- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Постанова
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 11 березня 2015 р. № 144 Київ |
Про затвердження норм харчування іноземців та осіб без громадянства, що розміщуються в пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, пунктах тимчасового розміщення біженців Державної міграційної служби
Кабінет Міністрів України
постановляє:
1. Затвердити:
норми харчування іноземців та осіб без громадянства, що розміщуються в пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, пунктах тимчасового розміщення біженців Державної міграційної служби, згідно з додатком 1;
норми заміни продуктів під час харчування іноземців та осіб без громадянства, що розміщуються в пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, пунктах тимчасового розміщення біженців Державної міграційної служби, згідно з додатком 2.
2. Державній міграційній службі здійснити в межах кошторисних призначень перерозподіл бюджетних коштів з метою забезпечення фінансування витрат, пов’язаних з харчуванням іноземців та осіб без громадянства, що розміщуються в пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, пунктах тимчасового розміщення біженців зазначеної Служби.
Прем'єр-міністр України |
А.ЯЦЕНЮК |
Додаток 1
до постанови Кабінету Міністрів України
від 11 березня 2015 р. № 144
НОРМИ
харчування іноземців та осіб без громадянства, що розміщуються в пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, пунктах тимчасового розміщення біженців Державної міграційної служби
Норма № 1 - харчування дітей іноземців та осіб без громадянства, що розміщуються в пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, пунктах тимчасового розміщення біженців, віком до одного року
(кількість на одну дитину на добу, грамів)
Найменування продукту |
Вік дитини, місяців |
від 0 до 3 |
від 4 до 5 |
від 6 до 7 |
від 8 до 12 |
Сухі адаптовані молочні суміші або рідкі адаптовані молочні суміші |
80-100 |
90-120 |
75-80 |
30-60 |
700-900 |
900-1000 |
900-800 |
600-500 |
Хліб житній |
|
|
|
5-10 |
Хліб пшеничний |
|
|
|
5-10 |
Крохмаль |
|
|
1 |
2 |
Крупи, бобові, макаронні вироби |
|
|
20 |
25-30 |
Картопля |
|
|
50 |
85 |
Овочі |
|
|
120 |
180 |
Фрукти свіжі, цитрусові |
|
|
10-60 |
70-120 |
Соки |
|
|
30-50 |
50-100 |
Фрукти сушені |
|
|
1-4 |
4-6 |
Кондитерські вироби (сухарики, печиво) |
|
|
|
3-15 |
Цукор |
|
|
30 |
30 |
Масло вершкове |
|
|
1-4 |
4-6 |
Олія |
|
|
1-3 |
3-6 |
Яйце, штук |
|
|
1/5 жовтка |
1/4-1/2 жовтка |
Молоко, кисломолочні продукти |
|
|
100-200 |
300-380 |
Сир кисломолочний |
|
|
10-30 |
30-50 |
М’ясо, м’ясопродукти |
|
|
|
50-90 |
Риба, рибопродукти |
|
|
|
15-25 |
Кава злакова, цикорій |
|
|
|
1 |
Какао |
|
|
|
1 |
Чай |
|
|
|
0,1 |
Сіль, сіль йодована |
|
|
1 |
2 |
Білки |
15 |
19 |
23 |
32 |
у тому числі тваринні |
15 |
19 |
22 |
25 |
Жири |
30 |
38 |
53 |
61 |
у тому числі рослинні |
|
|
3 |
6 |
Вуглеводи |
66 |
77 |
115 |
143 |
Енергоцінність зазначених продуктів, ккал |
660 |
730 |
1029 |
1249 |
__________
Примітки.
1. За цією нормою діти іноземців та осіб без громадянства забезпечуються наборами продуктів, що передбачені для однієї дитини на добу. Приготування їжі здійснюється батьками у спеціально обладнаних приміщеннях відповідного пункту.
2. Набори продуктів повинні відповідати за харчовою та енергетичною цінністю затвердженим нормам, а також сумарній порції продуктів, що передбачена нормою для однієї дитини на добу.
3. Хліб житній видається дітям іноземців та осіб без громадянства з десяти місяців після народження, а хліб пшеничний - з восьми місяців.
4. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах добової норми +(–) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба - кілька разів на тиждень. Наприклад, добова норма риби, що використовується в меню три рази на тиждень, становить 15 грамів на дитину. Розрахунок проводиться у такий спосіб: (15 х 7) : 3 = 105 : 3 = 35 грамів на добу.
Норма № 2 - харчування дітей іноземців та осіб без громадянства, що розміщуються в пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, пунктах тимчасового розміщення біженців, віком старше одного року
(кількість на одну дитину на добу, грамів)
Найменування продукту |
Вік дитини, років |
від 1 до 3 |
від 3 до 6 |
від 6 до 10 |
від 10 до 13 |
від 13 до 18 |
Хліб житній |
30 |
100 |
150 |
200 |
200 |
Хліб пшеничний |
65 |
130 |
180 |
250 |
250 |
Борошно пшеничне |
15 |
30 |
40 |
45 |
50 |
Крохмаль |
3 |
3 |
3 |
3 |
3 |
Крупи, бобові, макаронні вироби |
40 |
45 |
65 |
90 |
100 |
Картопля |
130 |
300 |
350 |
400 |
420 |
Овочі різні свіжі |
180 |
350 |
400 |
450 |
470 |
Фрукти свіжі, цитрусові |
45 |
250 |
300 |
300 |
300 |
Соки |
50 |
150 |
180 |
200 |
200 |
Фрукти сушені |
10 |
20 |
15 |
15 |
15 |
Кондитерські вироби |
5 |
30 |
30 |
35 |
40 |
Цукор |
35 |
50 |
60 |
70 |
70 |
Мед, медопродукти |
1 |
3 |
4 |
5 |
7 |
Масло вершкове |
20 |
40 |
45 |
50 |
50 |
Олія |
6 |
12 |
15 |
18 |
20 |
Сало |
2 |
2 |
4 |
6 |
8 |
Яйце, штук |
1/4 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Молоко, кисломолочні продукти |
350 |
500 |
500 |
500 |
500 |
Сир кисломолочний |
40 |
40 |
50 |
70 |
70 |
Сир твердий |
3 |
12 |
15 |
20 |
20 |
Сметана |
5 |
15 |
20 |
25 |
25 |
М’ясо (м’ясопродукти), птиця |
60 |
125 |
130 |
160 |
160 |
Ковбасні вироби |
|
2 |
20 |
25 |
40 |
Риба, рибопродукти |
20 |
75 |
85 |
100 |
100 |
Кава злакова, цикорій |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Какао |
1 |
|
|
|
|
Чай |
0,2 |
0,1 |
0,2 |
0,5 |
0,5 |
Сіль, сіль йодована |
2 |
6 |
8 |
10 |
10 |
Дріжджі |
1 |
1 |
2 |
3 |
3 |
Лавровий лист |
0,05 |
0,02 |
0,02 |
0,02 |
0,02 |
Сухарі панірувальні |
2 |
2 |
4 |
3 |
4 |
Томатна паста |
2 |
2 |
3 |
3 |
4 |
Ванільний цукор |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
Кислота лимонна |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,2 |
Білки |
52,1 |
74 |
87 |
153 |
157 |
у тому числі тваринні |
29,1 |
37 |
43 |
51 |
53 |
Жири |
54,2 |
67 |
77 |
147 |
157 |
у тому числі рослинні |
8,4 |
24 |
28 |
15 |
16 |
Вуглеводи |
355,1 |
355 |
400 |
836 |
846 |
Енергоцінність, ккал |
1540 |
2319 |
2641 |
2800 |
3200 |
__________
Примітки.
1. За цією нормою діти іноземців та осіб без громадянства забезпечуються централізованим харчуванням в їдальні пункту.
2. У разі відсутності можливості організації централізованого харчування для дітей іноземців та осіб без громадянства видаються набори продуктів, що передбачені нормою для однієї дитини на добу. Приготування їжі здійснюється батьками дітей.
3. Приготовлена їжа, а також набори продуктів повинні відповідати нормі харчування за харчовою та енергетичною цінністю, а також сумарній порції продуктів, що передбачена нормою для однієї дитини на добу.
4. У разі відсутності можливості забезпечення дітей іноземців та осіб без громадянства продуктами їх батькам може виплачуватися компенсація в розмірі вартості продуктів, які входять до набору, що обчислюється за цінами, які діють на відповідну дату.
5. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах добової норми +(–) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі - кілька разів на тиждень. Наприклад, добова норма риби, що використовується в меню три рази на тиждень, становить 75 грамів на дитину. Розрахунок проводиться у такий спосіб: (75 х 7): 3 = 525 : 3 = 175 грамів на добу.
Норма № 3 - харчування іноземців та осіб без громадянства, що розміщуються в пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, пунктах тимчасового розміщення біженців, віком старше 18 років
Найменування продукту |
Кількість на одну особу на добу, грамів |
Хлібопродукти: |
|
хліб житній |
100 |
хліб пшеничний |
200 |
борошно пшеничне першого ґатунку |
20 |
Крупи: |
|
рисові |
20 |
пшоняні |
20 |
ячні |
30 |
вівсяні |
20 |
Бобові |
15 |
Макаронні вироби |
15 |
Картопля |
300 |
Овочі: |
|
капуста |
100 |
морква |
50 |
буряк |
50 |
цибуля |
50 |
інші (квашені огірки, помідори) |
50 |
Фрукти свіжі |
100 |
Соки/фрукти сушені |
100/15 |
Цукор |
65 |
Олія |
25 |
Маргарин |
10 |
Яйця, штук |
1 |
Молоко, молокопродукти: |
|
молоко |
130 |
спред |
10 |
сир м’який |
27 |
сметана |
10 |
М’ясо: |
|
яловичина, баранина |
30 |
птиця домашня |
25 |
Субпродукти |
25 |
Ковбасні вироби |
20 |
Риба, рибопродукти |
60 |
Чай |
3 |
Сіль |
8 |
Спеції (перець мелений, лавровий лист) |
0,8 |
Томатна паста |
3 |
Енергетична цінність, ккал |
2537 |
Білки |
84 |
Жири |
67 |
Вуглеводи |
392 |
__________
Примітки.
1. Згідно з цією нормою іноземці та особи без громадянства забезпечуються централізованим харчуванням або наборами продуктів.
2. У разі відсутності можливості організації централізованого харчування в їдальні пункту іноземцям та особам без громадянства видаються набори продуктів для самостійного приготування їжі.
3. Приготовлена їжа, а також набори продуктів повинні відповідати нормі харчування за харчовою та енергетичною цінністю, а також сумарній порції продуктів, що передбачена нормою для однієї особи на добу.
4. У разі відсутності можливості забезпечення іноземців та осіб без громадянства продуктами їм може виплачуватися грошова компенсація в розмірі вартості продуктів, які входять до набору, що обчислюється за цінами, які діють на відповідну дату.
5. Для запобігання захворюванням авітамінозом дозволяється додавати до раціону харчування полівітаміни кожній особі по одному драже на добу.
Додаток 2
до постанови Кабінету Міністрів України
від 11 березня 2015 р. № 144
НОРМИ
заміни продуктів під час харчування іноземців та осіб без громадянства, що розміщуються в пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, пунктах тимчасового розміщення біженців Державної міграційної служби
Норма № 1 - заміни продуктів за енергоцінністю під час харчування дітей іноземців та осіб без громадянства, що розміщуються в пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, пунктах тимчасового розміщення біженців
Найменування продукту |
Маса, кілограмів брутто |
Найменування продукту-замінника |
Маса, кілограмів брутто |
Примітка |
Масло вершкове |
1 |
олія |
0,73 |
|
масло вершкове топлене |
0,8 |
|
Олія |
1 |
олія (соняшникова, кукурудзяна) |
1 |
|
Молоко коров’яче пастеризоване |
1 |
молоко коров’яче сухе |
0,11 |
|
вершки сухі |
0,12 |
|
молоко згущене стерилізоване |
0,46 |
|
молоко згущене з цукром |
0,39 |
|
вершки згущені з цукром |
0,35 |
|
кисломолочні продукти (наприклад, кефір) |
1 |
|
сир кисломолочний напівжирний |
0,2 |
|
сир твердий |
0,11 |
|
Хліб житній |
1 |
хліб пшеничний |
0,66 |
|
борошно пшеничне |
0,46 |
|
Хліб пшеничний |
1 |
хліб житній |
1,5 |
|
борошно пшеничне |
0,7 |
|
сухарі (з борошна першого сорту) |
0,75 |
|
Чай чорний |
1 |
чай чорний плитковий |
1 |
|
чай зелений |
1 |
|
Картопля (30 відсотків відходів) |
1 |
пюре картопляне сухе |
0,25 |
|
капуста білокачанна |
1,11 |
|
капуста цвітна |
0,8 |
|
квасоля, горох свіжі |
0,52 |
|
Бобові (зерно) |
1 |
горох, квасоля свіжі |
4,2 |
|
кукурудза консервована |
4,44 |
|
горошок зелений консервований |
6,6 |
|
Морква (буряк) свіжа |
1 |
морква (буряк) для гарніру (консерви) |
1,4 |
|
Томати свіжі |
1 |
томати консервовані |
1,04 |
|
томатний сік |
1,14 |
|
томатне пюре із вмістом сухих речовин 12 відсотків |
0,42 |
|
Капуста свіжа |
1 |
капуста білокачанна квашена |
1,15 |
|
капуста білокачанна рання |
1 |
|
капуста цвітна |
1 |
|
капуста брюссельська |
1,3 |
|
Цибуля-порей |
1 |
цибуля свіжа зелена |
0,95 |
|
Огірки (томати) солені |
1 |
огірки (томати) консервовані |
1,64 |
|
Томатне пюре із вмістом сухих речовин 12 відсотків |
1 |
сік томатний натуральний |
2,66 |
|
томатне пюре із вмістом сухих речовин 20 відсотків |
0,66 |
|
томати свіжі |
2,38 |
|
Яблука свіжі |
1 |
яблука консервовані |
0,41 |
|
сік яблучний |
0,92 |
|
сік сливовий |
0,53 |
|
сік виноградний |
0,65 |
|
інші соки плодові натуральні |
0,9 |
|
яблука сушені |
0,2 |
|
сливи сушені |
0,2 |
|
абрикоси сушені |
0,17 |
|
родзинки |
0,15 |
|
фрукти (ягоди) свіжі (груші, айва, персики, сливи, черешні, вишні, абрикоси, банани) |
1 |
|
виноград |
0,8 |
|
компоти консервовані |
0,5 |
|
Яблука сушені |
1 |
яблука свіжі |
5 |
|
груші сушені |
1 |
|
фрукти, ягоди сушені (курага, чорнослив, урюк, родзинки) |
0,5 |
|
Дріжджі хлібопекарські |
1 |
дріжджі хлібопекарські сухі |
0,3 |
|
Кури патрані першої категорії |
1 |
яловичина, свинина |
1 |
|
кури напівпатрані першої категорії |
1,34 |
|
курчата патрані |
1 |
|
курчата напівпатрані |
1,5 |
|
стегенця курячі |
0,8 |
|
філе куряче |
0,6 |
|
консерви з курятини |
0,75 |
за медичними показаннями |
М’ясо (яловичина, свинина нежирна) |
1 |
печінка |
1 |
|
серце |
1,77 |
|
м’ясо птиці патраної першої категорії |
1 |
|
ковбаса варена |
0,8 |
|
консерви м’ясні (у тому числі з курятини) |
0,75 |
за медичними показаннями |
риба |
1,15 |
|
сир кисломолочний напівжирний |
1,2 |
|
Риба (охолоджена, морожена) |
1 |
оселедець солений із головою |
1 |
|
рибне філе |
0,7 |
|
консерви рибні |
0,8 |
за медичними показаннями |
яловичина |
0,87 |
|
яйце, штук |
0,9 |
|
Яйце, штук |
1 |
сир кисломолочний напівжирний |
0,031 |
|
яловичина |
0,1 |
|
молоко |
0,18 |
|
сир твердий |
0,02 |
|
................Перейти до повного тексту