- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ, ТОРГІВЛІ ТА СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
06 травня 2021 р.
за № 601/36223
Про затвердження Порядку і спеціальних вимог до маркування харчових продуктів, а також Переліку харчових продуктів, для яких обов'язковим є зазначення країни походження або місця походження
Відповідно до частини третьої
статті 20 Закону України "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів", пункту 53 Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV "Торгівля і питання, пов'язані з торгівлею" Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року
№ 228-р , пунктів 218, 281 і 1221
Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106,
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити такі, що додаються:
Порядок і спеціальні вимоги до маркування харчових продуктів, для яких обов'язковим є зазначення країни походження або місця походження;
2. Директорату державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів у встановленому законодавством порядку забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування та вводиться в дію через три роки з дня набрання ним чинності відповідно до вимог частини третьої статті 3
Закону України "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів".
4. Харчові продукти, для яких відповідно до цього наказу обов'язковим є зазначення країни походження або місця походження, які відповідають вимогам законодавства щодо надання споживачам інформації про харчові продукти, що діяло до введення в дію цього наказу, але не відповідають вимогам цього наказу, можуть перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення строку придатності.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України згідно з розподілом функціональних обов'язків.
Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України |
І. Петрашко |
ПОГОДЖЕНО: Голова Державної регуляторної служби України Міністр аграрної політики та продовольства України Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів |
О. Кучер Р. Лещенко О. Шевченко |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
розвитку економіки,
торгівлі та сільського
господарства України
01 квітня 2021 року № 679
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
06 травня 2021 р.
за № 601/36223
ПОРЯДОК
і спеціальні вимоги до маркування харчових продуктів, для яких обов'язковим є зазначення країни походження або місця походження
I. Загальні положення
1. Цей Порядок і спеціальні вимоги до маркування харчових продуктів, для яких обов'язковим є зазначення країни походження або місця походження (далі - Порядок), установлюють правила зазначення країни походження або місця походження в маркуванні:
1) м'яса великої рогатої худоби, свіжого або охолодженого (код
УКТ ЗЕД 0201);
2) м'яса великої рогатої худоби, мороженого (код УКТ ЗЕД 0202);
3) свинини свіжої, охолодженої та мороженої (код УКТ ЗЕД 0203);
4) баранини і козлятини свіжої, охолодженої та мороженої (код УКТ ЗЕД 0204);
5) їстівних субпродуктів великої рогатої худоби, свіжих або охолоджених (код УКТ ЗЕД 0206 10 95), або морожених (код УКТ ЗЕД 0206 29 91);
6) м'яса та їстівних субпродуктів свійської птиці (код УКТ ЗЕД 0207);
8) необробленої оливкової олії (virgin olive oil) (код
УКТ ЗЕД 1509 10) і оливкової олії екстра-класу (extra virgin olive oil) (код УКТ ЗЕД 1509 10 20).
2. Цей Порядок застосовують до маркування харчових продуктів, зазначених у пункті 1 цього розділу, вироблених в Україні або ввезених (пересланих) на митну територію України, на всіх етапах їх реалізації.
Дія цього Порядку не поширюється на харчові продукти, зазначені в пункті 1 цього Порядку, призначені (вироблені) для особистого споживання, на допоміжні матеріали для переробки та на матеріали, що контактують із харчовими продуктами.
3. У цьому Порядку наведені нижче терміни вживають у такому значенні:
1) м'ясо механічного обвалювання (далі - ММО) - харчовий продукт, отриманий шляхом відділення залишків м'яса від м'ясоносних кісток після обвалювання або відділення м'яса від тушок свійської птиці за допомогою механічних засобів, у результаті чого м'язові волокна втрачають свою структуру або змінюють її, із вмістом кальцію, що не перевищує 0,1 % свіжого (сирого) м'яса (або 100 мг/100 г, або 1 ppm);
2) м'ясна обрізь - дрібні шматки свинини, баранини або козлятини, м'яса та/або їстівних субпродуктів свійської птиці, м'яса та/або їстівних субпродуктів великої рогатої худоби, визнані придатними для споживання людиною і виготовлені винятково під час здійснення операцій обрізання у процесі обвалювання туш та/або розрізання м'яса;
3) нарізане м'ясо - м'ясо, крім подрібненого (січеного) м'яса та м'ясної обрізі, нарізане невеликими кубиками, скибочками або на інші індивідуальні порції, що не потребують подальшого розрізання оператором ринку харчових продуктів перед продажем кінцевим споживачам, які можуть використовувати його безпосередньо;
4) нарізане м'ясо нефасоване - нарізане м'ясо, виставлене на продаж у точках продажу кінцевому споживачу без попереднього пакування, а також інші шматки м'яса, виставлені на продаж у точках продажу кінцевому споживачу без попереднього пакування, призначені для нарізання на прохання кінцевого споживача;
5) нарізане м'ясо фасоване - індивідуальна упаковка, представлена цілісною кінцевому споживачу або закладу роздрібної торгівлі, що складається з нарізаного м'яса та упаковки, в яку поміщено це м'ясо перед тим, як пропонувати його для продажу, незалежно від того, повністю чи частково упаковка покриває м'ясо, але в будь-якому разі таким чином, щоб її вміст не можна було змінити, не відкривши або не пошкодивши при цьому індивідуальну упаковку;
6) партія м'яса - м'ясо певного виду тварин, зазначених у підпунктах 1-6 пункту 1 цього розділу, із кісткою або без кістки, наприклад, туші, четвертини або обвалені шматки м'яса, нарізане, подрібнене (січене) або упаковане за практично однакових умов;
7) подрібнене (січене) м'ясо - м'ясо певного виду тварин, зазначених у підпунктах 1-6 пункту 1 цього розділу, відділене від кісток та подрібнене на фрагменти або пройшло через спірально-гвинтову м'ясорубку, із вмістом солі менш як 1%;
8) роздрібна торгівля м'ясом - поводження з м'ясом та/або переробка м'яса, а також зберігання м'яса в точці продажу або в місті поставки кінцевим споживачам, у тому числі закладах громадського харчування, магазинах, дистрибуційних центрах для супермаркетів, закладах оптової торгівлі;
9) свійська птиця - свійська птиця, зазначена в товарній позиції
УКТ ЗЕД 0105, тобто кури свійські (Gallus domesticus), качки, гуси, індики та цесарки.
II. Простежуваність
1. Оператор ринку харчових продуктів, що здійснює діяльність, пов'язану з виробництвом та/або реалізацією харчових продуктів, зазначених у підпунктах 1-6 пункту 1 розділу I цього Порядку, зобов'язаний запровадити та використовувати систему ідентифікації і комплексну систему реєстрації.
2. Система ідентифікації та комплексна система реєстрації має забезпечити:
1) зв'язок між тушами, напівтушами, четвертинами, відрубами та шматками м'яса і твариною або групою тварин, від яких їх було отримано, на всіх етапах виробництва та реалізації харчових продуктів, зазначених у підпунктах 1-6 пункту 1 розділу I цього Порядку. На етапі забою встановлення цього зв'язку є обов'язком оператора потужності, що є бійнею;
2) передавання інформації про країну походження або місце походження на всіх етапах виробництва та реалізації харчових продуктів, зазначених у підпунктах 1-6 пункту 1 розділу I цього Порядку.
3. Система ідентифікації та комплексна система реєстрації, зазначена в пункті 1 цього розділу, має забезпечити, щонайменше, реєстрацію прибуття на потужність тварин, туш, напівтуш, четвертин або відрубів, залежно від випадку, та вибуття з неї харчових продуктів, зазначених у підпунктах 1-6 пункту 1 розділу I цього Порядку, а також забезпечувати взаємозв'язок між таким прибуттям і вибуттям.
4. Оператор ринку харчових продуктів, який здійснює пакування або маркування харчових продуктів, зазначених у підпунктах 1-6 пункту 1 розділу I цього Порядку, зобов'язаний забезпечити взаємозв'язок між номером партії, що ідентифікує зазначені харчові продукти, що їх постачають кінцевим споживачам або закладам громадського харчування, і відповідною партією або партіями м'яса, з яких складається упаковка або маркована партія. Усі одиниці пакування з однаковим кодом партії мають містити однакові зазначення країни походження або місця походження.
III. Розмір і склад групи тварин
1. Розмір групи тварин, указаний в пункті 2 розділу V цього Порядку, визначається за допомогою:
1) кількості туш або четвертин, що їх розібрали разом і що складають одну партію для відповідної потужності з розбирання та обвалювання м'яса в разі розбирання туш;
2) кількості туш або четвертин, м'ясо яких становить одну партію для відповідної потужності з розбирання та обвалювання м'яса або потужності з виробництва м'ясних напівфабрикатів у випадку подальшого розбирання або подрібнення.
Розмір групи тварин у будь-якому разі не може перевищувати обсяг виробництва потужності з розбирання та обвалювання м'яса або потужності з виробництва м'ясних напівфабрикатів за один день.
2. При складанні партій із груп тварин, зазначених у пункті 1 цього розділу, оператори ринку харчових продуктів мають забезпечити, щоб:
1) усі туші або четвертини в партії, розібрані разом, походили від тварин, що народилися в одній країні, були вирощені в одній країні або країнах, а також були забиті в одній країні, на одній потужності;
2) усі туші в партії, м'ясо яких піддають подальшому розбиранню, відповідали вимогам підпункту 1 цього пункту і були розібрані на одній потужності з розбирання та обвалювання м'яса;
3) усе м'ясо в партії, що піддають подрібненню, походили від тварин, забитих в одній країні.
Вимоги підпункту 2 цього пункту не поширюються на випадки, передбачені в пунктах 3 і 4 цього розділу.
3. Під час виробництва нарізаного м'яса оператори ринку харчових продуктів мають право складати партії з м'яса тварин, забитих не більш як на трьох різних бійнях, та з туш тварин, розібраних максимум на трьох різних потужностях з розбирання та обвалювання м'яса.
4. У разі виготовлення м'ясної обрізі оператори ринку харчових продуктів під час складання партій зобов'язані дотримуватися лише вимоги стосовно забою тварин в одній країні.
5. Крім випадків, коли застосовують вимоги пункту 6 розділу IV цього Порядку, при складанні партій на потужності з розбирання та обвалювання м'яса і потужності з виробництва м'ясних напівфабрикатів має бути забезпечено, щоб усі туші в партії відповідали тваринам, на м'ясо яких наносяться ідентичні зазначення в маркуванні відповідно до вимог пунктів 1-3 розділу IV цього Порядку.
IV. Спеціальні вимоги до зазначення країни походження або місця походження свинини свіжої, охолодженої та мороженої (код УКТ ЗЕД 0203), баранини і козлятини свіжої, охолодженої та мороженої (код УКТ ЗЕД 0204), м'яса та їстівних субпродуктів свійської птиці (код УКТ ЗЕД 0207)
1. Маркування харчових продуктів, зазначених у підпунктах 3, 4 і 6 пункту 1 розділу I цього Порядку та призначених для постачання кінцевим споживачам або закладам громадського харчування, має містити таку інформацію:
1) назва країни, в якій відбувалося вирощування тварин.
Назву країни, в якій відбувалося вирощування тварин, зазначають у маркуванні як "Країна вирощування тварин: (назва країни)" з урахуванням таких критеріїв:
для свинини:
якщо свиней забито у віці старше шести місяців, у полі "Країна вирощування тварин: (назва країни)" зазначають назву країни, в якій відбувався останній період їх вирощування тривалістю не менше чотирьох місяців;
якщо свиней забито у віці молодше шести місяців і які мають живу масу не менше як 80 кг, у полі "Країна вирощування тварин: (назва країни)" зазначають назву країни, в якій відбувався період вирощування, після досягнення ними маси у 30 кг;
якщо свиней забито у віці молодше шести місяців і які мають живу масу менше 80 кг, у полі "Країна вирощування тварин: (назва країни)" зазначають назву країни, в якій відбувався весь період їх вирощування;
для баранини і козлятини:
у полі "Країна вирощування тварин: (назва країни)" зазначають назву країни, в якій відбувався останній період вирощування овець або кіз тривалістю не менше шести місяців;
якщо овець або кіз забито у віці молодше шести місяців у полі "Країна вирощування тварин: (назва країни)" зазначають назву країни, в якій відбувався весь період їх вирощування;
для м'яса та їстівних субпродуктів свійської птиці:
у полі "Країна вирощування тварин: (назва країни)" зазначають назву країни, в якій відбувався останній період вирощування свійської птиці тривалістю не менше одного місяця;
якщо свійську птицю забито у віці молодше одного місяця, у полі "Країна вирощування тварин: (назва країни)" зазначають назву країни, в якій відбувався весь період вирощування тварин, після їх переведення на відгодівлю.
2) назва країни, в якій відбувався забій тварин.
Назву країни, в якій відбувався забій тварин, зазначають у маркуванні як "Країна забою тварин: (назва країни)".
................Перейти до повного тексту