- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ, ТОРГІВЛІ ТА СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
17 травня 2021 р.
за № 645/36267
Про внесення змін до Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти
2. Директорату державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України згідно з розподілом обов’язків.
Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України |
І. Петрашко |
ПОГОДЖЕНО: Міністр освіти і науки України Міністр охорони здоров’я України Голова Державної регуляторної служби України Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів |
С. Шкарлет М. Степанов О. Кучер В. Магалецька |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства розвитку
економіки, торгівлі та сільського
господарства України
01 квітня 2021 року № 680
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
17 травня 2021 р.
за № 645/36267
ЗМІНИ
до Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти
1. У розділі II:
1) у пункті 2 слова "(терези товарні, гастрономічні)" замінити словами "(ваги, термометри, тощо)";
2) у підпункті 1 пункту 3 слово "приміщення" замінити словом "зони";
3) пункти 4, 5 викласти в такій редакції:
"4. Розташування приміщень та обладнання і організація потоків руху харчових продуктів, допоміжних матеріалів для переробки харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами, відвідувачів повинні забезпечувати:
1) належне утримання, чищення та дезінфекцію приміщень та обладнання;
2) здійснення ефективних заходів контролю шкідників;
3) запобігання перехресному забрудненню під час здійснення технологічних процесів;
4) розділення потоків фізичне чи у часі:
готових страв із непереробленими та частково переробленими харчовими продуктами, а також харчовими відходами;
чистого з використаним столовим і кухонним посудом;
чистої з використаною зворотною тарою;
переміщення персоналу з робочої зони з непереробленими харчовими продуктами до робочої зони з готовими стравами.
5. Виробничі та складські приміщення повинні бути оснащені належною природною та/або механічною вентиляцією, яка сконструйована таким чином:
1) потік повітря із забрудненої зони не потрапляв до чистої зони;
2) забезпечити безперешкодний доступ обслуговуючого персоналу до фільтрів та інших змінних частин;
3) запобігати появі у виробничому приміщенні надмірного тепла, конденсату та/або пари.
4) під час реконструкції чи проектування нової системи вентиляції враховуються вимоги ДБН В.2.5-67:2013 "Опалення, вентиляція та кондиціонування", затверджені наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 25 січня 2013 року
№ 24.";
4) у пункті 9 перед словом "мають" додати слова ", що відкриваються назовні та вентиляційні отвори";
5) у пункті 11 після слів "повинні бути" додати слова "призначені для цієї мети та";
6) пункт 13 викласти в такій редакції:
"13. Виробничі приміщення повинні бути оснащені умивальниками для миття рук з гарячою і холодною проточною водою, засобами для миття рук, дезінфекційними засобами для обробки рук, а також:
або одноразовими паперовими рушниками для рук;
або індивідуальними серветками для рук;
або електрорушниками для рук (за умови відсутності ризику попадання повітря з електрорушника на харчові продукти чи поверхні, які з ними контактують).";
7) у пункті 14 слова "окремо від виробничих приміщень" замітити словами "в окремих відведених місцях";
8) у пункті 15 слова "визначене для прибирання відповідних приміщень" замінити словами "відповідно до призначення";
9) пункт 21 викласти в такій редакції:
................Перейти до повного тексту