№ з/п |
Категорія |
Параметр, який досліджується |
Назва референс-методики |
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
Харчові продукти |
Сальмонела (Salmonella spp) |
ДСТУ ISO 6579:2006 Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Методика виявлення Salmonella spp |
2 |
Харчові продукти |
Лістерія моноцитогенез (Listeria monocytogenes) |
ДСТУ ISO 11290-1:2003 Мікробіологія харчових продуктів та кормів для тварин. Горизонтальний метод виявлення та підрахування Listeria monocytogenes. Частина 1. Метод виявлення |
3 |
Харчові продукти |
Лістерія моноцитогенез (Listeria monocytogenes) |
ДСТУ ISO 11290-2:2003 Мікробіологія харчових продуктів та кормів для тварин. Горизонтальний метод виявлення та підрахування Listeria monocytogenes. Частина 2. Метод підрахування |
4 |
Неперероблені харчові продукти та харчові продукти тваринного і рослинного походження |
Свинець, кадмій, ртуть, неорганічне олово, 3-МСРD та бензопірен |
ГОСТ 30178-96 Атомно-абсорбційний метод визначення токсичних елементів. ДСТУ 7670:2014 Сировина i продукти харчові. Готування проб. Мінералізація для визначання вмісту токсичних елементів. ГОСТ 26930-86 Сировина та продукти харчові. Метод визначення арсену. ДСТУ 4689:2006 Продукти харчові. Методи визначання масової частки бензопірену |
5 |
Неперероблені харчові продукти та харчові продукти тваринного і рослинного походження |
Недіоксиноподібні ПХБ |
ДСТУ EN 1528-1-2002 Продукти харчовi жировi. Визначання пестицидiв i полiхлорованих бiфенiлiв (ПХБ). Частина 1. Загальнi положення |
6 |
Неперероблені харчові продукти та харчові продукти тваринного і рослинного походження |
Залишкові кількості пестицидів |
ДСТУ EN 1528-1-2002 Продукти харчовi жировi. Визначання пестицидiв i полiхлорованих бiфенiлiв (ПХБ). Частина 1. Загальнi положення. ДСТУ 4514:2006 Риба, інші водні живі ресурси та харчова продукція з них. Визначення хлорорганічних пестицидів та поліхлорованих біфенілів методом газорідинної хроматографії. ДСТУ EN 12393-1:2003 Продукти харчові нежирові. Визначення вмісту залишків пестицидів газохроматографічним методом. Частина 1. Загальні положення. ДСТУ EN 12393-2:2003 Продукти харчові нежирові. Визначення вмісту залишків пестицидів газохроматографічним методом. Частина 2. Методи екстрагування та очищення. ДСТУ EN 12393-3:2003 Продукти харчові нежирові. Визначення вмісту залишків пестицидів газохроматографічним методом. Частина 3. Визначення та підтверджувальні випробовування. ДСТУ EN 12396-2:2003 Визначення залишкових кількостей дитіокарбамату та тіурамдисульфіду. Частина 2. Газохроматографічний метод |
7 |
Харчові продукти |
Ешеріхія колі (Escherichia coli) |
ДСТУ ISO 7251:2006 Мікробіологія. Загальна настанова щодо підрахунку передбачуваної Escherichia coli. Метод найімовірнішого числа |
8 |
Харчові продукти |
Коагулазо-позитивні стафілококи |
ДСТУ ISO 6888-1:2003 Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод підрахування коагулазопозитивних стафілококів (Staphylococcus aureus та інших видів). Частина 1. Метод з використанням агарового середовища Беард-Паркера |
9 |
Харчові продукти |
Коагулазо-позитивні стафілококи |
ДСТУ ISO 6888-2:2003 Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод підрахування коагулазопозитивних стафілококів (Staphylococcus aureus та інших видів). Частина 2. Метод з використанням фібриногену плазми крові кролика для агарового середовища |
10 |
Харчові продукти |
Бацилус цереус (Bacillus cereus) |
ДСТУ ISO 7932:2007 Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод визначення кількості ймовірно Bacillus cereus. Техніка підрахунку за температури 30°С |
11 |
Харчові продукти |
Генетично модифіковані організми |
ДСТУ ISO 21569:2008 Продукти харчові. Методи аналізу генетично модифікованих організмів і продуктів з їхнім вмістом. Якісні методи на основі аналізування нуклеїнової кислоти |
12 |
Харчові продукти |
Генетично модифіковані організми |
ДСТУ ISO 21570:2008 Продукти харчові. Методи виявлення генетично модифікованих організмів і продуктів з їхнім вмістом. Кількісні методи на основі аналізування нуклеїнової кислоти |
13 |
Харчові продукти |
Ієрсинія ентероколітика |
ДСТУ ISO 10273:2007 Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод виявлення умовно патогенних Yersinia enterocolitica |
14 |
Харчові продукти |
Ієрсинія ентероколітика |
ДСТУ ISO 6887-1:2003 Мікробіологія харчових продуктів та кормів для тварин. Готування досліджуваних проб, вихідної суспензії та десятикратних розведень для мікробіологічного досліджування. Частина 1. Загальні правила готування вихідної суспензії та десятикратних розведень |
15 |
Харчові продукти |
Ієрсинія ентероколітика |
ДСТУ ISO 6887-2:2003 Мікробіологія харчових продуктів та кормів для тварин. Готування досліджуваних проб, вихідної суспензії та десятикратних розведень для мікробіологічного досліджування. Частина 2. Специфічні правила готування м'яса та м'ясних виробів |
16 |
Бобові |
Домішки, сторонні запахи, шкідники, розмір, біологічний вид та сортова належність |
ДСТУ ISO 605:2007 Бобові. Визначення домішок, сторонніх запахів, шкідників, розміру, біологічного виду та сортової належності. Контрольні методи |
17 |
Жири та олії тваринні і рослинні |
Метилові ефіри жирних кислот |
ДСТУ ISO 5508-2001 Жири тваринні і рослинні та олії. Аналіз методом газової хроматографії метилових ефірів жирних кислот. ДСТУ ISO 5509-2002 Жири тваринні і рослинні та олії. Приготування метилових ефірів жирних кислот |
18 |
Жири та олії тваринні і рослинні |
Зола |
ДСТУ ISO 6884-2002 Жири та олії тваринні і рослинні. Визначення золи. Контрольний метод |
19 |
Жири та олії тваринні і рослинні. Жир молочний |
Стерини. Рослинний жир |
ДСТУ ISO 3594-2001 Жир молочний. Виявлення рослинного жиру методом газорідинної хроматографії стеринів. Контрольний метод. ДСТУ ISO 3595-2007 Жир молочний. Виявлення рослинного жиру з використанням фітостерилацетату. ДСТУ ISO 6799-2002 Жири та олії тваринні i рослинні. Визначення складу стеринової фракції. Газохроматографічний метод |
20 |
Зерно та продукти із зернових культур |
Охратоксин А |
ДСТУ EN ISO 15141-1-2001 Продукти харчові. Визначення охратоксину А у зерні та продуктах із зернових культур. Частина 1. Метод високоефективної рідинної хроматографії з очищенням силікагелем |
21 |
Зернові і бобові |
Приховане заселення комахами |
ДСТУ ISO 6639-1:2007 Зернові і бобові. Виявлення прихованого заселення комахами. Частина 1. Основні положення |
22 |
Зернові і бобові |
Приховане заселення комахами |
ДСТУ ISO 6639-2:2007 Зернові і бобові. Виявлення прихованого заселення комахами. Частина 2. Відбирання проб |
23 |
Зернові і бобові |
Приховане заселення комахами |
ДСТУ ISO 6639-3:2007 Зернові і бобові. Виявлення прихованого заселення комахами. Частина 3. Контрольний метод |
24 |
Зернові культури, фрукти з твердою шкіркою та похідні від них продукти |
Афлатоксин В1 та сума афлатоксинів В1, В2, G1 та G2 |
ДСТУ EN 12955-2001 Продукти харчові. Визначення афлатоксину В1 та суми афлатоксинів В1, В2, G1 та G2 у зернових культурах, фруктах із твердою шкіркою та похідних від них продуктах. Метод високоефективної рідинної хроматографії за допомогою постколонкової дериватизації та очищення на імунній колонці |
25 |
Казеїн кислотний |
Жир |
ДСТУ ISO 5543:2005 Казеїни і казеїнати. Гравіметричний метод визначення вмісту жиру (контрольний метод) |
26 |
Казеїн кислотний |
Коліформи |
ДСТУ ISO 4831:2006 Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Загальні настанови щодо підрахування кількості коліформних мікроорганізмів. Методика найвірогіднішої кількості |
27 |
Казеїн сичужний |
Жир |
ДСТУ ISO 5543:2005 Казеїни і казеїнати. Гравіметричний метод визначення вмісту жиру (контрольний метод) |
28 |
Казеїн сичужний |
Коліформи |
ДСТУ ISO 4831:2006 Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Загальні настанови щодо підрахування кількості коліформних мікроорганізмів. Методика найвірогіднішої кількості |
29 |
Казеїнати |
Жир |
ДСТУ ISO 5543:2005 Казеїни і казеїнати. Гравіметричний метод визначення вмісту жиру (контрольний метод) |
30 |
Казеїнати |
Коліформи |
ДСТУ ISO 4831:2006 Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Загальні настанови щодо підрахування кількості коліформних мікроорганізмів. Методика найвірогіднішої кількості |
31 |
Масло несолоне |
Кислотність жиру |
ДСТУ ISO 1740:2005 (IDF 6:2004) Жир молочний та масло. Визначення кислотності жиру (контрольний метод) |
32 |
Масло несолоне |
Коліформи |
ДСТУ ISO 4831:2006 Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Загальні настанови щодо підрахування кількості коліформних мікроорганізмів. Методика найвірогіднішої кількості |
33 |
Молоко сухе |
Титрована кислотність |
ДСТУ ISO 6091:2007 Молоко сухе. Визначення титрованої кислотності (контрольний метод) (ISO 6091:1980, IDT) |
34 |
М'ясо та м'ясні продукти |
Азот |
ДСТУ ISO 937:2005 М'ясо та м'ясні продукти. Визначення вмісту азоту (контрольний метод) |
35 |
М'ясо та м'ясні продукти |
рН |
ДСТУ ISO 2917:2001 М'ясо та м'ясні продукти. Визначення рН (контрольний метод) |
36 |
М'ясо та м'ясні продукти |
Нітрит |
ДСТУ ISO 2918:2005 М'ясо та м'ясні продукти. Метод визначення загального вмісту нітриту (контрольний метод) |
37 |
М'ясо та м'ясні продукти |
Фосфор |
ДСТУ ISO 2294:2005 М'ясо та м'ясні продукти. Метод визначення загального вмісту фосфору (контрольний метод) |
38 |
М'ясні продукти |
Крохмаль |
ДСТУ ISO 5554:2005 Продукти м'ясні. Метод визначення вмісту крохмалю (контрольний метод) |
39 |
Продукти на основі фруктів і овочів |
Етанол |
ДСТУ ISO 2448:2003 Продукти на основі фруктів і овочів. Визначення вмісту етанолу. Контрольний метод |
40 |
Сир альбумінний |
Суха речовина |
ДСТУ ISO 2920:2005 Сир альбумінний. Визначення вмісту сухої речовини (контрольний метод) |
41 |
Соя |
Генетично модифіковані організми |
ДСТУ 5021-1:2008 Соя. Ідентифікація генетично модифікованих організмів. Частина 1. Методи відбирання та правила готування проб |
42 |
Фрукти, овочі та продукти перероблення |
Сухі речовини, не розчинні у воді |
ДСТУ ISO 751:2004 Фрукти, овочі та продукти перероблення. Метод визначення сухих речовин, не розчинних у воді (контрольний метод) |
43 |
Харчові продукти і корм для тварин |
Клостридія перфрінгенс (Clostridium perfringens) |
ДСТУ ISO 7937:2006 Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод визначення кількості Clostridium perfringens. Техніка підрахування колоній |
44 |
Харчові продукти і корм для тварин |
Кампілобактерії (Campylobacter) |
ДСТУ ISO 10272-1:2007 Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод виявлення і підрахунку кампілобактерій. Метод виявлення |
45 |
Харчові продукти і корм для тварин |
Мікроскопічні гриби та дріжджі |
ДСТУ ISO 7954:2006 Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Загальні настанови з підрахунку дріжджів і мікроскопічних грибів. Техніка підрахування колоній, культивованих за температури 25°С |