- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ, ТОРГІВЛІ ТА СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
22 грудня 2020 р.
за № 1275/35558
Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти
( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства розвитку
економіки, торгівлі та сільського господарства
№ 680 від 01.04.2021 )
1. Затвердити Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти, що додаються.
2. Директорату державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів забезпечити в установленому законодавством порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з 01 січня 2021 року.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України згідно з розподілом обов’язків.
Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України |
І. Петрашко |
ПОГОДЖЕНО: Заступник Міністра охорони здоров’я України Т.в.о. Міністра освіти і науки України Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Т.в.о. Голови Державної регуляторної служби України |
І. Микичак А. Вітренко В. Магалецька О. Мірошніченко |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства розвитку
економіки, торгівлі та сільського
господарства України
03 грудня 2020 року № 2532
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
22 грудня 2020 р.
за № 1275/35558
ГІГІЄНІЧНІ ВИМОГИ
до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти
I. Загальні положення
1. Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти (далі - вимоги) визначають умови та заходи щодо належної гігієнічної практики під час організації харчування в закладах загальної середньої освіти.
2. У цих вимогах терміни вживаються в таких значеннях:
готова страва - харчовий продукт, який пройшов усі установлені технологічним процесом стадії виробництва та готовий до споживання людиною;
зворотна тара - тара, яку використовують для транспортування харчових продуктів і повертають оператору ринку від якого надійшла (термоси, термоконтейнери, інша тара).
II. Умови та заходи використання виробничих та складських приміщень, обладнання та інвентарю
1. Виробничі та складські приміщення, що входять до складу потужностей, які задіяні у процесі виробництва та обігу харчових продуктів у закладах загальної середньої освіти, повинні бути належним чином ідентифіковані. Орієнтовний перелік приміщень потужностей із виробництва та обігу харчових продуктів наведено в додатку 1 до цих вимог.
2. Виробничі та складські приміщення повинні бути оснащені технологічним і холодильним обладнанням, столовим і кухонним посудом, засобами вимірювання (ваги, термометри, тощо), а також кухонним інвентарем.
( Пункт 2 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства
№ 680 від 01.04.2021 )
3. У разі постачання на потужності з виробництва та обігу харчових продуктів у закладах загальної середньої освіти готових страв повинна бути забезпечена наявність:
1) зони для приймання готових страв;
( Підпункт 1 пункту 3 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства
№ 680 від 01.04.2021 )
2) обладнання для тимчасового зберігання готових страв;
3) обладнання для термічної обробки готових страв.
4. Розташування приміщень та обладнання і організація потоків руху харчових продуктів, допоміжних матеріалів для переробки харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами, відвідувачів повинні забезпечувати:
1) належне утримання, чищення та дезінфекцію приміщень та обладнання;
2) здійснення ефективних заходів контролю шкідників;
3) запобігання перехресному забрудненню під час здійснення технологічних процесів;
4) розділення потоків фізичне чи у часі:
готових страв із непереробленими та частково переробленими харчовими продуктами, а також харчовими відходами;
чистого з використаним столовим і кухонним посудом;
чистої з використаною зворотною тарою;
переміщення персоналу з робочої зони з непереробленими харчовими продуктами до робочої зони з готовими стравами.
( Пункт 4 розділу II в редакції Наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства
№ 680 від 01.04.2021 )
5. Виробничі та складські приміщення повинні бути оснащені належною природною та/або механічною вентиляцією, яка сконструйована таким чином:
1) потік повітря із забрудненої зони не потрапляв до чистої зони;
2) забезпечити безперешкодний доступ обслуговуючого персоналу до фільтрів та інших змінних частин;
3) запобігати появі у виробничому приміщенні надмірного тепла, конденсату та/або пари.
4) під час реконструкції чи проектування нової системи вентиляції враховуються вимоги ДБН В.2.5-67:2013 "Опалення, вентиляція та кондиціонування", затверджені наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 25 січня 2013 року
№ 24.
( Пункт 5 розділу II в редакції Наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства
№ 680 від 01.04.2021 )
6. Виробничі та складські приміщення повинні бути забезпечені належним природним та штучним освітленням, необхідним для виробництва та обігу харчових продуктів відповідно до вимог ДБН В.2.2-3:2018 "Будинки і споруди. Заклади освіти", затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 25 квітня 2018 року № 106.
7. Стіни, перегородки та підлога повинні бути виготовлені з непроникаючого, непоглинаючого, нетоксичного та придатного для миття матеріалу.
8. Стеля повинна бути побудована таким чином, щоб запобігати накопиченню бруду, конденсату, росту плісняви, легко піддаватись очистці та миттю.
9. Вікна та інші отвори у стінах повинні бути побудовані таким чином, щоб запобігати накопиченню бруду. Вікна, що відкриваються назовні та вентиляційні отвори мають бути обладнані сіткою від комах, що легко знімається для чищення.
( Пункт 9 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства
№ 680 від 01.04.2021 )
10. Виробничі та складські приміщення повинні бути обладнані дверима з гладкою та водостійкою поверхнею, що легко піддається чищенню, миттю та в разі потреби дезінфекції.
11. Поверхні, що контактують з харчовими продуктами, повинні бути призначені для цієї мети та виготовлені з гладких, нержавіючих, нетоксичних, придатних для чищення матеріалів, утримуватись у непошкодженому стані, мають легко піддаватись миттю та бути стійкими до дії мийних і дезінфекційних засобів.
( Пункт 11 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства
№ 680 від 01.04.2021 )
13. Виробничі приміщення повинні бути оснащені умивальниками для миття рук з гарячою і холодною проточною водою, засобами для миття рук, дезінфекційними засобами для обробки рук, а також:
або одноразовими паперовими рушниками для рук;
або індивідуальними серветками для рук;
або електрорушниками для рук (за умови відсутності ризику попадання повітря з електрорушника на харчові продукти чи поверхні, які з ними контактують).
( Пункт 13 розділу II в редакції Наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства
№ 680 від 01.04.2021 )
14. Зберігання мийних і дезінфекційних засобів, інвентарю для прибирання здійснюється в окремих відведених місцях, в умовах з обмеженим доступом.
( Пункт 14 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства
№ 680 від 01.04.2021 )
15. Інвентар для прибирання повинен бути промаркований або мати кольорове сигнальне забарвлення, відповідно до призначення.
( Пункт 15 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства
№ 680 від 01.04.2021 )
17. Мийні засоби повинні відповідати вимогам
Технічного регламенту мийних засобів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2008 року № 717 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 12 червня 2013 року № 408).
18. Приміщення для миття столового і кухонного посуду, зворотної тари повинно бути обладнане мийними ваннами та в разі потреби посудомийною машиною.
19. Посудомийна машина має використовуватися за призначенням з дотриманням вимог правил експлуатації, визначених виробником такої машини.
20. Миття столового і кухонного посуду, чашок (стаканів), столових приборів, зворотної тари в ручний спосіб, їх сушіння і зберігання здійснюються в порядку, наведеному в додатку 2 до цих вимог.
21. Виробничі столи, обробні дошки, кухонний інвентар та кухонний посуд мають маркуватися відповідно до призначення. Приклади маркування обладнання та інвентарю наведено в додатку 3 до цих вимог.
( Пункт 21 розділу II в редакції Наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства
№ 680 від 01.04.2021 )
III. Умови та заходи транспортування харчових продуктів до потужностей з виробництва та обігу харчових продуктів
2. Для перевезення харчових продуктів, що швидко псуються, повинен використовуватись спеціалізований та відповідно обладнаний рухомий склад згідно з вимогами санітарних правил і нормативів.
( Пункт 2 розділу III в редакції Наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства
№ 680 від 01.04.2021 )
3. Перевезення готових страв повинно здійснюватися в герметичній упаковці (контейнері) та/або іншій тарі, маркування якої здійснюється згідно з додатком 3 до цих вимог.
................Перейти до повного тексту