- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
22.08.2022 № 595
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
16 вересня 2022 р.
за № 1077/38413
Про внесення змін до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 12 березня 2019 року № 118
Відповідно до абзацу другого частини першої
статті 7 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів",
Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124, та з метою приведення нормативно-правових актів у відповідність із законодавством України, НАКАЗУЮ:
слова та цифри "від 25 листопада 2015 року № 1119" замінити словами та цифрами "від 17 лютого 2021 року № 124".
3. Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра аграрної політики та продовольства України згідно з розподілом обов’язків.
ПОГОДЖЕНО: Перший заступник Міністра цифрової трансформації України Т.в.о. Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Голова Державної регуляторної служби України Міністр охорони здоров’я України | О. Вискуб А. Лордкіпанідзе О. Кучер В. Ляшко |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
22 серпня 2022 року № 595
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
16 вересня 2022 р.
за № 1077/38413
ЗМІНИ
до Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів
1. У розділі І:
1) абзац другий пункту 2 викласти в такій редакції:
"господарство з виробництва молока - господарство (тваринницька потужність), в якому утримується одна або більше сільськогосподарських тварин для виробництва молока з метою його введення в обіг як харчового продукту;";
2) пункт 3 доповнити новим абзацом такого змісту:
"Господарства з виробництва молока підлягають державній реєстрації відповідно до
статті 25 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів".";
3) у пункті 5 після слова "пункту" цифру "1" замінити цифрою "2".
2. Розділ II викласти в такій редакції:
"II. Вимоги до молока та молозива
1. Передбачені цими Вимогами критерії для молока, що використовується для виробництва молочних продуктів (безпосередньо перед переробкою), є абсолютними значеннями, тоді як для сирого молока в місці первинного виробництва та/або зберігання вони обраховуються як змінна середня геометрична величина.
Вміст мікроорганізмів у сирому молоці, яке використовується для виробництва молочних продуктів (безпосередньо перед переробкою), може бути втричі вищим за аналогічний критерій у сирому молоці від корів (дотримання вимог до температури під час транспортування і зберігання не припиняє ріст бактерій).
Критерії щодо кількості мікроорганізмів та соматичних клітин не є максимальними значеннями, у разі перевищення яких сире молоко не може вводитись в обіг. Сире молоко, яке не відповідає допустимим рівням критеріїв щодо кількості мікроорганізмів та соматичних клітин, що передбачені пунктом 2 цього розділу, використовується для виготовлення сирів з періодом дозрівання не менше ніж 60 днів, та молочних продуктів, вироблених з таких сирів.
2. Оператори ринку забезпечують відповідність молока вимогам чинного законодавства України та таким критеріям:
1) молоко сире від корів:
кількість мікроорганізмів за 30 °C менше або дорівнює 100 000 колонієутворюючих одиниць/мл (далі - КУО/мл) (за змінною середньою геометричною величиною за двомісячний період за зразками, які відбирають з частотою щонайменше двічі на місяць);
кількість соматичних клітин менше або дорівнює 400 000 клітин/мл (за змінною середньою геометричною величиною за тримісячний період з частотою щонайменше за одним зразком на місяць, крім випадків, коли компетентним органом буде визначено іншу методологію з метою врахування сезонних коливань рівнів виробництва);
точка замерзання не вище ніж мінус 0,52 °C або густина не менше ніж 1 028 грамів на літр (незбиране молоко за температури 20 °C) або еквівалент (у повністю знежиреному молоці за температури 20 °C). Дослідження на зазначені в цьому пункті критерії повинні проводитись з частотою, визначеною оператором ринку;
2) у молоці сирому від інших видів сільськогосподарських тварин вміст мікроорганізмів за 30 °C має становити менше або дорівнює 1 500 000 КУО/мл (за змінною середньою геометричною величиною за двомісячний період за зразками, які відбирають щонайменше двічі на місяць);
3) якщо молоко від інших видів сільськогосподарських тварин призначається для виготовлення продуктів за допомогою процесу, що не передбачає жодної термічної обробки, оператори ринку повинні вжити заходів, щоб забезпечити вміст мікроорганізмів за 30 °C менше або дорівнює 500 000 КУО/мл (за змінною середньою геометричною величиною за двомісячний період за зразками, які відбирають принаймні двічі на місяць);
4) оператори ринку повинні впровадити процедури, які забезпечують, що молоко чи молозиво не вводиться в обіг, якщо воно містить залишки ветеринарних препаратів та/або інших забруднюючих речовин, щодо вмісту яких встановлено законодавчі обмеження та/або у кількості, що перевищує максимально допустимі рівні. Дослідження на вміст ветеринарних препаратів та/або інших забруднюючих речовин оператори ринку проводять з частотою не рідше одного разу на місяць скринінговими методами та не рідше одного разу на півроку референтними методами.
3. Дотримання вимог пункту 2 цього розділу підлягає перевірці репрезентативною кількістю зразків молока чи молозива, відібраних рандомізованим методом у місці первинного виробництва та/або зберігання молока уповноваженою компетентним органом на відбір зразків особою з метою виконання впроваджених процедур періодичної перевірки сирого молока (національної або регіональної програми контролю сирого молока із застосуванням інформаційно-комунікаційної системи компетентного органу). Зразки сирого молока підлягають дослідженню (випробуванню) в уповноваженій лабораторії.
4. Частота відбору зразків і проведення досліджень, необхідна як частина процесів санітарного контролю, визначається оператором ринку. Оператор ринку може встановити частоту відбору зразків на рівні господарства або групи господарств, щоб гарантувати, що однаковий рівень контролю є об’єктивним.
................Перейти до повного тексту