- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
04 липня 2019 р.
за № 725/33696
Про затвердження Вимог до меду
1. Затвердити Вимоги до меду, що додаються.
2. Департаменту аграрної політики та сільського господарства забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування.
4. Установити, що надання на ринку меду, який введений або буде введений в обіг до 01 січня 2023 року, не може бути заборонено або обмежено з причин невідповідності усім чи окремим положенням Вимог, затверджених цим наказом, до закінчення строку його придатності.
5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
В.о. Міністра |
О. Трофімцева |
ПОГОДЖЕНО: В.о. Міністра охорони здоров’я України Перший віце-прем’єр-міністр України - Міністр економічного розвитку і торгівлі України Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Голова Державної регуляторної служби України |
У. Супрун С.І. Кубів В. Лапа К. Ляпіна |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
19 червня 2019 року № 330
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
04 липня 2019 р.
за № 725/33696
ВИМОГИ ДО МЕДУ
1. Ці Вимоги поширюються на маркування меду для забезпечення належної поінформованості споживачів (користувачів) та запобігання підприємницькій практиці, що вводить споживача в оману.
2. Ці Вимоги застосовуються до призначених для споживання людиною продуктів, визначених у підпунктах 1-6 та підпунктах 8, 11, 13-15 пункту 3 цих Вимог.
3. У цих Вимогах терміни вживаються в таких значеннях:
1) злитий мед - мед, отриманий завдяки його стіканню з розпечатаних стільників, що не містять розплоду;
2) квітковий або нектарний мед - мед, отриманий з нектару рослин;
3) мед для кондитерських виробів - мед, який може бути перегрітим та/або мати показник гідроксиметилфурфуролу більше ніж 40 мг/кг. Такий мед може мати сторонній смак чи запах, притаманні перегрітому меду;
4) мед монофлорний квітковий (нектарний) - мед, у якому переважають пилкові зерна одного виду рослин у кількості не менше ніж 30 % для всіх видів меду, а для меду з акації та липи - не менше ніж 20 %;
5) мед - натуральна солодка речовина, вироблена бджолами Apis mellifera шляхом сполучення з власними особливими речовинами нектару рослин або секреції живих частин рослин чи виділень комах, що смокчуть рослинний сік на живих частинах рослин, які збирають бджоли, з подальшим відкладенням, зневодненням, зберіганням для дозрівання у стільниках;
6) мед поліфлорний квітковий (нектарний) - мед, який містить пилкові зерна кількох видів рослин у кількості менше ніж 30 % для всіх видів меду, а для меду із акації та липи - менше ніж 20 %;
7) механічна домішка - видимі природні та сторонні небажані домішки, а саме: мертві бджоли та їх частки, личинки бджіл, шматочки стільників, зола, пил, пісок, солома, волосся, рослинні волокна тощо;
8) падевий мед - мед, отриманий переважно з виділень комах (Hemiptera), що смокчуть рослинний сік на живих частинах рослин або із секрецій живих частин рослини;
9) переробка - будь-який процес, що істотно змінює первинний харчовий продукт, у тому числі нагрівання, коптіння, консервування, дозрівання, сушіння, екстракція, екструзія або комбінація зазначених процесів;
10) пилкове зерно - чоловіча статева клітина (гаметофіт), яка розвивається у пиляках тичинок насінних рослин;
11) пресований мед - мед, отриманий шляхом пресування стільників, що не містять розплоду, із застосуванням помірного нагріву не більше ніж до 45 °C або без нього;
12) пролін - вільна амінокислота, яка потрапляє в мед із нектару квітів, пилкових зерен, виробляється бджолами і в значній кількості міститься в меду;
13) стільники в меду - мед, що містить один або більше шматків стільникового меду;
14) стільниковий мед - мед, який бджоли зберігають у комірках новозбудованих стільників, що не містять розплоду або вощини, виготовленої лише з бджолиного воску, і який продають у запечатаних цільних стільниках або частинах таких стільників;
15) центрифужний (екстрагований) мед - мед, отриманий шляхом центрифугування розпечатаних стільників, що не містять розплоду.
4. Мед повинен відповідати таким характеристикам та критеріям складу:
складається з вуглеводів, переважно із фруктози й глюкози, а також інших речовин, таких як органічні кислоти, ензими (ферменти), пилкові зерна, що потрапляють у процесі переробки бджолами нектару (паді) на мед;
колір повинен бути від прозорого (безкольорового), білого, світло-жовтого до темно-коричневого;
консистенція може бути рідкою, в’язкою, дуже в’язкою, щільною;
кристалізація - від дрібно-до крупнозернистої;
смак солодкий, ніжний, приємний, терпкий, подразнює слизову оболонку ротової порожнини, без сторонніх присмаків;
аромат специфічний, приємний, слабкий, сильний, ніжний, без сторонніх запахів.
Смак та аромат варіюються, але зумовлені рослинним походженням залежно від виду рослини.
................Перейти до повного тексту