1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Роз"яснення


ДЕРЖАВНА СЛУЖБА СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
РОЗ'ЯСНЕННЯ
17.07.2017 N 17.4-12/6
ЗАТВЕРДЖУЮ
Голова Державної служби статистики України
_____________ І. Є. Вернер
17 липня 2017 року
Роз'яснення щодо форми N 29-сг (річна) "Звіт про площі та валові збори сільськогосподарських культур, плодів, ягід і винограду" державного статистичного спостереження щодо площ, валових зборів та врожайності сільськогосподарських культур
І. Загальні положення
1. Ці Роз’яснення містять інформацію щодо показників форми N 29-сг (річна) "Звіт про площі та валові збори сільськогосподарських культур, плодів, ягід і винограду" (далі - форма) державного статистичного спостереження щодо площ, валових зборів та врожайності сільськогосподарських культур.
2. Показники форми вміщують дані щодо уточненої посівної та зібраної площі, валових зборів сільськогосподарських культур, плодів, ягід і винограду з усіх земель, з яких, у разі здійснення у звітному році фактичного поливу посівів сільськогосподарських культур/багаторічних насаджень, видокремлено зібрані площі та врожай, який отримано з цих земель, незалежно від способу поливу та категорії земель за земельним обліком (богарні, зрошувані чи осушені).
3. Значення показників форми мають формат представлення: площі посіву/збирання сільськогосподарських культур і багаторічних насаджень, площі, на яких проведені агротехнічні роботи - у гектарах (із двома знаками після коми); площа закритого ґрунту - у метрах квадратних (у цілих числах); обсяги виробництва сільськогосподарських культур і багаторічних насаджень (у т.ч. насіння квітів, міцелію грибів і грибних спор, насіння культур плодових, ягідних та інших насаджень багаторічних) - у центнерах (із двома знаками після коми); кількість садивного матеріалу та квітково-декоративних культур (крім насіння квітів, міцелію грибів і грибних спор, насіння культур плодових, ягідних та інших насаджень багаторічних) - у тисячах штук (з одним знаком після коми).
4. За відсутності даних рядки (графи) звіту містять прочерк.
5. Показники форми ґрунтуються на даних документів первинного обліку:
первинних облікових документів за формами N ВЗСГ-1, N ВЗСГ-4, N ВЗСГ-8, N ВЗСГ-10, затвердженими наказом Мінагрополітики від 21.12.2007 р. N 929;
первинних облікових документів за формами N ПБАСГ-1, N ПБАСГ-2, затвердженими наказом Мінагрополітики від 21.02.2008 р. N 73;
облікових листах трактористів-машиністів;
актів на списання загиблих площ.
6. Показники форми характеризують фактичні розміри посівних і зібраних площ сільськогосподарських культур, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень на землях, що перебувають/перебували протягом звітного року у володінні та користуванні підприємства згідно з чинним законодавством (уключаючи землі, взяті в оренду, але без урахування земель, відданих в оренду, якщо передання земельних ділянок здійснене та оформлене договорами найму (оренди) згідно з чинним законодавством).
7. У показниках форми враховані також розрахункові дані щодо збирання врожаю окремих сільськогосподарських культур після 1 грудня звітного року (дати подання звіту), якщо передбачено продовження таких робіт. Валові збори з площ, що залишилися незібраними, враховані, зважаючи на середню врожайність відповідної культури в поточному році та мети господарського використання продукції.
8. Якщо вирощений урожай знаходиться під арештом податкових органів чи інших виконавчих служб (за умови його часткового або повного збирання), показники форми складено із проведенням відповідних розрахунків (за середньою урожайністю сільськогосподарської культури) по тій частині вирощеної продукції, що не була оприбуткована.
9. За наявності у підприємства повторних (післяжнивних), проміжних, міжрядних (ущільнених) посівів у розділі 1 форми зібрана площа (графа 2) може бути більше уточненої посівної площі (графа 1).
ІІ. Показники форми N 29-сг (річна)
1. Розділ 1 вміщує дані щодо обсягів виробництва однорічних і дворічних сільськогосподарських культур.
2. Графа 1 підрозділів 1.1 - 1.4 характеризує уточнену після подання форми N 4-сг (річна) "Звіт про посівні площі сільськогосподарських культур" посівну площу сільськогосподарських культур на всіх землях, з урахуванням посівів пізніх культур під урожай поточного року (літні посадки) та змін у господарському використанні посівів (перехід посівів із груп одного виробничого напряму до інших, наприклад, на зерно, зелений корм, сіно тощо).
3. У графі 1 підрозділів 1.1 - 1.4 не враховані площі загиблих озимих; площі самосіву (падалиця), тобто площі, на яких посів у звітному році не був здійснений, а наявність сходів зумовлена проростанням культур, які не були зібрані у попередніх роках; посіви у міжряддях просапних культур (крім посівів у міжряддях садів); проміжні, повторні та підпокривні посіви; кулісні посіви на парах та посіви сидеральних культур на зелене добриво; посіви багаторічних трав, проведені для корінного поліпшення природних сіножатей та пасовищ після їх попередньої оранки (посіви багаторічних трав на залуження).
4. Непересіяні площі сільськогосподарських культур, які загинули у літній період, за відсутності актів на списання загиблих площ, не виключені зі складу площ відповідних культур. Непересіяні площі зернових і зернобобових культур, які загинули у літній період, за відсутності актів на списання загиблих площ навіть при використанні їх на випас, сіно, зелений корм і силос, у групу кормових культур не переводяться, а обліковуються як зернові культури.
5. У разі загибелі ярих культур і пересіву їх ярими культурами за відповідними рядками відображені площі й отриманий урожай тих ярих культур, якими було здійснено пересів (у розмірі фактичної площі пересіву).
6. Графа 2 підрозділів 1.1 - 1.4 характеризує площі на всіх землях, з яких фактично було зібрано (для зернових і зернобобових, олійних культур, коріандру, насіння трав тощо - скошено та обмолочено) врожай, уключаючи площі повторних (післяжнивних), проміжних, міжрядних (ущільнених) посівів; площі, на яких буде зібрано продукцію після 1 грудня звітного року; площі, які були визнані як загиблі, але на них фактично було проведено збирання врожаю; площі самосіву (падалиця), тому дані в цій графі можуть перевищувати дані графи 1 підрозділів 1.1 - 1.4.
У графі 5 підрозділу 1.1 і графі 4 підрозділів 1.2 - 1.4 із загальної зібраної площі культур на всіх землях, відображеної у графі 2, виокремлено зібрану площу на землях, які фактично поливались у звітному році.
7. Посіви, продукція з яких була з’їдена сільськогосподарськими тваринами під час випасу, у зібраних площах сільськогосподарських культур не враховані (та відповідно з’їдена продукція - в обсягах виробництва).
8. Графи 3, 4 і 6 підрозділу 1.1 і графи 3 і 5 підрозділів 1.2 - 1.4 характеризують загальну кількість продукції (валовий збір), яка одержана із площ, наведених у графах 2 і 5 підрозділу 1.1 та 2 і 4 підрозділів 1.2 - 1.4.
9. Підрозділ 1.1 вміщує дані щодо вирощування зернових і зернобобових культур. Якщо зернові та зернобобові культури, які були посіяні на кормові потреби (сіно, зелений корм, силос, сінаж), фактично були зібрані на зерно, то вони відображені у групі зернових культур (за відповідною культурою). Зернові та зернобобові культури, продукція з яких була використана на сіно, силос, зелений корм, сінаж тощо, відображені у групі кормових культур.
10. У разі пересіву загиблих посівів зернових і зернобобових культур іншою зерновою культурою та частковим відростанням попередньої культури отриманий урожай обліковано за тією культурою, яка має перевагу.
11. У випадках підсіву за зрідженими попередніми посівами іншої культури та неможливості здійснення з об’єктивних причин окремого обліку такі посіви та відповідні їм валові збори відображено за рядком 0260. За цим рядком також ураховані загальна площа та обсяг виробництва зернових культур, які не перераховані у формі (гібридів, суміші колосових культур, чумизу тощо).
12. У графі 3 фактичний збір урожаю зернових і зернобобових культур наведено в початково оприбуткованій масі (фізична маса зерна), у графах 4 і 6 - у масі після доробки (залікова маса зерна). Показник валового збору зернових і зернобобових культур у масі після доробки визначено шляхом відрахування від початково оприбуткованої ваги невикористаних відходів (втрат післязбиральної обробки: очистка від часток бур’янів та соломи, лушпайок та інших смітних домішок) і втрат при сушінні (доведення зерна до базисних кондицій). Подрібнене зерно, яке утворюється при обробці, сушінні та підготовці зерна до зберігання, враховано у валовому зборі зерна в натуральному вираженні.
13. Коефіцієнт перерахунку обсягу виробництва зернових і зернобобових культур у масу після доробки встановлено за даними складських документів, а за їх відсутності - на рівні значення середнього показника за останніми наявними даними підприємства (з урахуванням кліматичних умов року).
14. Рядки 0050, 0130, 0160 і 0190 містять дані щодо збирання врожаю з площ озимих зернових культур (пшениці, ячменю, жита, тритикале), які збереглись до закінчення сівби ярих культур (із площ, посіяних восени попереднього року) і які були зібрані тільки на зерно.
15. Рядки 0050 і 0080 містять дані щодо виробництва озимої та ярої пшениці всіх сортів і видів, а також пшениці полби.
16. Рядок 0110 містить дані щодо виробництва кукурудзи в перерахунку на сухе зерно, включаючи валові збори з посівів, які були призначені для одержання зеленої маси, а фактично зібрані на зерно у повній стиглості. Площу та обсяг виробництва цукрової кукурудзи (її качанів) у молочній, молочно-восковій стиглості для консервування або використання у свіжому вигляді на продовольчі потреби відображено у складі інших овочевих культур за рядком 1951, для використання на кормові потреби (на силос, зелений корм, сінаж тощо) - за рядком 2230.
Дані графи 4 рядка 0110 можуть бути менші даних графи 3 за рахунок відрахування відходів.
17. Рядок 0230 містить дані щодо вирощування сорго на зерно, солома якого була використана на віники, а також соризу; рядок 1220 - щодо сорго на віники, збирання якого проводили у стадії молочно-воскової стиглості.
18. Рядки 0270 - 0380 містять дані щодо площ та отриманого врожаю сухих зернобобових культур. Графи 2 і 5 по зернобобових культурах не містять даних щодо площ гороху, квасолі та бобів, продукція з яких була зібрана у зеленому вигляді (стручках), у т.ч. площ овочевих сортів зеленого гороху для відтворення рослин.
19. Рядки 0340 і 0350 містять дані щодо вирощування вики в чистій культурі та у сумішах.
20. Рядок 0380 містить дані щодо загального виробництва зернобобових культур, які не перераховані у формі (середела, вігна, чина, маш та інші зернобобові культури).
21. Дані рядка 0270 за всіма графами дорівнюють сумі даних рядків з 0280 до 0380.
22. Дані рядка 0030 за всіма графами дорівнюють сумі даних рядків з 0050 до 0270.
23. Підрозділи 1.2 - 1.4 вміщують дані щодо вирощування у відкритому ґрунті технічних, овочевих, баштанних продовольчих, кормових культур, коренеплодів і бульбоплодів.
24. Уточнена посівна площа технічних культур у рядку 0390 за графою 1 дорівнює сумі даних рядків 0410, 0420, 0450, 0470, з 0490 до 0550, 0590, 0600, 0620, 0630, 0650, 0690, 0720, з 0750 до 0790, 0960, 1050, 1150, з 1170 до 1190, 1210 і 1220.
25. Рядки 0410 - 0600 характеризують вирощування олійних культур: графи 2 і 4 - площі, з яких фактично проведено обмолот олійних культур; графи 3 і 5 - обсяги виробництва насіння цих культур у масі після доробки, незалежно від подальшого господарського використання продукції (за винятком насіння гарбузів, у разі використання яких як лікарської сировини відповідні площі та обсяги виробництва відображено за кодом 1130).
26. У рядку 0600 ураховано вирощування культур олійних інших (суріпиці, чуфи, сафлору, перили, лялеманції, амаранта тощо), які вирощували для отримання насіння.
Редьку олійну в рядку 0600 не враховано, а відображено за рядком 1220.
27. Рядки 0650 і 0690 у графі 1 містять дані щодо загальних посівних площ льону-довгунцю та конопель середньоросійських і південних, незалежно від їхнього подальшого господарського використання: на насіння (збирання врожаю якого відображають рядки 0460, 0570 і 0580) чи як солому, волокно, тресту, стебло.
28. Рядки 0650 і 0690 у графах 2 і 4 містять дані щодо вибраних площ, незалежно від того, повністю проведена з цієї площі обробка соломи чи ні.
29. Рядки 0650 і 0690 у графах 3 і 5 містять дані щодо обсягів виробництва волокна льону і конопель, у які включено довге волокно, куделя і клоччя. Перерахунок продукції льону у волокно (рядок 0660) проведено відповідно до середнього виходу льону-волокна із соломи та/або із трести за показниками переробного підприємства, на яке була продана (здана) продукція. Аналогічно до зазначеної схеми здійснено і перерахунок у волокно продукції конопель (рядок 0700). У масу соломки та волокна середньоросійських конопель уключені відповідно плоскінь і матірка разом.
30. Рядки 0750 - 0770 характеризують вирощування цукрових буряків:
1) рядок 0750 - цукрових буряків фабричних (із посівів, корені з яких викопані для продажу (здачі) на цукрові та інші заводи для промислової переробки, включаючи площі, продукція з яких була призначена на годівлю сільськогосподарських тварин, але фактично продана (здана) на переробні підприємства). Валовий збір цукрових буряків відображено у масі, яка визначена як залікова у приймальних документах переробних підприємств. Корені маточних цукрових буряків, що надійшли на цукрові заводи як брак, у валовий збір цукрових буряків (фабричних) не включено;
2) рядок 0760 - цукрових буряків маточних: графа 1 - площу, на якій корені маточних буряків були посаджені; графи 2 і 4 - площі, на яких корені маточних буряків викопані; графи 3 і 5 - масу викопаних коренів, закладених на зимове зберігання. Якщо частина коренів маточних цукрових буряків залишена на полі під зиму на висадки-насінники, то їхній валовий збір визначено розрахунково та відображено також за цим рядком (навесні ця площа буде облікована за формою N 4-сг (річна) "Звіт про посівні площі сільськогосподарських культур" як висаджена навесні);
3) рядок 0770 - цукрових буряків на насіння: графа 1 - площу, на якій корені цукрових буряків були посаджені навесні для одержання у звітному році насіння; графи 2 і 4 - площі, з яких висадки цукрових буряків зрізані й обмолочені; графи 3 і 5 - масу намолоченого й очищеного насіння.
31. Дані щодо вирощування бавовни містить рядок 0620; джуту, кенафу та волокон текстильних луб’яних інших - рядок 0630; культур прядивних інших - рядок 0720; цукрової тростини - рядок 0780.
32. Рядок 0790 містить дані щодо загальної посівної площі та маси зібраного насіння, листя, квітів, плодів, інших частин рослин, які через їхні специфічні властивості зібрані для виробництва спецій, прянощів і приправ. Рядок не містить дані щодо вирощування продукції зелених овочів (петрушки, естрагону та інших).
33. Рядок 0840 містить дані щодо посівних і зібраних площ, маси намолоченого й очищеного насіння коріандру, який вирощувався для виробництва спецій.
34. У разі вирощування прянощів, які не перераховані у формі, у вільних рядках зазначено горіх мускатний, маціс і кардамон (код 0810), ялівець (код 0870), кориця (код 0880), гвоздика (код 0890), імбир (код 0900), ваніль (код 0910), а за кодом 0940 - інші прянощі, зокрема чорнушка посівна (чорний кмин).
35. Дані рядка 0790 за графами 1, 3 і 5 дорівнюють сумі даних рядків з 0800 до 0940.
36. Рядок 0960 містить дані щодо загальної посівної площі та загальної зібраної продукції ефіроолійних культур (із посівів поточного та минулих років).
37. Рядок 0970 містить дані щодо посівних і зібраних площ, маси намолоченого та очищеного насіння коріандру, який вирощувався для виробництва ефірної олії.
38. Дані рядка 0960 за графами 1, 3 і 5 дорівнюють сумі даних рядків з 0970 до 1040.
39. Рядок 1050 містить дані щодо загальної посівної площі та обсягу виробництва (із посівів поточного та минулих років) культивованих лікарських рослин, продукція від вирощування яких буде використана для виготовлення лікарських препаратів. Графи 3 і 5 містять дані щодо маси цих рослин або їхніх окремих частин (листя, трава, насіння, квіти, плоди, стебла, коріння тощо) у сушеному вигляді, без урахування продукції дикорослих лікарських рослин.
40. За рядком 1130 виокремлено обсяги виробництва насіння гарбузів, які використані тільки для отримання насіння. При частковому використанні гарбузів (наприклад, на насіння та на годівлю сільськогосподарських тварин) площі та продукція за цим рядком не відображені.
41. У рядку 1140 ураховано вирощування інших лікарських культур (блекота, беладонна, наперстянка, м’ята, васильки, меліса, материнка, цмин, ехінацея, касія, дурман, подорожник, любисток, радіола, розторопша, обліпиха, ревінь тощо).
42. Дані рядка 1050 за графами 1, 3 і 5 дорівнюють сумі даних рядків з 1060 до 1140.
43. Рядок 1150 містить дані щодо вирощування рослин, які не перелічені в рядках з 0960 до 1140 та які використовують переважно у парфумерії, фармацевтиці або як інсектициди, фунгіциди тощо.
44. Для тютюну (рядок 1170) і махорки (рядок 1180) графи 3 і 5 містять дані щодо обсягів одержаної продукції у заліковій масі. Тут наведена вся оприбуткована продукція з урожаю звітного року, незалежно від її використання (продаж переробним підприємствам, використано у підприємстві тощо). Для тютюну враховано всі ломки (як основні, так і додаткові).
45. Рядок 1190 містить дані щодо посівної площі цикорію та маси накопаного та очищеного коріння.
46. Графа 1 рядка 1210 містить дані щодо загальної площі, зайнятої енергетичними рослинами (плантації різних видів верби та тополі, міскантусу, інших видів рослин, трав), незалежно від року посадки, з якої у рядку 1213 виокремлено площі, посаджені у звітному році.
Графа 3 цього рядка характеризує виробництво маси енергетичних культур, яка була використана для виробництва біопалива або інших видів відновлювальної енергії. За умови використання для виробництва енергії побічної продукції сільськогосподарських культур, дані щодо вирощування яких містять інші рядки (наприклад, кукурудза, сорго, ріпак, інші), показники таких культур за цим рядком не враховано.
47. Рядок 1220 містить дані щодо загальної уточненої посівної площі та обсягів виробництва технічних культур, які не перераховані у формі (за винятком інших олійних культур, які вирощуються для отримання насіння та відображені у рядку 0600). Тут ураховано посіви сорго на віники; фацелії та інших культур, які використані як медоноси; канатника, люфи, черсака тощо.
Також у цьому рядку ураховано посіви редьки олійної, яка призначена для промислової переробки; площі культури, які використані на годівлю сільськогосподарських тварин, відображено у рядку 2430, на сидеральне добриво - у рядках 7300 і 7410.
48. Уточнена посівна площа коренеплодів і бульбоплодів, культур овочевих і баштанних продовольчих, їхніх насінників у відкритому ґрунті за рядком 1231 у графі 1 дорівнює сумі даних рядків 1240, 1321, 1940, 1960 і 2000.
49. Рядок 1240 містить дані щодо вирощування коренеплодів і бульб їстівних з високим вмістом крохмалю та інуліну. Дані рядка 1240 за всіма графами дорівнюють сумі даних рядків 1250, 1290, 1300 і 1310 (коренеплоди та бульби їстівні з високим вмістом крохмалю та інуліну інші, зокрема топінамбур).
50. Рядок 1250 містить дані щодо вирощування картоплі продовольчої, насіннєвої, кормової, іншої, включаючи картоплю, яка видана у рахунок оплати праці за її збирання, а також картоплі, одержаної при переорюванні та боронуванні картопляного поля після основного збирання врожаю.
51. Рядок 1321 містить дані щодо загальної уточненої посівної та зібраної площі, обсягів виробництва овочів відкритого ґрунту, включаючи також продукцію часткового збору овочів до і після масового збирання та продукцію овочів на тимчасово закритому ґрунті. Цей рядок не містить дані щодо площ і продукції насінників, висадків і маточників овочевих культур.
52. Дані рядка 1321 за всіма графами дорівнюють сумі даних рядків 1341, з 1361 до 1491, з 1511 до 1581, з 1601 до 1691, 1711, з 1731 до 1751, з 1771 до 1811, з 1831 до 1931, 1951.
53. Рядок 1361 також містить дані щодо вирощування капусти виду романеско (гібрид капусти цвітної та броколі).
54. Рядок 1371 містить дані щодо вирощування капусти білоголової та червоноголової.
55. Рядок 1441 містить дані щодо вирощування стебел цикорію, включаючи цикорій головчастий. Вирощування коріння цикорію відображено у рядку 1190.
56. Рядок 1571 містить дані щодо вирощування руколи (індау), естрагону, портулаку, гірчиці салатної, огірочника, монарди, двурядника тонколистого та інших зелених культур.
57. Рядок 1611 містить дані щодо обсягів виробництва перцю стручкового гіркого у свіжому вигляді.
58. Рядок 1651 містить дані щодо обсягів виробництва великоплідних та мускатних гарбузів столових.
59. Рядок 1671 містить дані щодо вирощування цукрової та розлусної кукурудзи, початки якої призначені для консервування або використання у свіжому вигляді на продовольчі потреби.
60. Рядок 1691 містить дані щодо вирощування фізалісу та інших овочевих плодових культур.
61. Рядок 1751 містить дані щодо вирощування зеленої цибулі всіх сортів і видів: цибулі-порей, цибулі батун, цибулі шніт, цибулі слизун, цибулі запашної та іншої зеленої цибулі.
62. Рядки 1771 - 1811 містять дані щодо вирощування овочевих сортів квасолі, гороху, бобів, сочевиці, вігни, з яких отримано тільки зелену продукцію (у стручках у зеленому вигляді або горошком).
63. Рядок 1891 містить дані щодо вирощування редьки всіх сортів та видів, уключаючи дайкон, лобо та інші. Вирощування редиски характеризує рядок 1901.
64. Рядок 1951 містить дані щодо загального виробництва решти овочевих культур, які не передбачені переліком.
65. Рядок 1940 характеризує вирощування маточників овочевих коренеплідних культур:
графа 1 - площу, на якій коренеплоди овочевих культур були посаджені;
графи 2 і 4 - площі, з яких маточні овочеві коренеплоди викопані;
графи 3 і 5 - масу викопаних коренів, закладених на зимове зберігання.
66. Рядки 1960, 1970 і 1980 містять дані щодо вирощування продовольчих баштанних культур (кавунів і динь), без урахування площ і продукції маточників; площ, продукція з яких використана на годівлю сільськогосподарських тварин. Дані рядка 1960 за всіма графами дорівнюють сумі даних рядків 1970 і 1980.

................
Перейти до повного тексту