1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Постанова


ПРЕЗИДІЯ ВИЩОЇ АТЕСТАЦІЙНОЇ КОМІСІЇ УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова президії
ВАК України
08.07.2009 N 57-09/3
Паспорт спеціальності
ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ
16.00.03 - ветеринарна мікробіологія, епізоотологія, інфекційні хвороби та імунологія
I. Формула спеціальності
Галузі науки, що вивчають:
- будову, репродукцію, генетику, фізіолого-біохімічні особливості мікроорганізмів (вірусів, бактерій, грибів, мікоплазм, хламідій, рікетцій), які є збудниками інфекційних хвороб тварин або симбіонтами шлунково-кишкового, репродуктивного чи респіаторного тракту тварин, та пріонів, з метою розроблення методів, способів та засобів діагностики, лікування, профілактики, контролю та ліквідації інфекційних захворювань;
- об'єктивні закономірності процесів виникнення, розвитку, поширення та згасання інфекційних хвороб тварин;
- вивчення закономірностей та механізмів імунореактивності у тварин;
- загальні закономірності розвитку інфекційного та епізоотичного процесів, для розроблення науково обґрунтованих раціональних заходів профілактики, контролю та ліквідації інфекційних хвороб і забезпечення ветеринарної екологічної безпеки;
- організація і економічна ефективність профілактичних, лікувальних і оздоровчих заходів у тваринництві;
- управління і маркетинг у ветеринарній медицині.
Народногосподарське і соціальне значення мікробіології, епізоотології та імунології полягає в розробленні теоретичних і практичних основ пізнання природи виникнення та перебігу інфекційних захворювань, створенні методів, способів та засобів їх діагностики, профілактики і лікування; розробленні технологій виготовлення засобів діагностики і профілактики інфекційних хвороб тварин, а також засобів лікування хворих на інфекційні хвороби тварин та засобів імунокорекції; розробленні заходів щодо контролю, попередження та ліквідації інфекційних захворювань з метою забезпечення ветеринарного благополуччя тваринництва, та попередження поширення захворювань, спільних для тварин і людей.

................
Перейти до повного тексту