- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
15 травня 2020 р.
за № 444/34727
Про затвердження Порядку застосування Каталогу продуктів харчування
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 року
№ 1026 "Деякі питання закупівлі продуктів харчування Міністерством оборони" та з метою впорядкування організації харчування особового складу Збройних Сил України та штатних тварин під час застосування Каталогу продуктів харчування НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок застосування Каталогу продуктів харчування, що додається.
2. Головному управлінню розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому порядку.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
Міністр оборони України |
А. Таран |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
оборони України
29 квітня 2020 року № 140
(у редакції наказу
Міністерства оборони України
17 квітня 2024 року
№ 242)
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
15 травня 2020 р.
за № 444/34727
ПОРЯДОК
застосування Каталогу продуктів харчування
I. Загальні положення
1. Цей Порядок регулює механізм організації харчування особового складу та штатних тварин у системі Міністерства оборони України при забезпеченні харчовими продуктами за Каталогом продуктів харчування (далі - Каталог).
Каталог затверджується наказом Міністерства оборони України.
Каталог застосовується органами військового управління, військовими частинами, військовими навчальними закладами, військовими навчальними підрозділами навчальних закладів, установами та організаціями, закладами охорони здоров’я у Збройних Силах України, Державною спеціальною службою транспорту (далі - військові частини).
2. У цьому Порядку терміни вживаються в таких значеннях:
базове меню - визначений асортимент обов’язкових та додаткових страв, які розподілені на визначені приймання їжі;
добове меню - визначений перелік страв із зазначенням їх найменувань на кожне приймання їжі, що відображається в розкладці продуктів;
застосування за призначенням - залучення військових частин до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України в районах проведення воєнних (бойових) дій, проведення антитерористичної операції, виконання завдань, пов’язаних з боротьбою з тероризмом і піратством, посиленням охорони державного кордону, забезпеченням безпеки національного морського судноплавства України у відкритому морі чи в будь-якому місці поза межами юрисдикції будь-якої держави, ліквідації надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру, кризових ситуацій, міжнародних антитерористичних, антипіратських та інших міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки, а також залучення до здійснення заходів із правового режиму воєнного стану, приведення військових частин у найвищий ступінь бойової готовності;
калорійність - одиниця виміру енергетичної цінності харчового продукту, яка визначається виробником продукції відповідно до вимог законодавства;
комплект продуктів - увесь перелік харчових продуктів, що входять до Каталогу та закуповується як одне ціле;
набір продуктів - набори сухих, повсякденних, добових польових продуктів, автономне та бортове харчування, раціони аварійного запасу за
нормами харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань, визначеними постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року № 426 "Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, поліцейських, осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту" (далі - постанова Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року № 426), а також аналогічні за своїм призначенням сухі пайки або набори їжі (страв) іноземного виробництва, готові до вживання;
описи продуктів - найменування харчових продуктів із зазначеними якісними характеристиками;
період - проміжок часу, який становить чотири тижні (28 діб).
Терміни "військовополонені", "дільниця для тримання військовополонених", "полон", "табір для тримання військовополонених" вживаються у значенні, наведеному в
Порядку тримання військовополонених, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 05 квітня 2022 року № 413.
За результатами проведених закупівель визначаються ціна та калорійність на кожне найменування продуктів і відображається вартість одного комплекту продуктів.
4. Зарахування військовослужбовців та інших категорій осіб на продовольче забезпечення здійснюється відповідно до законодавства.
5. Перелік категорій військовослужбовців та інших категорій осіб, які мають право на харчування за рахунок держави, під час організації харчування за Каталогом, наведено у примітках до норм харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року
№ 426 .
6. Під час особливого періоду право на харчування за рахунок держави мають військовополонені з дати потрапляння у полон до передачі їх до таборів (дільниць) для тримання військовополонених.
Військовополонені, які переміщуються під час їх евакуації та супроводження до місць (місцевостей), де вони утримуються після взяття в полон, забезпечуються питною водою в достатній кількості та харчуванням за рахунок використання насамперед трофейного продовольства та згідно з нормою харчування для військовополонених, які переміщуються, на одну особу на добу, наведеною у додатку 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2022 року
№ 721 "Про затвердження Порядку здійснення заходів щодо поводження з військовополоненими в особливий період".
За цією нормою на період лікування харчуванням також забезпечуються військовополонені, які проходять лікування в закладах охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України, або до передачі їх до таборів (дільниць) для тримання військовополонених у закладах охорони здоров’я державної або комунальної власності.
Списання харчових продуктів, які видані військовополоненим на час їх переміщення, здійснюється за фактичними видатками.
На продовольче забезпечення військовополонені зараховуються та знімаються на підставі наказу командира (начальника) військової частини.
7. За неможливості організувати харчування гарячою їжею з використанням Каталогу військовослужбовці та інші категорії осіб, включаючи хворих, травмованих та поранених, які мають право на харчування за рахунок держави, можуть забезпечуватися наборами продуктів. Набір продуктів видається з урахуванням умов виконання завдань, фактичної наявності та строків їх зберігання.
8. Виплата грошової компенсації замість харчування здійснюється, у випадках, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року
№ 426.
9. Виплата грошової компенсації здійснюється на підставі письмового наказу командира (начальника) військової частини за клопотаннями військовослужбовців.
II. Планування забезпечення харчовими продуктами
1. Забезпечення військових частин харчовими продуктами для організації харчування особового складу та штатних тварин здійснюється із застосуванням Каталогу.
2. Вихідними даними для визначення потреби в харчових продуктах є:
середня чисельність особового складу, який забезпечувався харчуванням за Каталогом, у військовій частині з урахуванням військових частин, прикріплених на продовольче забезпечення, у попередній та поточний бюджетний період;
організаційні заходи, проведення яких передбачається в наступному бюджетному періоді;
кількість харчових продуктів, яку необхідно освіжити та закласти на довгострокове зберігання;
розміри встановлених запасів харчових продуктів, необхідних для відмобілізування та приведення в бойову готовність, ведення бойових дій;
розміри поточних запасів харчових продуктів, враховуючи призначення військової частини, особливості розташування (дислокації) військ, віддаленість їх від об’єднаних центрів забезпечення (продовольчих складів), умови підвозу, завдання, які виконуються військами (силами).
3. Військова частина складає заявку на необхідну кількість комплектів продуктів на добу до 10 вересня поточного року на наступний рік. Під час визначення їх потреби розрахунок проводиться за формулою з урахуванням коефіцієнтів, зазначених у розділі III цього Порядку, окремо для особового складу та штатних тварин:
де: |
НКК |
- |
необхідна кількість комплектів продуктів на добу; |
|
А |
- |
орієнтовна середня кількість особового складу, який харчується, та штатних тварин, що годуються, на добу; |
|
К |
- |
коефіцієнти, що застосовуються до відповідних категорій військових частин для визначення граничних обсягів коштів для замовлення харчових продуктів (додаток 1); |
|
НСП |
- |
середня кількість наборів сухих продуктів на добу (Норма № 10 - повсякденний набір сухих продуктів, Норма № 15 - добовий польовий набір продуктів). |
Військова частина подає заявку на необхідну кількість комплектів продуктів разом із розрахунками за підпорядкованістю. Командування видів (родів) військ (сил) Збройних Сил України, інші органи військового управління і структурні підрозділи Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України подають зведені заявки за підпорядковані військові частини до 20 вересня поточного року на наступний рік до Командування Сил логістики Збройних Сил України.
Командування Сил логістики Збройних Сил України до 01 жовтня поточного року надає узагальнену заявку на наступний рік до структурного підрозділу Міноборони, визначеного відповідальним за формування та виконання бюджетної програми (підпрограми), та/або до органу (служби державного замовника), на який покладена функція щодо виконання завдань із здійснення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти для забезпечення потреб Міністерства оборони України та Збройних Сил України за напрямком тилового (продовольчого) забезпечення, в якій зазначається:
військова частина;
категорія військової частини;
плановий період забезпечення;
місцезнаходження (місце дислокації) військової частини;
середня кількість комплектів продуктів для особового складу Збройних Сил України на добу;
середня кількість комплектів продуктів для штатних тварин на добу.
4. Особливості планування забезпечення харчовими продуктами у розвідувальному органі Міністерства оборони України визначаються цим органом з урахуванням положень цього Порядку.
III. Коефіцієнти, що застосовуються до відповідних категорій військових частин для визначення граничних обсягів коштів для замовлення харчових продуктів
1. При організації харчування з використанням Каталогу обмеженням для видачі харчових продуктів є граничний обсяг коштів, розрахований для військової частини.
Під час визначення граничних обсягів коштів для замовлення харчових продуктів у межах військової частини застосовуються коефіцієнти з урахуванням належності військової частини до відповідної категорії та виду застосування, які наведені в додатку 1 до цього Порядку.
Особовий склад військової частини або/та особовий склад, який прибув у військову частину, та/або підрозділ, прикріплений на продовольче забезпечення на правах окремого підрозділу в межах однієї їдальні, на категорії не розподіляється. При цьому харчування особового складу в межах їдальні здійснюється відповідно до визначеної однієї категорії військової частини та з урахуванням видів застосування, які наведені в додатку 1 до цього Порядку, крім медичних закладів.
У випадках організації харчування особового складу однієї військової частини в різних їдальнях, пунктах, розгорнутих для приготування та приймання їжі особовим складом як у стаціонарних так і в польових умовах, які розташовані окремо від військової частини, можуть застосовуватися різні коефіцієнти відповідно до видів застосування (додаток 1 до цього Порядку).
2. Початкове проведення розрахунку визначення граничних обсягів коштів здійснюється за формулою:
ГОК1 = O x Б x К,
де: |
ГОК1 |
- |
граничний обсяг коштів (початковий); |
|
O |
- |
кількість осіб, які зараховані на харчування; |
|
Б |
- |
вартість комплекту продуктів; |
|
К |
- |
коефіцієнти, які застосовуються до відповідних категорій військових частин (додаток 1 до цього Порядку). |
За результатом визначення різниці між розрахованим та фактично використаним обсягом коштів для приготування страв за попередній період утворюється економія.
Eк = ГОКп - ФВК,
де: |
Eк - (економія) |
- |
зекономлений обсяг коштів; |
|
ГОКп |
- |
розрахований граничний обсяг коштів за попередній період; |
|
ФВК |
- |
фактично використаний обсяг коштів за попередній період. |
У подальшому розрахунок визначення граничних обсягів коштів здійснюється з урахуванням економії, утвореної в попередньому періоді за формулою:
ГОК = O x Б x К + Ек.
3. У разі закупівлі Міністерством оборони України, службою державного замовника або військовою частиною окремих харчових продуктів з переліку, визначеного Каталогом, граничний обсяг коштів, передбачений для замовлення харчових продуктів за Каталогом, зменшується на вартість закуплених продуктів.
4. Військовослужбовці, працівники органів військового управління, військових частин додатково забезпечуються водою питною бутильованою у кількості, випадках та у періоди, передбачені постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року
№ 426. При цьому граничний обсяг коштів, передбачений для замовлення харчових продуктів за Каталогом, на вартість закупленої води не зменшується.
5. Військовослужбовці у дні призначення їх до складу варти забезпечуються додатково другою вечерею, для чого передбачається додатково 20% вартості одного комплекту продуктів без урахування відповідних коефіцієнтів.
6. Особовий склад, який виконує службові обов’язки в умовах впливу на організм іонізуючого випромінювання або працює з паливом, до складу якого входять отруйні компоненти, забезпечується додатково другим сніданком або додатковим харчуванням до обіду, для чого передбачається додатково 8% вартості одного комплекту продуктів без урахування відповідних коефіцієнтів.
7. Для особового складу військових частин у дні здавання крові та (або) її компонентів у спеціалізованих установах і закладах переливання крові та відповідних підрозділах закладів охорони здоров’я, що належать до сфери управління Міністерства оборони України, незалежно від забезпечення їх денним раціоном харчуванням, додатково передбачається 60% вартості одного комплекту продуктів без урахування відповідних коефіцієнтів для організації додаткового харчування.
Зазначений обсяг коштів у дні здавання крові та (або) її компонентів передбачається для замовлення харчових продуктів для додаткового харчування без урахування основного харчування.
Додаткове меню складається відповідно до рекомендацій лікаря (варіанти меню: у лікувальних закладах (установах) складається лікарем-дієтологом (медичною сестрою з дієтичного харчування) за участю начальника продовольчої служби (помічника командира корабля) та інструктора-кухаря (старшого кухаря (кока), інструктора-кока), у військових частинах - начальником продовольчої служби (помічником командира корабля) за участю начальника медичної служби військової частини, начальника їдальні та інструктора-кухаря (кока) (старшого кухаря (кока)). Додаткове меню затверджується відповідними командирами (начальниками).
8. Військовослужбовцям льотного складу (у тому числі курсантам вищих військових навчальних закладів, у яких готують льотчиків та штурманів,- з дня початку практичних польотів відповідно до навчальних планів по день закінчення навчання і одержання військового звання офіцерського складу), які перебувають на продовольчому забезпеченні не в авіаційних військових частинах, військовослужбовцям офіцерського складу, військовослужбовцям рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом,- у дні несення чергування на пунктах управління, вузлах зв’язку, які розміщені у фортифікаційних спорудах тривалого використання, та військовослужбовцям офіцерського складу, військовослужбовцям рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, ракетних військ, військ Повітряних Сил Збройних Сил України - у дні несення бойового чергування на стартових, технічних позиціях та у дні проведення регламентних робіт на бойових зенітно-ракетних комплексах, а також у дні перебування у відділенні психологічного розвантаження і реабілітації осіб, які несуть бойове чергування,- визначення граничних обсягів коштів для замовлення харчових продуктів здійснюється з використанням коефіцієнтів, передбачених додатком 1 до цього Порядку для авіаційних частин.
9. За результатами атестації робочих місць, проведеної відповідно до
Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 серпня 1992 року № 442, на підставі визначених відповідно до
Державних санітарних норм та правил "Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу", затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08 квітня 2014 року № 248, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 06 травня 2014 року за № 472/25249, класів та ступенів шкідливості умов праці працівники Збройних Сил України, які зайняті на роботах зі шкідливими умовами праці, забезпечуються безоплатним лікувально-профілактичним харчуванням, а працівники Збройних Сил України, зайняті на роботах зі шкідливими умовами праці,- молоком або рівноцінними харчовими продуктами.
Молоко видається з розрахунку 0,5 літра на одного працівника за зміну незалежно від її тривалості у дні фактичної зайнятості працівника на роботах зі шкідливими умовами праці.
Видача та споживання молока повинні здійснюватися в буфетах, їдальнях або в спеціально обладнаних приміщеннях, що відповідають санітарно-гігієнічним вимогам.
Не допускається заміна молока грошовою компенсацією, іншими товарами і продуктами, крім рівноцінних йому продуктів - кефір, кисломолочні продукти тощо.
Не допускається відпуск молока додому, видача за одну або декілька змін наперед, так само як і за попередні зміни.
Працівникам, які отримують безкоштовно лікувально-профілактичне харчування у зв’язку з особливо шкідливими умовами праці, молоко не видається.
Місце, умови видачі молока, заміна молока рівноцінними продуктами та інші питання, пов’язані з видачею молока, визначаються командиром військової частини.
Списання продуктів, використаних на лікувально-профілактичне харчування, у тому числі молока, здійснюється за фактичними видатками, понад граничний обсяг коштів, передбачений для замовлення харчових продуктів для військовослужбовців та інших категорій осіб.
10. За потреби годування штатних тварин та, зокрема службових собак, для визначення граничних обсягів коштів для замовлення харчових продуктів застосовуються коефіцієнти, зазначені в додатку 2 до цього Порядку, та організовується харчування згідно з
Нормами годування штатних тварин військових частин, закладів, установ і організацій Збройних Сил, інших військових формувань, структурних підрозділів Державної спеціальної служби транспорту, органів і підрозділів Національної поліції, цивільного захисту та установ кримінально-виконавчої служби, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 15 жовтня 2001 року № 1348.
11. Застосування додаткових коефіцієнтів, наведених у додатку 1 до цього Порядку, та відсотків до вартості одного комплекту продуктів здійснюється згідно з наказом командира військової частини.
IV. Забезпечення харчовими продуктами
1. Забезпечення харчовими продуктами військових частин здійснюється за Каталогом у межах бюджетних призначень.
Заявка формується з урахуванням:
граничних обсягів коштів для замовлення харчових продуктів на відповідний період;
визначеної кількості ккал на одного військовослужбовця;
вивільненого обсягу коштів за попередні приймання їжі, який дозволяється використовувати для урізноманітнення харчування військовослужбовців.
Під час формування заявки дозволяється здійснювати заміну продуктів у межах Каталогу за алгоритмом: продукт = ціна = продукт.
Наприклад. Ціна харчових продуктів за Каталогом:
форель охолоджена, 1 кг - 320 грн;
куряче філе охолоджене, 1 кг - 95 грн;
огірки свіжі сезонні, 1 кг - 10 грн;
форель, 1,75 кг = 560 грн;
куряче філе, 5,2 кг + огірки свіжі, 6,6 кг = 560 грн (494 + 66 = 560);
форель, 1,75 кг = 560 грн = куряче філе, 5,2 кг + огірки свіжі, 6,6 кг.
У заявках зазначаються асортимент та кількість харчових продуктів у межах Каталогу, місце та час отримання. Окремо зазначається періодичність забезпечення харчовими продуктами з обмеженим строком зберігання. Під час формування заявок враховуються періоди отримання харчових продуктів.
2. Для проведення освіження наявних запасів харчових продуктів, формується план освіження на рік, в якому визначаються граничні строки, кількість харчових продуктів, що підлягають освіженню, та завчасне (поетапне) їх використання. Освіження наявних запасів харчових продуктів здійснюється за заявкою начальника продовольчої служби за рахунок замовлення харчових продуктів за Каталогом.
Харчові продукти, що вилучаються зі зберігання в ході освіження, переоцінюються відповідно до вартості аналогічних продуктів харчування та видаються для приготування їжі. При цьому обсяг коштів, передбачених для замовлення харчових продуктів за Каталогом, не змінюється.
3. У випадках отримання харчових продуктів, що надійшли як гуманітарна (благодійна) допомога, їх приймання та оприбуткування здійснюються відповідно до вимог законодавства. Вони використовуються для харчування особового складу та штатних тварин. При цьому обсяг коштів, передбачених для замовлення харчових продуктів за Каталогом, не зменшується.
4. Облік та передача харчових продуктів здійснюються згідно з
Інструкцією з обліку військового майна у Збройних Силах України, затвердженою наказом Міністерства оборони України від 17 серпня 2017 року № 440, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 27 вересня 2017 року за № 1192/31060 (далі - Інструкція з обліку військового майна).
За рішенням служби забезпечення органу військового управління продукти харчування, отримані військовою частиною за Каталогом та (або) вилучені зі зберігання в ході освіження, у зв’язку з неможливістю їх використання за обсягом на харчування, можуть бути передані з військової частини до інших військових частин. При цьому в документах на передачу зазначаються номер і дата договору, за яким отримано продукти харчування (у тому числі для освіження), кількість і вартість комплектів продуктів та найменування, кількість і вартість харчових продуктів, які фактично передані, у тому числі у складі комплектів продуктів.
5. Кількістю комплектів продуктів (для розрахунку) є відношення вартості продуктів до вартості одного комплекту продуктів.
Наприклад. Вартість одного комплекту продуктів - 67,86 грн (визначена за результатами торгів).
Вартість продуктів - 739,61 грн.
Кількість комплектів продуктів - 10,89905 (739,61 / 67,86 = 10,89905).
V. Видача харчових продуктів
1. Харчові продукти зі складу військової частини в їдальню для приготування їжі зважуються і відпускаються інструктору-кухарю (старшому зміни кухарів, старшому кухарю, інструктору-коку) за накладними, виписаними в трьох примірниках (з розподілом харчових продуктів на приймання їжі) на підставі розкладки продуктів та даних обліку осіб, які харчуються.
2. На продовольчому складі військової частини після видачі харчових продуктів залишаються перший та другий примірники накладної. Видача харчових продуктів на підставі другого примірника накладної відображається в книгах обліку військового майна (склад, підрозділ) продовольчого складу військової частини. За наявності технічної можливості облік ведеться в електронній формі. У перший робочий день тижня формується звіт з деталізацією за видатковими та прибутковими документами за минулий тиждень, звіти за період формуються у справу.
Третій примірник накладної до кінця доби зберігається в їдальні для контролю у процесі роботи.
Наступного дня перший та третій примірники накладної з відмітками про кількість фактично виданих харчових продуктів та підписами осіб про видачу та отримання харчових продуктів повертаються до діловодства продовольчої служби військової частини.
................Перейти до повного тексту