1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Роз"яснення


ДЕРЖАВНА СЛУЖБА СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
РОЗ'ЯСНЕННЯ
12.07.2017 N 17.4-12/5
ЗАТВЕРДЖУЮ
Голова Державної служби статистики України
_____________ І. Є. Вернер
12 липня 2017 року
Роз'яснення щодо форм державного статистичного спостереження N 21-заг (місячна) "Звіт про реалізацію продукції сільського господарства" та N 21-заг (річна) "Звіт про реалізацію продукції сільського господарства"
І. Загальні положення
1. Ці Роз’яснення містять інформацію щодо показників форм державного статистичного спостереження N 21-заг (місячна) "Звіт про реалізацію продукції сільського господарства" (далі - форма N 21-заг (місячна)) і N 21-заг (річна) "Звіт про реалізацію продукції сільського господарства" (далі - форма N 21-заг (річна)).
2. Показники форми N 21-заг (місячна) включають дані за період з початку року щомісячно із січня по січень - листопад; показники форми N 21-заг (річна) - у цілому за календарний рік.
Значення показників форм N 21-заг (місячна) та N 21-заг (річна) мають формат представлення у цілих числах.
3. Показники форм N 21-заг (місячна) та N 21-заг (річна) ґрунтуються на даних документів первинного обліку: приймальних квитанцій, складських квитанцій, простих складських свідоцтв, подвійних складських свідоцтв, товарно-транспортних накладних, накладних (внутрішньогосподарського призначення) та інших первинних документів бухгалтерського обліку, що підтверджують реалізацію продукції сільського господарства власного виробництва.
ІІ. Показники форм N 21-заг (місячна) та N 21-заг (річна)
1. Графа 1 вміщує дані про кількість реалізованої продукції сільського господарства власного виробництва у натуральному вигляді (без продукції, переробленої на власних (орендованих) потужностях у перерахунку на свіжу) після її відвантаження за межі підприємства на підставі оформлених документів незалежно від надходження платежів за неї, а саме проданої за готівку, безготівково, за бартером, на інших умовах, крім давальницьких, у фактично сплаченій масі.
Ця графа включає також дані щодо кількості продукції сільського господарства власного виробництва, реалізованої дошкільним і навчальним закладам, санаторіям, будинкам відпочинку, лікарням, їдальням та іншим закладам, що знаходяться на балансі підприємства, або працівникам підприємств (членам їх сімей) на комерційній основі, виданої за рахунок оплати праці, орендної плати за землю та майнових паїв (часток).
2. Графа 2 вміщує дані про вартість реалізованої продукції (чистий дохід від реалізації продукції) власного виробництва, відображеної у графі 1, що зазначена в оформлених документах, які є підставою для розрахунків з покупцями (замовниками) як за національну грошову одиницю, так і за валюту (у перерахунку за офіційним діючим курсом Національного банку України національної грошової одиниці на момент укладання угоди на реалізацію продукції), без урахування податку на додану вартість, дотацій, накладних, транспортних та експедиційних витрат.
3. Графи 1 і 2 не вміщують даних про використання продукції власного виробництва для внутрішніх потреб підприємства (на насіння, корми тощо) та продукцію, що була спожита (використана) безпосередньо працівниками підприємства (членам їх сімей) на безоплатній основі (матеріальна допомога тощо).
Ці графи не включають також даних про повернення різних видів позик і обсяги продукції сільського господарства, які передані іншим підприємствам на зберігання.
4. Графа 3 вміщує дані про кількість продукції сільського господарства, яка є в наявності безпосередньо у підприємства на кінець звітного періоду (зберігається безпосередньо на потужностях підприємства, продукція як власного виробництва, так і придбана, обміняна, прийнята на зберігання від інших юридичних чи фізичних осіб тощо). При цьому дані про кількість зернових та зернобобових, олійних культур відображаються в заліковій масі (після очищення, просушення тощо, тобто у масі, за якою буде проведена оплата при подальшій реалізації). Дані про зернові та зернобобові, олійні культури, що є власністю підприємства, але зберігаються на загальних умовах на зернозберігаючих та зернопереробних підприємствах, у графу 3 не включаються.
5. Рядок 003 вміщує дані щодо зернових та зернобобових культур і включає зерно цих культур сухе, не розмелене (для вживання в їжу, для відтворення рослин або годівлі сільськогосподарських тварин, для виробництва відновлювальної енергії, для інших цілей), а саме: пшеницю, кукурудзу на зерно, ячмінь, жито, тритикале, овес, гречку, сорго, просо, рис, інші зернові культури (гібриди, суміші колосових), а також зернобобові сушені (сушену квасолю, боби кінські, нут, сочевицю, горох, вику, люпин, інші культури зернобобові).
6. Дані рядка 003 форми N 21-заг (річна) можуть бути більшими або дорівнювати сумі даних, що зазначені у рядках 004, 011, 012, 015, 021, 022, 024, 025, 027; форми N 21-заг (місячна) - більшими або дорівнювати сумі даних, що зазначені у рядках 004, 011, 012, 015.
7. Дані рядка 027 форми N 21-заг (річна) можуть бути більшими або дорівнювати даним, що зазначені в рядку 032.
8. Рядок 040 вміщує дані щодо насіння культур олійних і включає насіння культур олійних сухе (для вживання в їжу, для відтворення рослин та годівлі сільськогосподарських тварин, для переробки на олію, для виробництва відновлювальної енергії тощо), а саме: боби сої, арахіс, насіння бавовнику, льону, гірчиці, ріпаку й кользи, кунжуту, соняшнику, рицини, рижію, маку олійного, конопель, гарбузів, інших олійних культур.
9. Дані рядка 040 форми N 21-заг (річна) можуть бути більшими або дорівнювати сумі даних, що зазначені у рядках 041, 046, 047, 048, 052; форми N 21-заг (місячна) - більшими або дорівнювати сумі даних, що зазначені у рядках 041, 048, 052.
10. Рядок 064 форми N 21-заг (річна) вміщує дані щодо льону-довгунцю сирого чи після замочування, уключаючи солому, волокно необроблене, тресту, і не вміщує дані про насіння льону-довгунцю.
11. Рядок 068 форми N 21-заг (річна) вміщує дані щодо коноплі сирої чи після замочування, уключаючи солому, волокно, стебло, і не вміщує даних про насіння конопель.
12. Рядок 075 вміщує дані щодо буряку цукрового фабричного (уключає коренеплоди, які призначені для перероблення). Дані цього рядка не включають реалізацію буряку цукрового маточного, буряку цукрового кормового, насіння буряку цукрового, тростини цукрової.
13. Рядок 079 вміщує дані щодо прянощів необроблених (уключає насіння, листя, квіти, плоди, інші частини рослин, які через їхні специфічні властивості вирощують для виробництва спецій, прянощів і приправ та які використовують у малих кількостях для забезпечення смаку основних продуктів для їжі). Дані цього рядка не включають реалізацію насіння рослин, яке буде використане для їхнього відтворення та для інших цілей; овочів зелених, таких як петрушка, естрагон та інші.
14. Рядок 096 вміщує дані щодо рослин ефіроолійних, що їх використовують у парфумерії, фармацевтиці або як інсектициди, фунгіциди тощо (уключає листя, стебла, коріння, інші частини рослин ефіроолійних трав’янистих, кущових, деревовидних, інших рослин).
15. Рядок 105 вміщує дані щодо рослин лікарських (уключає листя, траву, насіння, квіти, плоди, стебла, коріння, інші частини рослин лікарських культивованих (трав’янистих однолітніх, трав’янистих дволітніх, трав’янистих інших), продукцію від вирощування яких використовують для виготовлення лікарських препаратів. Дані цього рядка не включають реалізацію рослин лікарських дикорослих та їх частини, настоянки трав’яні.
16. Рядок 117 форми N 21-заг (річна) вміщує дані щодо тютюну необробленого, уключаючи продукцію з усіх ломок (як основних, так і додаткових).
17. Рядок 125 вміщує дані щодо картоплі, уключаючи продовольчу, насіннєву та для використання в інших цілях.
18. Рядок 132 вміщує дані щодо культур овочевих відкритого та закритого ґрунту (для вживання в їжу, подальшого використання в переробній промисловості, для відтворення рослин або на годівлю сільськогосподарських тварин, для інших цілей), а саме овочі листкові та стеблові (спаржу, капусту всіх видів, салат-латук, цикорій, шпинат, артишоки, салат качанний, крес-салат, салат інший, овочі зелені інші); овочі плодові (перець стручковий солодкий, перець стручковий гіркий, свіжий, огірки та корнішони, баклажани, помідори, гарбузи столові, кабачки столові, кукурудзу цукрову, патисони, інші овочі плодові); овочі цибулинні (часник, цибулю ріпчасту і шалот, цибулю-порей та інші овочі цибулинні); овочі бобові зелені (квасолю зелену, горох зелений, боби зелені, сочевицю зелену, інші овочі бобові зелені); овочі коренеплідні (моркву столову, ріпу, буряк столовий, селеру кореневу, петрушку кореневу, пастернак, редьку, редиску, брукву, хрін звичайний та інші овочі коренеплідні); культури овочеві коренеплідні маточні та культури овочеві інші.

................
Перейти до повного тексту