем’єр-міністр України - Міністр економіки України В.о. Голови Державної регуляторної служби України Міністр охорони здоров’я України |
А. Лордкіпанідзе Ю. Свириденко О. Михайлов В. Ляшко |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
14 вересня 2022 року № 682
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
17 жовтня 2022 р.
за № 1251/38587
ГІГІЄНІЧНІ ВИМОГИ
до швидкозаморожених харчових продуктів, призначених для споживання людиною
I. Загальні положення
1. Ці Вимоги встановлюють загальні гігієнічні вимоги до швидкозаморожених харчових продуктів, призначених для споживання людиною, а також запроваджують порядок здійснення моніторингу температури під час їх транспортування, складування та зберігання.
2. Ці Вимоги застосовують до всіх видів швидкозаморожених харчових продуктів, призначених для споживання людиною, що їх виробляють в Україні або ввозять (пересилають) на митну територію України з метою введення в обіг, крім морозива та інших видів харчового льоду, що містять або не містять какао (код
УКТ ЗЕД 2105 00).
3. У цих Вимогах наведені нижче терміни вживаються у такому значенні:
1) локальна дистрибуція - етап харчового ланцюга, на якому швидкозаморожені харчові продукти доставляють до закладів роздрібної торгівлі, у тому числі до закладів громадського харчування, з метою введення їх в обіг;
2) морозильна шафа-вітрина - шафа в закладах роздрібної торгівлі або в гуртових магазинах-складах, що її використовують для зберігання швидкозаморожених харчових продуктів з метою реалізації;
3) швидкозаморожений харчовий продукт - харчовий продукт, що його було піддано процесу швидкого заморожування, під час якого температура харчового продукту якнайшвидше проходить область максимального кристалоутворення для відповідного харчового продукту, та, після термічної стабілізації (вирівнювання температури харчового продукту), досягає температури не вище -18 °C, що її постійно підтримують на цьому рівні по всьому харчовому продукту.
II. Гігієнічні вимоги до сировини та процесу швидкого заморожування харчових продуктів
1. Сировина, що її використовують для виробництва швидкозаморожених харчових продуктів, має бути натуральною, свіжою та належної товарної якості.
2. Підготовку до швидкого заморожування і швидке заморожування харчових продуктів необхідно здійснювати без невиправданих та необґрунтованих затримок, із використанням відповідного технічного обладнання, щоб звести до мінімуму хімічні, біохімічні та мікробіологічні зміни в харчових продуктах.
3. Для безпосереднього контакту зі швидкозамороженими харчовими продуктами, використовують виключно такі кріогенні середовища:
1) повітря;
2) азот;
3) вуглекислота.
4. Оператори ринку, що здійснюють діяльність із виробництва та/або пакування швидкозаморожених харчових продуктів, зобов’язані використовувати для безпосереднього контакту зі швидкозамороженими харчовими продуктами тільки ті кріогенні середовища з числа зазначених у пункті 3 цього розділу, що відповідають критеріям чистоти, якщо такі критерії чистоти встановлено законодавством України або нормативними документами.
................Перейти до повного тексту