1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Постанова


КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 10 жовтня 2012 р. № 918
Київ
Про затвердження нормативів харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних)
Відповідно до статей 5 і 11 Закону України "Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії" Кабінет Міністрів України
постановляє:
1. Затвердити:
нормативи харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних) згідно з додатком 1;
нормативи заміни продуктів за енергетичною цінністю в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних) згідно з додатком 2.
2. Міністерству охорони здоров’я привести власні нормативно-правові акти у відповідність з цією постановою та затвердити порядок організації харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних) .
3. Ця постанова набирає чинності з 1 січня 2013 року.
Прем'єр-міністр України М.АЗАРОВ
Інд. 70
Додаток 1
до постанови Кабінету Міністрів України
від 10 жовтня 2012 р. № 918
НОРМАТИВИ ХАРЧУВАННЯ
в державних і комунальних дитячих санаторно- курортних закладах (крім протитуберкульозних) (денна норма на одну дитину, грамів брутто)
Найменування продукту Вікова група, років
2-3 4-7 8-10 11-14 15-18
Хліб пшеничний 70 140 150 180 190
Хліб житній 30 100 100 100 150
Борошно пшеничне 25 40 45 50 55
Крохмаль 2 2 3 3 3
Крупи, бобові, макаронні вироби 65 75 80 85 90
Картопля 150 300 350 400 450
Овочі 300 350 400 450 500
Фрукти свіжі, цитрусові 200 250 300 300 300
Соки 120 150 200 200 200
Фрукти сушені 15 20 25 30 35
Кондитерські вироби 20 30 40 40 40
Цукор 45 50 60 70 70
Мед, медопродукти 1 4 5 5 5
Масло вершкове 30 50 55 57 60
Олія 10 16 18 20 22
Яйця, штук 1/2 1 1 1 1
Молоко 400 350 300 300 300
Кисломолочні продукти (наприклад кефір) 150 150 200 200 200
Сир кисломолочний 50 70 80 90 100
Сир твердий 5 12 15 20 20
Сметана 15 20 25 30 30
М’ясо, м’ясопродукти 130 170 180 220 230
Риба, рибопродукти 70 90 100 120 130
Какао 1 4 4 4 5
Чай 0,1 0,25 0,4 0,5 1
Сіль, сіль йодована 5 8 10 10 10
Дріжджі 1 2 3 3 3
Лавровий лист 0,02 0,02 0,02 0,02 0,02
Ванільний цукор 0,02 0,02 0,02 0,02 0,02
Рекомендований хімічний склад та енергетична цінність норм харчування для дітей різних вікових груп
Білки, 61 75 90 100 110
у тому числі тваринні 41 43 45 51 55
Жири, 61 67 81 89 97
у тому числі рослинні 9 11,5 18 21 23
Вуглеводи 244 351 420 469 513
Енергетична цінність, ккал 1771 2300 2760 3076 3364
__________
Примітка.
1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове, м’ясо) повинні використовуватися в межах добової норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі тощо, - декілька разів на тиждень.
2. Норма овочів і фруктів у літньо-осінній період може бути збільшена на 50-100 відсотків за рахунок зменшення на 50 відсотків норми круп, макаронних виробів та картоплі. У зимово-весняний період норма овочів і фруктів свіжих може бути зменшена на 30-50 відсотків із збільшенням соків на 50 відсотків.
3. Норма поживних речовин та енергетична цінність харчового раціону дітей, які перебувають на лікуванні у санаторно-курортному закладі, повинні бути збільшені на 5-10 відсотків, за деякими нозологічними формами - до 20 відсотків порівняно з фізіологічними нормами.
Додаток 2
до постанови Кабінету Міністрів України
від 10 жовтня 2012 р. № 918
НОРМАТИВИ ЗАМІНИ ПРОДУКТІВ
за енергетичною цінністю в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних)
Найменування продукту Вага, кілограмів брутто Продукт-замінник Вага, кілограмів брутто Примітка
Масло вершкове 1 олія 0,73
масло вершкове топлене 0,8
Олія 1 олія (соняшникова, кукурудзяна) 1
Молоко коров’яче пастеризоване 1 молоко коров’яче сухе 0,11
вершки сухі 0,12
молоко згущене стерилізоване 0,46
молоко згущене з цукром 0,39
вершки згущені з цукром 0,35
кисломолочні продукти (наприклад кефір) 1
сир кисломолочний напівжирний 0,2
сир твердий 0,11
Хліб житній 1 хліб пшеничний 0,66
борошно пшеничне 0,46
Хліб пшеничний 1 хліб житній 1,5
борошно пшеничне 0,7
сухарі (з борошна першого сорту) 0,75
Чай чорний 1 чай чорний плитковий 1
чай зелений 1
Картопля (30 відсотків відходів) 1 пюре картопляне сухе 0,25
капуста білокачанна 1,11
капуста цвітна 0,8
квасоля, горох свіжі 0,52
Бобові (зерно) 1 горох, квасоля свіжі 4,2
кукурудза консервована 4,44
горошок зелений консервований 6,6
Морква (буряк) свіжа 1 морква (буряк) для гарніру (консерви) 1,4
Томати свіжі 1 томати консервовані 1,04
томатний сік 1,14
томатне пюре (вміст сухих речовин 12 відсотків) 0,42
Капуста свіжа 1 капуста білокачанна квашена 1,15
капуста білокачанна рання 1
капуста цвітна 1
капуста брюссельська 1,3
Цибуля-порей 1 цибуля свіжа зелена 0,95
Огірки (томати) солені 1 огірки (томати) консервовані 1,64
Томатне пюре (вміст сухих речовин 12 відсотків) 1 сік томатний натуральний 2,66
томатне пюре (вміст сухих речовин 20 відсотків) 0,66
томати свіжі 2,38
Яблука свіжі 1 яблука консервовані 0,41
сік яблучний 0,92
сік сливовий 0,53
сік виноградний 0,65
інші соки плодові натуральні 0,9
яблука сушені 0,2
сливи сушені 0,2
абрикоси сушені 0,17
родзинки 0,15
фрукти (ягоди) свіжі (груші, айва, персики, слива, черешні, вишні, абрикоси, банани) 1
виноград 0,8
компоти консервовані 0,5
Яблука сушені 1 яблука свіжі 5
груші сушені 1
фрукти, ягоди сушені (курага, чорнослив, урюк, родзинки) 0,5
Дріжджі хлібопекарські 1 дріжджі хлібопекарські сухі 0,3
Кури патрані (I категорії) 1 яловичина, свинина 1
кури напівпатрані (I категорії) 1,34
курчата патрані 1
курчата напівпатрані 1,5
стегенця курячі 0,8
філе куряче 0,6
консерви з курятини 0,75 за медичними показаннями
М’ясо (яловичина, свинина нежирна) печінка 1
серце 1,77
м’ясо птиці патраної (I категорії) 1
ковбаса варена 0,8
консерви м’ясні (у тому числі з курятини) 0,75 за медичними показаннями
риба 1,15
сир кисломолочний напівжирний 1,2
Риба (охолоджена, морожена) 1 оселедець солений з головою 1
рибне філе 0,7
консерви рибні 0,8 за медичними показаннями
яловичина 0,87
яйце 0,9
Яйця, штук 1 сир кисломолочний напівжирний 0,031
яловичина 0,1
молоко 0,18
сир твердий 0,02

................
Перейти до повного тексту