- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Постанова
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 10 жовтня 2012 р. № 918 Київ |
Про затвердження нормативів харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних)
1. Затвердити:
нормативи харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних) згідно з додатком 1;
нормативи заміни продуктів за енергетичною цінністю в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних) згідно з додатком 2.
3. Ця постанова набирає чинності з 1 січня 2013 року.
Прем'єр-міністр України |
М.АЗАРОВ |
Додаток 1
до постанови Кабінету Міністрів України
від 10 жовтня 2012 р. № 918
НОРМАТИВИ ХАРЧУВАННЯ
в державних і комунальних дитячих санаторно- курортних закладах (крім протитуберкульозних) (денна норма на одну дитину, грамів брутто)
Найменування продукту |
Вікова група, років |
2-3 |
4-7 |
8-10 |
11-14 |
15-18 |
Хліб пшеничний |
70 |
140 |
150 |
180 |
190 |
Хліб житній |
30 |
100 |
100 |
100 |
150 |
Борошно пшеничне |
25 |
40 |
45 |
50 |
55 |
Крохмаль |
2 |
2 |
3 |
3 |
3 |
Крупи, бобові, макаронні вироби |
65 |
75 |
80 |
85 |
90 |
Картопля |
150 |
300 |
350 |
400 |
450 |
Овочі |
300 |
350 |
400 |
450 |
500 |
Фрукти свіжі, цитрусові |
200 |
250 |
300 |
300 |
300 |
Соки |
120 |
150 |
200 |
200 |
200 |
Фрукти сушені |
15 |
20 |
25 |
30 |
35 |
Кондитерські вироби |
20 |
30 |
40 |
40 |
40 |
Цукор |
45 |
50 |
60 |
70 |
70 |
Мед, медопродукти |
1 |
4 |
5 |
5 |
5 |
Масло вершкове |
30 |
50 |
55 |
57 |
60 |
Олія |
10 |
16 |
18 |
20 |
22 |
Яйця, штук |
1/2 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Молоко |
400 |
350 |
300 |
300 |
300 |
Кисломолочні продукти (наприклад кефір) |
150 |
150 |
200 |
200 |
200 |
Сир кисломолочний |
50 |
70 |
80 |
90 |
100 |
Сир твердий |
5 |
12 |
15 |
20 |
20 |
Сметана |
15 |
20 |
25 |
30 |
30 |
М’ясо, м’ясопродукти |
130 |
170 |
180 |
220 |
230 |
Риба, рибопродукти |
70 |
90 |
100 |
120 |
130 |
Какао |
1 |
4 |
4 |
4 |
5 |
Чай |
0,1 |
0,25 |
0,4 |
0,5 |
1 |
Сіль, сіль йодована |
5 |
8 |
10 |
10 |
10 |
Дріжджі |
1 |
2 |
3 |
3 |
3 |
Лавровий лист |
0,02 |
0,02 |
0,02 |
0,02 |
0,02 |
Ванільний цукор |
0,02 |
0,02 |
0,02 |
0,02 |
0,02 |
Рекомендований хімічний склад та енергетична цінність норм харчування для дітей різних вікових груп |
Білки, |
61 |
75 |
90 |
100 |
110 |
у тому числі тваринні |
41 |
43 |
45 |
51 |
55 |
Жири, |
61 |
67 |
81 |
89 |
97 |
у тому числі рослинні |
9 |
11,5 |
18 |
21 |
23 |
Вуглеводи |
244 |
351 |
420 |
469 |
513 |
Енергетична цінність, ккал |
1771 |
2300 |
2760 |
3076 |
3364 |
__________
Примітка.
1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове, м’ясо) повинні використовуватися в межах добової норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі тощо, - декілька разів на тиждень.
2. Норма овочів і фруктів у літньо-осінній період може бути збільшена на 50-100 відсотків за рахунок зменшення на 50 відсотків норми круп, макаронних виробів та картоплі. У зимово-весняний період норма овочів і фруктів свіжих може бути зменшена на 30-50 відсотків із збільшенням соків на 50 відсотків.
3. Норма поживних речовин та енергетична цінність харчового раціону дітей, які перебувають на лікуванні у санаторно-курортному закладі, повинні бути збільшені на 5-10 відсотків, за деякими нозологічними формами - до 20 відсотків порівняно з фізіологічними нормами.
Додаток 2
до постанови Кабінету Міністрів України
від 10 жовтня 2012 р. № 918
НОРМАТИВИ ЗАМІНИ ПРОДУКТІВ
за енергетичною цінністю в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних)
Найменування продукту |
Вага, кілограмів брутто |
Продукт-замінник |
Вага, кілограмів брутто |
Примітка |
Масло вершкове |
1 |
олія |
0,73 |
|
|
|
масло вершкове топлене |
0,8 |
|
Олія |
1 |
олія (соняшникова, кукурудзяна) |
1 |
|
Молоко коров’яче пастеризоване |
1 |
молоко коров’яче сухе |
0,11 |
|
|
вершки сухі |
0,12 |
|
|
молоко згущене стерилізоване |
0,46 |
|
|
|
молоко згущене з цукром |
0,39 |
|
|
|
вершки згущені з цукром |
0,35 |
|
|
|
кисломолочні продукти (наприклад кефір) |
1 |
|
|
|
сир кисломолочний напівжирний |
0,2 |
|
|
|
сир твердий |
0,11 |
|
Хліб житній |
1 |
хліб пшеничний |
0,66 |
|
|
|
борошно пшеничне |
0,46 |
|
Хліб пшеничний |
1 |
хліб житній |
1,5 |
|
|
|
борошно пшеничне |
0,7 |
|
|
|
сухарі (з борошна першого сорту) |
0,75 |
|
Чай чорний |
1 |
чай чорний плитковий |
1 |
|
|
|
чай зелений |
1 |
|
Картопля (30 відсотків відходів) |
1 |
пюре картопляне сухе |
0,25 |
|
|
|
капуста білокачанна |
1,11 |
|
|
|
капуста цвітна |
0,8 |
|
|
|
квасоля, горох свіжі |
0,52 |
|
Бобові (зерно) |
1 |
горох, квасоля свіжі |
4,2 |
|
|
|
кукурудза консервована |
4,44 |
|
|
|
горошок зелений консервований |
6,6 |
|
Морква (буряк) свіжа |
1 |
морква (буряк) для гарніру (консерви) |
1,4 |
|
Томати свіжі |
1 |
томати консервовані |
1,04 |
|
|
|
томатний сік |
1,14 |
|
|
|
томатне пюре (вміст сухих речовин 12 відсотків) |
0,42 |
|
Капуста свіжа |
1 |
капуста білокачанна квашена |
1,15 |
|
|
|
капуста білокачанна рання |
1 |
|
|
|
капуста цвітна |
1 |
|
|
|
капуста брюссельська |
1,3 |
|
Цибуля-порей |
1 |
цибуля свіжа зелена |
0,95 |
|
Огірки (томати) солені |
1 |
огірки (томати) консервовані |
1,64 |
|
Томатне пюре (вміст сухих речовин 12 відсотків) |
1 |
сік томатний натуральний |
2,66 |
|
|
томатне пюре (вміст сухих речовин 20 відсотків) |
0,66 |
|
|
томати свіжі |
2,38 |
|
Яблука свіжі |
1 |
яблука консервовані |
0,41 |
|
|
|
сік яблучний |
0,92 |
|
|
|
сік сливовий |
0,53 |
|
|
|
сік виноградний |
0,65 |
|
|
|
інші соки плодові натуральні |
0,9 |
|
|
|
яблука сушені |
0,2 |
|
|
|
сливи сушені |
0,2 |
|
|
|
абрикоси сушені |
0,17 |
|
|
|
родзинки |
0,15 |
|
|
|
фрукти (ягоди) свіжі (груші, айва, персики, слива, черешні, вишні, абрикоси, банани) |
1 |
|
|
|
виноград |
0,8 |
|
|
|
компоти консервовані |
0,5 |
|
Яблука сушені |
1 |
яблука свіжі |
5 |
|
|
|
груші сушені |
1 |
|
|
|
фрукти, ягоди сушені (курага, чорнослив, урюк, родзинки) |
0,5 |
|
Дріжджі хлібопекарські |
1 |
дріжджі хлібопекарські сухі |
0,3 |
|
Кури патрані (I категорії) |
1 |
яловичина, свинина |
1 |
|
|
|
кури напівпатрані (I категорії) |
1,34 |
|
|
|
курчата патрані |
1 |
|
|
|
курчата напівпатрані |
1,5 |
|
|
|
стегенця курячі |
0,8 |
|
|
|
філе куряче |
0,6 |
|
|
|
консерви з курятини |
0,75 |
за медичними показаннями |
М’ясо (яловичина, свинина нежирна) |
|
печінка |
1 |
|
|
серце |
1,77 |
|
|
м’ясо птиці патраної (I категорії) |
1 |
|
|
|
ковбаса варена |
0,8 |
|
|
|
консерви м’ясні (у тому числі з курятини) |
0,75 |
за медичними показаннями |
|
|
риба |
1,15 |
|
|
|
сир кисломолочний напівжирний |
1,2 |
|
Риба (охолоджена, морожена) |
1 |
оселедець солений з головою |
1 |
|
|
|
рибне філе |
0,7 |
|
|
|
консерви рибні |
0,8 |
за медичними показаннями |
|
|
яловичина |
0,87 |
|
|
|
яйце |
0,9 |
|
Яйця, штук |
1 |
сир кисломолочний напівжирний |
0,031 |
|
|
|
яловичина |
0,1 |
|
|
|
молоко |
0,18 |
|
|
|
сир твердий |
0,02 |
|
................Перейти до повного тексту