1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
19.06.2019 № 330
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
04 липня 2019 р.
за № 725/33696
Про затвердження Вимог до меду
( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 4091 від 12.11.2024 )
Відповідно до пункту 6 частини першої статті 7 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124, НАКАЗУЮ:
( Преамбула в редакції Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства № 4091 від 12.11.2024 )
1. Затвердити Вимоги до меду, що додаються.
2. Департаменту аграрної політики та сільського господарства забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування.
4. Установити, що надання на ринку меду, який введений або буде введений в обіг до 01 січня 2023 року, не може бути заборонено або обмежено з причин невідповідності усім чи окремим положенням Вимог, затверджених цим наказом, до закінчення строку його придатності.
5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

В.о. Міністра

О. Трофімцева

ПОГОДЖЕНО:

В.о. Міністра охорони здоров’я України

Перший віце-прем’єр-міністр України -
Міністр економічного розвитку
і торгівлі України

Голова Державної служби України
з питань безпечності харчових продуктів
та захисту споживачів

Голова Державної регуляторної служби України



У. Супрун



С.І. Кубів



В. Лапа

К. Ляпіна
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
19 червня 2019 року № 330
(в редакції наказу Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
від 12 листопада 2024 року № 4091
)
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
04 липня 2019 р.
за № 725/33696
Вимоги до меду
1. Ці Вимоги поширюються на маркування меду для забезпечення належної поінформованості споживачів та запобігання підприємницькій практиці, що вводить споживача в оману, та застосовуються до харчових продуктів, визначених у пункті 2 цих Вимог.
2. У цих Вимогах терміни вживаються в таких значеннях:
1) злитий мед — мед, отриманий завдяки його стіканню з розпечатаних стільників, що не містять розплоду;
2) квітковий (нектарний) мед — мед, отриманий з нектару рослин;
3) мед для кондитерських виробів — мед, придатний для промислового використання як інгредієнт при виробництві інших харчових продуктів, які піддають технологічній обробці. Такий мед може мати сторонній смак, запах, ознаки бродіння, бути перегрітим або перебродженим, або отриманий таким видаленням сторонніх неорганічних або органічних речовин, що призвело до значного видалення пилкових зерен;
4) мед — натуральна солодка речовина, вироблена бджолами Apis mellifera сполученням з власними особливими речовинами нектару рослин або секреції живих частин рослин чи виділень комах, що смокчуть рослинний сік на живих частинах рослин, які збирають бджоли, з подальшим відкладенням, зневодненням, зберіганням для дозрівання у стільниках;
5) падевий мед — мед, переважно отриманий з виділень комах (Hemiptera), які смокчуть рослинний сік на живих частинах рослин або із секреції живих частин рослин;
6) пресований мед — мед, отриманий пресуванням стільників, що не містять розплоду, із застосуванням помірного нагріву не більше ніж до 45 °C або без нього;
7) стільники в меду — мед, що містить один або більше шматків стільникового меду;
8) стільниковий мед — мед, який бджоли зберігають у комірках новозбудованих стільників, що не містять розплоду або вощини, виготовленої лише з бджолиного воску, і який продають у запечатаних цільних стільниках або частинах таких стільників;
9) центрифужний мед — мед, отриманий центрифугуванням розпечатаних стільників, що не містять розплоду.
3. Інші терміни вживаються у значеннях, наведених у Законах України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" та "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів".
4. Терміни, визначені в пункті 2 цих Вимог, є назвами харчових продуктів, використання яких можливо тільки за умови виконання відповідних положень цих Вимог.
5. За походженням мед поділяють на квітковий (нектарний) та падевий.
6. За способом виробництва мед поділяють на стільниковий, стільники в меду, злитий, центрифужний, пресований.
7. Мед повинен відповідати критеріям складу, визначених у додатку до цих Вимог, та таким характеристикам:
складається з вуглеводів, переважно із фруктози й глюкози, а також інших речовин, таких як органічні кислоти, ензими, пилкові зерна, що потрапляють у процесі переробки бджолами нектару (паді) на мед;
колір повинен бути від прозорого (безкольорового), білого, світло-жовтого до темно-коричневого;
консистенція може бути рідкою, в’язкою, або частково чи повністю кристалізованою.
Смак та аромат варіюються, але зумовлені рослинним походженням.
8. До меду, що маркується словом "мед", як харчового продукту чи як інгредієнта в харчових продуктах, заборонено додавати інші харчові інгредієнти, харчові добавки або будь-які інші добавки, ніж мед. Пилкові зерна, притаманні меду, не вважаються інгредієнтом.
9. Мед не повинен містити сторонніх органічних та неорганічних речовин, що не належать до його складу, присмаків або запахів, мати ознаки бродіння, мати штучно змінену кислотність або бути нагрітий таким чином, щоб натуральні ензими (ферменти) було зруйновано або значною мірою дезактивовано.

................
Перейти до повного тексту