1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Лист


ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
26.03.2010 N 3754
Про надання роз'яснення
Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянуто звернення групи суб'єктів господарської діяльності (Ц-ва О.А., Т-а О.М., Г-и А.С.) щодо надання роз'яснення з деяких питань провадження підприємницької діяльності, надіслане листом від 02.03.2010 б/н, та в межах компетенції повідомляється наступне.
Щодо необхідності погодження асортименту продукції
Відповідно до вимог Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" підприємства, установи, організації та громадяни, які виробляють, зберігають, транспортують чи реалізують харчові продукти і продовольчу сировину, несуть відповідальність за їх безпеку для здоров'я і життя населення, відповідність вимогам санітарних норм (ст. 17 Закону).
Пунктом 1 постанови Головного державного санітарного лікаря України від 23.01.2006 N 2 (далі - постанова Головсанлікаря від 23.01.2006 N 2) встановлено вважати такими, що не застосовуються в Україні, Санітарні правила, які стосуються погодження асортименту харчових продуктів, що виробляються та реалізуються, а саме:
- пункт 5 Санитарных правил для предприятий продовольственной торговли N 5781-91 от 16.04.91 (далі - СанПин N 5781-91), згідно з яким "ассортимент реализуемой продукции в предприятиях продовольственной торговли утверждается соответствующими органами торговли и согласовывается с учреждениями санитарно-эпидемиологической службы",
- абзац перший пункту 157 СанПин N 5781-91, відповідно до якого "ассортимент продуктов должен быть (объектами мелкорозничной сети) согласован с учреждениями санитарно-эпидемиологической службы с учетом местных условий".
- пункти 1.2 та 17.1 Санитарных правил для предприятий общественного питания, включая кондитерские цехи и предприятия, вырабатывающие мягкое мороженое, СанПин N 42-123-5777-91 від 19.03.91 (які є чинними на сьогодні).
Водночас, Державними санітарними правилами для підприємств (цехів), що виробляють кондитерські вироби з кремом, затвердженими наказом Міністерства охорони здоров'я України від 28.08.97 N 262, визначено, що асортимент продукції, що випускається, розробляється у суворій відповідності до проектної потужності підприємства, споживацького попиту, наявності необхідних приміщень, рівня їх забезпеченості технологічним та холодильним обладнанням і погоджується із територіальними установами санітарно-епідеміологічної служби. Таке погодження проводиться щороку на підставі аналізу показників санітарно-епідеміологічної безпеки продукції, а також санітарних актів утримання приміщень, технологічного та допоміжного обладнання).
Відповідно до п. 2.1 Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, які затверджені наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.2002 N 219 (зареєстровано в Мін'юсті України 20.08.2002 за N 680/6968) суб'єктами господарської діяльності у сфері ресторанного господарства здійснюється діяльність згідно з асортиментом продукції, затвердженим відповідно до типу та класу даного закладу (підприємства) керівником підприємства, а також забезпечується наявність продукції, зазначеної у меню, прейскуранті.
При цьому необхідність в погодженні асортименту продукції органами СЕС вказаними Правилами не передбачено.
Натомість пунктом 3.1 постанови Головсанлікаря від 23.01.2006 N 2 асортимент харчових продуктів погоджується:
на початку роботи об'єкта, на якому виробляються та реалізуються харчові продукти;
при зміні технології виробництва;
при зміні умов реалізації харчових продуктів.
Разом з тим, необхідність в походженні асортименту харчових продуктів, порядок такого погодження не передбачений актами законодавства вищої юридичної сили.
З урахуванням вищевикладеного, Держкомпідприємництво не вбачає правових підстав щодо вимог органів СЕС стосовно погодження асортименту пропонованої підприємством продукції.
Щодо щорічного одержання дозволу органів державного пожежного нагляду дозволу на початок роботи підприємств та оренду приміщень
Відповідно до положень частини другої статті 4 Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" порядок видачі документів дозвільного характеру центральними органами виконавчої влади установлюється Кабінетом Міністрів України та має передбачати, зокрема, строк дії документа дозвільного характеру або необмеженість строку його дії.
Втім Порядок видачі органами державного пожежного нагляду дозволу на початок роботи підприємств та оренду приміщень, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 14.02.2001 N 150, не передбачає встановлення як строку дії зазначеного дозволу, так і необмеженості такого строку.

................
Перейти до повного тексту